Weer fouten en foutjes (04-12-23)
Weer fouten en foutjes
Je zou het niet zeggen maar er beginnen nog altijd redelijk wat liefhebbers met duiven. Vooral in België en in het noorden van Nederland, zo lijkt het.
Waarom je het niet zou zeggen?
Vanwege de schrikbarende daling van het totaal aantal. Kan je nagaan hoeveel er afhaken. Zelf heb ik regelmatig contact met enkele van die veelal jongeren die nog niet zo lang duiven hebben. En daarbij is het soms schrikken.
Vanwege geen benul van soms de meest vanzelfsprekende zaken.
PUTTE
Zo mocht ik enkele jaren terug een verloren duif op gaan halen in Putte. De uiterst vriendelijke opvanger herkende me als ‘die man van de krant’ en vroeg of ik wat duiven wilde bekijken. Geen probleem uiteraard, maar ik zei er wel uitdrukkelijk bij dat ik er ook niets van kende. Ik kon wel zeggen of een duif mogelijk een goede zou kùnnen zijn. En soms ook of het rommel was. Enfin, wij naar het hok. In het portaaltje stond een opleermand met daarin een duif die een vleugel liet hangen.
‘Bijna zeker paratyfus’, zei ik. Hij weer: ‘Niet bijna, maar 100%. Enkele duiven werden veel te mager, heb er een in een lab laten testen en jawel hoor prijs.’
‘Maar zulke duiven zet je toch niet in een mand,’ zei ik.
Hij keek me niet begrijpend aan. Ik weer:
‘Kijk, zoals elk levend wezen poept zo’n duif, die poepjes zijn besmet, straks trappen hokgenoten daar in en voor je er erg in hebt zit je straks niet met een half hok zieke duiven maar een heel hok. Zelf heb ik in een berghok altijd wat dozen voor eventueel zieke duiven en ook opvangers.’ Denk dat hij de boodschap begreep.
BALANS
Mijn selectie is bijna uitsluitend gebaseerd op de vlieg resultaten. Ik weet ook wel dat er duiven zijn die als jong niets presteerden om zich te ontpoppen tot supers, maar laat me niet leiden door uitzonderingen.
Weet dat velen daar anders over denken, maar wat is daar mis mee? Als ik iets vind wil dat niet zeggen dat het ook zo is.
Terug naar die selectie.
Toen ik zopas de ‘boekhouding’ bij werkte keek ik naar de afstamming van enkele jongen die hadden teleurgesteld. En dat was schrikken. Er zaten er bij uit de beste die al heel goede gegeven hadden. Nu dus rommel, zo leek het.
Het doet denken aan die duif van Roger E. Kweekt prima maar zijn nestzus (!) is niet meer. Die bakte er helemaal niets van.
‘HEB IK AL’
Daarom dat ik die jongere liefhebber niet begreep die hier elk jaar wat jongen komt halen. Ik liet hem kiezen maar hoorde: ‘Deze hoef ik niet, heb er al uit dezelfde ouders’.
‘Ik heb er nog broers of zusters van’ hoor je soms ook als liefhebbers een goede verkopen. Of als een goede kweker sterft.
‘Er zitten er nog uit dezelfde ouders’. So what?
Zijn dat goede omdat die broer een goede is? Zo simpel is duivensport echt niet.
Als W d B ergens een duif af gaat halen voor een bon doet hij omgekeerd. Probeert er de nestmaat bij te kopen. ‘Omdat het hoogst zelden gebeurt dat 2 nestmaten beide supers zijn. W: ‘Zo speel je op zeker in geval er een goede bij zit.’
OPLEREN
T is een van die beginners met hetzelfde probleem: Verliest elk jaar een massa jongen als hij gaat lappen. En daar hoef je niet eens een beginner voor te zijn.
Ik vermoedde al waar het schoentje wrong en vroeg hoe hij daarbij te werk ging.
Hij begon op 5 km., dan 10, 15, 20 en 30.
Klinkt heel logisch maar of het ook zo hoort? Dit jaar had een jongere liefhebber uit mijn woonplaats veel voor mij gedaan. Als tegenprestatie zou ik zijn jongen wel een paar keer gaan lappen omdat hij geen auto had.
Toen ik er 7 keer mee op stap geweest was zat ik nog maar aan 9 km. Er ging amper een pluim verloren.
Zo vaak er mee op stap? Klopt. Want helaas lijkt gedegen opleren tegenwoordig meer noodzaak dan vroeger.
Dienaangaande hoorde ik eens ‘mijn jongen waren vandaag uren weg van het lappen. Die hoef ik niet meer op te leren, die hebben genoeg geleerd’.
Genoeg geleerd? Mogelijk zie ik het verkeerd maar naar mijn idee hebben zulke jongen NIETS geleerd.
BAD
Duiven horen geregeld een bad te krijgen. Ook een perfect middel om de vorm te controleren. Als het water na het baden niet bedekt is met een dikke laag wit poeder mag je je daarover zorgen maken. Of het volgende hout snijdt weet ik niet maar vijfsterren dierenarts dr. L bezwoer me ooit duiven geen bad te geven als er enkele bij zitten met een nat neusje. Die zijn geïnfecteerd en middels het bad zou de betreffende infectie zich razendsnel verspreiden.
Ook ’s avonds na het werk een bad geven zoals beginnend liefhebber v P doet is verkeerd. Zoals je dan ook geen duiven in de regen los laat. ’s Nachts bewegen duiven niet, drogen dus niet en dat kan nefast zijn voor de vorm.
Uiteraard ook oppassen met buiten een bad geven als je last hebt van roofvogels. Je moet het die kromsnavels ook niet te gemakkelijk maken.
MASSEREN
Wat sommigen doen, duiven na de vlucht in lauw water masseren, lijkt me ook een vrij zinloze bedoening. De bedoeling is goed. Het getuigt van liefde en respect voor het dier, maar… Als de pluimen niet spontaan rechtop gaan staan, zoals bij baden gebeurt, komt het ook amper op de plaats waar het moet zijn. Op de huid dus.
AANSCHAFFEN
En wat worden er toch fouten gemaakt bij het aanschaffen van duiven. Als mensen tegenwoordig ergens niet goed mee bekend zijn hebben ze internet en meer bepaald google. Beginnende duivenliefhebbers willen er van leren en zoeken waar ze zich zouden kunnen versterken. Keuze genoeg!
Stamkaarten om je vingers bij af te likken moeten je het laatste zetje geven.
Met duiven kopen van een vertrouwd adres hoeft weinig mis te zijn.
Maar pas op met oude duiven van mensen die je niet kent. Ook al is de afstamming nog zo verleidelijk. Er is een reden waarom die oude duiven er uit moeten.
‘Te veel van het goede’, zoals je soms leest? Een belediging voor de intelligentie van de doorsnee liefhebber als je het mij vraagt. Er was eens een tijd dat waardeloze graaneters de poelier als eindbestemming hadden. Sinds het internet is de bestemming van bewezen rommel een voliere waarin ze wachten op naïeve buitenlanders. Bij sommigen toch.
Naam en stamkaarten zijn niet de voornaamste factoren bij de aanschaf van duiven. Dat moet VERTROUWEN zijn.