Ga direct naar de inhoud.

Logbook 2013

Kampioendag (31/12/2013 )

Zaterdag hadden wij onze kampioenendag en die viel alleszins mee.  Want telde onze club ooit 69 leden, nu zijn het er al geen 20 meer. Komt bij dat er nu nog maar een club is in plaats van vier vroeger.  Verleden jaar schrok ik toen ik hoorde dat de Afdeling nog slecht 2.100 leden telde. Niet zo lang terug waren dat er 5.500.  En van Christ v d L hoorde ik dat het er nu nog maar 1.900 zijn.  Wat dus meeviel was de belangstelling en dat kwam ook door de (trouwe) delegatie uit Goirle en Rie en verder delegaties uit Oud Turnhout, Alphen en zelfs Dongen. Werd verleden jaar tot 1,500 euro geboden op mijn bon, nu was dat met 800 euro veel minder maar nog veel te veel natuurlijk. Maar wat nu zo merkwaardig is? Die bon werd gekocht door "de Luc", ik mag wel zeggen een van de betere vrienden die hier eigenlijk kan krijgen wat die wil. Waarom dan die 800 euro? Luc is een streekgenoot, kan het betalen, en heeft kennelijk als bijkomende intentie de club te steunen. Waarom 800 euro eigenlijk te veel is? Dat is te veel voor elke bon. VAN WIE DAN OOK. Overigens is van die mannen uit Turnhout bekend dat die vaker duurdere bonnen kopen om te steunen. Verder komen er nog enkele kansen voor bons. Hopelijk voor de bieders goedkoper....

Ik zat helemaal fout (30/12/2013 )

Ik meende altijd dat ik in alles verschilde met Gert Jan, de man die door Mike Tyson was uitgenodigd om zijn duiven te keuren. Hij kent alles van spieren, ik niets.  Hij kent alles van ogen, ik niets.  Hij kent alles van voeren, ik niets.  Hij ziet aan duiven op welke afstand die best presteren en met welke wind. Ook dat zie ik allemaal niet. Maar wat we beiden gemeen hebben zo ontdekte ik?  We houden alle twee van een stevige borrel en enkele goede glazen wijn. Hoe ik dat weet? Ik keek toevallig vandaag op zijn dagboek. Omdat zijn eeuwig  optimisme zo aanstekelijk werkt.  En wat las ik daar? Lees met me mee: De economische problemen in ons land gaan geleidelijk ook weer de goede kant op. Als dat geen bewijs is dat ook vriend Gert Jan van een glaasje houdt weet ik het niet meer.

Pas op (29/12/2013 )

Kreeg een mail uit Polen.  De man spaart oude ringen (zo zegt hij!) en wil me 30 euro per ring geven. Met eigendomsbewijs.  Ze moeten minstens 6 jaar oud zijn maar ook weer niet ouder dan 10 jaar.  Wat er achter zit is duidelijk.  Kreeg in het verleden nog zulke mails, die doorgestuurd naar NPO maar daar is kennelijk niets mee gedaan.       Uiteraard krijgen ook anderen zulke aanvragen. Trap er niet in!  

Ongelooflijk (29/12/2013 )

Ik schrijf het vaker, wat zijn sommigen, vooral buitenlanders, toch naief. Zo zijn mensen momenteel kinderen van de Olympiade van Gust aan het markten.  Die gaan 12.000 euro of meer.  Ik heb er drie van gehad. Heb ze alle drie weg GEGEVEN vanwege niets waard.  Natuurlijk was het een enorm goede kweker.  Maar ook enorm goede kwekers geven meer afval dan supers.  En dat willen velen wel eens vergeten.   Wat goede duiven betreft moet je in duivensport geluk hebben. Zowel wat betreft eigen kweek als duiven die je aanschaft. Leo Heremans duiven zijn nog steeds hot, al zou je dat niet verwachten vanwege het enorme aanbod.  Ik ken mensen die 30 of meer duiven haalden bij Leo en allemaal slechte. Peter Theunis haalde er EEN en een super. Die duiven zijn inderdaad een klasse apart. Tenminste, als je de goede hebt. Want ook Leo kweekte veeeeeeeeel meer slechte dan goede. En ook dat willen mensen wel eens vergeten.

Hmmm (28/12/2013 )

En het is overal hetzelfde. Als er geen Chinezen in het spel zijn is het inleveren met duiven verkopen. Gerard Koopman is een van de weinige uitzonderingen. Duiven van pakweg 1.500 zijn toppers bij de meeste, bij hem zijn dat de goedkopere.  Zijn zijn duiven zo veel beter dan andere? Hmm. Hmm en nog eens hmm. Een malaise als nooit te voren zie je ook bij de verkopingen van bons. Hier dient wel opgemerkt dat de meeste betere liefhebbers er geen meer schenken vanwege gek gevraagd, maar toch.  Genoeg bons van prima spelers, zowel in Nederland als in Belgie, zijn soms voor (zeer) weinig geld te bekomen. Zie diverse websites en ook Pigeon Hall. Interessant is de bonnenverkoop van de club uit Vorselaar Belgie.  "De Leo" schenkt een koppel eieren. Als ik dit schrijf staat iemand uit Belize daarop. Zijn bod is 500 euro.   Belize is een piepklein landje bij Brazilie waar sommige Belgen denken straks wereldkampioen te worden.  Maar zeg nu zelf:  Eieren en Belize? Dat is nogmaals Hmm.       

Nogmaal de Bruijn (27/12/2013 )

Bijna 1,000 e gemiddeld brachten de jongen van de Bruijn dus op.  Keek net even op pipa. De duiven van halve fond kampioenen staan er tot op heden 757 e gemiddeld.  Maar daar gaat wel enorm veel af.  Koopman staat op  2.175 e gemiddeld. Enorm. Maar wat is Gerard, met alle respect, wel niet kwijt aan publiciteit?  Publiciteit maakt duiven duurder. Maar is duurder ook beter? Hmm. 

Wat een volk (27/12/2013 )

Vandaag was de verkoop van jongen van W de Bruijn. Sportblad de Duif deed wat van hen verwacht werd: Zorgen voor een enorme opkomst. Nou ja, enorm. Hoorde velen zeggen dat ze nog nooit zo veel volk op een  verkoop zagen. Vooral ook veel Belgen. De duiven konden iedereen bekoren en zagen er fantastisch uit.   De mensen die dwaze bedragen van 10.000 tot 15.000  euro geven voor een pieper alleen om het gemiddelde op te krikken ontbraken maar desalniettemin was de verkoop een enorm succes met om en nabij de 1.000 e gemiddeld. En dat voor zo veel jongen en zonder de zgn bidders against the wall.   De jongen uit de meest bekende duiven gingen duur. Sommige anderen, misschien wel de betere, waren betaalbaar. Opvallend dat de interesse voor bijgehaalde duiven, ondanks soms fabelachtige prestaties, minder was.  Mensen verkozen de De Bruijn duiven of een kruising met die van Heremans.    Maar duivenport en ook zaalverkopingen zijn verre van dood zo bleek vandaag ook weer.

Geen paniek (27/12/2013 )

De Brabander was lichtelijk in paniek. Hij had ergens op internet gelezen over Soludox. De schrijver kende dat niet, vond het een gevaarlijk product omdat het niet voor duiven was. Grit moest van het hok worden genomen en na de kuur niet koppelen.  Maar hij had al gekuurd met Soludox, geen grit weg genomen en meteen na de kuur gekoppeld. Ik heb hem gerust gesteld. Niets aan de hand.  - Dat grit weg nemen dacht men vroeger. Die opvatting is volgens wetenschappers achterhaald door de werkelijkheid. - Niet voor duiven gemaakt? Alle BETERE medicijnen zijn NIET VOOR DUIVEN gemaakt. Neem Baytril, Ronidazole (Ridsol S), Alatbactine, Trimetroprim, Baycox, Theraprim en dus ook Soludox. Dat zijn dus de betere medicijnen. Ontwikkeld voor kippen, kalkoenen, varkens enzovoorts.  Dat zijn goede medicijnen met veel kennis van zaken en na zeer grondige research samengesteld vanwege enorme economische belangen. Duiven hebben die niet. Daar is veel minder research gedaan. En daarom mag je juist in medicijnen speciaal voor duiven minder vertrouwen hebben.   - En koppelen na Soludox? Geen enkel probleem. Dat zei ik de Brabander en zijn Kerst was goed!

Artikel (26/12/2013 )

Bij Articles > Dutch een artikel dat mogelijk interessant is.

De klad er in? (24/12/2013 )

Komt het door de crisis? Hmm. Weet niet. Feit is dat de bonnen dit jaar wel erg weinig opbrengen. Neem de bonnenverkoop provincie Antwerpen KBDB. EEN bon ging voor 300 euro. Die van Dirk van Dijck. Dat is ooit wel anders geweest. Bij andere verkopingen werd bij hoge uitzondering een bon verkocht voor 100 euro.  Bedragen die schril afsteken bij die van SOMMIGE internet verkopen.

Allemaal! (24/12/2013 )

Aan iedereen die dit leest en ook aan iedereen die dit niet leest: PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN GEZOND EN IN ALLE OPZICHTEN FANTASTISCH 2014 !!! To everybody who will read this: Merry Xmas and a healthy and FANTASTIC New Year !!!

Weet niet (23/12/2013 )

Diverse keren werd me gevraagd of Soludox gelijktijdig toegediend mag worden met een geelkuur (Ronidazole) of Baycoc. Weet niet.  Weet wel dat ook diverse dierenartsen deze blog lezen. Hopelijk heeft een van hen een antwoord.

Keuren (23/12/2013 )

Van duiven ken ik even weinig als de meeste dus moet je mij geen duiven laten keuren. Zo werden de ouders van de beste duiven van Luc van Mechelen afgekeurd. De eigen duiven is een ander verhaal. Die ken ik wel een beetje. Zo verkocht ik de 162. Ik zei tegen de koper dat moet een goede zijn. Ze werd moeder 1e NPO Orl?ans met NO wind en 28 gr. Maar ook moeder 1e NPO Chantilly tegen 17.000 duiven (R v d Boogaard) En moeder 1e Bourges. Die kwam uit de 707 (1e Kampioen in Sint Willebrord) En de 707 kwam weer uit de 230. De moeder van de 162 kwam uit 144, zuster 145. Omdat mensen de eigen duiven veelal wel kennen lijkt mij beter NIET te kiezen als je ergens duiven haalt, maar het over te laten aan de kweker zelf.

Buiten Beter? (20/12/2013 )

Vroeger speelde ik met meer duiven dan nu. En publicitair hoort dat zo. Pak je 3 prijzen van 6 duiven dan spreekt dat niet aan. Pak je 15 prijzen van 40 duiven dan maak je wel indruk. Nu zitten hier 4 Oude doffers en een tiental jaarlingen. Ik had de oude in de voliere gedaan en de bakken dicht Zo konden de jaarlingen een bak kiezen en dat deden ze ook Gisteren wilde ik de oude terug op het hok zetten, maar ik handelde omgekeerd. Ik zette ook de jaarlingen in de voliere. Hoe ik daartoe kwam? Ik schrok toen ik de oude vast pakte. Krijtwitte neuzen, veel bloem en gespannen lijven. De jaarlingen op hun dubbel geisoleerd hok met zelfs dubbel glas waren ook goed maar niet zo.

Van Zon (19/12/2013 )

In het gastenboek merkt ene Ray op dat van de Ruffec waar ik het over had M van Zon drie duiven klokte voor Verkerk( . Klopt. Ook een super uitslag. Want zulk een armada voor blijven en dat nog wel met 3 duiven verdient ook alle respect. Toch vind ik de 54 eerstgetekende klokken iets van een andere orde of is het andere planeet?

Kansen (19/12/2013 )

Verleden jaar wees ik er al op dat je door bonnen te kopen veel en veel goedkoper aan duiven van topliefhebbers kan komen dan wat je normaal aan huis betaalt Op diverse Belgische sites kan je een en ander zien. Bonnen van liefhebbers die 500 euro of meer vragen voor een pieper gaan weg voor een fractie En als je de historiek van de bieders ziet is meestal sprake van slechts een, twee of hooguit drie bieders. Kom het door de crisis in het algemeen of de crisis in duivensport? Of door het besef dat ook die toppers zo veel meer afval kweken dan goede? In ieder geval liggen er kansen!

De beste (18/12/2013 )

In Sportblad de Duif kan je straks een overzicht zien over de beste in 2013. Beste duif, beste uitslag, beste jonge duivenspeler enz. Een ding gaan we nu al verklappen. De beste uitslag werd, althans zo zie ik het door mijn gekleurde bril)neergezet door Gerard en Bas Verkerk. Dat dus van Ruffec, 750 km, waarbij de aankomst deed denken aan een tsunami.Wat mij betreft is dit niet de uitslag van het jaar maar van de eeuw . Want wie heeft het ooit gedaan of wie gaat ooit nog doen zoals zij? De 54 eerstgetekenden op de uitslag? Geen mens dus Hier passen maar twee worden. PETJE AF.

Top 100 (18/12/2013 )

De top 100 komt er aan. Tof voor mensen die gratis publiciteit willen. Het zal allemaal wel goed bedoeld zijn maar met TOP heeft het weinig te maken als ik zag wie vorige keren mee deden. Daar waren mensen bij die amper papier raken en in hun club in de B-klasse spelen. Enkele GROTEN hebben al aangegeven geen interesse te hebben. Ze vinden dat ze te weinig respect krijgen van hogerhand en ik kan daar inkomen. Dat men iets aan de ongelijkheid wil doen is prima dat willen de liefhebbers ook. Maar houdt de grote hokken te vriend EN de kleine. Dit kan m.i. alleen met 2 uitslagen. De kleine liefhebber kan de uitslag met alle duiven negeren, de grote de andere. En zo is iedereen tevreden. Inkorfbeperkingen is absurd, vooral in deze tijd. We verliezen zo veel leden dat de beleidsmensen (sommige!!!) toch moeten beseffen dat ze aan de rand van de afgrond staan en dan zet je geen stap voorwaarts. In Union Antwerpen hebben ze trouwens een dubbeling met de 4 eg. En... dat werkt dus niet.

Ziek (18/12/2013 )

Wordt U ook zo ziek van bak 17? En krijgt U ook medelijden met al die mensen die er zo veel geld in steken om daar iets van op hun hok te hebben? Omdat je het niet hardop mag zeggen fluister ik het maar: De meeste duivenliefhebbers zijn dom!

Gerard K (15/12/2013 )

Waarom Gerard Koopman, zowat als enige, bij een verkoop op Pipa niet aangeeft met hoeveel duiven hij speelde als prestaties worden vermeld is vreemd. Dat is vragen om wenkbrauwen die de hoogte in gaan omdat het de indruk geeft dat hij iets te verbergen heeft. Dat mensen niet mogen weten met hoeveel duiven hij speelt. En waarom dat vreemd is? Op de kortere vluchten en met jongen is hij inderdaad matig, maar ik denk niet dat de vluchten zijn die hem interesseren. Waar het hem om gaat zijn de verdere vluchten en daarop is hij gewoon goed!! - Limoges 7 op 11 - Ruffec 5 op 9 - Cahors 9 op 16 - Orange zelfs 2 op 2 en beide per tiental. Van een 15-tal uitslagen vond ik meer EEN SLECHTE (St Quentin 17 prijzen op 88 . Dan nog mindere vluchten met 23 op 72, 29 op 79, 40 op 84 en 15 op 43 Maar verder dan 750 km vond ik alle vluchten die ik zag goed tot zeer goed. Dus eenmaal echt ver doen zijn duiven zijn naam alle eer aan.

