Kampioenen vs beleid
Men is nu wat gekalmeerd maar wat was er in Nederland bij veel kampioenen onvrede jegens het beleid.
En kampioenen hebben niet zo gauw kritiek. Omdat ze weten hoe moeilijk het is om in duivensport het mensen naar de zin te maken. En ook dat het veelal belangeloos is. Die onvrede, het onbegrip en de kritiek gold vooral het lossingsbeleid. Zoals met name het dagen op voorhand af gelasten van vluchten vanwege inversie of warmte.
ORLEANS
In het verleden werd het mooiste en grootste concours van de wereld om zeep geholpen. Orleans dus met ooit een deelname van 200.000 duiven. Te ver voor jonge duiven zei men. Dat zeer tegen de wil van de liefhebbers die maar al te goed wisten dat van die vlucht destijds amper of geen jongen verloren gingen.
Ik speelde destijds fanatiek op die afstandsvluchten voor jongen.
Kan me geen verliezen herinneren, wel kettingaankomsten waarvan ik de uitslagen overigens nog heb.
Als je in hetzelfde jaar, zoals ik ooit deed, van 3 fondvluchten 15 op 16 in de prijzen pakt, ook 10 op 10 en 6 op 6, hoe kan je er dan verliezen?
Jongen gaan tegenwoordig in juni en de eerste helft van juli verloren en vooral van kortbij.
En wat nu zo navrant was? Toen Orleans van de agenda werd geblazen werd met geen woord gerept over Barcelona. Boze (?) tongen beweerden dat in de WOWD (die ging daarover) aanhangers van Barcelona veel in de pap te brokken hadden. Van Barcelona moest je afblijven. Maar voor de dierenbescherming wilde men kennelijk een sein afgeven. Daarom zouden Orleans enzovoorts geslachtofferd zijn.
FEITEN
Terug naar die onvrede.
- Neem zaterdag 26 juli. Midden Nederland zat op Minderhout, een frutvluchtje van niks. Men kreeg het advies om rond de middag te lossen. En de brave mensen volgden at advies in. Hoe de wijze(?) heren er in slaagden weet ik niet maar juist op het tijdstip dat de duiven moesten vallen begon het te hozen. Gevolg flink wat verliezen. Andere afdelingen losten eerder voor perfect concoursen.
- De week voordien "code rood", er mocht niet gespeeld worden. Vanwege inversie en te warm. Een afdeling stoorde er zich niet aan. En de vlucht verliep perfect.
"Ze hadden geluk" was het verweer van hogerhand.
En er zouden maatregelen genomen worden vanwege die "ongehoorzaamheid".
Oftewel, succesvol lossen maar wel op eigen initiatief zou worden gestraft.
Gekker moet het echt niet worden.
Het deed me denken aan, ik meen drie jaar terug. Warm weer en er mocht weer niet met jongen gespeeld worden. Zuid Holland en Noord Holland speelden toch. Ze hadden perfecte concoursen.
Overigens verliepen die 19e juli de concoursen in Belgi' traag maar van Sourdun in Antwerpen toch amper of geen verliezen. Gien in Limburg was een ander verhaal.
Opvallend was ook hoe fit de duiven arriveerden ondanks 30 graden.
Slecht verloop door de ZO wind is wat ik denk. De Janssens van Arendonk verafschuwden destijds al ZO wind. Omdat vluchten dan slecht afliepen.
- Verleden jaar nog zo"n weekend gehad. Op donderdag werd geadviseerd niet te concoursen. Zelden mooier vliegweer en mooiere vluchten gehad dan het weekend
dat volgde. Behalve in Limburg. Daar had men geluisterd, niet gespeeld en is men met het mooie weer maar gaan vissen.
- Bourges en Quievrain.
Dienaangaande herinner ik me nationale vluchten uit Bourges die ondanks 30 graden in een flitsend tempo verliepen.
En vluchten uit Quievrain. De Belgen losten er vroeg, want het was mooi weer. Toen ze de Nederlanders vroegen waarom die niet losten kreeg men te horen dat dat niet mocht vanwege inversie. Inversie? Dat zal dan wel. Ze hadden er nog nooit van gehoord. Enfin, de Nederlanders losten toen de inversie was opgetrokken, maar het wel bloedheet was geworden. In tegenstelling tot de Quievrainvluchten verliepen hun concoursen archi slecht.
