In gesprke met W de Bruijn
Willem de Bruijn voorstellen is een open deur in trappen. Wie kent niet zijn gedrevenheid, geldingsdrang, optimisme, doorzettingsvermogen en niet te vergeten zijn energie. Allemaal eigenschappen die nodig zijn om van iemand een winnaar te maken. Of om in voetbaltermen te spreken "van mensen een messi".
En met wat voor winnaar we te doen hebben heeft men al vaak kunnen lezen en zal men nog vaak lezen. Met jonge duiven of met oude, van 100 km of van 500, met wind mee of wind tegen? Het maakt voor hem allemaal weinig verschil. In Zuid Holland is de Bruijn de te kloppen man.
Deze keer is hij aan de beurt voor een indringend gesprek.
Voor veel mensen ben jij die man die met zo veel duiven speelt. Ingewijden weten dat je prijspercentage ook duizelingwekkend is. Kan je enkele voorbeelden geven?
Asse ' Zellik 134 km 90/108
Nijvel 165 km 90/108
Peronne 267 km 100/108
Bourges 576 km 48/75
Asse ' Zellik 134 km 140/191
Duffel 108 km 47/55
Asse ' Zellik 134 km 48/52
Quievrain 196 km 41/48
Met het oog op de Gouden Duif en andere competities zullen de getekende duiven wel met zorg gekozen worden. Waar let je op? Eerdere prijzen, afstamming, vorm?
Aan het begin heb ik zo mijn favorieten, maar gaandeweg het seizoen zie ik via mijn prestatieoverzichten, welke de duiven zijn die ik kan vertrouwen.
Verder is de Bruijn de man die geen dure duiven koopt maar incidenteel wel een mand vol jongen en daarmee speelt. Meestal Belgen. Hoe komt het dat we dit jaar geen Belgische ringen op de uitslagen vonden?
Omdat ik elk jaar zoveel Belgische jongen had die niets waard bleken wilde ik het dit jaar eens met eigen kweek doen. Is me goed bevallen.
Maar ik ken mezelf. Wil altijd beter. Ik voel nu al dat er volgend jaar weer Belgen tussen mijn duiven zullen zitten. Ik vind het gewoon spannend om steeds iets nieuws te proberen. Het werkt bij mij verslavend. En natuurlijk haalde ik er in het verleden ook goede, laat daar geen misverstand over bestaan.
Waardoor laat je je leiden om bij een bepaald iemand te gaan winkelen?
Uitslagen, uitslagen, uitslagen en niet onbelangrijk, de man in kwestie moet me aan staan. Is er geen klik dan wil ik ook zijn duiven niet. Al heeft die nog zulke goede.
Je basisduiven was de goede oude Klak soort van de zwaar miskende Gebr de Wit. Kan je iets zeggen over andere succesvolle transacties?
Ik was inderdaad bijzonder succesvol met 40 jongen die ik in 1985 bij Gebr. De Wit haalde en ook met de 10 jongen die ik in 1995 bij St v Bremen haalde.
In "deze eeuw" waren de 60 jongen die ik in 2005 bij Heremans Ceusters haalde een schot in de roos en ook onder de 35 duiven die ik in 2011 kocht bij Stefaan Lambrechts zaten er die iets toevoegden.
Vanaf 2007 haalde ik nog versterking bij Maurice Haesendonckx en Theo van Genechten.
En welke was de ALLERBESTE die je ooit importeerde?
Er waren er meerdere die een enorme impact hadden op mijn kolonie.
- De "340" van Gebr. De Wit
- De "Gilbert" van Gilbert Meire
- En van Leo Heremans haalde ik liefst drie duiven die ik "supers" durf noemen:
"De Kleine Blauwe", "Favori" en "Fatima".
Je werd ook bekend vanwege je gedrevenheid en liefde voor je hobby waarvoor je veel doet en nog meer laat. Het moet vooral mensen als jou pijn doen dat de sport zo achteruit gaat. Ondanks je positieve instelling moet je ook een vat vol ergernissen zijn. Laat eens horen?
