Misschien iets voor U (16-03)
Misschien iets voor U?
Het is al weer jaren geleden, dat ik, door omstandigheden, voor de winterkweek maar de helft van de duiven kon ‘voor’ lichten. Ik koos voor de doffers en was later aangenaam verrast dat het totaal geen afbreuk deed aan een succesvolle kweek. Ook mensen die me na volgden reageren enthousiast.
Overigens is ‘voor lichten’ als voorbereiding op een succesvolle kweek vanaf begin februari uiteraard overbodig.
In een grijs verleden was 2 februari de koppel datum. Van ‘voor lichten’ had toen niemand gehoord.
Overigens leidt ‘uit nood geboren’ vaker tot nieuwe vindingen. Zo hadden verleden jaar, vanwege corona, sommigen geen andere keus dan de (oude) duiven zonder voorafrichting ineens op 200 km te spelen of zelfs verder. Sommigen deden dat met de bibber op het lijf, maar het leverde met oude ervaren duiven geen probleem op. Wel dient gezegd dat gevlogen kon worden bij mooi weer.
RISICO
De mij onbekende mailde dat hij tijdens die bittere koude de schotels met daarin jongen van een dag of twaalf naar binnen had gehaald.
‘Je hebt nog niet lang duiven zeker?’ vroeg ik.
De man: ‘Hoe weet jij dat nu weer?’
Niet moeilijk natuurlijk. Kleine jongen van het hok nemen en later weer terug plaatsen is trouwens niet zonder risico. Ze onder een ander ouderpaar leggen kan desastreus aflopen. Er zijn duiven, weliswaar weinig, die het meteen merken als je ze een jong onder steekt dat niet van hen is. Ook al is het even groot. Een bloedbad kan het gevolg zijn!
AMPER EEN PROBLEEM
Het lijkt dat tien graden onder nul meer een probleem is voor de liefhebber dan voor de duiven. De liefhebber kan, zeker met jongen in de nesten, toch maar zorgen dat het drink water niet bevroren is. Duiven kunnen veel hebben, in feite hoef je geen beschermende maatregelen te nemen, behalve zorgen voor water.
Gelukkige bijkomstigheid hierbij is dat dit amper geldt voor gescheiden duiven, zeker duivinnen, die drinken immers amper. In B N kregen de (gescheiden) duiven pas later op de dag water. Er was er amper een die naar de drinkbak liep.
Overigens zal het water iets minder snel bevriezen als je de drinkbak op de bodem zet, liefst tegen een wand wat dieper in het hok. De drinkbak in een open kartonnen doos op zijn kant scheelt weer iets.
EERSTE EI
En als dan bij vele graden onder nul een ei gelegd wordt? Dan het ei beter weghalen? Misschien wel, maar NIET vanwege de hevige vorst.
Duiven zorgen instinctmatig voor hun kroost, dus ook eieren, maar als het heel hard vriest gaan ze eerder, misschien meteen al op het eerste ei, te vast broeden.
DAT kan dus wel reden zijn zo’n ei tijdelijk weg te nemen. Het zou immers te vroeg (twee dagen) uit kunnen komen, en dat moet je niet hebben.
EIEREN VERVOEREN
Eieren vervoeren is in de zomer zelden een probleem. Die kunnen veel hebben als ze al wat langer bebroed zijn. De meest ideale methode bij lagere temperaturen vind ik ze in opgewarmd voer te leggen. Als je dat in een doosje doet dat goed af sluit (zoals je die bij de Chinees krijgt als je afhaalt)) houdt het voer heel lang die warmere temperatuur vast. Bijzonder handig als je veel uren onderweg bent. Wel oppassen voor TE warm!!!
OOK OPGELOST
Twee keer ben ik bij de kweek door eigen stomme schuld de mist in gegaan. Telkens bij warm en vochtig weer. Toen ik beide keren die dag voor het eerst bij de duiven kwam waren ze allemaal tot mijn ontsteltenis van de eieren en kleine jongen gaan lopen. En alles naar de vaantjes natuurlijk. Een blik in de nestschotels leerde meteen wat er loos was. Het krioelde van die kleine ronde uiterst beweeglijke rode luisjes. Ze irriteren ook enorm je huid.
Ik de spuitbus er bij gehaald, maar er was niets meer te redden. De dode jongen bleven dood, geen duif ging terug op de eieren zitten.
Als ‘genezen’ niet meer gaat moet je proberen te voorkomen.
Je pakt een doek en knipt er twee stukken uit. Grootte ongeveer tussen een bierviltje en een zakdoek. Je pakt ‘insectenspray’ (bijvoorbeeld Natural), besprenkelt de doekjes, legt ze op elkaar onder de drinkbak als ‘onderleggertjes’ en je zal voorlopig geen last meer hebben van die luisjes.
Weet je echt niet wat je met je geld moet doen dan kan je ook zakdoeken nemen.
KAN OOK
Hoe handig verwarmingsplaten zijn als je piepers speent is bekend.
Vocht moet je immers ten allen tijde mijden en wat verspreidt meer vocht dan een aantal jonge duiven van vier weken oud dat tegen elkaar aan kruipt?
Anderzijds; wat neemt meer vocht op dan hennepvezel? Wat je kan doen ligt voor de hand. Je pakt een brede plank of een houten plaat, timmert aan alle vier de kanten een opstaand randje van pakweg 15 a 20 cm, in de bak die je nu krijgt doe je hennepvezel en daarop de pas gespeende piepers. Vooral handig als je erg jong speent zoals ik (ongeveer 23 dagen oud).
Een nadeel is er wel, erg goedkoop is die hennepvezel niet.
KWEEKHOK
Duiven zijn van natuur hygiënische dieren. Ze houden van een schone omgeving en daarom zie je zelden een duif zitten, staan of liggen naast zijn broedende partner.
Want die doet zijn behoefte liefst niet in de eigen bak. Hetzelfde geldt voor de broedende duif. Om te kakken staat die op, verlaat de broedbak en laat zijn drol ergens anders vallen. En die drol kan verbazingwekkend groot zijn omdat hij ‘op hield’, het eigen nest niet wilde bevuilen.
Zitten beide partners (als er gebroed wordt) dus liefst niet in dezelfde broedbak, is op de bodem zitten ook niet ideaal, dan kan je ze tegemoet komen door schabjes (kapelletjes) aan te brengen. Superman Verkerk ooit: ‘Als ik al een geheim heb, dan is het dat ik doe wat ik kan om het hok zo aangenaam mogelijk te maken.’ Uiteraard bedoelt hij voor de duiven.
FRAME
Verveelt men zich in deze corona tijden? Jaag die kat van je schoot, kom uit die luie stoel, pak wat gereedschap en vier latten. Maak daarmee een frame zo groot als de deur van je duivenhok en plaats daarin gaas of rondhout. Dat laatste oogt fraaier maar, hier gaan we weer, is wel duurder.
Zet dat ‘hekwerk’ als het niet te winderig is in de opening die ontstaat als je de deur van je hok open zet en het resultaat is vaak verbluffend.
Duiven knappen mogelijk meer op dan je met vitamines of andere supplementen kan bereiken.
Ideale manier om eieren te vervoeren.