Bons (14/12/2013 )

Mensen vroegen hen te verwittigen wanneer een bon te koop zou zijn. Er is er alvast een in de aanbieding op duivenmarktplaats.

Joost mag het weten (13/12/2013 )

Joost, een beginnend liefhebber, vraagt of er geen soort handleiding voor beginners is. Nu wordt hij alleen maar in verwarring gebracht door al het tegenstrijdige dat hij leest. De man heeft gelijk. Zon soort handleiding voor beginners is er niet maar zou er wel moeten zijn. Overigens heeft Andre Roodhooft (Belgie) ooit een boekje geschreven met columns waar een beginner beslist veel aan heeft. Die schrijft trouwens nog in Duifke Lacht. En dat op een zeer begrijpelijke manier. Hij schrijft, zoals v d H vroeger, vooral over de gebeurtenissen op eigen hok. Over zijn prestaties ook en hoe hij tot die prachtige prestaties kwam. Kan ik vooral beginners en niet alleen hen aanbevelen.

Klopt wel (13/12/2013 )

Vandaag 2 mails over de verkoop van Bert Vanden Berghe met Pipa. De duiven zouden gekweekt zijn door Vandenabeele en Vanden Berghe zou er mee gevlogen hebben. Kan natuurlijk nooit omdat die Vandenabeele zijn prijs kent, zo redeneerde men. Maar dit kan natuurlijk wel. Met die dure Vandenabeele duiven is Bert inderdaad gaan vliegen en goed ook!

Ingewikkeld (12/12/2013 )

Gisteren enkele uurtjes met Cel Wouters gebabbeld. Er is een enorme heibel in Antwerpen mbt Den Union. Heeft alles te maken met het sterke spel van de voorvlucht (Kessel, Putte, Pulle, Zandhoven, Berlaar enz). Maar wij zijn niet de mensen om ons in te laten met bestuurlijke aangelegenheden en houden nog minder van heibel. Bovendien is het spelsysteem zo ingewikkeld dat ik het nu pas begin te snappen mbt Sint Job, het grootste inmandlokaal van Belgie. Zo meende ik dat mijn jonge duiven, zoals verleden jaar het 1e Algemene Kampioenschap in Union Antwerpen hadden gewonnen, zoals met de jaarlingen. Maar dat ligt toch anders. - Verleden jaar inderdaad 1e Algemeen kampioen jongen HaFo in Union Antwerpen. - Dit jaar 1e Algemeen kampioen jaarlingen in Union en ZAV. - 1e Algemeen kampioen jongen in Sint Job. - En 1e Algemeen kampioen jongen Noyon. Het inmandlokaal is dus Sint Job en dat is er de dag van inmanden dringen. Men komt van alle kanten. Voor Quievrain zijn er 2 samenspelen. Snap het nog niet helemaal. Ook voor Noyon zijn er 2 samenspelen en erg grote. Voor HaFo is er spel in/zijn er uitslagen en kampioenschappen van: En dat met DEZELFDE duiven. - Sint Job. - ZAV - Kleine Union Antwerpen en ZAV samen. - Grote Union Antwerpen en ZAV samen. Het is in die GROTE Union waarin mensen als St Lambregts, Rik Hermans, Andre Roodhooft, Dirk van Dijck, Rudi Diels en andere kanonnen stunten.

Maar Gerard toch (11/12/2013 )

Gerard Koopman is een goede vent met goede duiven en een goede naam. Hij gaat voor de zoveelste keer verkopen met Pipa en daar kan je niets op tegen hebben. Maar wat mensen nu niet snappen? In de duivensportjournalistiek is het een GOEDE ongeschreven wet om geen uitslagen te publiceren zonder dat melding wordt gemaakt van het aantal duiven waarmee wordt gespeeld en het aantal prijzen dat werd gewonnen. Zeker in verkoop programmas dient eea te worden vermeld. Doet men dit niet dan wordt dat algemeen aanzien als een teken van zwakte. Van de waarheid niet te willen openbaren. Uitgerekend een kampioen als Gerard lijkt angst te hebben voor de waarheid. Of is het Pipa? Erg kies is het niet. Mensen mogen inderdaad weten welke en hoeveel prijzen werden gewonnen. Maar zeker ook hoeveel duiven GEEN prijs wonnen. Als "gewone" kampioenen zich aan de regels houden moet jij daar toch zeker geen angst voor hebben Gerard? Of was het dus inderdaad Pipa?

Niet te geloven (11/12/2013 )

Niet te geloven wat ik nu weer las. Het was over een drankje waar mee geadverteerd wordt. Duiven zouden zich beter orienteren en en het zou goed zijn tegen de stress. Mijn bril stuiterde een aantal malen van mijn neus bij het lezen van dat nieuws. Dementen, analfabeten, en goedgelovigen tuinen in deze onzin en worden massaal verlost van hun laatste spaarcentjes.

Tevreden (10/12/2013 )

26 November werden de 10 kweekkoppels bij elkaar gezet. Normaal heeft bij mij na 2 weken BIJNA alles eieren. Nu vandaag het laatste koppel op eieren. Beter dus dan voorheen. Ze werden overigens maar een week gelicht. Of dat lichten echt moet? Als ze super gezond zijn niet. Boeckx bijvoorbeeld licht nooit voor en daar zit ook alles op eieren. Bij niet lichten komen de duiven 2 of 3 dagen later met eieren Maar wat dan nog??

Ook een manier (10/12/2013 )

Kwamen de duiven vlot met eieren vroeg ik de Belgische kampioen. De tweede ronde iets beter dan de eerste zei hij. Niet begrijpend keek ik hem aan. Toen legde hij eea uit. Hij koppelt 17 november en verlegt de eieren onder voedster duiven. Uiteraard zouden de jongen uit die eieren veel te vlug zijn om die op 1 januari nog een ring aan te kunnen doen. Maar daar is iets op gevonden. Meteen na het leggen?worden de eieren weg genomen en een dag of zes opzij gelegd. De voedsterduiven waar deze eieren onder moeten worden 24 november gekoppeld. ?Zodoende.??? Ook Dirk v d Bulck, de Belgische vitessekoning handelt zou. Overigens zitten ook zijn duiven op hokken met een plat dak, hokken zonder verluchting dus.

Gekoppeld (09/12/2013 )

De vliegers ook al gekoppeld? En gelicht natuurlijk? Als na een dag of 16 minder dan de helft eieren heeft zijn de duiven niet gezond. Best is ze te laten onderzoeken en de duiven te scheiden.  Ook is het ten zeerste af te raden bij de vliegers de dagen kunstmatig zo lang te laten. Geleidelijk afbouwen dat bijlichten dus.  Verder lijkt mij dat je de vliegers vrij moet laten paren. Gedwongen koppelingen zullen niet bijdragen tot de felbegeerde vorm straks.

Do not miss it (08/12/2013 )

In part 3 of the report on W de Bruijn he explains what he did and does to become a champion. Do not miss it! See: articles > English > W de Bruijn 3.

Interessant? (07/12/2013 )

Voor degenen die wat Engels kunnen lezen 2 artikeltjes over W de Bruijn onder "articles English".  Hoe die tot dergelijke sprookjesachtige prestaties komt, zijn idee?n en handelwijze ook, meer in deel 3 dat binnenkort gepubliceerd gaat worden en dat mensen die beter willen worden eigenlijk niet mogen missen. Alvast een gevleugeld gezegde van Willem: "Door (veelvuldige) medicatie maak je de duiven zwakker en bacterien sterker."    

Goede oude tijd (06/12/2013 )

Ik weet het niet meer, U wel?
De pre historie

Nogmaals Jos Joosen (06/12/2013 )

Zo zien de drinkbakken van sterspeler Jos Joosen er uit. Foto zegt meer dan worden kunnen zeggen.

Bart van Oeckel (05/12/2013 )

14 December heeft de Fondclub Turnhout haar jaarlijkse Kampioenendag.  Al jaren verbaas ik me over de bons die ze daar hebben. Ik schreef er ooit over.  Een opbrengst van 20.000 euro vindt men maar heel normaal.  Van het kruim van Nederland en Belgie zijn er bons in de aanbieding. Ook van mensen die zelden of nooit een bon schenken vanwege te veel aanvraag.  Zijn het er 100? Of 150 misschien? Hoe ze het voor elkaar krijgen? Daar heb je eigenlijk maar twee mensen voor nodig. Maar dan wel de goede die de kar willen trekken zoals Bart en Nance van Oeckel.  En weet je wat het voordeel is van zon massa bons van goede liefhebbers? Dat ze betaalbaar zijn. En daar profiteert de gewone man van.  Waren er maar meer mensen zoals den Bart, Dirk van Dijck en Roger Geyssen.  Duivensport zou er wel bij varen.
     s

English (05/12/2013 )

In English a loft report of Dutch champ W de Bruijn. Pretty much figures I agree. But if you have a better look at them they are far from boring. At least for the real pigeon fancier. The figures represent stunning achievements that are unique in pigeon sport. It will be a series of 3 articles. Especially part 3, in which the methods of de Bruijn are revealed, and in which Willem says what to do to have such fairy tale results  will be food for thought. 
Willem de Bruijn as most people know him. A man for whom the glass is Always half full.  


It cheers up (04/12/2013 )

For about half a year I wrote very few articles in English. It cost me 300 plus visitors PER DAY !! I found time to catch up and the reward followed. No less than 923 English speaking people saw my site yesterday.  The funny thing is there were some hardliners that never gave up. They translated my blog with Google translate.  

Leo H (03/12/2013 )

Leo Heremans gelooft maar in EEN systeem om met de jongen de boel plat te spelen: Jonge doffers op weduwschap na eerst gekoppeld te zijn geweest met oude duivinnen. Meer info over hem, zijn idee?n, zijn toekomstplannen en hoe hij tot onwezenlijke prestaties kwam plus hints voor het kweken kan je lezen in Sportblad De Duif. Ook Gaston v d Wouwer openbaart dingen die nog nooit gepubliceerd werden. Eveneens in De Duif.

Op eigen hok (01/12/2013 )

Momenteel zitten hier nog geen 50 duiven. Vliegers en kwekers samen. Wel zitten er enkele?bij zeer beroemde Belgen om samenkweek mee te doen. Heb betere ervaringen met geven/krijgen/ruilen dan met kopen.? Dit jaar speelde plaatsgenoot R Wouters, oud?Alpenbeklimmer in de Tour de France, met jongen enorm. Heeft ook geen kapitalen uitgegeven.? Evenmin als die andere plaatsgenoot?J Gillis die op Orl?ans zo verbaasde. ??? De kwekers zijn gekoppeld en dat is hier?gericht vrij paren. Je weet toch niet waar ze uitkomen ondervond ik. En ik niet alleen. Zo zit er een fenomenale jaarling?in?Vorselaar. Betere zijn er niet veel. Die zit voor de afwisseling niet bij Leo Heremans maar Patrick Boeckx. Hij noemt hem Sagan en diens ouders? Liepen, zoals zo vaak, per toeval samen.? ?? Op voorschrift van de specialist zijn de voorste hokken die het dichtst tegen het huis staan ontruimd. Achter de achterste erker zitten de oude vliegduiven. Gering in aantal maar scoorden toch tt op alle halve fondvluchten die daarvoor in aanmerking kwamen. Daaronder vluchten tegen bijna 18.000 en bijna 16.000 duiven.

Verbree maakt het mee (30/11/2013 )

Ik ben niet gerust in mijn jonge doffers zei de Belg. Die hebben maar 4 keer Angerville gehad. Ik wist niet wat ik hoorde. MAAR 4 keer 400 km? De meeste van mijn jongen hebben, door omstandigheden, maar enkele keren 140 km gehad. En toch ben ik niet echt ongerust. En ik moest denken aan wat Co Verbree dit jaar mee maakte. In 2012 ging een pieper, amper 7 weken oud, verloren. In augustus zat die helemaal vervuild terug op het hok. Ze mocht blijven als reserveduif. In maart dit jaar dan werd ze per ongeluk ingekorfd en liep 4 km van huis binnen. Hoe dom kan een duif zijn zou je denken. Maar dit is nog niet einde verhaal. Weer twee weken later won ze de 41e van 2.763 duiven. Van Salbris was het  hun eerste duif en won 4e (tevens tt) van 600 km.  Co mailde me dit ook omdat het vnl mijn soort was. Lijn Orleransdoffertje. Slim soort? Ha. Je moest eens weten hoeveel dommeriken ik kweek!

Ook zij! (30/11/2013 )

Leo Heremans heeft van voer weinig verstand zegt Hij zelf. VoerEN vindt hij wel belangrijk. Zijn duiven krijgen altijd voldoende en hebben ook altijd een beetje trek. De hoeveelheid acht hij wel belangrijk en dat moet je aanvoelen. En wie speelde beter dan Leo? Het is maar Vitesse zal men zeggen? Wel, ook  Andre Roodhooft beweert weinig van voer te kennen. Daarom schrijft hij er nooit over. Koolhydraten, eiwitten, vetten? Het is allemaal latijn voor hem.  En wie speelt er beter op de kleine fond dan Andre? De vraag stelt zich hoe goed die mannen zouden zijn als ze wat meer aandacht schonken aan voer. Zoals GJB. Hieronder zijn advies voor zondag en maandag. Op andere dagen moet anders gehandeld worden. Doen mannen! We willen toch allemaal beter spelen?  

Zondag

Volle bak Beyers Elite Enzymix Recup.

Over het voer(per kg) krijgen de duiven 1 volle eetlepel Herstel Power

en 1afgestreken eetlepel BeuteSport. Aangeplakt met Beute Lecithine

Olie. Rond 18.00 alles wegpakken.

Maandag

Na de ochtendtraining krijgen de duiven 10 gram Recup per duif

Na de avondtraining krijgen ze 25 gram Recup per duif.

Tussen de middag of na de avondtraining een koffielepel snoepzaad.

En een handje Beute Korrels per 10 duiven

Door het drinkwater gaat 1 eetlepel Prange Suppe per liter water.

Voeren (29/11/2013 )

Voor Sportblad De Duif ben ik een aantal interviews aan het afnemen met de absolute top van de duivensport in Nederland en Belgie.  Zaken waarover nog niemand sprak worden openbaar. Gespreksonderwerp was met name voeren. De Bruijn beweert er niets van te kennen. Daarom een heel jaar hetzelfde voer. Gommaar Verbruggen is er nog zo een.  Als Ludo Claessens destijds in een ding geen belangstelling had dan was het voer. Jos Joosen zegt er niets van te kennen. Gaston van de Wouwer is er nog zo een.  Klak kende er niets van. Allemaal grote kampioenen die niets meer te zeggen hadden  dan HET VOER MOET GOED ZIJN.  Eens woonde ik een lezing van zon expert(???) bij over voeren. Ik zat heel de tijd maar wat te knikken om geleerd over te komen. En ook... om niet in slaap te vallen. Maar dat was in de pre-Beute tijd. Nu weet ik beter.  Simpele zielen zijn het. Die de Bruijn, Joosen, Verbruggen, Scheele, v d Wouwer, destijds Klak en L Claessens enzovoorts. Hebben die grootheden niet meer respect voor de behoeften van hun duiven? WILLEN ze gewoon niet presteren?  Zijn ze ziende blind? Wel meegegaan met de tijd is vriend GJB. Hopelijk stoort niemand zich aan de sluikreclame die ik voor hem maak. Zie onder hoe hij adviseert het te doen. Daar kunnen die mannen nog wat van leren!

