Ga direct naar de inhoud.

De basis 2

Als je zorgt dat het aan de basis goed zit volgt de rest vanzelf zo heet het.

Amerikanen verwijzen naar het gezin, de hoeksteen van de samenleving.

Bij het voetballen is het de verdediging. Die moet er eerst staan voor men verder gaat bouwen.

In Belgie heeft men dat goed gezien, in Nederland niet zo. Het is nog maar enkele jaren geleden dat de halve wereld met ontzag opkeek naar Nederland.

In de tijd dat men er Stam, Blind en de Boer als slot op de deur had.

Als de spelers het veld optraden kregen ze al de bibber als ze tegen de ruige kop van Stam aankeken.

Nu staat daar ene de Vrij. Een verdediger met een engelengezicht en dat werkt niet.

Voetbal moest aantrekkelijk zijn, aanvallend vooral en de verdediging werd verwaarloosd.

Nu vrees ik vrees dat Nederland een reus op lemen voeten is geworden. De eerste barsten waren merkmaar na de laatste Belgi' Nederland. Vanaf toen is voetbal in Belgi' gegroeid, Nederland bleef stil staan of zelfs dat niet eens.

Ik schat Belgi' momenteel hoger in. Wie dat enkele jaren terug had durven voorspellen zou ontoerekeningsvatbaar worden verklaard. Ik vind het best.

Kunnen we straks in Brazilie voor twee landen supporteren.

 

DUIVEN

Een goede verdediging in het voetbal kan je vergelijken met een goed kweekhok in duivensport. Dat is daar de basis. Daar moet al het goede vandaan komen en daar komt ook alle ellende vandaan. Dat wil zeggen van natuur ongezonde duiven of duiven zonder kwaliteit.

Op veel kweekhokken zit te weinig kwaliteit en de gevolgen daarvan kan men raden omdat de ouders nooit door zullen geven wat ze zelf niet hebben.

Het probleem voor de liefhebber en uitdaging tegelijk is welke duiven een plaats te geven op het kweekhok.

Ik zeg altijd dat niemand op deze aardbol, GJB natuurlijk uitgezonderd, aan een duif kan zien of het een goede is. Vlieger of kweker maakt niet uit.

Omdat de eigenschappen die we van een goede vlieger verlangen (winnen) of van een goede kweker (winnaars voortbrengen) uiterlijk niet waarneembaar zijn.

Gust Jansen zei het altijd treffend als mensen bij hem duiven keurden.

"Je kan een duif wel keuren maar het gene waar je naar zoekt zal je niet vinden omdat je het niet kan zien."

 

HELEMAAL NIETS?

Of er dan helemaal niets is?

Of de verkenningscirkel bijvoorbeeld geen betekenis heeft?

Of de kweekpluimpjes van Pipa?

Of iets anders?

Naar mijn mening is er inderdaad HELEMAAL NIETS dat zekerheid geeft.

Hoewel. Het heeft me al veel jaren verbaasd dat je veel goede kweekduiven aantreft onder de duiven met een zogenaamd wratje langs de neus.

Maar ik weet het, daarmee kan men me wetenschappelijk even goed weg honen als de mannen van Pipa met hun kweekpluimpjes.

Want kweekwaarde beoordelen aan pluimpjes haalt wat mij betreft niet eens het niveau van de belachelijkheid.

Ik wist wel wat ik zou doen als ik Pipa was:

Overal de duiven weg kopen met die kweekpluimpjes onder de vleugel en binnen de kortste keren zou je een hok onklopbare duiven hebben. Misschien, want zo simpel is het niet Thomas, Nikolaas en Carlo. Integendeel.

 

KWEKERS

En verder. Als men al eens een koppel had dat een superieure dochter of zoon gaf dan nog heb je GEEN ENKELE garantie dat dat nog eens gebeurt.