Laten we het zo stellen: Van onder kalft het af (niets aan te doen) en van boven breken ze het af. Bestuurlijk is er geen visie, men probeert 'eerlijk spel' te cre'ren, maar duivensport is per definitie oneerlijk. Verschillende afstanden, weer en wind zijn gewoon inherent aan onze sport.
Verder tolereert de maatschappij geen kleindier teelt meer in de bebouwde kom.
Helaas moet ik de eerste bestuurder in Nederland of Belgie nog tegenkomen die deze materie bij de horens vat of in actie komt. Over een "sport bevorderend" beleid gesproken.
Jij bent een man van de empirie. "Van horen zeggen" telt bij jou niet. Omdat je als sportman zo belust bent op winnen moet je al veel hebben uitgeprobeerd. Ook medisch. Kan je hier iets over zeggen?
Omdat ik een man ben van "eerst zelf ondervinden alvorens iets aan te nemen van een ander", heb ik alle hoeken van onze hobby opgezocht om te ontdekken wat mogelijk is om me prestatief te verbeteren.
Uiteraard ook medisch, wel met inachtneming van de ons opgelegde spelregels, zoals doping etc.
Ik concludeerde dat het stelselmatig gebruik van medicijnen om een hoger vormpeil te cre'ren zich vroeg of laat tegen je keert.
Je krijgt duiven die vooral vatbaar zijn voor de ziekte waar je vaak tegen kuurt. Omdat je, door dat gekuur, de zwakkere broeders niet meer uit selecteert. Waarmee ik niet wil beweren, dat je niet medisch in moet grijpen als de gesel van een ziekte je hok treft. Toch zal je met een beter hokklimaat en strengere selectie meer baat hebben dan met medicatie.
Je kweekt elk jaar 250 a 300 jongen. Ben je niet jaloers op de Belgen die hun jongen op zo veel afstandsvluchten kunnen spelen en testen?
Ik ben de 'pussy approach' hier onderhand spuugzat en zou best de handschoen op durven en willen nemen om met 100 km overvlucht mee te spelen op de Belgische zware halve fondvluchten. En met mij meerderen in Zuid-Holland
Jij bent een man van de wereld, verre van dom en zo zijn er meer. Hoe komt het toch dat door de NPO en de KBDB niet geluisterd wordt naar mensen als jullie?
In de aanloop naar een bestuursverkiezing ziet het er meestal veelbelovend uit, maar zodra ze op het pluche zitten, komen ze er achter, dat ze toch niet zoveel kunnen veranderen en zijn de reisjes (met dames) aantrekkelijk geworden.
Dus wordt de energie meer gestoken in het behouden van de verworven positie, dan in daadkracht ten faveure van onze hobby
Je hebt Belgen en Belgische duiven pas ruim tien jaren terug ontdekt. Wat vindt jij
opmerkelijke verschillen tussen liefhebbers en duiven in Nederland en Belgie?
In Belgie is de duivensport een bedrijfsmatig gehouden hobby, alles kost er geld. Niemand doet iets voor niets, aan alles moet verdiend worden. In Nederland mag het geld kosten. Daar is het "voor allen door allen". Daarom is de Belgische liefhebbrij ongeveer drie maal zo duur als hier. Nederlanders die gierig zijn en op de centen letten? Hmmm.
Willem weer maar eens op vakantie in Belgie. Ditmaal bij Roger Buvens Welke liefhebber maakte op jouw indruk?
Alle liefhebbers die op vitesse uitblinken. Omdat in deze discipline het aandeel van de liefhebber zo groot is. Die Dirk Donckers is toch een echte dresseur?
En wiens duiven?
Op dit moment heb ik geen uitgesproken favoriet. Kippenvel van opwinding bij het zien van zijn duiven krijg ik niet gauw meer.
De Bruijnduiven, zelfs rechtstreekse, wonnen in Belgi' 1e prijzen nationaal en klasseerden zich bij de nationale asduiven. Toch haalde je er duiven? Leg eens uit.