Voersysteem 2013 van G J Beute:

Beyers Enzymix Modern System volgens Gert Jan Beute.

Door ervaringen bij topspelers en op eigen hok is het ?Beute? systeem

wederom iets aangepast. Stilstaan is achteruitgang !!

In principe begint het nieuwe seizoen natuurlijk op 1 januari, maar het

voersysteem zoals wij het zien, begint op 1 Maart.

De datum 1 Maart is ook de datum waarop de oude duiven verduisterd

worden voor diegene die de dagfond vluchten willen pieken.

Dit verduisteren is van 18.00 uur tot 08.00 en dan tot 15 april dus ruim

6 weken lang.

1 Maart is ook de datum dat met Prange Suppe word begonnen, uit

ervaring blijkt dat een kuur van 14 tot 21 dagen met Prange Suppe de

duiven enorm laat trainen en een ongelofelijke basis gezondheid en

forme geeft bij uw vliegploeg. Steeds 1 eetlepel per liter water.

Elke dag vers aanmaken. Wat u morgens nog in de drinkpot vind kunt

u gerust aan uw jongen of kwekers geven.

De fles Prange Suppe in de koeling bewaren en steeds omschudden

voor gebruik. De fles is langere tijd houdbaar maar wel steeds koel

bewaren.

Voor fondspelers is het natuurlijk niet noodzakelijk om 1 maart reeds

te beginnen, er zijn zeer goede resultaten bij liefhebbers die pas op 1

April of zelfs 1 Mei beginnen met de Prange Suppe kuur.

In de voorbereiding op het seizoen is het ook heel belangrijk twee a

drie keer per week BeuteSport te gebruiken, deze

Calcium Magnesium mengeling is zeer belangrijk gebleken in de

strijd tegen scheefvliegers( er van uitgaande dat uw duiven niet

besmet zijn met Streptokokken)

Dat u in de maand maart ook moet beginnen met opleren van uw

duiven lijkt me wel genoegzaam bekend. Vaak opleren is het credo

hier. Vaak, eens wat verder(met goed weer) en een keer stuk voor stuk

om alleen vliegen te bevorderen.

MET DIT VOERSCHEMA GAAN WE ER VAN UIT DAT U UW

DUIVEN IEDERE WEEK SPEELT, INCLUSIEF DE 5 NPO

DAGFONDVLUCHTEN !!

Vitesse tot 300 km. (Dit is ook het systeem voor de jongen)

Zaterdag( Vluchtdag, dag van aankomst)

Voederen: Volle bak met Beyers Super Weduwschap .

De duiven worden hier binnengeroepen met een paar pindas.

In de broedbak vinden ze snoepzaad en vers Beute Bak en een handje

Beute Korrels per 10 duiven

Rond 18.00 uur alles wegpakken.

Zondag

Volle bak Beyers Elite Enzymix Recup.

Over het voer(per kg) krijgen de duiven 1 volle eetlepel Herstel Power

en 1afgestreken eetlepel BeuteSport. Aangeplakt met Beute Lecithine

Olie.

Rond 18.00 alles wegpakken.

De duiven gaan bij ons ook zondags los niet om te trainen maar om de

spieren los te gooien( we zijn bang voor de ?maandagochtend

spierstijfheid).

Maandag

Na de ochtendtraining krijgen de duiven 10 gram Recup per duif

Na de avondtraining krijgen ze 25 gram Recup per duif.

Tussen de middag of na de avondtraining een koffielepel snoepzaad.

En een handje Beute Korrels per 10 duiven

Door het drinkwater gaat 1 eetlepel Prange Suppe per liter water.

Dinsdag

Na de ochtendtraining krijgen de duiven 10 gram Weduwschap per

duif

Na de avondtraining 25 gram Weduwschap per duif

Tussen de middag of na de avondtraining een koffielepel snoep per

duif plus een handje Beute Korrels per 10 duiven

Het snoepzaad mag nu reeds voor 50% bestaan uit Hennep

Schoon drinkwater

Woensdag

Idem als dinsdag. en 3 lightskin pindas per duif

Door het drinkwater 1 eetlepel Prange Suppe per liter water.

Donderdag

Na de ochtendtraining 10 gram weduwschap en 10 gram Beyers Elite

Enzymix Energie per duif, na 30 minuten alles wegnemen.

Na de Avondtraining 40 gram Energie per duif, restant laten staan tot

vrijdagochtend 10.00 uur.

Een uur na aanvang van avondmaaltijd krijgen de duiven nog een

koffielepel Hennep, een hand vol Beute Korrels per 5 duivenen enkele

pindasper duif, ook dit mag eventueel blijven staan tot

vrijdagochtend( de dag van inzetten).

Vrijdag

Duiven niet laten trainen. Door al die energie die je er inpompt op

donderdag, mag een duif niet naar buiten op de vrijdag!

Tussen 10 en 12.00 het overgebleven voer van de donderdag

opruimen. Om 13.00 krijgen ze nog een koffielepel snoepzaad of

hennep per duif.

Schoon water.

MIDFONDVLUCHTEN MET 1 NACHT MAND 250/450 km:

Zaterdag( dag van thuiskomst)

Volle bak met Beyers Super Weduwschap, met snoepzaad en Beute

Bak in de broedbakken.

Tegen 20.00 zaterdagavond al het voer wegpakken.

Zondag

Duiven niet laten trainen maar lekker freewheelen. Wel een bad ter

beschikking stellen.

Volle bak BeyersElite Enzymix Recup.

Per kg voer 1 volle eetlepel HerstelPower en 1 afgestreken eetlepel

Beute Sport aanplakken met Beute Lecithine olie.

Rond 18.00 al het voer wegpakken.

Maandag

Na de ochtendtraining 15 gram weduwschap per duif.

Na de avondtraining 25 gram weduwschap per duif.

Tussen de middag of na de avondmaaltijd een koffielepel snoepzaad

en een handje Beute Korrels per 10 duiven. Daarna nog 1 a 2 pindas

per duif.

Door het drinkwater 1 eetlepel Prange Suppe per liter water.

Dinsdag

Na de ochtendtraining 15 gram weduwschap per duif

Na de avondtraining 30 gram weduwschap per duif

Tussen de middag of na de avondmaaltijd een koffielepel Hennep en

een handje Beute Korrels per 10 duiven. Daarna nog 2 a 3 pindas

per duif.

Schoon water.

woensdag

Na de ochtendtraining 15 gram weduwschap per duif

Na de avondtraining 30 gram Opbouw Energie per duif(50%/50%)

Na 30 minuten restant opruimen.

Tussen de middag de Beute Smurrie verstrekken( Pindas, Kaas in de

keukenmachine, daarna 10 seconden in magnetron, hierna Herstel

Power en BeuteSport toevoegen en nogmaals door de

keukenmachine.

Plus een handje Beute Korrels per 10 duiven

Door het water 1 eetlepel Prange Suppe per liter water.

Donderdag

Na de ochtendtraining 25 gram Beyers Elite Enzymix Energie per

duif. Na 30 minuten de restant opruimen.

Na de avondtraining 50 gram Energie per duif.

Het voer laten staan tot vrijdag ochtend 10.00 uur.

Na de avondmaaltijd nog 1 koffielepel Hennep per duifen een handje

Beute korrelsper 5 duiven en 5 pindasper duif.

Vrijdag

De duiven niet laten trainen. Al het restantvoer van donderdag

opruimen rond 10 11.00 uur. Rond 13.00 uur nog een koffielepel

snoepzaad per duif.

Schoon drinkwater.

EENDAAGSE FOND MET 2 OVERNACHTINGEN 500/700 km.

Zaterdag( de dag van thuiskomst van de midfondvlucht

voorafgaande aan de eendaagse fondvlucht)

Volle bak weduwschap van Beyers. Beute Bak, snoepzaad en pindas

in de broedbak bij thuiskomst.

Bij een zware vlucht reeds HerstelPower en Beute Sport over het

voer.

Schoon water

zondag

Volle bak weduwschap met 1 eetlepel HerstelPower en 1eetlepel

Beute-Sport over 1 kg voer, aangeplakt met Beute Lecithine Olie.

De duiven mogen een uurtje vrij buiten spelen, met bad ter

beschikking.

Het voer rond 20.00 wegnemen

Maandag

Na de ochtendtraining 15 gram voer weduwschap per duif. .En nog

een koffielepel Snoepzaad

Na de avondtraining 25 gram weduwschap per duif, een handje Beute

korrels per 10 duiven en een koffielepel snoepzaad, gevolgd door 3

pindasper duif.

Prange Suppe door het drinkwater, 1 eetlepel per liter water.

Dinsdag

Na de ochtendtraining volle bak weduwschap. Na 30 minuten

wegnemen. Hierna nog 1 koffielepel hennep per duif. Tussen de

middag de BeuteSmurrie verstrekken( Pindas, Kaas, HerstelPower

en Beute Sport)

Na de avondtraining 25 gram Energie per duif, gevolgd door een

koffielepel snoepzaad en een handje Beute korrelsper 10 duiven

Door het drinkwater wederom Prange Suppe.

Woensdag

Na de ochtendtraining volle bak energie, na 30 minuten wegnemen.

Gevolgd door een koffielepel Hennep per duif.

Tussen de middag de BeuteSmurrie verstrekken( Pindas, Kaas,

Keukenmachine, Magnetron, HerstelPower, Beute Sport)

Na de avondtraining volle bak energie, na een uur wegnemen.

Gevolgd door ruim snoepzaad en een handje Beute korrels per 5

duiven.

Door het water wederom Prange Suppe.

Donderdag( de dag van inzetten)

Na de ochtendtraining een speelkwartiertje inlassen van 15

minuten(met open hok). Volle bak Energie. Rond 14.00 alles

wegnemen en duiven nog ruim snoepzaad voeren met enkele pindas.

Een capsule herstel power opsteken bij de duiven die mee gaan op de

vlucht.

DIT ALLES ZIJN RICHTLIJNEN.

Bij midfond vluchten met 2 nachten mand, Systeem Eendaagse Fond.

Jonge Duiven Systeem Vitesse !

ZORG VOOR GOEDE BEGELEIDING VAN UW DUIVENARTS.

BIJ WEERSVERANDERINGEN OF UITGESTELDE

LOSSINGEN MOET HET SCHEMA AANGPAST WORDEN.

HOU DE LUCHT VOCHTIGHEID OP UW HOKKEN IN DE GATEN,

TUSSEN 45 EN 75% IS HET BESTE.

MET EXTREME DROOGTE UW DUIVEN TWEE MAAL PER WEEK

DRUPPELEN MET OOGDRUPPELS.

Iedere Dag verse Beute Bak !!!

Koopman (27/11/2013 )

In een week tijd werden 6 prominente Belgische kampioenen bezocht. En dat waren GROTE kampioenen.  Wat opviel? Zelf kwamen 3 van hen met de naam Koopman op de proppen. Alle 3 vonden ze Koopman een toffe gast. En bekend is dat Belgen dat  niet zeggen van alle Nederlanders.  Wat Gerard kennelijk siert is dat hij nooit de dikke nek kreeg die je bij sommigen zou verwachten als je internationaal zo bekend bent.  

Bijproducten (26/11/2013 )

In welke bijproducten ik geloof vragen mensen me wel eens omdat ze weten hoe sceptisch ik ben. Daar blijft inderdaad niet veel meer van over. Dat zijn, zonder veel overtuiging evenwel, look in het water. Natuurlijke bolletjes stukgesneden, Sedochol vooral tijdens de  rui. Met meer overtuiging mineralenpoeder, Tovo van Teurlings en bak allerlei van RvT. Dat is al. Deze producten vooral tijdens de rui. In het vliegseizoen Elektrolyten bij warm weer Verder Belgasol wat ik soms geef als jongen in het nest liggen. De mest wordt als bij toverslag vaster.   

Nogmaals Jos Joosen (26/11/2013 )

Gisteren geplaatst en nu al meerdere reacties mbt Jos Joosen over diens medicijngebruik. Jos beweert Suanovil, Soludox enz te hebben uitgeprobeerd maar hij vond geen verschil en is er daarom van af gestapt. Dit heb ik ook geschreven in een interview dat in De Duif komt. Tot daar eigenlijk niets aan de hand als hij er van is afgestapt. Tegen geel wordt wel opgetreden en dat had vermeld mogen worden. Mondige lezers? Die moesten er meer zijn, ha.

Jammer (25/11/2013 )

Ik was gisteren bij Jos Joosen, een van de beste fondspelers van Belgie. Velen vinden hem zelfs de beste.  Even kwam het bij me op dat het jammer was die niet elke duivenliefhebber hem een bezoek kon brengen. Het zou veel ogen openen. - De man gaf nog nooit een cent uit aan duiven. - De duiven huizen op hokken met een plat golfplaten dak. Dus zonder verluchting. Hij heeft wel hokken met kap maar daarop durft hij niet spelen. - Hij is NOG NOOIT bij een dierenarts geweest. - Medicijnen krijgen zijn duiven nagenoeg niet, behoudens tegen het geel.  Bij producten evenmin (behalve allerlei). - De duiven krijgen een heel jaar hetzelfde voer. Zowel kwekers, vliegers als jongen. - In opvoeren heb ik nooit geloofd maar dat heeft niets te betekenen. Ik speel geen fond. Jos echter gelooft er evenmin in. De dag van inmanden krijgen ze hetzelfde voer als bij thuiskomst. - Het drinkwater was wel erg gekleurd. Zat daarin het geheim? Ik tilde een deksel op maar wat ik zag was vuiligheid. De bak wordt immers nooit gereinigd. Daar wordt gewoon vers water bij gekieperd. - En, WAAR HET OM GAAT, zelden of nooit zag ik gezondere duiven. Op eentje na. Dat zat te creperen. Hij had het gekregen van de beroemdste liefhebber van West Europa. Een ander zou naar de dierenarts gaan. Maar dat is het allerlaatste wat een man als hij zou doen.

fanatiek (22/11/2013 )

Onderstaande mail kreeg ik van een beginnend jeugdig liefhebber. Hoe fanatiek kan je zijn. Weet niet of Johan de Duif leest?  Daarin beweren ene AS en ene W de Br ongeveer hetzelfde.  Het is eigenlijk allemaal zo simpel Johan.     Heb goede duiven zitten wat er toch uit moet komen. Ik poets iedere dag de hokken als ik thuis kom van het werk. Doe er alles voor en nu dit weer. Heb paar duiven meegenomen en 2 duivinnen die ik verdacht vond.

Blijven aankopen ik leer het nooit af. Roep het al lang ik koop niks meer en meen steeds dat iemand goede heeft zitten er ik meteen heen moet. Mijn kweekhok is niet goed want is te donker. Maar daar waren de duiven er goed aan zei schroeder. Heb een ren gekocht dat in een leegstaande stal komt te staan bij familielid. Veel licht en ruimte. Zodat ik ze op tijd kan scheiden en niet steeds thuis kinderziektes heb door jongen bij te zetten. Gaat wel wat vooruit maar niet snel naar mijn zin. Ik wilt top presteren.