TEGENSTRIJDIG
Soms kan je het weer nog geen 3 uur op voorhand voorspellen beweren die beleidsmakers die zich deskundigen noemen. Maar hoe kan je dan 3 DAGEN op voorhand vluchten af te gelasten vraagt een mens zich af.
Natuurlijk is beslissen over wel of niet lossen soms aartsmoeilijk.
De Belgen lossen te snel meent men.
De Nederlanders zijn te voorzichtig. Voorzichtig zijn is goed maar drammen ze nu niet door?
Waarom moet Nederland het enige land in de wereld zijn waar inversie een bepalende rol speelt bij het lossen?
Inversie is er bij mooi weer bijna altijd.
Op doordeweekse leervluchten trekt men er zich niets van aan. En vroeger dan? Als het mooi weer was gingen de duiven vroeg los. Deden we het zo veel jaren helemaal verkeerd door niet op inversie te letten?
Hoe zou men in Belgi' reageren als bij schitterend weer de duiven zouden worden vastgehouden en pas gelost op het heetst van de dag vraag ik me soms af.
BELGEN
Natuurlijk hadden ook de Belgen de laatste tijd veel snertvluchten.
"Het zou hier moeten zijn als in Nederland" hoor je soms. Laat het in "s hemelsnaam zo ver niet komen. Of' er moet een moment komen dat daar echte duivenmannen mee gaan beslissen.
"Wij zijn met 36 deskundigen" kraait ene heer van Dam. Alsof hij wil zeggen "hoe durven jullie simpele zielen je mond open doen".
Wat een belediging voor al die kampioenen die al vele tientallen jaren ervaring hebben met het weer en met duivenvluchten.
VERLIEZEN
Uiteraard hebben we een probleem. Verliezen we tegenwoordig veel te veel jongen.
Mensen verwijzen naar al die rotzooi in de lucht. Internet, gsms, navigators, radar enzovoorts.
Maar hoe kan het dan dat op andere vliegdagen de concoursen wel perfect verlopen? Dan is er toch ook "rotzooi" in de lucht?
Een dierenarts in Nederland meende het gevonden te hebben. Een nieuwe bacteriologische infectie zou het orienteringsvermogen hinderen. Hij zou geen Nederlander zijn als hij niet probeerde er een slaatje uit te slaan want prompt kwam hij met een medicijn tegen die nieuwe ziekte.
Ook anderen menen een gat in de markt te hebben ontdekt en propageren poeders om de verliezen te beperken. Charlatans zijn het. Zakkenvullers.
Je beperkt verliezen door minder duiven te kweken. Alleen uit de beste. En door alleen maar duiven te spelen die perfect gezond zijn. Met name jongen die aan huis weg trekken.
TOT SLOT
Nu horen we weer dat het aan de chipringen zou liggen.
Marcel Sangers, toch verre van dom, heeft die naar verluidt zelfs van de duiven verwijderd toen hij ging lappen. Jongen zouden daar eerst aan moeten wennen.
Dierenarts Marien meent dat jongen eerst iets moeten overwinnen. Want na een periode van verliezen, ook van kortbij en mooi weer, houden die op.
Wat zeker is dat gezondheid en ook kwaliteit een rol spelen. Want daar moet je het toch echt zoeken als jij veel jongen verliest en de sportgenoot van dezelfde vlucht geen.
Met slecht weer kan je niet lossen, duidelijke zaak.
Maar als je bij mooi weer niet kan lossen omdat het inversie is of de afstand te groot (450 km of zo) kan je beter indoor wedstrijden gaan organiseren.
Verder lijkt het me tijd dat Nederlanders en Belgen de handen ineen slaan. Kennis en ervaring bundelen om tot een beter lossingsbeleid te komen.
En luisteren naar echte duivenmannen. Een zo"n man heeft er soms beter kijk op dan 36 deskundigen (weermannen dus) samen.
Omdat "duivenweer" anders is.
Als ik dit schrijf zitten mensen te puffen in de schaduw. De duiven zoeken geen schaduw op, integendeel. Die liggen met gespreide vleugels in volle zon.
Jammer dat ze niet kunnen praten.