In Belgie worden de duiven op ''n afstand gespeeld en geselecteerd, dus daarom zijn die in hun discipline, ik bedoel op die specifieke afstanden, beter.
In Nederland moet je duiven hebben die van 100 tot 700 km vroeg kunnen vliegen.
Daardoor krijg je een betere all round duif, geen duiven die in hun discipline beter zijn.
Wat zijn de grootste "duivensport mankementen" in beide landen?
Geen respect voor elkaar en de grootste schreeuwers op de sociale media zorgen voor veel onrust en onzekerheid. Ook bij bestuurders. In beide landen ontbreekt het aan leiders, die een visie hebben. Kortom er is ''n kapitein nodig, maar dan wel een goede, die het schip van de duivensport door de veranderende maatschappij kan loodsen en ook nog eens bemanning en passagiers(lees: de liefhebbers) aan boord houden.
Jouw idee'n over lossen? Code rood in Nederland vanwege 30 graden? Inversie?
Als lossingsverantwoordelijke ben ik daar ook bij betrokken. Bij inversie heb je "s morgens vroeg vaak nevel, mist en een gesloten wolkendek beneden 400 meter waardoor lossen niet mogelijk is. Er is ook inversie met prachtig weer en dan kun je best lossen. Bij een nacht mand kan men best jongen spelen bij 30 graden. Maar' 30 Graden, twee nachten mand en na de middag los is spelen met vuur.
Jij lijkt alles weldoordacht te doen. Maakt ook een de Bruijn nog fouten? Zoals?
Soms ben ik te enthousiast. Wil te snel te veel en speel te roekeloos met duiven
die thuis hoorden te blijven. Duiven die over hun top zijn gaan niet zelden verloren.
Je bent een van de weinigen die met oude EN jongen goed speelt. Rijden is vooral met jonge duiven hot. Jouw visie?
In 1993 werd rijden ook voor mij een obsessie. Dat ontaardde in wel 100 maal op een jaar rijden met jongen. Dus DAGELIJKS!
Ik leerde dat jongen, zeker met twee nachten mand, te veel vertrouwen krijgen, waardoor ze zeker als het een moeilijke vlucht is rustig wachten tot het beter wordt in plaats van er doorheen te knallen.
Tegenwoordig breng ik de ouden alleen de twee weken v''r het seizoen weg, maar meer om ze weduwschap te leren dan ze wegwijs te maken. De jongen probeer ik voorafgaand aan de vluchten wel zo"n 30 tot 40 keer te lossen op korte afstand. Tussen 10 en 25 km. Tussen de vluchten rijd ik NOOIT meer.
Jacob, een van de vele toppers op het hok de Bruijn Is het noodzakelijk jongen gescheiden te spelen om uit te blinken?
Doordat ik met zoveel jongen in ''n hok speel, is er motivatie in overvloed. Zeker in het begin laat ik ze niet broeden en raap alle eieren steeds weg. Wanneer de geslachtsdrift zo toeneemt, zeker als de duiven belicht gaan worden, dat het dagelijks rond het hok trainen in gevaar komt, ga ik scheiden.
Daardoor gaan ze weer meteen trainen maar nadeel is dat de duivinnen makkelijk samen kruipen. Op zich geen probleem, tenminste niet meteen. Maar dat zal zich wreken als ze als oude op dubbel weduwschap gespeeld worden. Het gescheiden spelen doe ik dan ook maar 4 weken op het eind van het seizoen.
Bij jou hebben duivinnen in maart al 8 eieren gelegd. Help je ze daarmee niet naar de knoppen?
Nee hoor. Ik heb dat al zo vaak gehoord. En als ik dan vraag of men spreekt uit eigen ervaring of van horen zeggen, is het antwoord altijd het laatste. Ik heb duivinnen, om te kijken of het kwaad kan, wel eens 13 keer achter elkaar laten leggen en dan ook nog een paar jaar achter elkaar. Ik stelde niets abnormaals vast. Als de eieren op zijn is het op, maar een duivin houdt eerder op met leggen door een verstoorde hormoon huishouding, dan doordat de eiervoorraad op is. Probeer het eens?