En als mijn duiven iets hebben ben ik zelf ook niet gerust. Ben al de hele week midden in de nacht opgestaan om de mest met een zaklamp te gaan bekijken. Maar die is goed

Gr

Johan

 

Uit Chinese bron (22/11/2013 )

Uit China vernemen we dat de invoer van duiven niet meer zal zijn zoals het geweest is. Niet de minste illegaliteit zal worden toegestaan, documenten moeten perfect in orde zijn. De invoer ligt nu al maanden stil. Men verwacht dat de grenzen op zijn vroegst in april open zullen gaan, al heeft het gros van de liefhebbers hier daar natuurlijk geen enkele boodschap aan.

Genoeg geweest (21/11/2013 )

Er blijven mails binnen komen over massa hokken maar het is nu echt genoeg geweest. Ook in het guestbook worden ze niet geaccordeerd.  Verder denken sommigen niet genuanceerd genoeg.  In 2008 was mijn 682 (de zuster van de moeder van wonderduif AD) volgens Superduif de 3e beste jonge duif van Belgie.  Dat die positie dankte ik aan.... een massa inkorver! Ouwerkerk Dekkers die een paar keer met veel jongen slecht speelde. Daardoor kon de 682 kopprijzen winnen tegen grotere deelname. R Diels HAD altijd weinig duiven en speelde met ZEER weinig duiven maar wel goede. Die zou willen dat er in zijn samenspel massa inkorvers waren. Naast het feit dat massa inkorvers de vrachtprijs drukken kunnen kleinere liefhebbers er dus NOG van profiteren. ALS JE MAAR GOEDE HEBT. Zoals Boeckx met name. Ook die zou willen dat er in zijn samenspel enkele massa inkorvers waren. Dat kan een NATIONALE Asduif schelen vanwege beter co?ffici?nt. Het is ook DE PERS die alerter moet zijn. Niet de man bewieroken die 20 prijzen speelt van 80 duiven maar de man die 6 op 6 wint lof toe zwaaien. Ook nog over vlieglijnen in Z H. Meen dat de opvatting van M v Z mbt vlieglijnen te kort door de bocht is. Als twee buren 200 duiven inkorven op een deelname van pakweg 10.000 duiven is dat 2 procent. Gaan die 2 procent een vlieglijn vormen? Komaan Martin. Die vlieglijnen zouden alleen bestaan in Zuid Holland. Maar is het ook niet alleen in Z H waar spelers wonen als P v d M, B V en W d B die een mand vol goede hebben?  Hiermee is dus het laatste er mee gezegd.  

De zwijgende meerderheid (21/11/2013 )

Waar je ook komt overal hoor je liefhebbers die verbitterd, ontgoocheld, boos en vol afkeer zijn. Dit betreft dan al die liefhebbers die zogenaamd totaal verkopen en kort nadien weer jongen in de aanbieding hebben uit hun supers.  Verkopingen hebben zeker hun charme. Maar dat geldt dan totale verkopingen en verkopingen van jonge duiven. Zeker geen verkopingen vanwege te veel van het goede want ook dat lees je wel eens. Ook verkopingen waar liefhebbers enkele jongen van hun beste aanbieden. Vooral als dat zomerjongen zijn. Ik blijf er bij dat niemand zijn beste oude in de aanbieding doet en de tweede garnituur zelf houdt zoals men je ooit wil doen geloven.

Nog een keer (20/11/2013 )

Nog een keer in mijn guestbook iets toegelaten over massa hokken vanwege de mooie beeldspraak. Goed lezen! Plaats het ook bij uitzondering omdat die zgn Peter zijn volle naam niet noemt. Is toch niets mis mee Peter om OPENLIJK voor je mening uit te komen? Mijn beste vrienden zijn massa inkorvers. En nog nooit vroeg een van hen om mijn mening te herzien. Ben wel blij dat je ook voor 2 uitslagen bent. Zoals Verbruggen. Want natuurlijk moet je mensen die dat willen gewoon toelaten met veel duiven te spelen. De zogenaamde kleintjes profiteren er van. En dat niet alleen financieel. Toen R Diels Belgie enorm pakte met soms nog geen handvol duiven in concours, maar wel supers, kon hij mbt co?ffici?nten profiteren.  Zou me niet verbazen als die toen wenste dat er meer massa inkorvers waren. Omdat een 1e prijs tegen 500 duiven of tegen 4.000 ook commercieel een groot verschil is. Met twee uitslagen kom je ook tegemoet aan de massa inkorver. Ook als diens 123e getekende de eerste prijs wint verdient dat erkenning.  De namen Verkerk, v d Merwe, de Bruijn, van Wanroy enz worden soms genoemd. Toen Walpot eens 500 duiven inmandde hoorde je BIJNA niets. Laten we eerlijk zijn. Het is voor velen niet zo zeer een probleem dat die mannen met veel duiven spelen maar....... dat ze met veel GOEDE spelen. Iedereen heeft zijn zegje mogen doen en nu op naar de winterkweek. Het is goed geweest.

Nog een mening (20/11/2013 )

Ook dhr J Beurskens wilde graag zijn mening ventileren in het logbook. En dat is een duidelijke mening. Hiermee sluiten we dit onderwerp echt af. 
Zijn we goed bezig?

 

Er is al veel over geschreven die massa hokken die veel duiven inkorven,

maar wat me het meest stoort is dat dit gebeurt door kampioenen van

weleer die nou de oorzaak van hun falen in de verkeerde richting zoeken!

Stel er wordt door de Verkerks en de van de Merwes en de Bruin op

een vlucht 1000 duiven ingekorfd en er vliegen in de afd. 12.500 duiven

dan kan niemand mij wijsmaken dat deze duiven de trek bepalen van de rest,

zou het wel zo zijn dan waren de prijzen bij deze mensen in een tiental

sec.verdiend en hadden ze de duiven binnen een minuut thuis.

Als een van Wanroy 300 duiven inkorfd dan bepalen deze duiven ook niet de

trek van de rest!Deze mannen hebben gewoon de laatste jaren enorm

geinvesteerd in goeie duiven.Dat Dhr.van de Wiel durft te schrijven

dat er bv.een max.van 30 duiven ingekofd mag worden voor de punten

en de rest als invliegduif zet geen zoden aan de dijk,ook als die andere duiven

later gelost worden,de suprematie van die mannen wordt dan nog groter.

Iedere liefhebber beschikt over een paar goede tot zeer goede duiven,

deze mannen over 50 tot 100 denk daar maar eens over na.

Dan hebben wij in Nederland nog een goedkoop spel t.o.v. Belgie,

hebben de mannen er over nagedacht wat de gevolgen kunnen zijn als

er nog maar een max.aan duiven gespeeld mag worden,vervoer wordt duurder,

ringenprijs duurder enz.enz.De massa spelers houden het spel goedkoper voor de kleintjes, tevens zijn dit ook nog eens grote KAMPIOENEN die ieder jaar

belangeloos veel bonnen schenken die veel geld opbrengen voor de ver.en afd.

Wat ik wil zeggen is dat er deze tijd van automatiseringen gewoon een uitslag

gemaakt kan worden waar alleen de aangewezen duiven de kampioenschappunten

kunnen pakken en als  het concours gedaan is dat de overduiven

ook nog punten kunnen halen.Waar het omdraait is dat je over goede duiven moet beschikken die de weg alleen vliegen en geen meevliegers zijn.

In deze herinner ik me nog een stukje van zo"n 30 jaar geleden van A.S.

dat hij liever een duif had die met 1900 mpm. een eerste vloog dan eentje

met 1000 mpm. ik verklaarde hem toen voor gek maar toen ik verder las

begreep ik zijn redenering ,met die snelheid moest een duif slim zijn

om niet het hok voorbij te vliegen.In Belgie hebben ze een feestdag

die heet de dag van de onnozele kinderen ,ik hoop dat de besturen zich

hier niet bij aansluiten want dan wordt duivensport in Nederland onbetaalbaar

en gaan we concoursen krijgen van rondom de kerktoren.

Bezint eer dat gij begint.

Jo Beurskens

 

 

Belgie (20/11/2013 )

Ik heb dus duiven in Belgie zitten. Daar wordt gespeeld in St Job. In Union Antwerpen, ZAV, Noorderkempen. Allemaal wat ingewikkeld. Het geldt in eider geval liefhebbers uit zeer wijde omgeving van tientallen dorpen. In Union zelfs van Nijlen, Kessel, Berlaar enzovoorts tot de Nederlandse grens. De oude kwamen niet goed. Te weinig kwaliteit door het verlies van prima duiven door paratyfus. De jaarlingen wonnen het 1e Algemeen Kampioenschap. De jongen het 1e Algemeen Kampioenschap Noyon en het 1e Algmeen Kampioenschap jrl ex. eq. Een overzicht waarbij wel dient opgemerkt dat met oude duiven vaak de kop ontbrak.     14 april:     Quievrain jrl       8/13
28 april:     Noyon jrl           9/12  
4 mei:        Melun jrl            8/12                  Melun oude       4/6   
11 mei        Angerville jrl    10/12                      Angerville oude  4/6 
18 mei        Angeville jrl       8/12                  Angerville oude  3/4 
25 mei       Angerville jrl       7/8                 Angeville oude    4/4
2 juni        Angerville jrl       5/7                 Quievrain jong   24/37 te beginnen met 1, 2 en 3 (1.172 jongen).                                          De winnaar was een krijgertje van W de Bruijn 15 juni      Melun oude        5/6 
23 juni      Melun jongen     10/17
30 juni      Noyon jongen    11/14                 Angerville jrl       3/4 
6 juli         Angerville jrl       8/9   zeer zwaar 
13 juli       Noyon jong        18/21                 Orl?ans jrl           4/4 zwaar 
20 juli      Angerville jrl          3/4                Angerville jong      5/8                Noyon jongen       13/18
28 juli      Noyon jongen       17/27                Bourges jongen    2/3 
4 aug       Noyon jongen       14/23                Angerville jongen   10/18
10 aug.    Angerville jongen   19/24  zwaar                 Noyon jongen       5/6
31 aug.    Angerville jongen   9/11 zwaar                 Nevers jongen       4/6


Niet allemaal (19/11/2013 )

Liefst 37 mails kwamen binnen over massa inkorvers. Ook van massa inkorvers zelf.  Allemaal vonden ze dat er iets gedaan moest worden op een na: dhr Jo Beurskens.  Hij vindt dat we de massa inkorvers moeten koesteren.  Die maken de sport betaalbaar voor de kleinere liefhebber. Daarin heeft hij natuurlijk een punt en daarom lijkt het me ook totaal verkeerd het inkorven te beperken. Daarom ook ben ik voor twee uitslagen.  Verder gelooft hij helemaal niet in zogenaamde vlieglijnen in Zuid Holland. Dat zou een hersenspinsel zijn van de verliezers. De goede duiven kiezen hun eigen weg. Met kladvliegers kan je niets doen. Food for thought voor dhr van Zon.    

Zelfs zij (18/11/2013 )

Ze blijven binnen komen, de mails van liefhebbers die bijna smeken om een limiet mbt de aantallen duiven die men mag spelen. Willem de Bruijn zei eens er geen enkele moeite mee te hebben als hij slechts met 30 of 40 duiven zou mogen spelen. Maar dan zou hij wel met 30 of 40 raspaardjes aan de inkorftafel verschijnen. Of buurman Bas er ook zo over denkt betwijfel ik maar anders denken is zijn goed recht. Nu mailen ook B van Oeckel en Gommaar Verbruggen, beide tenoren uit Belgie, dat ook zij voor een limiet zijn en dat is interessant. Ze zijn beide immers zelf massa inkorvers. Maar dan wel mannen die het algemeen belang van de sport laten prevaleren boven het eigen belang. Wat me persoonlijk pleziert is dat Gommaar precies dezelfde opvatting heeft dan ik: Twee uitslagen.

Nogmaals 145 (18/11/2013 )

Dat de lijn van de 145 goed is weten ze inmiddels ook in Belgie. Met name: - Jespers v d Wegen die de Nationaals teisterde met nazaten 145. - Vanlint die 1e Nationaal won met nazaten 145 via W de Bruijn. - B van Oeckel die 1e en 3e Nationaal won met nazaten 145. - Mellemans die de Gouden Duifcompetitie (Vitesse) won mede met nazaten. - Boenders met zijn Hollander die diverse eerste won. Kleinzoon 145. - M Wouters die de 1e Nationale Asduif had.  - Patrick Rubens die 1e Nationaal Argenton won met nazaat 145. - En zo pas werd bekend dat L Laeremans 1e Nationaal (z) won met nazaat 145 via Patrick Rubens. (3e Nationaal over alles). Er zijn er nog maar ik beperk me tot NATIONAAL niveau.

Gratis (17/11/2013 )

Met duiven die ik gratis kreeg, ruilde of duiven uit samenkweek was ik dus oneindig veel beter dan met gekochte en zelfs duur gekochte. Aansprekende duiven zijn met name Sissi van Gaby V, de 941 van W de Br, het Boeckje en een duivin van Rik H belooft opeens ook veel goeds. Ook het omgekeerde is waar.  - R v d Zijde kreeg voor een bon 2 duiven waar hij de Nationale Asduif fond uit kweekte. - P Rubens Belgie kreeg een duif waarvan zijn Nationale Winnaar Argenton stamt.  - B v Oeckel kweekte een 1e en 3e Nationaal uit een kriigertje. - J Storms werd een vedette met kinderen en kl.kinderen uit 2 gratis eieren. - E v d Horst kweekte nationale supers uit een krijgertje. - Harrie Kennis kreeg een duivin en kweekte er een echt fenomeen uit met een 1e NPO maar ook nog 4 andere prijzen binnen eerste 13 NPO. - Knaven kreeg gratis een duivin, de jongen maakten hem nationaal kampioen. - Henri van Doorn kreeg een echt superkweekster gratis. - De wereldberoemde Ad van Marcel Wouters, beste duif van Belgie, kwam uit een duivin van mij. - Boenders Rijkevorsel kreeg zijn Hollander, met tegenwind niet tegen te vliegen. En zo kan ik nog wel even door gaan. En dan te weten hoeveel duiven ik doorhoud waarvan ik denk dat ze toekomst zijn maar die absoluut niets waard zijn.

Daarom (17/11/2013 )

Daarom

 

Ik stuurde Gust Naaykens een mailtje dat ik niet op de kampioenenviering

van Hart van Brabant kon komen. Was echt van plan daar naar toe te

gaan omdat ik 1e Kampioen was geworden in dit omvangrijk samenspel.

Gust mailde terug dat de kampioenendag voorbij was.

Vanwaar die ogenschijnlijke desinteresse?

Waarom schitter ik overal door afwezigheid?

Ik begrijp heel goed dat dat niet in dank aanvaard wordt.

Daarom wil ik daar iets over zeggen.

Ooit zat ik in het bestuur van de Vereniging, in dat van de Afdeling en in dat van de Fond Union. En dat schiep verplichtingen.

- Elke winter 6 vergaderingen.

En daar kwam bij.

- Kampioenendag club.

- Kampioenendag Kring Cubag.

- Kampioenendag Fond Union.

- Kampioenendag M Brabant.

- Kampioenendag ZNB

- Rosmalen

- Houten

- 6 Redactie vergaderingen Vredesduif

- Gouden Duif.

 

Dat waren precies 20 dagen, veelal zaterdagen weg buiten het seizoen.

En in feite allemaal zaken waar ik niet buiten kon, waar ik moest zijn.

En dat terwijl het gezin in het seizoen al zo veel moest lijden. Nou ja lijden.

Waar ben ik mee bezig dacht ik soms. Bijna geen enkele zaterdag thuis? Het werd te veel. Ik werd te veel duif.

En besloot mijn leven te veranderen.