Klak had zijn "613". De ouders zijn zowat heel hun leven tegen elkaar blijven staan maar ze geven geen enkele duif meer die aan die "613" kon tippen.

Daarom dat ik mijn twijfels heb (of is het medelijden) als mensen een fortuin betalen voor een duif enkel en alleen omdat de broer een goede is.

  

TOCH

Toch kan je je kansen op kwaliteit op je kweekhok vergroten.

Heb je twee broers (of zusters) die beide voortreffelijk vlogen dan is de kans groot dat het goede kweekduiven zijn. Of toch zeker een van de twee.

Heb je meerdere broers en/of zusters die voortreffelijk vliegen, kweek er maar uit.

Het tegendeel is ook waar.

 

Heb je een superduif met NIET EEN broer of zus die presteert dan is je superduif bijna zeker een slechte kweker.

 

DE 05

Ik noem hier ooit wel de "05" van Vermeulen Chaam, de beste duif die ik ooit kende. Dat was echt een super en als kweker weinig minder.

De "05" had vier broers. Vier goede.

Dus zouden het volgens mijn opvatting goede kwekers moeten zijn en dat waren ze ook. Wie in die tijd van die soort haalde was later amper te kloppen. Het is allemaal lang geleden maar Cees van Beysterveldt moet er nog over mee kunnen praten.

Dirk van Dijck had zijn Bourges, Rambo en Kannibaal.

Formidabele vliegers en zeer nauw verwant. Hun kweekwaarde is inmiddels gekend in alle uithoeken van de wereld waar met duiven gespeeld wordt.

 

EIGEN HOK

In 1997 verscheen een uitgebreide reportage over mij in dit blad.

Met pedigree en foto"s van de 144 en de 145, broer en zus.

Die waren destijds 1e en 2e Asduif van de toenmalige Afdeling M Brabant waar gemiddeld 11.000 duiven vlogen.

"Nog nooit vertoond" schreef G destijds.

Uit dezelfde ouders kweekte ik een jaar eerder de 95-230 (in de kring 6e asduif na 5 hokgenoten) en of dat kwekers waren.

Van die duiven stamden:

De beste doffer van Nederland (Verbree), de beste duivin van Nederland (Verbree), een fenomenale vooruitvlieger bij Andre Roodhooft via Verbree, nationale winnaars bij Rubens,Vanlint en van Oeckel. Fleur van Jespers van der Wegen, "den Ad" van Marcel Wouters (ook nationale Asduif), twee Nationale Asduiven van B Pieper, de Sprint en andere toppers bij Verkerk (NPO winnaar), "Favorietje" P v d Merwe en zelfs Bolt, de duif van 310.000 euro van Leo Heremans.

Die lijst is nog veel langer te maken maar ik heb gezegd wat ik wilde zeggen.

En dat is dat wanneer je twee duiven hebt uit een nest die beide voortreffelijk vlogen het ook bijna zeker goede kwekers zijn.

 

TOT SLOT

Heel lang geleden vloog er een waar fenomeen in Bergen op Zoom. Ik meen dat JH die nog gekocht heeft.

Die duif won eerste prijzen tegen veel duiven met minuten voorsprong. Die was zo spraakmakend dat er al gefluisterd werd dat de eigenaar fraude had gepleegd.

Ik er heen omdat ik ook wel eens een fraudeur van dichtbij wilde zien maar kwam terecht bij een aangenaam persoon. Hoewel dat weinig zegt kon ik me niet voorstellen met een fraudeur te maken te hebben.

De man vroeg 5.000 gulden weet ik nog maar ik heb zijn "fenomeen" niet gekocht.

Die bleek 7 broers en zusters te hebben waarvan er niet een prijs had gewonnen. De duif heeft nog bij een liefhebber in het naburige Goirle gezeten.

"Hopelijk zit ook fout, maar ik kan me niet voorstellen dat je er iets uit kweekt" zei ik hem. En voor een keer zat ik niet fout.