Ga direct naar de inhoud.

In gesprek met Albert Derwa

De man die we vandaag aan U voorstellen is geen Belgische top maar

absolute wereldtop. "Wereldtoppers" zijn er meer, ik weet het. Maar waar anderen hun faam danken aan de massa doet goedlachse Albert Derwa uit Herent het met weinig duiven. Hij heeft altijd al enorm gespeeld maar alles  kreeg een extra dimensie door die wonderduivin: "Paulien" van 2006.

Hebben we het over de beste kweekduivin van heel het land? Niet onmogelijk! .

 

ONGEEVENAARDE DUIVIN

Haar palmares is haast onge'venaard met:

- Chateauroux 8.218 d - 1

- Gueret 1.298 d - 1

- Chateauroux 3.969 d - 1

- Blois 540 d - 1

- Argenton 432 d - 1

- Sens 195 d - 1.

En uiteraard nog veel meer. Wonderbaarlijk gewoon maar we zijn er nog niet.

Het eerste het beste jong dat ze gaf "Pellina" werd al meteen 8e Nationale Asduif.

In 2011 had hij dan weer twee zoons uit die "Paulien" die voor opschudding zorgden.

Ik heb het over "Primo" van 2009 en diens broer "Zoon" van 2010. Liefst 6 vluchten arriveerden ze vleugel aan vleugel, soms minuten voor alle andere duiven.

"Zoon" won dan veelal de 1e bij de jaarlingen, zijn broer de 1e bij de oude. Nooit gezien. "Zoon" won in 2011 alleen 5 eerste prijzen en ook nog eens een 5e Nationaal Chateauroux tegen 8.092 duiven. En amper was dit spektakel verstomd of een nieuw fenomeen diende zich aan: "Pricilla" van 2012. Jawel, een volle zus van "Pellina",  "Primo" en "Zoon" en waarschijnlijk met voorsprong de beste duivin van Belgi' van heden. Ze won met name, alles zonder dubbeling:

- Gueret Nationaal (z) 3.114 d - 1 (Nationaal 15.007 d - 4).

- Pihtiviers 822 d - 1

- Argenton Nationaal (z) 1.544 d - 1

- Blois 372 d - 1

- Blois 1.717 d - 4.

- Argenton 1.927 d - 3. Nationaal (z) 4.007 d - 11,  Nationaal 22.463 d - 16

- Gueret 4.165 d - 8. Nationaal 16.988 d - 33 (in 2012 haar geboortejaar).

En nog talrijke kopprijzen meer.

"Petrova" en "Perla", ook uit "Paulien" waren andere superieure vliegers maar verhuisden naar China.

 
Albert Derwa met in zijn handen goud: Paulien en Pricilla HET GEHEIM?

Zou deze man een geheim hebben? Dan is die daarmee wel erg openhartig en krijgen anderen met Albert zijn duiven ook diens geheim mee.

- Zo heeft in Nederland Koen Minderhoud zijn "703" met 3 eerste prijzen NPO tegen duizenden duiven, steeds met zwaar weer en minuten vooruit.

Ze komt uit een zus van "Zoon", "Primo" en "Pricilla".

Albert slaagde op zijn beurt met duiven van Nederlandse Koen. Dat weet Matthias met name Matthias Coel. Van die soort kreeg hij van Albert een duif die meteen Nationaal Argenton won en de snelste was van 32.044 duiven.

- De 1e Nationaal Issoudin is een kleinkind van "Pauline".

- Thone won met een kleindochter een 1e Provinciaal.

- En ook E Limbourg kent inmiddels de klasse van die duiven.

Tot slot even refereren naar laatste de one million dollar race in Zuid Afrika.

Het werd een keiharde vlucht, gewoontegetrouw gewonnen door een Duitser met een duif waarin Derwa bloed via J v d Pasch Nederland.

Ik schrijf vaker amper in "kweekkoppels" te geloven maar moet die mening nu mogelijk herzien. Derwa heeft er een.

Een koppel dat elk jaar minstens een super gaf. En met super bedoel ik SUPER.

Ander cijfer materiaal is volop te vinden op Internet. We legden ook Albert op de rooster.

 

Wat je aantrekt in duivensport ga ik niet meer vragen want daarop antwoordt iedereen hetzelfde: Het zien aankomen  van de duiven. Maar wat is je grootste ergernis? .

Daarin kan ik kort zijn: De jaloezie onder de liefhebbers. "Waarom toch" vraag ik me soms af.

 

Wat is Uw mooiste herinnering en wat Uw slechtste?

Mooie herinneringen heb ik veel, slechte eigenlijk maar een, maar dat was wel een heel slechte. Het moet in 1996 geweest zijn, het eerste jaar dat ik met oude speelde. Ik had toen 9 weduwnaars, stuk voor stuk goede. Zette die in op Clermond Ferrand, dat werd een complete ramp met middaglossing en wat dacht je? Toch alles kwijt zeker. Nadien zijn er nog 3 van terug gekomen maar vergeten doe je zo"n dag nooit.