Van maart tot oktober de duiven op het eerste plan, in de winter het gezin, mijn prive leven. Ik heb er alle begrip voor dat sommigen genieten van die dagen, maar elk mens is anders.

For English readers (16/11/2013 )

A new article in English is added. Will try to add them more frequently from now on.

Het blijft duren (15/11/2013 )

De mails over de zogenaamde mega hokken blijven binnen komen. Als Verkerk dit jaar al een keer meer dan 300 jongen inmandde zou die komend jaar wel eens met 250 oude kunnen spelen mailde er een. Maar je moet niet bij Verkerk, Koopman, van Wanroy, de Bruijn of v d Merwe zijn. Overigens hoorde je niets toen ene Walpot met 500 duiven speelde. Nu hoor je wel wat omdat genoemde mannen (en anderen) niet alleen veel duiven spelen maar ook veel goede.  De meeste voorstellen die ik kreeg lijken mij te rigoureus. Niet meer dan pakweg 25 oude inmanden en 50 jongen is te drastisch.  Laat ze toch doen en voor mijn part ook op de uitslag komen. Maar dan wel op een andere uitslag. Wel vreemd is dat het thema kennelijk enorm leeft bij de liefhebbers maar niet bij de mannen die er iets aan kunnen doen. Of wachten die tot er iemand met 500 duiven in komt korven? Ik zou er niet van schrikken als het heel snel al zo ver gekomen is. 

Het is waar (14/11/2013 )

Sommigen kunnen het niet geloven maar het is waar. De KBDB reikt geen duplicaat eigendomsbewijzen meer uit.  Voorheen werden die meteen uitgereikt (kosten 10 euro) maar nu help je eigendomsbewijzen maar beter niet verloren.  Vind het wel een beetje vreemd.  

Rechtstreeks (13/11/2013 )

- Een tijdje terug schreef ik over die Nederlander die uitpakte met RECHTSTREEKSE duiven van wijlen Albert Marcelis. Met Nederlandse ring en bij Albert aangeschaft 4 jaar na zijn dood. - Nu kan je weer lezen over mensen die RECHTSTREEKSE duiven hebben van wijlen Maurice Voets. Duiven met Nederlandse ring van 2004. Andere rechtstreekse waarvan de ring niet begint met een 6. En... eveneens aangeschaft na de dood van Maurice. - Bijna grappig is wat je op duivenmarkplaats kan lezen. Iemand adverteert er met RECHTSTREEKSE Heremans Ceusters duiven aan geschaft bij Eijerkamp. Die zgn rechtstreekse hebben uiteraard een Nederlandse ring. Dit zijn geen rechtstreekse Heremansduiven, maar rechtstreekse Eijerkamp. Soort  Heremans.  Leo  moet overigens met zeer veel liefhebbers aan samenkweek hebben gedaan want er zijn nogal wat rechtstreekse met Nederlandse ring.

Guestbook (11/11/2013 )

Kijkt U af en toe ook in mijn Guestbook? Daarin staan soms heel zinnige stukjes in.  En wat dhr Beurskens schrijft is helemaal mijn idee. En dat van W de Br. Die suggereerde al eens om maar beter indoor wedstrijden te houden. De Belgen hebben elke week een nationaal voor jonge duiven van 500 tot 630 km. Die werden dit jaar al enkele keren gelost bij zulk twijfelachtig weer dan mensen zich af vroegen of dat wel goed af zou lopen. En die liepen goed af. Met nauwelijks verliezen. Zie ook de Polen. Die lossen wel heel makkelijk. Aanvankelijk met verliezen maar de laatste jaren is daar nog nauwelijks sprake van. En onze duiven daar? Die vallen door de mand. Vrees dat we hoe langer hoe meer mooi weer duiven aan het kweken zijn. De Limburgers maakten het dit jaar helemaal mee. Vluchten voor het komende weekend afgeschaft terwijl er op de vliegdag geen wolkje aan de lucht was. En inderdaad, duiven kunnen heel goed tegen erg warm weer. En hoe ik over inversie denk is bekend. B S !!!

Zinnige praat (10/11/2013 )

Mijn idee is dus dat mensen die graag met veel duiven spelen in hun wezen te laten. Ze maken de competitie inderdaad unfair maar daar is iets aan te doen. Ze buiten de reguliere competitie houden. Dit kan dus door twee uitslagen. In de echte officiele uitslag moet met min of meer gelijke wapens worden gestreden en dit kan je bereiken door maar 20 of 30 duiven (of zoiets) in aanmerking te laten komen.  Het kan ook anders. Dienaangaande een interessant schrijven van dhr Koenen. Die reikt ook een oplossing aan waar iedereen mee moet kunnen leven.
Massa inkorvers....nou en ???

 

Goede middag hr. Schaerlaekens,

 

De laatste tijd wordt er weer veel gesproken over het vermeende ?euvel ?massa inkorvers. Velen( de gemiddelde liefhebber ) voelen zich bij voorbaat al kansloos voor de kampioenstitels welke er jaarlijks te behalen zijn, ten opzichte van de massa inkorvers.

Begrijpelijk als je beziet hoe in 9 van de 10 gevallen na afloop van het concours de punten worden berekend en toegekend.Iemand met heel veel duiven mee en b.v.38% prijs maar wel een paar zeer vroege duiven wint het bijna altijd van een kleinere liefhebber welke in de zelfde wedstrijd b.v. 80% prijs vliegt met ook vroege duiven maar die net iets later begint.

U noemt dit zelf ook meermalen in Uw artikelen, zelfs in de negentiger jaren al in het blad ?De Duif ?.

Toch is er een puntentellingssysteem mogelijk waarmee dit grotendeels kan worden ondervangen.Ik heb dit jaren terug al eens,samen met een andere liefhebber , aangekaart bij ons rayonbestuur maar daar was toen geen belangstelling voor.Recent heb ik dit ook voorgelegd aan de commissie Eerlijker Spel welke momenteel werkzaam is binnen de afdelingen 5 en 12.Men vindt het een interessant idee maar daar blijft ( bleef ) het tot nu toe bij.

Met dit puntensysteem maakt het niet uit hoeveel duiven iemand wil inmanden ,men gunt iedereen zn plezier.Komt men met 10 duiven, prima,komt een ander met 50 duiven, je bent van harte welkom en wilt een grote liefhebber er 250 inkorven,hoe meer zielen (duiven ) hoe meer ( spel ) vreugd!

Want na de wedstrijd trekt dit puntentellingssysteem weer veel glad.

 

Hoe gaan we te werk ;

 

Van elke afzonderlijke liefhebber worden, na afloop van het concours, de behaalde punten van ALLE PRIJSVLIEGENDE duiven opgeteld

 

Dit PUNTENTOTAAL wordt vervolgens GEDEELD door het TOTAAL AANTAL DUIVEN dat betreffende liefhebber op de vlucht inkorfde.

 

We weten nu precies hoeveel punten er GEMIDDELD PER DUIF op de betreffende vlucht is gescoord en dat aantal punten wordt meegenomen in de stand van het kampioensschap.Zon kampioenschap is dus een samentreksel van ?n vroege duiven ?n een hoog prijspercentage.Naar mijn mening moet zowel een kleinere lief hebber als een grotere toegeven dat dit systeem op een eerlijke manier aangeeft welk hok zeer goed,goed of minder goed heeft gepresteerd op de vluchten.

Toch is er ook kritiek aan te geven op deze manier van punten berekening.Dat betreft dan gevallen wanneer liefhebbers enige duiven thuis houden vanwege geen vorm of wat dan ook .Wanneer deze duiven na enige weken weer worden meegegeven ontbreekt toch enig wedstrijdritme en kunnen zij het prijspercentage drukken. Ook fond liefhebbers die hun langeafstandvliegers op Vitesse en Midfond willeninspelen, zullen wanneer zij ook serieus aan het kortere werk willen meedoen met dit systeem benadeeld zijn.Het moet daarom mogelijk zijn om duiven buiten concours te laten meevliegen. Om echter te voorkomen dat ?slimmerikken ?allen hun topduivenvoor de wedstrijd inschrijven en de rest als invliegduif meegeven zal je moeten instellen dat b.v. 15% van het totale aantal duiven dat ingekorfd wordt als invlieg duif mee mag. Komt iemand met b.v. 40 duiven naar het inkorflokaal dan mag hij er 6 als invliegduif mee geven.Die 15 % is slechts een voorbeeld misschien moet dat percentage hoger of lager dat moet van hogerhand worden beslist.

Wat de fondvliegers aangaat die zouden v??r het vliegseizoen de ringnummers van hun fond duiven kunnen opgeven zodat die ten alle tijdenals africhting meekunnen.Dit laatste geeft dan ook een eerlijker beeld van een concours omdat deze fond duiven wel als deelnemers te boek staan maar soms niet eens worden geklokt.

Dat je met dit systeem het stayeren van duiven,de vluchtlijn (als die bestaat ) en de wind uitschakelt, die illusie heb ik niet . Maar dat je hiermee een eerlijker beeld krijgt omtrent de sterkte van de diverse hokken, daarvan ben ik overtuigd!!

 

m.vr.gr. Henk Koenen

Irislaan 16

Rozenburg z.h.

 

Weer China (09/11/2013 )

Er is nog lang geen zicht op dat duiven eerstdaags China in zullen mogen. Er zouden jaarlijks zon 20.000 duiven verscheept zijn. Verzendkosten 100 euro per duif. In werkelijkheid zouden die kosten amper 25 euro bedragen, kan je nagaan wat er gesjoemeld is.  Er zitten nog steeds ongeveer 750 duiven vast vanwege ingevoerd met valse factuur. Zelfs bij Bolt, de duif van 310.000 euro was een factuur van slechts 23 euro.  23 Percent willen de Chinezen hebben van de waarde van een duif. Zou voor Bolt neerkomen op ongeveer 75.000 euro en dat vinden zelfs Chinezen te gek. Daarom wordt gezocht naar een standaard gemiddelde waarvoor 23% moet worden betaald. Bijvoorbeeld alle duiven 1.000 euro stuk, ongeacht de betaalde prijs, zodat bij inklaring voor elke duif 230 euro zou moeten worden betaald. Het goede nieuws is dat, als de grenzen weer open zouden gaan geen 100 euro verzendkosten betaald zouden moeten worden. Dat het zo ver kon komen kwam door de monopolie positie van de verzender.  Zij nog vermeld dat maar heel weinigen er rouwig om zijn dat Chinezen (voorlopig) niet meer kopen.  

Dat geloof je toch niet (09/11/2013 )

In de 4 voli?res heb ik roosters en daar onder lag van een jaar mest. Vanwege toenemende problemen met de knie kon ik niet meer schoonmaken dus dat deden enkele Polen, ook duivenliefhebbers, voor me. Sjonge wat leverden die gasten werk. Zelfs op spindraden maakten ze jacht. Alles werd uitgespoten met Virkon S en toen konden de duiven er in. Dat doe ik elke winter. De duivenhokken zelf staan allemaal leeg.  In de voli?res heb ik zelfvullers dus verzorg ik de duiven een keer per week.  En, daar gaat het om, ze zijn er ongelooflijk goed uit. Zou willen dat het tijdens het  vliegseizoen zo was.  Een duif liet ik op het hok zitten. Waarom is een lang verhaal. Wat duidelijk merkbaar was vanaf de eerste dag dat het de duif niet beviel. Had helemaal alleen op dat hok geen aard.  Een week geleden wrong ze zich door de tralies naar buiten. Tot daar niets aan de hand ware het niet dat ik die niet meer terug gezien heb. Duiven zijn kudde dieren, dat weten we. Die zoeken elkaar op en willen bij elkaar blijven. Ook op hun thuisreis van de vluchten. Maar dit verbaasde me toch wel in hoge mate. Zit ze op de toren tussen honderden andere? Dan komt die nog wel een keer terug. Of het een goede is? De afstamming is super maar daarom is het nog geen goede. We zullen zien. Het verbaast me wel!

Hopelijk niet (07/11/2013 )

De kans is klein dat in Pithiviers en andere losplaatsen dicht bij de luchthavens bij Parijs nog duiven gelost mogen worden. Vanwege de veiligheid. Naar verluidt zou men ook in Belgie overwegen om lossen in de buurt van Brussel te verbieden. Dat zou voor Nederlandse duivenliefhebbers wel zeer ingrijpende gevolgen hebben want hoe veel lossingen vinden wel niet plaats in deze regio! Punt is verder dat stations van veel Belgische leervluchten, met name Merchtem en Halle, ook vrij tot zeer dicht bij Zaventem liggen. 

P M (05/11/2013 )

Kreeg een interessante mail van dhr P M in verband met zogenaamde massa hokken die 10 of 15 of zelfs 20 keer meer duiven inkorven dan veel anderen. Mensen die veel duiven inkorven is iets van alle tijden. Maar mensen die 200 tot 300 duiven spelen is iets van de laatste jaren. Als de man met de kleine korf in verhouding EVEN GOED speelt als de massa inkorver in zijn club dan wint die nog maar een 1e prijs op 2 jaar tijd is  de stelling van dhr P M. Food for thought.

Achterhaald (04/11/2013 )

Steden als Lier, Tilburg, Eindhoven en niet te vergeten Nijlen waren ooit echte duiven nesten. Daar is niets meer van over. Duivennesten moet je nu gaan zoeken in verre oorden. Zoals Guadalalajara in Mexico bijvoorbeeld. Daar had men gisteren een vlucht van 350 kilometer. Er stonden meer dan 30.000 duiven in concours ALLEMAAL VAN LIEFHEBBERS UIT DEZELFDE STAD. Van 20 clubs allemaal in een straal van minder dan 15 kilometer. Ook in Ierland en Polen heeft men dergelijke massale concoursen maar Guadalajara zou duivenstad nummer 1 zijn van heel de wereld.

Massa inkorvers (04/11/2013 )

Ik kreeg op enkele dagen erg veel mails over massa inkorvers. Sommigen wilden hun ei kwijt in mijn guestbook. En weet je wat nu zo merkwaardig is? Zonder uitzondering vindt men dat er iets moet gebeuren. En ook dat er toch vrij veel respect is naar die massa inkorvers toe. Bij hen moet je ook niet zijn met kritiek. Die mensen maken gebruik van de mogelijkheden wat meestal ten koste gaat van inspanningen die zeer weinigen op kunnen brengen.  En gebruik maken van de mogelijkheden doen we toch allemaal?  Zo staan van Brabant 2000 van halve fondvluchten uitslagen op internet die geen uitslagen zijn. Die krijg je ook niet in de bus. Alles wordt op een grote hoop gegooid en zo kan het gebeuren dat je (alleen op internet) uitslagen ziet van die belachelijk grote afdeling. Waarbij het concours aan de oostkant soms gedaan is als men uiterst west nog moet beginnen en omgekeerd. Als de wind mij ongunstig gezind is negeer ik die uitslag op internet. Is het omgekeerd dan maak ik er gebruik van. Of misschien wel misbruik. En dan komt in mijn boekhouding en bij pedigrees te staan 3e van 17.000 duiven terwijl ik die uitslag niet heb. Hoewel, print die wel uit....

