Ga direct naar de inhoud.

Nieuwe ontwikkelingen 3

Hieronder een vragenlijst met onderwerpen die leven bij de liefhebbers en hoe enkele kampioenen daar over denken.

 

MEGA HOKKEN

Er komen steeds meer mensen die met erg veel duiven spelen.

Op zich geen probleem, die mensen doen ook niets verkeerd, ware het niet dat sommigen erg goed spelen.

Sommigen vinden het allemaal maar niets, geen echte sport meer, anderen hebben er geen moeite mee.

Bij de liefhebbers die we ondervroegen zijn er die ook met de massa spelen terwijl met name R Diels en L Heremans 'met de kleine korf' komen' en niet zonder succes.

 

R Diels

Ik heb er niets op tegen en wens ze veel succes maar met zo veel duiven spelen noem ik geen hobby meer.

En die mega hokken gaan er steeds meer komen, dat voorspel ik. Eigenlijk zouden ze van een aantal vluchten eens een uitslag moeten maken met alleen de pakweg 6 eerstgetekende. Veel gekende namen zouden door de mand vallen en er zouden 'nieuwe' kampioenen opstaan.

Maar een aantal van die mega hokken zouden kampioenen blijven omdat ze behalve kwantiteit ook kwaliteit hebben. (Noot: In Antwerpen zijn er weinigen die op de HaFo met zo weinig duiven spelen als Rudi en er zijn er ook weinigen die zo veel eerste prijzen en titels halen. A S).

 

Leo Heremans

Niets op tegen, laat ze doen. Ik speel de meeste weekends ook 12 snelheidswedstrijden (oude, jaarlingen, jongen, Quievrain en Noyon) in verschillende samenspelen. Is al even stresserend als op een vlucht met veel duiven spelen.

Wel dient gezegd dat ik een prima assistent heb .Uitblinken in moderne duivensport is tegenwoordig trouwens toch aartsmoeilijk zonder compagnon.

 

Willem de Bruyn

De een woont graag in een groot huis of rijdt graag in een grote auto, de ander speelt graag met veel duiven.

Ik ben iemand die graag veel duiven aan ziet komen.

Je hebt daar voordeel van als je op een goede locatie woont. Speel je met weinig duiven en lig je slecht dan wordt het wel heel moeilijk om bij de top te komen).

De man met weinig duiven moet gewoon beseffen dat hij even goed doet als de man met veel duiven als hij van 20 duiven er 2 op het eerste blad heeft en de man met veel duiven 20 van de 100.

(Noot: Met 20 duiven spelen vindt W de Bruyn weinig. Maar die woont in Zuid Holland en daar ben je met 20 vliegduiven in concours een kleine. A S).

 

Hok Vercammen

Wij spelen zelf met veel duiven maar als we er weinig hadden zouden we dat als een uitdaging beschouwen die groten te bekampen.

Het moet die mensen toch enorm deugd doen voor de massa inkorver te pakken.

Uiteraard hebben mensen met weinig duiven geen andere keus dan zich te specialiseren.

Dat het makkelijker spelen is met veel duiven is een misvatting. Die zijn moeilijker gezond te houden, je kan minder observeren enzovoorts.

Hoeveel mensen zijn er niet die slechter gingen spelen toen ze veel duiven gingen houden. Poulen is in Belgie en zeker in de ZAV nog een belangrijk facet van duivensport. Het is voor de kleine met goede duiven makkelijker om van de massa speler geld af te winnen dan omgekeerd.

 

Hok Geerinckx

De man met weinig duiven moet zich niet uit het veld laten staan. Gewoon keihard selecteren en na een paar jaar heb je duiven waarmee je de mega hokken kunt bekampen. De goede komen uit de goede, ook bij de mega hokken.

 

OVERVLOED

Wat vindt U van het aantal fondvluchten?

Bent U daar tevreden over of mag het wat meer of liever minder?