 

Welke duif/duiven zijn vooral verantwoordelijk voor Uw roem?

Uiteraard "Paulien" maar de "Zwarte Parel" die ik gratis kreeg van Pierre Verhoeven uit Heverlee heeft ook een zeer grote impact gehad. Ze kwam uit "dochter Kletskop" Verbruggen maal "zoon Elvis" Verstraete. De duif die de One Loft Race in Z A won stamt er heel ver nog van af.

 

Kan je spreken van het ras Derwa?

Dat komt nu inderdaad aardig in de buurt. Waren het vroeger bepaalde lijnen die ik had, die van Verbruggen, Vandenabeele en Thomas Paris met name, nu zit in de meeste van mijn duiven het bloed van "Paulien".

 

Heeft voeren veel belang?

Hmm. Weet het niet. Ik heb mijn systeem. Ben voor "licht voer" en voor gerst. De duivinnen krijgen pas de dag voor inkorven "goed" zwaarder voer, de doffers de laatste 2 dagen. Mijn vliegers kregen hier na het grootbrengen van jongen een maand niets anders dan gerst. Die lusten dat niet graag maar dat wil niet zeggen dat het niet goed is.

 

Wat is je grootste gebrek en wat is je grootste gave?

"Dat weet ik wel", aldus vrouwtje Francine, "den Albert zou meer geduld moeten hebben. En hij heeft kennelijk een fijne neus voor kwaliteit Hij lukt met alles wat hij bijhaalt."

Albert knikte en nam nu het woord. "Ik zal je een voorbeeld geven. Ik ben redelijk goed bevriend met Paul Huls. Die liet me eens kiezen uit een 40-tal duiven. Ik waardeerde dat, pikte er twee uit, zette die tegen elkaar en kweekte er "Miss Belgi'"

uit. Het was de beste jonge duif van Belgi' op de grote halve fond in 2011.

 

Wat vind je van 7 opeenvolgende weken een fondvlucht voor jongen?

Te veel van het goede. Enkel te doen voor de grote hokken.

 

Als iemand hier geld op tafel legde om te besteden aan duiven, naar wie ging je?

Niet moeilijk. Roger Buvens. Een superman met weinig duiven.

 

Je bent al op veel hokken geweest. Welke duiven en liefhebbers maakten indruk?

Als liefhebber en mens Gommaar Verbruggen. Heel zijn leven enorm gespeeld. Vroeger met niet al te veel duiven. Speelt er nu wel veel, overigens met frisse tegenzin, maar je moet mee vindt hij.

Duiven die enorm indruk maakten waren die van Rene v d Broek uit Tremelo. Dat is  misschien niet de naam die je zou verwachten maar het is niet anders.

 

Wat is het grootste fabeltje/de grootste flauwe kul in duivensport?

Het geloof in geheimen. Je wilt niet weten hoe vaak liefhebbers me vragen wat ik nu weer gegeven heb na een goede uitslag.

 

Wat vindt U van de ogen theorie?

Ken ik niets van. (Weer zo"n kampioen die beweert daar niets van te kennen).

 

Van wie heb je  veel geleerd?

Van Verbruggen, Thomas Paris en niet te vergeten de wat oudere Jos Verhoeven van Herent.  

 

Met wie zou U graag een avond over duiven willen babbelen?

Gerard Koopman. Die speelt goed, is sympathiek en weet waarover hij praat. (En geen dommerik. Die heeft inmiddels 2 kinderen "Paulien" op zijn hok. A. S.).

 

Waar zitten volgens U de beste duiven?

In Belgisch Limburg.

 

Belgisch Limburg?

Inderdaad. Daar woonden met name Grondelaers, Stoces, Tournier, Carlens, van Sweefelt enzovoorts. Geef toe, hun duiven hebben heel wat teweeg gebracht, overal. Zelfs Gommaar (hij bedoelt Verbruggen) heeft veel te danken aan Limburgse duiven.

 

Moet er iets gebeuren mbt massa inkorvers?

Asjeblieft niet. Ben blij dat ze er zijn. Als ze poulen kan je van hen nog wat centen afwinnen. Verder maken ze prijzen.

(Dienaangaande is het in Belgi' iets anders dan in Nederland. Mensen als Verkerk en de Bruijn presteren het om van 100 duiven 80 prijzen te winnen. Betwijfel of er zulke in Belgi' zijn. Door minder concurrentie zal men daar zeggen')

 

Hoe is de neergang te stoppen?

We moeten re'el zijn, die is niet te stoppen. Verder focust men zich verkeerd. De doelgroep om liefhebbers er bij te krijgen moeten de wat ouderen zijn. Ook vanwege meer tijd dan jongeren.

 

Leest U veel? Kijk je veel op internet?