Geef mij maar Polen (03/11/2013 )

30 Ben ik niet meer, klagen doe ik niet, maar een probleem is er wel.

Moeilijk soms (03/11/2013 )

Vandaag pakte ik Wilma nog eens goed vast. Wilma is een jaarling duivin. De conditie viel me niet mee. Ik had je op Chateauroux moeten spelen ging het door me heen.  Want als Wilma in vorm is kan ze steenvroeg vliegen. Dat bleek weer maar eens op de steenharde Pithiviers dit jaar. Er stond een beukende tegenwind, eigenlijk te zwaar vond iedereen. Ze won een 2e prijs NPO tegen 15.735 duiven. Maar dat is niet alles. Haar erelijst is als volgt: - St Quentin 6.069 d - 2e.  Na hokgenoot. - Pithiviers  15.735 d - 2e. (NPO) - Orl?ans    7.795 d - 3e (NPO). - Sens        4.591 - 18e - St Quentin 5.842 - 35e.  - Nanteuil    1.946 - 34 enzovoorts.  Toen de landelijke vlucht uit Chatearoux kwam was haar conditie adembenemend en er werd goed weer voorspeld. Beetje zwaar maar St Quentin (2e van 6.069 duiven na hokgenoot) en Pithiviers (2e van 15.735 duiven) waren bijzonder zwaar. Uit angst haar te verliezen hield ik ze thuis. Nu denk ik dat ze, vanwege die mindere conditie nu, komend jaar niet meer zal presteren.  Het doet denken aan die superduif van lang geleden. Daar was met duivenweer niets tegen te doen.  Op haar hoogtepunt zette ik ze op het kweekhok waar ze 3 nutteloze jaren heeft gezeten. Ze gaf niet een goed jong.  Had ik Wilma maar gespeeld? Hmm.  Clubgenoot J Gillis had dit jaar een prima jonge duif. Die won de 1e NPO van Orleans en van heel Zuid Nederland moest ze alleen maar buigen voor die klasse duiven van Comb van Wanroy uit Geffen.  Twee weken nadien was het weer Orl?ans. Weer een NPO vlucht die supersnel verliep met een concoursduur van amper 10 minuten in de club.  Johan had zijn NPO winnaar van de vorige Orleans mee en... heeft die nooit meer gezien.   Je weet soms niet wanneer je goed doet. Ik had dat duifje beslist op Chateauroux gespeeld als ik een mand vol goede had. Maar die heb ik niet en heb die ook nooit gehad al werd in de 80-er en 90-er jaren anders beweerd.

Mijn visie (01/11/2013 )

Ik las dat dhr M van Zon stukjes is gaan schrijven omdat hij duivensport rechtvaardiger wil maken.  Dat is een soort missie van hem.   Wat hem in de sport enorm stoort zijn de mega hokken, meer bepaald die waar hij tegen speelt. Hij wil er voor strijden daar verandering in te brengen. En het moet gezegd, veel kleinere liefhebbers hebben er moeite mee en in veel duivenlanden is een limiet iets vanzelfsprekends. Zelf ben ik voor de middenweg. Ik schreef dat eerder. Laat die mensen met veel duiven spelen als ze dat willen. Dat kan heel goed samen gaan met een limiet.  Die zou dan niet moeten zijn de 20 of 30 eerstgetekenden. Dat zou weer in het voordeel zijn van de massa inkorver die kan kiezen uit bijvoorbeeld 75 duiven en de man die 22 duif speelt kan kiezen uit 22 duiven. Hoe een en ander samen kan gaan?  Twee uitslagen. Een OFFICIELE met daarin per liefhebber maximum 20 of 30 duiven. En een niet officiele. Dat is de uitslag met daarin alle duiven. Zoals nu. De officiele uitslag is die voor de pers. En kampioenschappen uiteraard. De officiele uitslag is ook de uitslag die bij de liefhebber in de bus valt. De niet officiele komt enkel op internet en die kan de massa inkorver zelf gebruiken als hij dat wil. Verder heeft dhr van Zon het voortdurend over vlieglijnen. Ik geloof niet dat die elders in Nederland bestaan, in Belgie evenmin maar misschien is Zuid Holland anders. Ook omdat Reeuwijk in het verlengde ligt van Dordt waar van oudsher goede duiven zitten. Ook aan die vlieglijn, als die al bestaat, is makkelijk een eind te maken. Door lossingen van grotere omvang, heel Midden Nederland samen bijvoorbeeld. Zoiets als waar de Belgen mee bezig zijn met hun wekelijkse nationals. Hier zou je om de 2 weken een spektakelvlucht kunnen organiseren met voor heel het land slechts DRIE lossingen.  Bijvoorbeeld Chateauroux voor Zuid Nederland, Blois voor Midden Nederland en Pithiviers voor Noord. Ik noem maar iets. Die sectoren zouden dan weer onderverdeeld kunnen worden in drie. Bij een landelijke lossing pakken mensen geen serie duiven tegelijk. Als heel Midden Nederland op Blois zit zijn er in Zuid Holland geen vlieglijnen meer. Van mij mag men komend jaar al beginnen. En wie dan de te kloppen mannen zouden zijn? Dezelfde die dhr van Zon nu in het vizier heeft. Alleen zullen die geen 50 prijzen pakken bij een limiet van 30. Ze zullen ook minder dominant zijn. En omdat ze minder op kunnen ruimen zullen er plaatsen voor anderen op de uitslag vrij komen. Meer mensen op de uitslag is waar dhr van Zon naar streeft en daarin heeft hij een punt. Wel zou hij (vind ik) minder met een scheef oog moeten kijken naar die twee uit Reeuwijk maar zijn kritiek meer moeten richten op de regels die mensen toelaten met zo veel duiven te spelen. En profs? Laat ze toch Martin. Ik zou geen 8 uur per dag op de hokken willen slijten. Zou me niet zo op willen offeren zoals zij doen.  Heb er totaal geen moeite mee als zich dat loont.  Wel heb ik er moeite mee als iemand omhoog geschreven wordt omdat die met zijn 73e getekende een NPO vlucht wint. Of als mensen de hemel in geprezen worden die 40 prijzen winnen van 90 duiven terwijl de man die 6 op 6 wint totaal genegeerd wordt. WANT................. Als we de kleine man verliezen verliezen we duivensport.








Goed begrepen (31/10/2013 )

Ik schrijf vaker dat je moet kruisen om goede duiven te kweken. En aan inteelt moet doen om goed te verkopen. Jan Hooymans heeft dat goed begrepen. Die koppelde broer x zus (enorm goede afstamming overigens) en er staat al bijna 10.000 euro voor een jong uit dat koppel.   

Geeft te denken (31/10/2013 )

Er is heel wat opschudding in Belgie omtrent vermeend dopinggebruik. Coca?ne en pijnstillers zo luidt het. Ik sta er heel sceptisch tegenover hoewel ik soms toch aan het denken wordt gezet. Zo is het volgende helemaal waar, alleen de namen Jef en Kees zijn gefingeerd. Jef is een van de beste spelers van Belgie, zo niet DE beste. De man is enorm gedreven, over heel de wereld beroemd en zijn duiven bijna vanzelfsprekend haast onbetaalbaar. Kees is een Nederlander. Zeer ambitieus en geld volop. Kees kocht bij de beroemde Belg een mand vol jongen. Ze hebben hem enorm veel geld gekost maar dat had hij er voor over, temeer daar hij uit mocht zoeken. We zijn nu twee jaar verder. Kees vroeg me of ik zin had in enkele van die dure duiven. Gratis.  Ik bedankte hem beleefd.   De duiven waren, men raadt het al, geen pijp tabak waard. Sjef vliegt ongeveer 75% prijs, op de Nationals mogelijk de nummer een van het land. Kees vloog met de duiven van Jef amper 10% prijs. En dat terwijl hij er enkel van de beste had. En Kees is geen prutser. Speelt met de eigen duiven meer dan behoorlijk. Kortom, iets klopt er niet. Of zou Jef (medisch) zo veel slimmer zijn...??? Hmm. Weet niet.

Niet vrolijk (28/10/2013 )

Vier clubs waren er ooit in ons dorp. En dat waren nog grote ook. Nu is er nog een, clubs in omliggende dorpen zijn opgeheven. Van die ene club nu stierven dit jaar 3 liefhebbers en stoppen er enkele.  Zo gaat het wel heel snel. In West Malle stoppen ZES liefhebbers. Onrustbarend.  Gelukkig is het niet overal zo. En met minder kan je nog veel plezier hebben aan je hobby. Vergeleken met de meeste andere landen waar met duiven gespeeld wordt is het hier nog een paradijs. Want 100 kilometer rijden om in te manden, zo erg is het gelukkig bij lange nog niet.   

Kruisen en inteelt (25/10/2013 )

Ik schreef dat je moet kruisen om goede duiven te kweken. En dat je aan inteelt moet doen om goed te kunnen verkopen. Op dit moment zijn op een verkoopsite jongen te koop van een soort kweekcentrum. Twee springen er uit wat betreft biedingen. Op de stamkaart van de een staat 19 maal Dolle. Op de andere 20 maal Dolle. Zo zie je maar.

Deze week (25/10/2013 )

Deze week hoorde ik her en der over duiven met bruine neuzen, ontstoken ogen en  reutelen. Dat is dus de klassieke ornithose en die is alleen adequaat te bestrijden middels een lange kuur van 5 a 6 weken.  Over de commotie in Belgie mbt nieuwe dopingproducten: Ik weiger te geloven dat 20%, sommige bronnen maken al melding van 30%, over de schreef is gegaan. Zelfs beweren bepaalde bronnen dat ALLE topspelers op de kleine fond schuldig zijn. Of ik werkelijk zo naief ben er helemaal naast zit zal de toekomst uitwijzen.     

Heldere mening (23/10/2013 )

Ik schreef het eerder. Uitkomen voor je mening, de waarheid schrijven is in duivenland niet zonder gevaar. Zo verwijt ene meneer Neutraal me in mijn guestbook pipa te steunen. Hij heeft het ook over GJB, maar naar hem refereerde ik in het artikel over Isztvan niet. Wel naar ene B uit Friesland met wie overigens niets mis is. Een ander: Had niet van U verwacht dat U die mensen (pipa) die de sport kapot maken zo zou steunen.  Thomas dan weer meent zich te moeten verlagen door in een medium dat ik niet hanteer te moeten zaaien. Niet slim Thomas, je weet wat zaaien tot gevolg heeft. Maar houd dat even te goed. Kortom: Door de waarheid te schrijven jaagt men al die tegenstanders van Pipa in het harnas en ook pipa zelf. Dus wat doe je best? Je aanpassen aan de ontwikkelingen, er in mee gaan en ZWIJGEN. Punt is dat ik dat niet kan.  En Geert: Artikelen als waar naar jij refereert (Van Ostade) vind ik er zelf ook uit springen. Maar telkens weer zon product afleveren moet je kunnen. 

Is dat zo? (23/10/2013 )

Ik heet geen Thomas, ben dus wel gelovig en heb geenszins de behoefte om af te geven op mensen die de waarheid schrijven en hun mening geven. Wel weiger ik te geloven wat in sommige media in Belgie wordt gesuggereerd. Topspelers worden in opspraak gebracht. Die zouden hun duiven drogeren en wel in die mate dat 20% van de liefhebbers schuldig zou zijn. Het gaat om spelers die op de kleine fond domineren. Los van elkaar zouden ze hetzelfde product geven (coca?ne) alsof sprake is van een soort vijfde kolonne. Geloof ik dus niet in en ik mag veel slechte eigenschappen hebben, naief ben ik niet.

En weer Leo Heremans (22/10/2013 )

Niet te geloven wat Leo Heremans allemaal over zich heen krijgt. In binnenland maar vooral ook in buitenland. Over die 2 totale verkopingen in een paar jaar tijd mag men een mening hebben. Ook over het feit dat in 2012, dus niet eens zo lang na diens eerste totale verkoop, kennelijk 1.500 jongen zijn gekweekt en verkocht.  Maar veel van wat verteld of geroddeld wordt is naast de waarheid. Heremans heeft geen weer geen honderden duiven zitten zoals wordt beweerd. Hij is ook geen manden jongen aan het opleren. Naar verluidt zitten er nu welgeteld elf jongen op de hokken en is hij geen manden vol aan het opleren maar welgeteld twee duifjes. Mij lijkt daar weinig mis mee. Als Leo komend jaar jongen blijft verkopen is dat wel een commerciele strop voor hokken als dat van Eijerkamp en anderen die flink investeerden in Heremansduiven. Of Leo misschien weer mee gaat spelen? Op die vraag zou hij ontwijkend antwoorden. Dus geen nee zeggen. Overigens moeten mensen die er voor veel geld veel duiven kochten die nu bewijzen niets waard te zijn niet zeuren. Dat deden ze zelf. Niemand kweekt 10% goed zal zelfs de allergrootste kampioen beamen. Maar misschien is Leo anders. Veel beter dan de rest. En misschien, heel misschien, kweekt die wel 20% goede. Dat wil dan nog zeggen 800 slechte op 1.000. 


Beangstigend (21/10/2013 )

Wat ik nu schrijf is voor anderen die ook de pen hanteren niet nieuw: Soms word je  bang van je eigen macht. Zo maakte ik een reportage over Embregts Theunis, in 2012 enorm met vooral jongen. Peter kreeg als gevolg van dit artikel kopers uit: Oost Nederland, Taiwan, China, Amerika, Mexico, Hongarije enz. Zopas verbaasde dhr Stanley Meyel USA de duivenwereld door op pipa 6 JONGE duiven te kopen van Eijerkamp voor bijna 50.000 euro. De eerste duiven ooit die hij kocht op internet. En wat zegt de kennelijk niet onbemiddelde maar toch bescheiden Amerikaan? Hij had die duiven gekocht omdat ik ooit positief was over Eijerkamp.  Hij had ook gekocht van Luc v M, weer omdat ik positief over hem was geweest. Anderzijds is het niet zonder gevaar een heldere meningsuiting te hebben. Dan voel je je als schrijver soms als een koorddanser. Terwijl je je kunstjes uitvoert staan onder je mensen met messen te zwaaien. Richting koord.

Verwarrend en facebook. (19/10/2013 )

Aan de duiven van een streekgenoot mankeerde iets en dat is in deze tijd niet verwonderlijk. Ongemakken allerhande dienen zich vooral aan als duiven verzwakt zijn door de rui. In dit geval was sprake van bruine neusjes en wat rochelen. Hij deed wat hij moest doen en ging naar de dierenarts. Vijf dagen Orni special adviseerde die. Een kennis van hem had hetzelfde probleem. Die ging ook naar de dierenarts maar een andere en die....??? Adviseerde ZES WEKEN Soludox. Erg verwarrend maar we zijn er nog niet. De dierenarts had gezegd dat hij bij gebruik van Soludox het grit niet van de hokken hoefde nemen. Weer andere dierenartsen hadden gezegd dat wel te doen. Erg verwarrend allemaal. ---- Kreeg twee mails, beiden van bekenden, die niet snapten dat ik me verlaagde door te reageren op kwaadsprekerij op face book. Heb eerder al vermeld dat ik daar al JAREN niet meer op zit!  Kennelijk geeft iemand zich voor mij uit. Dat zou een soort fan zijn, hij zou een en ander goed bedoelen maar  bewijst daarmee niemand een dienst. Zeker mij niet.  Meningsverschillen moet je met open vizier oplossen.  Beangstigend trouwens dat dit allemaal kan. Kennelijk bedoelde deze man goed maar zo is niet iedereen en men kan veel kwaad aanrichten door zich voor iemand anders uit te geven.  Neem nu T. Die kreeg een mail van een boze sportgenoot met de vraag wanneer hij eindelijk de 20 jongen kwam halen die waren besteld. T wist van niets. Nooit jongen besteld. Hij is er zo van ondersteboven dat hij waarschijnlijk gaat stoppen met duiven. 