 

R Diels:

Hier kan ik kort in zijn: Schandalig!

Op een dag 2 fondvluchten organiseren met amper 25 km verschil?

Waar zijn we mee bezig.

De kleine man met weinig duiven die graag fond speelt wordt weer maar eens de dupe. In het belang van de sport zouden mensen die iets te vertellen hebben het eigenbelang opzij moeten zetten.

 

Leo Heremans

Belachelijk. De inkorfcentra krijgen maar enkele handvollen duiven, straks gaan ze daarop saneren met als gevolg dat veel mensen die graag fond spelen nog verder moeten rijden om in te manden tot ze er genoeg van hebben en stoppen.

 

Willem de Bruyn

Ik wil alleen maar oordelen over Nederland.

Et zijn veel te veel overnachtvluchten.

Als je slechts 5 of 6 kleine fondvluchten (eendaagse zegt men) hebt en zo veel overnachtvluchten zijn de juiste verhoudingen zoek.

(Noot: Overnachtvluchten zijn in Nederland vluchten met middaglossing waarbij duiven verondersteld worden pas de volgende dag aan te komen).

 

Hok Vercammen

De Nationale vluchten zitten in de lift, er komen meer duiven en door een gezamenlijke nationale lossing wordt de invloed van de wind iets minder.

Natuurlijk is twee nationale vluchten van ongeveer dezelfde afstand in een weekend te veel van het goede in een sport die leden verliest.

Wij zouden het ideaal vinden als er wekelijks EEN Nationale vlucht was van 500 tot 800 kilometer. Daar zal men op de duur toch naar toemoeten met het dalend ledenaantal.

 

Hok Geerinckx

Natuurlijk zijn er die veel te veel. EEN fondvlucht per weekend is meer dan genoeg. Zoals het nu is, soms 3 van ongeveer dezelfde afstand, is volstrekt belachelijk.

Voor de kleine fond (400 tot 600 km), en die zit duidelijk in de lift, zou het tof zijn om de andere week een nationale en een Interprovinciale vlucht te hebben.

Je zou meer duiven in concours krijgen wat duivensport toch mooier maakt.

ANTIBIOTICA

Kan succesvolle duivensport nog zonder regelmatig gebruik van antibiotica waarmee vooral bedoeld wordt al die kuren tegen de koppen?

Met andere woorden: Kan je nog kampioen worden of blijven zonder regelmatig gebruik van antibiotica?  

 

R Diels

Ja hoor dat gaat nog best. Belangrijk is een goede start van het seizoen. Als er in het begin wat hapert is dat nog moeilijk te corrigeren.

 

Leo Heremans

Heel zeker. Mijn jongen (Noot: Die presteren fabelachtig A S) hebben nog niets gehad. Niet eens een geelkuur. Als aan het begin van het seizoen de duiven slecht van start gaan kuren velen tegen de koppen. Ze zouden er beter aan doen ze enkele weken verplicht te doen trainen. Dat heeft veel meer effect.

 

Willem de Bruyn

Kampioen worden zonder antibiotica kan wel degelijk !!!

 

Hok Vercammen

Wij zijn niet zo hypocriet te beweren nooit antibiotica te gebruiken. Maar daar een gewoonte van maken is een andere zaak, daarmee help je je stam duiven naar de knoppen.

Als de trein op de rails zit adviseren we niets te doen, met alles van de duiven afblijven. Als deze dreigt te ontsporen dan heb je geen keus en moet je ingrijpen, bij voorkeur met hulp van een dierenarts.

 

Hok Geerinckx

Als duiven op een goed hok zitten hoeft men zeker niet veel te kuren 'tegen de koppen'. Wij geven enkel antibiotica als iets wordt vast gesteld door de dierenarts. Blind kuren gebeurt hier enkel tegen tricho. In het seizoen individueel met een pilletje en heel soms geven we een appertex.

                                                                                              (wordt vervolgd)