Ik lees inderdaad graag over duiven. Vroeger kon er geen boek uit komen of ik moest het hebben. Internet is aan mij niet besteed. Wat me vooral interesseert zijn de systemen van goede spelers.

(Weer iemand die geen binding heeft met internet. Wordt het wel voldoende onderkend door beleidsmensen dat dit medium aan veel liefhebbers voorbij gaat?)

 

Moet het boven de koppen van de duiven open of dicht zijn?

Ben je voor verwarmen?

Ik ben voor een gesloten plafond en licht verwarmen. Daarbij gaat het me niet om de warmte maar de droogte. Zo zal ik de verwarmingsplaten bij oostenwind nooit aan hebben. Omdat oostenwind droge lucht betekent. En droogte is van enorm belang.

 

Wat vind U een belangrijk bij product?

Zeker geen vitamines aan de vliegers zoals je zelf soms schrijft. In de winter geef ik die soms. In elektrolyten geloof ik zeker bij warm weer, ook suikers en soms wat oli'n. En vooral grit natuurlijk.    

 

En rijden? Voegt dat iets toe?

Voor oude heeft dat geen zin. Mijn jongen leer ik wel bijzonder goed op. Rijd daar zeker 30 keer mee voor het spel. Daarmee ga ik ook tussen de vluchten de baan op zolang we niet verder vliegen dan 200 km. Voor de HaFo en verder is rijden zinloos.

 

Wat doe je als je een keer slecht speelde?

Niets speciaals en vooral niet zenuwachtig worden. Dan ga je gekke dingen doen en fouten maken.

 

Wat deden je beste duiven als jonge duif?

Mijn beste jongen worden gewoonlijk ook mijn beste oude.

 

Wat doe je als er een speciale vlucht op het programma staat? Medisch?

Niets speciaals. (Wel dient opgemerkt dat Albert heel specifieke broedbakken heeft, door hemzelf ontworpen, die zich uitermate lenen tot motiveren en opwekken van jaloezie.

 

Hoeveel dagen per maand, ruw weg, krijgen je duiven medicatie?

Moeilijk te zeggen. Als ze in orde zijn doe ik niets, zijn ze niet in regel dan moet je. Vroeger deed ik meer dan nu. Toen kuurde ik bijvoorbeeld elke week een dag tegen geel met emtryl. Nu is dat eens per maand.

Tegen de koppen kuur ik als de duiven me niet aan staan en dan wissel ik af.

Spul van Herbots, Schroeder en de Weerd. "Zoon" en "Primo", hadden altijd super conditie en kregen elf weken helemaal geen medicatie. Wel behandel ik jaarlijks tegen paratyfus en geloof in druppelen. Met lincospectin of druppels van Herbots.

 

Jij hebt duiven voor de kleine fond. Met wat voor duiven kruis je die best?

Vitessers!  Die hebben bewezen al zeker de voornaamste eigenschap te hebben die een goede reisduif moet hebben: Het vermogen zich goed te ori'nteren.

 

Verlies jij ook zo veel jongen? En ook zo veel last van Adeno/Coli

In 2013 verloor ik er veel, 34 van de 70. De helft dus.

En inderdaad, Adeno/Coli is ook hier een probleem. Dat slaat hier normaal eIk jaar 2 keer toe. Ik probeer het zonder medicatie op te lossen. Twee dagen geen voer, dan heel licht voer en elektrolyten in het drinkwater. Helpt dat niet dan is er geen keus en grijp ik naar de medicijnpot.

 

Hoe komt "Paulien" eigenlijk aan haar naam?

Dat is een verhaal apart. In 2006 zou ik wat jongen kweken voor vriend Paul Huls.

Zo gezegd, zo gedaan maar de Paul kwam niet om zijn duiven. Dus die dan maar zelf gehouden en daaronder bleek later toch die "Paulien" te zitten zeker.

Als aandenken zou ik hem "Paul" moeten noemen (refererend naar Paul Huls), maar dat is een wat slordige naam voor een duivin, vandaar.

 

Als laatste vraag, een advies voor beginners en jongeren?

Weinig of geen geld geven aan duiven. Omdat geen enkele duif goede jongen garandeert. Er zijn er gelukkig nog genoeg die beginners willen helpen.

 

Tot zover Albert Derwa, de kampioen die voor niemand geheimen heeft.

Hij is open over wat mensen het meest interesseert, medicatie, en het waarom is simpel. Hij ondervond dat dat het niet is, dat het flesje je geen kampioen maakt. Zijn roem is gestoeld op de nu al legendarische "Paulien".

Eigenlijk zit die nog bij toeval op het hok, maar heel veel superduiven zijn het

gevolg van toeval en vooral geluk.

Maar zonder dat fenomeen had hij ongetwijfeld andere goede gehad. Omdat mensen als Derwa blijvers zijn met een fijne neus voor kwaliteit en een gezond stel "duivenhersens".  En daar gat het in duivensport immers om.