Wel heel vreemd (17/10/2013 )

Een zekere B Steveninck (Belgie) heeft een bijzondere jonge duif: de 13-962. De beste van Belgie meent men en dat is niet ten onrechte.  Bij haar prestaties staat een wel heel bijzondere.    Die van Argenton.  Provinciaal vlogen 3.942 duiven. Ze won de 3e prijs. Prima dus.  Nationaal (z) zou je veel meer duiven verwachten maar het waren er veel minder. 2.903 om precies te zijn. Minder concurrentie zou je denken maar.... daar was het slechts de 10e prijs. Hoe leg je zo iets uit aan anderen.

Kan best (17/10/2013 )

In deze tijd zijn nogal wat sportgenoten aan het kuren tegen paratyfus. Anderen zijn tegen en weer anderen durven niet omdat het ruitijd is. De laatste kan ik gerust stellen. Middeltjes tegen para hebben geen enkele invloed op de rui. Wat je wel moet doen als je duiven niet los laat is af en toe een bad geven. Als ze daar ooit behoefte aan hebben dan is het nu.

Reactie (16/10/2013 )

Op facebook zou een reactie staan met betrekking tot mijn laatste blog. Die ging over te koop aangeboden OUDE duiven op pipa. De discussie zou aangezwengeld zijn door ene Lorenzo van Russell. En als zon man reageert op zon onderwerp lijkt die me niet gezegend met al te veel hersens. Duidelijk is dat hij werd aangezet en niet de moed had eea te weigeren. Ook Nik en Thomas zouden mee doen,  ik geloofde het eerst niet, maar ook niet al te slim. Verder heb ik me 3 jaar geleden al uitgeschreven op facebook, heb in al die tijd geen seconde op face book gezeten laat staan er iets op geschreven. Of is die man zich voor mij uitgeeft een bewonderaar? Indien zo dan zij hem alles vergeven.... ha. Overigens hadden de heren zich beter tot mij gewend. Ik zou ze de namen hebben kunnen geven van liefhebbers die openlijk beweerden: - Dat ze duiven op internet te koop aan boden omdat die van goede afstamming waren maar absoluut niets waard. Vooral staan zulke duiven NU te koop en dat zijn OUDE duiven. Heb de mails nog als bewijs dat er jaren alleen maar rommel uit kwam. - Dat ze duiven die waren bijgehaald verkochten omdat die goed in de markt lagen maar uitvoerig bewezen hadden niets waard te zijn. Een select groepje duiven heet het dan. Select? Ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Zelfs zou ik namen kunnen noemen van mensen die door Pipa benaderd werden om die modeduiven te verkopen.  - Ik zou ze de namen kunnen geven van Chinezen die bitter teleurgesteld zijn in duiven die ze kochten maar toegegeven dit zou zwak zijn. We kweken allemaal meer slechte dan goede (behalve de verkopers op pipa dan).  - En ik zou de namen kunnen noemen van liefhebbers die openlijk beweren dat ze gevraagd werden om op te bieden, enkel en alleen om anderen geld uit de zakken te kloppen.  Waarom ik dat niet doe? Ik wil iedereen in zijn wezen laten. Ik wil vooral beginnende liefhebbers en mensen die niet bemiddeld zijn beschermen. Daarom schreef ik de waarheid en niet mijn waarheid. En die is dat veel oude duiven die nu te koop staan rommel is. Alles heeft zijn reden. Zulke duiven nu verkopen ook. EN DAT BEWEREN SOMMIGE VEROPERS IN KWESTIE ZELF.  Ik trek dus geen woord terug en waar Pipa beweert dat ALLE duiven in een verkoop gouden kansen bieden liegen zij en niet ik.  Overigens zouden er al 180 reacties zijn op face book. Word ik nog beroemd ha. Misschien, of zeg maar zeker, niet geliefd bij sommigen (de angsthazen) die met Pipa verkopen maar dat zal me een zorg zijn. In een of ander reglement van de KBDB zou staan dat elk lid de sport moet bevorderen. Doen die mannen uit Knesselare dat? Hmm. Misschien. En nog dit. LG zou getipt zijn door Pipa dat ik zelf ooit oude duiven verkocht op hun site. Klopt. Maar er is een verschil tussen duiven die men te koop aan biedt en duiven die men vraagt te koop aan te bieden. Ik wens alle kopers succes, ook de verkopers, ook pipa. Dit is echt niet tegen pipa, die site doet ook veel goeds. Anders had ik al lang gevolg gegeven aan die wens van  Chinezen om pipa te helpen ondermijnen. Hun zaken zijn mijn zaken niet. Ik wil ogen openen voor de waarheid. En die is dat we allemaal oneindig meer slechte kweken dan goede maar dat de realiteit op die site anders lijkt. Heb gezegd en einde discussie. En de man die zich op facebook uitgeeft voor mij? Positief zijn he.... !!!! (Omdat de mannen van pipa weten dat zulke dingen kunnen en ook gebeuren lijkt het niet al te slim zich in een discussie te mengen. Anderen kunnen zich moeiteloos uitgeven voor pipa en waar blijven we dan).  Dus nogmaals: Einde discussie.  En als ik ooit de helft van mijn oude duiven zou verkopen, zal wel niet meer gaan met pipa, reken maar dat ik niet de eerste keus verkocht en de tweede keus hield. Dat zou echt omgekeerd zijn! Dus u ben nu al gewaarschuwd.


Godvergeten stom (15/10/2013 )

Op Pipa staan een aantal oude duiven te koop. Duiven ook van 3, 4 en 5 jaar oud. Jongen, broers en zusters van superduiven. Vier van die duiven ken ik. Ze hebben tijdens heel hun bestaan overvloedig bewezen ABSOLUUT niets waard te zijn. Dat zijn de woorden van de eigenaars ZELF. En je kan die mensen niet eens kwalijk nemen en Pipa evenmin. Het zijn de kopers zelf zijn zo Godvergeten stom zijn. Duizenden euros vangen voor duiven wier eindbestemming de poelier werd is trouwens ook een kunst.  Straver in Rotterdam gaat verkopen. En die heeft pas echt goede zo weten ze inmiddels ook in Brabant. Bij Pipa zitten in genoemde verkopen met 100% zekerheid slechte. Waarvoor nog eens veel betaald wordt ook. Bij de Straver duiven zitten met 100% zekerheid goede. En daar kan je mogelijk nog goedkoop aankomen ook.

Alsmaar sneller (14/10/2013 )

In duivensport gaat het alsmaar sneller maar wat de Gebr van Toor verwezenlijken slaat alles. Op hun website kan je lezen dat ze een duivin van Heremans kochten, die legde haar eerste eitjes en amper 2 maanden later wonnen de kinderen al een 1e prijs en een hoog prijspercentage. Die duiven zijn toen 5 weken oud geweest. En een hoog prijspercentage? Hmm. Beetje vreemd. Het doet denken aan een vroegere leraar die me ooit vroeg waar je aan kon zien of duivenliefhebbers logen.  Als ze hun lippen bewegen was het antwoord. Ik moest heel even nadenken maar wat hij bedoelde is dat ze altijd liegen. Zo erg zal het wel niet zijn maar vissers en duivenliefhebbers hebben toch een zekere reputatie. Wie wint straks een 1e prijs met een ei?  

Netjes en niet zo (13/10/2013 )

Mijn problemen met de knie, en dat zijn er van velerlei aard, dateren al van 1998. Toen ook schreef ik dat je een gelukkig mens bent zolang de grootste ellende in je leven zich afspeelt op het duivenhok. Dat is kennelijk ingeslagen. Zelfs vandaag nog, na zo veel jaren, vroeg iemand of hij die kreet mocht gebruiken op een flyer in het clublokaal. Netjes en eigenlijk overbodig. Wat anders wordt het als men zonder toestemming hele artikelen overneemt. In elk artikel gaan vele uren schuil. Die mensen lijken wel Chinezen. Die doen niet anders. Naar verluidt staan mijn artikelen daar op honderden websites. Dat was voor mij reden dat ik het al lang niet meer op kan brengen artikeltjes te schrijven in het Engels.   Even toestemming vragen om publicatie is het minste dat men kan doen. Wil men de columns uit eerste hand? Die staan in Sportblad De Duif. De duivenkrant waar elke kampioen op geabonneerd is.

Tip? (12/10/2013 )

In deze tijd menen velen hun zegje te moeten doen omtrent de oorzaak van de dramatische verliezen van jonge duiven hier en in omringende landen in de laatste jaren. Ik weet het niet. Interessant in deze is wel hoe mensen handelen die weinig of geen verliezen kennen. Zoals Belgische v d Bulck, een nationale vedette op de Vitesse. Begin april schreef ik dat hij de jonge duiven al aan het opleren was. Bij bitter koud weer en een bijtende tegenwind. Toen weinigen de oude in de mand durfden steken. Nu blijkt dat de man amper verliezen kent.  Er zijn er nog die weinig jongen verliezen en wat die te zeggen hebben is interessant.    Al heel jong beginnen opleren (10 weken oud), van kortbij beginnen (amper 3 kilometer) en... een voor een lossen.  Elke keer dat ze thuis geraken wordt het zelfvertrouwen vergroot en... je vermijdt dat het kladvliegers worden.  Dit voor wat het waard is.   

En nu? (09/10/2013 )

Wat is het beste, duiven in deze tijd en komende maanden loslaten of die opsluiten vragen mensen zich af. En wat ik doe. Als er niet zo iets bestond als de roofvogel liet ik ze zo veel mogelijk los, maar roofvogels bestaan helaas wel.  Nu laat ik ze enkele keren per week los. Wel hongerig zodat ze niet te lang buiten blijven lummelen. Of dat het beste is?  Denk dat het allemaal weinig uitmaakt.  Marien en Vandenabeele opteren voor heel veel loslaten. Bij de dierenarts zie je ze zelfs bij het meest winterse weer buiten vliegen. En de dierenarts speelt voortreffelijk, evenals Vandenabeele trouwens. Daarentegen zijn er ook talloze liefhebbers die ook enorm spelen en hun duiven heel de winter opsluiten. Of op het hok of in een buitenvoliere. Nogmaals: Het lijkt weinig uit te maken. Over Vandenabeele nog dit. Heeft hij nog wel de goede duiven van weleer hoor ik mensen soms vragen. Dat zijn er veelal die niet slagen met zijn duiven, want dat kan natuurlijk ook. Ook G V kweekt slechte.   Ik denk dat hij ze nog WEL heeft. Zou zelfs niet weten wie BETERE. Dat bewijzen ze met name bij Vandenberghe die de boel overigens gaat verkopen (wie niet vraagt een mens zich af).  Ook haalde ik er dit jaar een (inderdaad eentje maar) maar als dat geen goede is weet ik het niet meer. Zelden een duif gezien met zon dik zijdezacht verenpak die ook zo perfect in de hand ligt. Afwachten.

Ook daar (09/10/2013 )

Niet alleen bij ons en in Engeland en Duitsland is de roofvogel voor veel duivenliefhebbers een nachtmerrie aan het worden, dat geldt ook voor de VAE.

Foto kregen we van vriend Omar. Het betreft een haviksnest met inhoud  

Een goeie (08/10/2013 )

Ik had moeite een glimlach te onderdrukken toen ik las hoe Kevin Roossens deze tijd van het jaar beschreef. Hij noemde het de komkommertijd. 

En weer (05/10/2013 )

Weer vroeg me iemand of ik GJB ken en wat ik van hem vind. Beslist een Goeie Vent zeg ik dan.  En dat meen ik. Of hij de goede duiven er uit kan halen? Als hij dat zou kunnen zou hij de enige op heel de wereld zijn. Ik zou hem goud kunnen laten verdienen. Hij mij diamanten.

Ha (04/10/2013 )

Bij het ruimen stuitte ik op een notitie van juni 2004. Die luidde als volgt: Afhalen bij Leo Heremans Ceusters 31 duiven aan 100 euro stuk. Dit jaar gingen ze op een veiling 41 maal zo veel. Destijds had Leo veel minder duiven en veel betere als je het mij vraagt. Als Leo je toen een super wilde geven had je een super. Want die kende de eigen duiven als geen andere. Zo kreeg ik de 04-124, zijn bloed zit in bijna al mijn betere duiven. Voor Willem de Bruijn ben ik er nog een speciaal koppel gaan halen. Dat worden supers zei Leo en... het werden supers.

Advies (04/10/2013 )

Koop toch geen duiven van 2 tot 4 jaar oud die aangeboden worden op internet. Ongeacht de afstamming. Dat leidt alleen tot teleurstellingen. Of U moet denken dat anderen zo menslievend zijn dat ze de goede te koop aanbieden en de rommel zelf houden.  Trouwens, ikzelf zou nooit duiven kopen die ik niet gezien heb. Kampioenen bieden niet op internet en die dat wel doen spelen veelal een spel dat ze willen spelen. Vaak ook om in een goed blaadje te staan bij de site beheerder.

Belgie boven??? (03/10/2013 )

Afgelopen week sprak ik liefhebbers uit Engeland, Duitsland, Hongarije en Polen. Allemaal vinden ze dat Nederlandse duiven de beste zijn. Of dat ook zo is? Ik betwijfel dat. In Belgie moet je zijn voor heel veel rommel maar ook voor die enkele goede beweren mensen die uit ervaring spreken. Ik meen dat die buitenlanders eerder geluk hadden om vooral te slagen met Nederlandse duiven. Neem nu Stefaan Lambregts uit Berlaar. Zijn streekgenoten beweren dat die prima speelt maar ook weer niet weer zo. De overwinningen aaneenrijgen zoals zijn duiven in Nederland doen doet hij echt niet. Daar wonnen op een weekend 3 duiven van Stefaan een 1e in groot verband. (Eyerkamp, Pauw en Meijers). Een duif van Stefaan was bij Meijers zelfs Olympiade duif.   W de Bruijn had van hem een duif (11-192) die 2 keer de snelste van de lossing was. En Stefaan zelf? Had nog geen Olympiade duif en ook geen duif die 2 keer de snelste van de totale lossing was.  Hij ontmoet in Berlaar kennelijk meer tegenstand dan bijvoorbeeld Meijers in zijn regio. Verleden jaar won B uit het hoge noorden (Friesland) 1 tot en met 24 tegen bijna 4.000 duiven. Met zulke uitslagen moet je in Berlaar niet aankomen. Daar win je niet eens 1 tot en met 4 tegen 200 duiven!!! Vanwege meer tegenstand dus. Het is eerder zeldzaam dat Stefaan zelf meer dan 50% prijs wint. Of zou hij de beste verkopen en de 2e garnituur zelf houden? Komaan. Dat doen alleen liefhebbers die op Pipa verkopen. Tenminste... als je alles en iedereen moet geloven...........................

Daarom? (02/10/2013 )

In Belgie hadden ze dit jaar 7 opeenvolgende weekends een fondvlucht voor jongen van 500 tot 630 kilometer.  En zowaar, jongen in vorm bleken die afstand probleemloos aan te kunnen. Er waren er met 7 prijzen, uiteraard veel meer met 6 om maar te zwijgen over al die duiven die 5 prijzen wonnen. Of dat bruikbare duiven zijn voor de toekomst betwijfel ik. En kennelijk ik niet alleen. Er worden momenteel klassementen opgemaakt en er is een levendige handel in de uitblinkers. Ook de eigenaars van die duiven zien er kennelijk geen toekomst in. Wegwerpduiven? Zo lijkt het ja.  

