Nieuwe ontwikkelingen 2
Hieronder een vragenlijsten met onderwerpen die leven bij de liefhebbers en hoe enkele kampioenen daar over denken.
VERLIEZEN
Hoeveel jongen had je dit jaar in april voor het opleren/spel begon en hoeveel had je er over voor de Halve Fondvluchten begonnen.
Waaraan wijt je die verliezen en hoe probeer je die te beperken?
R Diels:
Ik had begin mei ongeveer 60 jongen en toen het spel amper op de wagen zat was er de helft van kwijt. Weliswaar niet allemaal verloren, er sneuvelden er tegen de draden en ik heb er enkele verwijderd die me niet aanstonden maar toch. Evenmin als andere sportgenoten blijf ik bespaard.
Het vreemde is dat nu, eind juli, ik enkele piepers aan het trainen ben en daar gaat er niet een van verloren. Trainen is trouwens overdreven. Na 2 of 3 keer lappen gaan ze naar Quievrain en komen aan.
(Dit verhaal hoorde ik van veel andere spelers!)
Winterjongen die je al 10 keer lapte blijven dan weer achter.
Hoe dat komt?
Misschien moet je het zoeken bij wat met dolfijnen en walvissen gebeurt die zich geen meter ori'nteren en dat zou te maken hebben met de positie van de pool ten opzichte van de zon in de kritische maanden. Oude schijnt dit niet te deren.
Leo Heremans
Ik kweekte ongeveer 80 jongen en had er daar begin juli nog ongeveer 35 van over. Voor het eigenlijke spel begon was ik er dus al ruim de helft kwijt waarvan er wel enkele ge'limineerd werden. Toch worden ze intensief gelapt, soms ook een voor een, dat scheelt maar ik verlies er dus even goed als anderen.
Van de zomerjongen die ik nu aan het lappen ben verlies ik geen pluim.
De oorzaak? Zou het echt niet weten. Verduisteren misschien?
Hok Vercammen
Wij kweken in totaal zo'n 180 jongen en horen tot de gelukkigen die weinig verliezen kennen, pakweg 20% waarvan nog een deel door de hoogspanningskabels en roofvogels. Dat laat ons toe de jongen tot op het bot te testen, we hebben er toch genoeg. De meeste krijgen 2 Nationals of meer te verwerken en we laten de mand het selectiewerk doen. Dat kan je helaas niet als je het gros van je jongen verliest.
Wlllem de Bruyn
I mei had ik 266 jongen, 24 juli, na 5 vluchten nog 209.
Verliezen met jongen ken ik nauwelijks, ook niet bij het africhten.
De weinige duiven die verloren gaan komen later vaak gewond aan maar de ervaring leert dat er weinig meer mee aan te vangen is. Ook al lijken ze hersteld.
Wel dient gezegd dat alles een prijs heeft. Vanaf begin mei worden ze elke dag afgericht van amper 10 kilometer en dat drie weken lang.
Daarna gaan ze de grote mand in voor lapvluchten van 25, 35, 40 en 60 km.
Zelf tot 75 km toe rijden doe ik dus niet.
Ik rijd dus niet ver maar wel dijkwijs.
De oorzaak van die verliezen?
Ik zou het echt niet weten.
Hok Geerinckx
Omdat vader ernstig sukkelt met zijn gezondheid (bij deze veel sterkte en beterschap Luc, weet zeker namens zeer velen) konden de jongen begin augustus nog maar tot Quievrain worden gespeeld. Toch al ongeveer de helft verloren. Hoe die verliezen in de toekomst te beperken weten ook Wommelgemse kampioenen niet. Wel ondervinden ze dat zomerjongen veel minder makkelijk verloren gaan.
Slachtoffers vallen vooral onder de eerste ronde. Hoe die verliezen in de toekomst te beperken weet men ook niet.
COMMERCE
Zoals andere kampioenen zal U ook wel duiven verkopen. Wat vinden jullie van de prijzen die men de laatste jaren voor sommige duiven betaalt?
R Diels
Daaraan kleven nadelen en voordelen.