Hoe groot is je hokbestand. Aantallen kwekers, vliegers, voedsterduiven?
Zo"n 30 kweekdoffers en 45 duivinnen, 110 vliegduiven en in het voorjaar wel zo"n 60 tot 70 voedsterkoppels (dit zijn vaak uitgeselecteerde duiven, die bij een ander in het najaar al vertrekken, maar bij mij nog een half jaartje langer mogen blijven)
Van wanneer tot wanneer worden oude en jongen verduisterd en belicht?
Oude doffers van 1 maart tot half april
Oude duivinnen van 1 maart tot 1 mei
Jongen van 1 maart tot de langste dag
Alle duiven worden van af begin augustus bijgelicht van 04.30 tot 22.30 uur
Tot pakweg 600 kilometer doe je voor weinigen onder. Boven die afstand ben je nog goed maar niet zo. Vereist dat andere duiven of een ander systeem?
Tot 2004 was mijn focus gericht op de dagfond en daar werd op geselecteerd. Deze duiven komen op de kortere afstanden te kort om te winnen.
Maar mijn probleem is dat ik ALTIJD wil winnen en daarop werd geselecteerd!
Nu zijn maar een deel van mijn duiven geschikt voor de 500 tot 700 km vluchten, dus is mijn dominantie op die afstand er niet meer.
Medisch ben je van alle markten thuis en je hebt ongetwijfeld al veel uitgeprobeerd. Wat doe je beslist nooit meer?
Ik doe zo veel nooit meer:
- Rijden met de duiven tijdens de vluchten
- Systematisch kuren tegen geel, coccidiose en tegen kopziekten.
Je weet niet meer welke duiven echt goed of gekunsteld goed zijn en dat wreekt zich in de nakweek, die steeds slechter wordt.
- Jonge duiven belichten vanaf het spenen zoals ik ooit deed. Bedoeling was de pennen er voor het seizoen uit te lichten. De laatste twee pennen werden getrokken in mei. Het werd een groot fiasco.
Je buurman is je grootste concurrent. Bas heeft duiven van jou en jij haalt er daar. Waarom is dat niet vreemd?
Toen Gerard en Bas in 2003 de wereld en mij versteld deden staan met hun uitslag van Chateauroux reageerden de meesten met afgunst en roddel.
Mij was duidelijk dat het alles met kwaliteit te maken had en dat de grenzen van moderne duivensport nog meer verlegd konden worden.
Gelukkig hebben met mij nog een handvol liefhebbers in een straal van 5 km rond Gouda de sportieve handschoen opgepakt en nu zie je op de NPO dagfondvluchten vaak dezelfde namen bij de eerste 10 staan.
Zoals Gebr. vd Heuvel, Loet de Groot, Gebr. Epping, Gebr. Lughthart, C. en M. Everling, C. en C. Broekhuisen, Ton van de Hoogen, Herman Kulik, Gouda, Piet de Wit. Aldus kregen we, laat ik het noemen, een soort "super centrum".
Anderen stonden er bij, keken er naar en probeerden met zwamverhalen hun eigen falen te verdoezelen.
In duivensport moet je nu eenmaal bij de beste gaan putten en dat is voor mij naast de deur. Bas, vader Gerard en ik begrijpen, dat wanneer je elkaar helpt, je daar beide van gaat profiteren. Het succes straalt dan af op beiden.
Trouwens, zonder respect voor de ander kan je zelf ook nooit respect verwachten
Buren Nog iets toe te voegen Willem?
Duivensport is voor velen een opeenstapeling van tegenslagen en wie daar het beste mee omgaat komt het verst.
Dixit Cruijff: Elk nadeel heeft zijn voordeel Alleen, wanneer je door het noodlot tegen de oren geslagen wordt heb je nog geen flauw idee wat het voordeel zou kunnen zijn. Een voorbeeld: In 2000 hadden wij een, op zijn zachts gezegd, rampzalige vlucht vanuit Munchen. Minimaal de helft van de duiven ging verloren. Hoewel ik de eerste nationaal speelde, verloor ik 34 van mijn 62 ingezette duiven. Ik was geru'neerd en ik was er op bedacht voor minstens twee jaar voor spek en bonen mee te zullen spelen. En dan leer je je vrienden kennen: Jij, Ad Schaerlaeckens bood mij spontaan je beste vier kweekdoffers aan om een ronde uit te fokken.
