Ga direct naar de inhoud.

Omgaan en spelen met jongen (deel 9)

Broedschotels dichter tegen elkaar schuiven bijvoorbeeld doe je niet ineens. Daarmee begin je niet de avond van inmanden, wel enkele dagen vooraf. Nooit mag men duiven driftig of nerveus inmanden, geen oude en geen jongen. Al bij al zal in het jonge duivenspel heel wat tijd steken als je er serieus werk van maakt. Kijk maar om je heen. De 'specialist' is een man die thuis is of hulp heeft. Want spelen met jongen is een soort kunst geworden.

MIDDELTJES
Soms hoor je dat de laatste vlucht, vluchten zoals Bourges in België of Orleans in Nederland een heel jaar goed moeten maken. Voordien marcheerde het niet en nu moet het gebeuren. Maar duiven die eerder bewezen geen vorm te hebben zijn op enkele dagen tijd niet op de rails te krijgen. Als de jonge duiven van geen kanten kwamen is rekenen op een mooi resultaat op die belangrijke ultieme vlucht speculeren en niet anders. De uitblinkers zullen weer die mannen zijn die voordien ook voortreffelijk presteerden. De organisatoren willen veel duiven, begrijpelijk. Ik adviseer als de jongen voordien niet kwamen te passen en niet in een soort wanhoopspoging naar de medicijnpot te grijpen. Je volledig toeleggen op een enkele vlucht is trouwens toch af te raden. Je hoeft de wind maar tegen te hebben en je kunt het zelfs met de beste duiven in de grootste vorm schudden.

Om plaatselijk goed te spelen volstaan goede duiven en vorm, om op nationaal niveau te presteren is dat niet genoeg. Daartoe heb je ook heel veel geluk nodig, moet je 'goed liggen'.

VOEREN
Hebben de duiven vorm dan heb je in feite maar één zorg: Geen fouten maken. Met voeren bijvoorbeeld. Zo is hongerige duiven inmanden al even fout als duiven inmanden met barstensvolle krop. Voer dus nooit duiven vlak voor het inmanden. De duiven zullen hongerig zijn en veel eten omdat de tijdspanne tussen de vorige voerbeurt te groot is. Verder bestaat het gevaar dat ze voor het inmanden niet meer drinken. Gevolg kan zijn dat ze met dorstgevoelens de mand in gaan en dat zal er in de duivenwagen zeker niet op beter op worden. Treffen ze daarbij ook nog eens warm weer dan zijn ze gezien. Zulke duiven zullen op weg naar huis de eerste zijn die afhaken zo gauw ze water zien.

OOK FOUT
Duiven die overdadig veel gedronken hebben laat je ook best thuis. Jongen of oude doet er niet toe. Zulke duiven hebben niet alleen geen vorm, daar mankeert wat aan! Duiven met blauw vlees zijn ook twijfelachtige duiven. Overigens controleer ik dat zelden.

Als je de pluimpjes langs het borstbeen weg moet blazen zit het al fout. Bij een duif in vorm glijden die vanzelf opzij als je lichtjes over de kam strijkt.

DE WEEK VOORDIEN.
Of je jongen het weekend voor een fondvlucht dient te spelen? Daar wordt verschillend over gedacht. "Thuis houden" beweert de een, "de mand in" meent een ander. Ik heb al vaak de proef gedaan. Duiven gespeeld en duiven thuis gehouden het weekend voor bijvoorbeeld Nationaal Orleans. Het maakte geen verschil. Wel dient vermeld dat ik thuisblijvers zelf wegbreng. Ver hoeft dat niet te zijn. Drie weken "rust" lijkt me absoluut verkeerd.

PEN ER UIT
Hoewel je zelden een foto van een winnende duif ziet die geen volle vleugel heeft mag best een pen ontbreken. Zolang het (bij niet verduisterde duiven uiteraard) maar niet de vijfde is. Het vallen van de vijfde pen wordt gevolgd door het losgooien van dekpluimpjes. En duiven die "dekveren" gaan gooien winnen evenmin prijs als duiven die boven de neus of aan de oortjes ruien.

BELANGRIJK
Besluiten we met wat punten op te sommen die in het jonge duivenspel van belang lijken.

  • Jonge duiven dienen vanaf het ei streng geselecteerd te worden op natuurlijke gezondheid. Hoe strenger deze selectie, hoe minder problemen later en hoe minder je de hulp van de dierenarts nodig hebt.
  • Als jonge duiven enkele maanden oud zijn mogen die niet te zwaar gevoerd worden. Je mag een kwart tot een derde zuivering geven.
  • Discipline is absolute noodzaak. Slechte binnenkomers worden gemaakt.
  • Jonge duiven dienen grondig opgeleerd te worden. Een kennismaking met de mand alleen al is van belang. Uiteraard nooit jongen opleren die niet in orde zijn. Of ze in orde zijn tonen ze door aan huis spontaan en lang te trainen. Een eerste kennismaking met de mand bij strakke oostenwind is spelen met vuur, ook al is verder het weer goed. En het is een misverstand te veronderstellen dat alleen slechte duiven verloren gaan.
  • Eenmaal het spel op de wagen dan zijn jonge duiven niet gebaat bij rust, integendeel, die moeten vliegen, elk weekend opnieuw.
  • Jonge duiven die ruien zijn kansloze duiven. Verduisteren heeft als voordeel dat je massaal in kunt manden. Jongen "op jongen" ruien evenmin maar probleem met zulke is dat die niet vliegen en je zult er zelf mee op stap moeten.
  • Zowel "op nest" als met "gescheiden geslachten" kun je goed presteren. Groot verschil (en nadeel) is dat jongen op nest niet trainen als gescheiden duiven doen. Daar zul je, zoals gezegd, wat aan moeten doen. Verder is het pakken van "getekende duiven" heel wat moeilijker als je speelt met gescheiden geslachten.
  • Ik geloof niet dat je jonge duiven maanden achtereen "scherp" kunt houden met hetzelfde "systeem". Lange tijd aan een stuk gescheiden spelen lijkt me niet goed. Het ene nestje na het andere evenmin. Ik denk dat een combinatie het beste is, een tijdje op nest, en een tijd gescheiden, de volgorde doet er niet toe.

TOT SLOT
Ik heb het in deze serie niet gehad over punten waaraan de betere jonge duiven te herkennen zijn.Dat is geen toeval. Vitaliteit en gezondheid zijn te herkennen, kwaliteit niet. De enorme bende jongen die steeds meer sportgenoten rond hebben vliegen is het levende bewijs van de onzekerheid en de onkunde van zelfs de grootste kampioen. Je kunt duiven verwijderen met gebreken zoals harde pluimen, onevenwichtige bouw, slechte keel en een haperende gezondheid. Maar al houd je nadien honderd perfecte jongen over dan zal de realiteit nog zijn dat daar weinig goede bij zitten. En niemand die op voorhand kan zeggen welke.

Einde van deze artikelen reeks.