Nadeel is dat de gewone liefhebber er ten onrechte van uitgaat dat je zonder veel geld niet meer aan goede duiven kan komen maar het kan ook positief uitwerken.
Andere sporten leefden op toen het geld zijn intrede deed.
Mogelijk gebeurt dat ook met duivensport. Overigens begrijp ik niet hoe iemand een duif kan kopen, los van de prijs, die men zelf nooit in handen had.
Een van mijn beste kweekduiven kocht ik voor 75 e in een verkoping van De Duif (van T Jacobs). Maar die duif had ik wel in handen gehad.
L Heremans
Niets op tegen, laat ze kopen. Het is misschien wel goed voor de sport. Als de liefhebber maar zo slim is dat hij zijn beste niet verkoopt. Ik doe dat zeker niet. Ik zal ook nooit een duif kopen die ik niet in handen had.
Willem de Bruyn
Ik gun iedereen een klapper maar twijfel aan de bedragen die ik zie op internet. Als men zo graag duiven heeft van een bepaald hok waarom koopt men daar niet rechtstreeks van? Veel goedkoper. Publiciteit jaagt mensen geld uit de zakken.
Hok Vercammen
Tegenwoordig wordt heel veel geld uitgegeven voor wat wij hier noemen 'duiven van gisteren' als ze maar uitgebreide stambomen hebben met daarin namen.
Natuurlijk halen ook wij duiven bij.
Maar dat is bij mensen die NU presteren, een grote naam hoeven die niet te hebben, wel goede duiven.
Hok Geerinckx
Vooral door internet zijn de prijzen de laatste jaren inderdaad enorm gestegen. Maar liefhebbers steken heel veel tijd in hun hobby, ze maken veel kosten en als je dan iets terugvangt is dat gewoon aangenaam.
Zo simpel is het.
ADENO
Hebben jullie (veel) last van Adeno?
Wat doe je er aan om te trachten te voorkomen en genezen?
Wat is de ervaring met genezen duiven? Presteren die later nog?
R Diels
Hier is het bijna elk jaar prijs. Voorkomen kan je het niet, ook dierenartsen worden er mee geconfronteerd.
Aals mijn duiven er last van hebben zet ik ze een dag of drie opzij met heel weinig voer.
Daarnaast gebruik ik soms de druppels van dierenarts Marien.
Wie na 4 dagen niet genezen is kan vertrekken.
Mijn ervaring is dat jongen die het erg hadden als sportduif verloren zijn. Hadden ze het in geringe mate dan leveren die niet in als vliegduif.
Leo Heremans
Ik heb elk jaar prijs, dat begint al vanaf het spelen en heb er het hele jaar last van.
Ik laat ze doodgaan of verwijder ze zelf. Heb ik er te veel last van dan gebruik ik wel eens '4 in 1'.
Ik heb de ervaring dat duiven die Adeno hadden niets aan vliegwaarde inboeten tenzij ze het te erg hadden. Reutelden en zo.
Wil je geloven dat ik hoop dat ze het in maart krijgen? Dan hebben ze later voldoende weerstand.
Willem de Bruyn
Je moet steeds op gezondheid selecteren. Het 'duivenras' is al zo verzwakt en dat wordt alleen maar erger als je ze met medicijnen probeert op de poot te houden.
Bij mij geldt het vanouds bekende uitzieken of ten onder gaan.
De duiven die uit zichzelf herstelden zullen alleen maar baat hebben bij de opgebouwde immuniteit.
Een duif die zonder medicatie adeno overwon verliest niets van haar vliegwaarde.
Uiteraard wil eea niet zeggen dat je medicijnen helemaal moet afzweren zolang het een natuurlijke selectie maar niet in de weg staat.
Hok Vercammen
Van Adeno hebben we amper of geen last. Zit dat in de hokken of zit het in de soort?
We weten het niet. Met bijgehaalde duiven hebben we soms wel moeite.
Hok Geerinckx
Sinds we begonnen met voor het seizoen Avidress plus te geven (Rohnfried) hebben we tamelijk weinig problemen met adeno.
Duiven die het in erge mate hadden mag men als verloren beschouwen. Zeker als ze te lang te mager blijven.
(wordt vervolgd)