Ga direct naar de inhoud.

Vragen in het voorjaar

Omdat ook de kampioenen elk jaar veelal dezelfde zijn vragen sommigen zich af ‘doen die alles zo veel beter of is dat alleen een kwestie van betere duiven?’
Want men weet hoe het in duivensport gaat.
Als het minder gaat komen er twijfels en vragen.

JONGEN VLIEGEN NIET
Zo vragen mensen zich in het voorjaar vaak af waarom hun jongen geen meter vliegen. Heeft men een stelletje lamlendelingen gefokt dat straks te lui is om prijs te vliegen?
Jonge duiven die in het voorjaar niet willen vliegen heeft weinig te betekenen heb ik geleerd. Het lijkt eerder normaal omdat het winterjongen of verduisterde jongen zijn die volop ruien. En duiven die ruien hebben per definitie geen zin in vliegen weten we.
Zelf heb ik al vaak meegemaakt dat duiven die in maart en april geen meter wilden vliegen zich later spontaan ‘herpakten’ en er de stukken afvlogen.
En dat was het allerlaatste tot wat ik ze in het voorjaar in staat achtte.
Ooit ging ik met zulke niet vliegende jongen zelfs naar dierenarts Norbert Peeters.
‘ Prima toch’ zei die, ‘zo verlies je er ook geen. Dat komt bij gezonde duiven echt wel goed. En zo geschiedde dus.

VERDUISTEREN
Ik kreeg een vraag over een bekend liefhebber. Die zou pas beginnen te verduisteren in mei en zou dat toen tot augustus. Hij speelt enorm maar men heeft twijfels of hij de waarheid wel spreekt. Ik kan hier kort over zijn, dat kan wel degelijk.

Liefhebbers die zo handelen en enorm presteren ken ik ook.
Maar ik ben er niet voor als dat winterjongen zijn.
Die zijn in mei al zo goed als door de rui (de pennen niet natuurlijk) en die duiven tot diep in de zomer verduisteren is iets waar ik niet voor ben.
'Normaal verduisteren' betekent de natuur een beetje geweld aan doen.
Tot in de zomer duiven verduisteren die al ingeruid zijn betekent de natuur totaal overhoop halen. Resultaat zal zijn dat duiven er in het najaar volkomen ontredderd bij zitten, mogelijk op twee plaatsen ruien en dan heb je een probleem. Op die manier maak je er ook wegwerpduiven van en dat kan nooit de bedoeling zijn van duivensport.
Over verduisteren kreeg ik nog een vraag van een sportgenoot die ’s avonds weinig tijd heeft. Hij wil weten of hij tien minuten nadat hij gevoerd heeft al kan verduisteren.
Het lijkt mij problematisch.
Vooral jonge duiven moeten ruimschoots de gelegenheid krijgen te drinken, zeker om coli/Adeno geen kans te geven. Water immers moet het voer ’s nachts doen verteren.

WANNEER OPLEREN EN KWEKEN?
Wanneer je het best jongen opleert?
Vroeger gold als die minstens drie pennen gestoten hadden, dat was een teken dat ze oud genoeg waren. Maar nu velen aan winterkweek doen en verduisteren gaat die opvatting niet meer op, het aantal gestoten pennen is geen aanwijzing meer omtrent de ouderdom.
Nu zullen we zelf in de gaten moeten houden hoe oud ze zijn. Drie maanden is het minimum.
Op de vraag hoe oud duiven moeten zijn voor je er uit kan kweken is moeilijk antwoord te geven. Probleem is dat 'geslachtsrijp zijn' van duif tot duif enorm kan verschillen.
Bij sommige is dat al als ze amper vijf maanden oud zijn, andere zijn op een leeftijd van acht maanden nog even koel dan een moeder overste op Nova Zembla.

APPELAZIJN
Of je met appelazijn coli voor kan blijven?
Appelazijn lijkt de oplossing voor zowat alle problemen onder de kosmos als je sommigen moet geloven. De rage is begonnen nadat in Amerika enkele jaren terug het ‘Grote Azijnboek’ verscheen. Ik weet er niet goed raad mee, ben zelfs geneigd er amper in te geloven, maar kwaad kan het zeker niet. Te veel goede spelers geven appelazijn.