Jij zou wel een paar weken later beginnen met koppelen. Ik kweekte er enkele halve "A S jes" uit om nooit te vergeten, ouders van asduiven en zelfs de olympiade duif van Michel Vanlint kwam rechtstreeks uit een van deze duiven van jou. De moraal: Het nadeel was het verlies van de duiven. Het voordeel was tweeledig, je weet wie je vrienden zijn en ik kreeg misschien nog betere duiven op mijn hok. (Ik bloos nog maar heb Willem sindsdien wel leren kennen als iemand voor wie er meer is dan roem, presteren, handel, geld. Misschien deelt hij wel te veel uit aan mensen die hij mag. Omdat hij daarmee zijn nek uit steekt. Het is geen vanzelfsprekendheid dat een duif goed is alleen omdat die door de Bruijn is gekweekt)
Toch nog EEN vraag die velen bezig houdt. Om top te spelen zou je je optimaal in moeten zetten. Word jij zo geen slaaf van zoveel duiven?
Absoluut niet, ik zal het sterker zeggen, de duiven zijn mijn slaven. Die moeten zich gedragen zoals ik dat wil.
Dat is een kwestie van conditioneren en zijn ze eenmaal zo ver dan heb je er juist weinig werk aan. Verder hoef ik ze alvast geen drinken te geven, gebeurt automatisch en de kwekers en voedsterduiven eten uit zogenaamde zelfvullers. En wat is het verschil in tijd tussen 50 duiven eten geven of 200? Niets toch. Jonge duiven pakken voor het opleren is nog zo iets. Ik heb er op 20 minuten makkelijk 200 in de manden zitten. Dus mensen die denken dat ik van "s morgens vroeg tot "s avonds laat met de duiven bezig ben hebben het verkeerd voor.
TOT SLOT
Tot zover Willem, een super kampioen. Vanwege medisch iets slimmer of betere duiven? Zie hier het antwoord en dan praten we alleen nog maar over Belgie.
- Vandenabeele heeft zijn 12-3088098. Won Fontenay provinciaal en was de snelste van 13.303 duiven. Uit Zoon Apollo x Fatima via Joost Desmeyter.
- Roger Bruninx uit Genoetselderen (Belgisch Limburg) heeft zijn 12-672 en 12-123 beide winnaars tegen veel duiven en beide gekweekt door de Bruijn.
- Hilde en Luc Sioen. Hun 13-3138072 won 1e Nationaal Poitiers tegen 14.109 duiven en was de snelste van 26.486 duiven. Weer een zuivere de Bruijn en een kleinkind "Jeroen" voor de "kenners". En, je geloof het niet, Luc heeft NOG een zuivere de Bruijn die een 1e Nationaal won.
- De combinatie Maegh AS wonnen 1e kampioenschappen in Union Antwerpen en ZAV en wonnen er eerste prijzen met rechtstreekse.
- Emiel Lismont Budingen heeft zijn 12-1618070. Die won:
366 duiven - 1, 273 duiven - 1, 135 duiven - 1, 180 duiven - 1, 418 duiven - 3
293 duiven - 3 en werd daarmee 4e Nationale Asduif snelheid KBDB. Het betreft een zoon van Zidane en Blue Flame, weer voor de kenners.
- Dan is er Vanlint Michel. Ach het wordt allemaal te veel en te lang.
U moet me maar geloven.
En eigenlijk is het allemaal zo simpel. Hij kweekt veel en speelt veel. Naar het weer of de afstand wordt amper gekeken, na het inmanden zijn de hokken leeg.
Door aldus te handelen heb je na enkele jaren vanzelf goede duiven of'
Je hebt er geen meer.