ERVARING
Iemand heeft vragen over X. Die presteert enorm met (oude) duiven die maar twee maal zijn opgeleerd. Zo zegt X tenminste. Ik ken meer liefhebbers die van opleren van oude duiven amper werk maken en prima presteren. Wat dat betreft lijkt er een essentieel verschil is tussen oude en jonge. Voor onervaren jonge duiven is gedegen opleren noodzaak , voor oude (ervaren) duiven lijkt het van minder belang. Jaarlingen die als jonge duif amper werden gespeeld, bijvoorbeeld zomerjongen, zou ik wel goed opleren.
Je zult er minder verliezen.

PENNEN TREKKEN
Of je in het voorjaar een laatste oude pen nog mag trekken werd me gevraagd.
Ik raad dat ten stelligste af.
Ik heb zelf ooit een abrupt einde gemaakt aan de loopbaan van een prima duif door de laatste pen te trekken. Er kwamen een klein stompje voor in de plaats en het kwam nooit meer goed.
Duiven vliegen geen prijs minder om een oude pen.
Het enige probleem is dat die in het seizoen kan gaan vallen en dan is zo'n duif enkele weken uit de roulatie. Pennen trekken vòòr in de vleugel mag.
Dat dient echter omzichtig te gebeuren. Niet rukken maar heel rustig in èèn langzame beweging en (belangrijk!) in de richting van de schacht!

LOSLATEN
Een andere vraag is of je duiven die nooit uitvlogen en jaren in een open volière zaten los kan laten? Die moeten de omgeving toch kennen?
Die kan je inderdaad loslaten maar dan ben je ze wel kwijt.
Met vrij laten (sommigen ontsnapten ook) van duiven die nooit los waren heb ik alleen maar slechte ervaringen:
Zelfs duiven van vijf jaar oud die vijf jaar volop kans hadden de omgeving te verkennen zag ik niet meer terug. De meeste vlogen meteen op en meteen weg.

Met een duif was dat anders.
Die bleef een poos op het dak zitten, misschien omdat ze kleine jongen aasde en het bovendien erg regende. Toen ze opvloog was ik ervan overtuigd ze nooit meer terug te zien maar na twee dagen was ze daar weer. Op het dak bij de buren. Een dag later liep ze in de tuin waarna ik ze in de garage kon lokken. Ze kende immers de ingang van het hok niet.

AFSCHRIJVEN OF NIET?
Of met duiven die dagen na een slechte vlucht terug komen nog iets aan te vangen is?
Ik meen dat dat van duif tot duif verschilt.
Sommige pikken gauw de draad weer op, anderen bakken er nooit nog iets van.
Een aanwijzing is het terug op gewicht komen. Blijft een duif die verloren was lange tijd te mager dan mag je die als vliegduif afschrijven.
Ook snel terug mooi roze vlees krijgen is een teken van herstel.

WAAROM
Al talloze malen hoorde ik als iemand een duif met donkere ogen in handen kreeg,'uit deze moet je kweken'.
Ik geloof er niets van dat duiven goed kweken alleen omdat ze donkere ogen hebben.
Dat is een van die vastgeroeste ideeën in onze sport die er kennelijk nooit meer uitgaan.
Dat lichtogers de betere vliegers zouden zijn, vooral bij helder weer, maar ongeschikt voor de kweek is wat mij betreft eveneens flauwe kul.
Ooit had ik twee uitstekende vliegers, nestbroers.
De een had schitterende donkere ogen met daarin 'alle kleuren van de regenboog', de andere was een ‘witoger’. .
Uit de duif met 'kweekogen' kwam geen enkele goede, uit de andere evenmin.
Op tentoonstellingen zie je op labeltjes aan de manden ooit opmerkingen als 'prima kweker' of 'een goed vlieger bij donker weer'.
Pas op voor 'kenners'.
Een vraag hoe ze zelf presteren kan verhelderend werken.