Problems in China (01/10/2013 )

English speaking people wonder what is going on in China.  Information in English, pretty detailed and as far as I know correct, can be found on: www.pitts.be

English articles (01/10/2013 )

Every now and then fanciers ask me when I start writing articles in English again. I apologise to all those fans, could not find the time but I will do my best to catch up soon.

Belgie (01/10/2013 )

Wonnen mijn jaarlingen dit jaar in Sint Job het 1e Algemeen kampioenschap jaarlingen,  de jongen het 1e Algemeen kampioenschap Noyon dan is  nu bekend dat de jongen ook het 1e Algemeen Kampioenschap HaFo wonnen.  Op het hok in Baarle werd het 1e Algemeen Kampioenschap Hart van Brabant gewonnen (Vitesse en hafo samen).  

Zinloze bedoening (28/09/2013 )

Veel liefhebbers ontsmetten in deze tijd hun hokken en dat is eigenlijk een zinloze bedoening. Duivenhokken kan je niet ontsmetten. En hokken voor varkens, kippen enzovoorts? Die worden toch ook ontsmet? Inderdaad, maar dat is een ander verhaal. De dieren worden na de ontsmetting afgevoerd. Wat bij duiven gebeurt is het volgende. De duiven worden van het hok gehaald, het hok wordt ontsmet en dan worden de duiven weer terug op de hokken geplaatst waardoor de duiven het hok opnieuw zullen besmetten. Het wordt anders als je de duiven helemaal zuiver aan het maken bent. Als je die bijvoorbeeld aan het kuren bent vanwege een besmetting met paratyfus of (haar)wormen. Op het einde van de kuur, als duiven dus zuiver zijn is het wel zinvol te ontsmetten. Of beter, dat is in geval van paratyfus en/of wormen noodzaak. Best was en vernevel je de hokken met Dettol of Virkon S en daarna branden. Chloor is minder effectief.

Leo H (25/09/2013 )

From both Holland and abroad numerous fanciers ask advice about the many Leo Heremans birds, auctioned today.  Guess those people know I am familiar with Leo Heremans and his birds. Well, my advice is clear. If OLDER birds are for sale DO NOT BUY. In most cases people want to sell because the birds have proven to be no good. De Rauw Sablon, Pros Roosens, Thone and so on: Same story. What many foreigners forget is that het fate of every champion, Heremans and me included, is that they breed far more rubbish than good birds.

Sterk werk (25/09/2013 )

Op Pipa staan een serie duiven van 2012 en 2013 te koop welke, zo staat er stuk voor stuk zorgden voor veelbelovend nageslacht.  Hmm. Sterk werk.  En wat ook sterk is? Het is opvallend dat vele liefhebbers die met Pipa verkopen hun allerbeste kwekers te koop aanbieden en de mindere zelf houden.  Als ik kwekers zou verkopen, of zeg maar uitverkoop houden van rommel, zou ik echt anders handelen. Ik behield de beste en zou de mindere verkopen.  Tenminste in een tijd dat het zonde is rommel te elimineren.     

Sterk werk (25/09/2013 )

Op Pipa staan een serie duiven van 2012 en 2013 te koop welke, zo staat er stuk voor stuk zorgden voor veelbelovend nageslacht.  Hmm. Sterk werk.  En wat ook sterk is? Het is opvallend dat vele liefhebbers die met Pipa verkopen hun allerbeste kwekers te koop aanbieden en de mindere zelf houden.  Als ik kwekers zou verkopen, of zeg maar uitverkoop houden van rommel, zou ik echt anders handelen. Ik behield de beste en zou de mindere verkopen.  Tenminste in een tijd dat het zonde is rommel te elimineren.     

Komaan zeg (24/09/2013 )

Ik krijg erg veel mails omtrent het China gebeuren. Verkopers die radeloos zijn of beter waren. Maar ook liefhebbers die er totaal niet mee zitten en de indruk geven zelfs heimelijk plezier te hebben. Het werd te gek ook met die zotte prijzen voor omhoog geschreven nepduiven mailt er een.  Plezier in andermans leed is ongepast maar dat dingen niet kloppen moge duidelijk zijn.  De Pipa duiven zouden vrij gegeven worden en de andere niet en men wil de indruk wekken dat Pipa de spullen in orde had en niets verkeerds deed terwijl dat niet zou gelden voor anderen. Komaan zeg. Hier klopt iets niet!! Ik gun Pipa en de klanten wat is bereikt maar kan me de woede en frustraties van andere makelaars en gedupeerden erg goed voorstellen. Voor zover mij bekend is met alle zendingen identiek gehandeld!

En weer China (23/09/2013 )

Het nieuws omtrent de problemen in China interesseert kennelijk velen. Dat nieuws kwam allen van komkom. Dus eenzijdig en subjectief.  Komkom, in deze zaak de spreekbuis van Pipa, vindt alleen K R aansprakelijk. Hij alleen zou buiten het potje gepist hebben.  Op de site www.pitts.be lees je een ander geluid. Pessimistischer betreffende de afloop en minder gefocust op zwarte Piet K. R. Who is right and who is wrong? Dat zal de toekomst uitwijzen.     

Allemaal hetzelfde? (22/09/2013 )

Geen zinnig mens die de reportages op Pipa nog serieus neemt. Daar word je bewierookt als je met ze verkoopt en/of op duiven op hun site biedt. Neem Wout Spierings. De man speelde een aantal jaren geleden prima, verkocht toen totaal (wat heet) met Pipa, werd nadien een driftig koper van erg dure duiven op Pipa om vervolgens opnieuw te beginnen. Maar, kan je in de regio alom horen, de resultaten vallen toch bitter tegen. Maar niet voor Pipa. Daar worden zijn prestaties bijna evenzeer opgehemeld als die van Koopman als diens duiven in Zuid Afrika weer eens faalden. Het lijkt er op dat Pipa de duivenmelker niet serieus neemt en voor dom en naief aan ziet. Slim is anders. Nu blijken ook andere sites het niet nauw te nemen met de objectiviteit. Zo werd de aandacht gevestigd op de prestaties van een liefhebber op een vlucht waar ook mijn duiven aan deelnamen. Die wonnen 2 en 3 en 19 duiven van 22 ingezette wonnen prijs.   De man die werd opgehemeld won ruim 50 prijzen van ruim 100 duiven.  Union Antwerpen heeft elke vlucht een dubbeling waarin alleen de vier eerstgetekende prijs winnen.  En daar krijg je heel andere uitblinkers.   Kortom, de man die weinig duiven speelt kan in de media geen eer behalen, hoe goed hij ook is.  Terwijl iemand die 7 prijzen wint van 8 duiven toch oneindig veel beter doet dan de man die 25 prijzen wint van 80 duiven.  Bij de eerste miste EEN duif zijn prijs.  Bij de ander 55 !! En toch is de kans groot dat die ander alle aandacht krijgt. Je zou een heel ander beeld krijgen van prestaties als in vluchtverslagen niet werd vermeld hoeveel duiven prijs wonnen maar... hoeveel duiven GEEN prijs wonnen. Iemand die 50 prijzen speelt van 100 duiven steelt de show. Zou men melding maken over het aantal duiven dat zijn prijs miste dan zou zon man met 50 missers negatief in de belangstelling staan.






Welke? (21/09/2013 )

Ik krijg herhaaldelijk de vraag welke duiven verantwoordelijk zijn voor het winnen van: - Het 1e Kampioenschap Hart van Brabant oude duiven. - Het Kampioenschap Noyon in groot verband in Belgie. - Het 1e Kampioenschap Union Antwerpen/ZAV jrl in 2012. - Het 1e Kampioenschap Fond jongen Union Antwerpen/ZAV in 2011. - En... wat voor duiven het zijn die dit jaar in Brabant 2000 en ook in de provincie Antwerpen zo steenvroeg vlogen. Ik kom daar op terug. Kan nu al zeggen dat het winnen van het 1e Kampioenschap Union Antwerpen in 2012 tegen alle grote namen vooral te danken was aan 2 superieure duivinnen van W de Bruyn. De twee duiven die in Belgie op de Nationaals zo verbaasden zijn gekweekt uit duiven van mij gekruist met die van Geerinckx en R Hermans.  De duif die op de twee tt vluchten 2e van ong 15.900 duiven (Pithiviers) en 3e van ong 7.900 duiven (Orl?ans) won is een rechtstreekse W de Bruijn. Dus niet ALLES wat ik bijhaalde is rommel.

En weer wat geleerd (21/09/2013 )

De duiven weigerden al enige tijd in bad te gaan en dat moet rond deze tijd. Toen ik ze vandaag bij mooi weer losliet vlogen recht naar de dakgoot en namen daar een smerig bad. Hoe kon dat nu? Toen begreep ik het. In het water doe ik altijd een scheut azijn en wat zout. Maar de laatste tijd was dat veel meer azijn en veel meer zout dan te doen gebruikelijk. Kennelijk stootte dat af. Heb ze een bad met ZUIVER water voorgezet en daar doken ze wel in. Wordt voortaan dus een bad met een BEETJE zout en azijn. Het voorval doet denken aan wat een sportgenoot overkwam. Zijn duiven wilden niet eten. Wat bleek? Hij had Sedochol over het voer gedaan en niet te weinig ook omdat het ruitijd was. En aan Sedochol hebben duiven ook een hekel. Neemt niet weg dat het vooral in deze tijd zeer goed is. Best geef je het in het water als je de duiven niet loslaat. Over het voer mag ook maar zeker niet te veel. Als ze wat minder eten is dat geen enkel probleem. Beter dan te vette duiven, zeker in deze tijd.

??? (19/09/2013 )

Op Pipa staat de foto van een jonge duif van B Steveninck waarvan ik me niet kan voorstellen dat er in Belgie een betere is. Nationale Asduif als je het mij vraagt en niet kandidaat. De foto van deze 13-962 is interessant. De duif is duidelijk rui geremd en de foto doet denken aan het cortisone tijdperk. Toen zag je ook dergelijke fotos van topduiven.  Natuurlijk heeft dhr Seveninck geen cortisone gebruikt of zich schuldig gemaakt aan andere  verboden praktijken. Het lijkt me eerder dat hij het spel van licht en donker tot in de perfectie beheerst.   

For Chinese (17/09/2013 )

I get mails from Chinese fanciers every day. Most of them are about the birds held by the customs in China and about Pipa. They are also scared to buy birds or bid on them on auctiuon sites. As far as I know pipa is not to blame.  Furthermore I am not really well informed. So I beg Chinese fanciers not to contact me any more about this matter.    

For Chinese (17/09/2013 )

I get mails from Chinese fanciers every day. Most of them are about the birds held by the customs in China and about Pipa. As far as I know pipa is not to blame.  Furthermore I am not reallyu well informed. So I beg Chinese fanciers not to contact me any more about this matter.    

Niet goed (16/09/2013 )

Mij bereiken verontrustende berichten uit China met betrekking tot de vele honderden duiven die door de douane in beslag genomen zijn. Dit zijn duiven van diverse uitvoerders, dus niet alleen van Pipa. Duiven invoeren zal nooit meer zijn zoals het was horen we uit betrouwbare Chinese bron. Het is ook niet slim een duif van 310.000 euro een waarde toe te kennen van 23 euro zoals zou zijn gebeurd. Het persbericht van Pipa heeft hier nog meer twijfels veroorzaakt dan er al waren en niet verwonderlijk. Het was zwak en weinig professioneel. Zo werd niet ontkend dat verantwoordelijke Zang in de gevangenis zat, dus concludeerde men terecht dat dit wel het geval was. En als mensen moeten bromen is geen sprake van een storm in een glas water zoals Pipa wilde doen uitschijnen.  Althans zo redeneert men. Hoewel de vooruitzichten dus niet goed zijn is het voor alle betrokkenen te hopen dat het allemaal met een sisser af loopt. Temeer daar Pipa, zo luidt het, geen enkele blaam treft en de zaakjes keurig op orde had/heeft.

Veranderd (16/09/2013 )

Zondag vlogen de jongen een laatste keer uit Orl?ans. Zelf had ik geen duiven mee maar het concours sloot bij ons in de club (1 op 4) na ruim 10 minuten. Was vroeger ondenkbaar!

Damen (15/09/2013 )

Vandaag was het de 2e Orl?ans. Het weer was dermate goed en de omstandigheden zo neutraal met voor iedereen gelijke kansen dat ik even spijt kreeg niet mee gedaan te hebben.  Wie dat wel deed waren Jordi Damen en zijn vader uit Langeweg. Ik noemde die eerder. Hebben een hok goede duiven voor de kleine fond maar dit jaar wilde het niet lukken. Men kreeg de duiven niet in vorm, veel jongen gingen verloren maar zoon Jordi gaf de moed niet op en bleef optimist. Terecht zo zou blijken. Waren ze van de eerste Orl?ans mogelijk de beste van Brabant 2000 dan waren ze dat vandaag zeker. Ze wonnen 22 prijzen van 27 duiven met liefst 13 bij de eerste 100 in de Afdeling en 4 bij de eerste 11. Een voorbeeld voor anderen die tegenslagen kennen en wie kent de niet?

Hij doet het weer (15/09/2013 )

Willem de Bruijn was absoluut niet tevreden over de laatste vluchten met jonge duiven. Maar vandaag zal zijn humeur beter zijn. Van Mantes, 400 kilometer, klokte hij, schrik niet 100 duiven op een dik kwartier. Op EEN minuut klokte hij ruim 20 duiven, jazeker van 400 km. Zijn Belgen lieten het andermaal afweten en ik ben benieuwd hoe sterk hij in zijn schoenen staat met betrekking tot het kopen van Belgen. Want..... nooit meer heeft hij zich voorgenomen. Van die beroemde Vlaming bijvoorbeeld had er toch wel EEN goede mogen zitten onder de drie manden vol jongen die daar gekocht werden. Goede weggeven en slechte kopen is zon beetje diens verhaal over de laatste jaren.

Laatste nieuws over China (15/09/2013 )

Op komkom een interview van Ludo Geerts met Nikolaas Gijselbrechts (pipa) aangaande de 401 duiven waarop in China beslag is gelegd. Zoals bekend zijn de meeste Van Heremans waaronder Bolt, de duif van 310.000 euro. Wat zelfs voor mij nieuw is dat Chinese kopers kennelijk 24% bovenop de prijs moeten  betalen, zoals je kan lezen. Dan kom je voor die ene duif al aan bijna 400.000 euro.  Als je een en ander goed leest ontkom je niet aan de indruk dat het niet meer zal zijn zoals het geweest is met betrekking tot de invoer in China. Daarbij komt ook nog eens dat Chinezen maar voor een beperkt bedrag in het buitenland mogen kopen. En dat bedrag is maar een fractie van wat Bolt alleen heeft gekost.   Eigenlijk allemaal slecht nieuws voor iedereen en wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hij wel (15/09/2013 )

Kreeg een mail van Luc v d Plas, gewaardeerd schrijver van reportages en zelf een groot kampioen. Hij feliciteerde me met wat hij noemt stuntwerk op de nationaals met zo weinig duiven waarop zelfs de massa inmanders hun tanden stuk beten zoals hij schreef. Inderdaad, hoewel wekelijks met slechts 4, 5 of hooguit 6 duifjes werd gespeeld konden die beroemde namen met 60 tot 90 duiven mee me zelden voorpakken. En wie had de helft thuis als wij er 2 van de 4 hadden of 3 van de 5? Niemand kwam zelfs in de buurt. Maar met 15 prijzen van 80 duiven val je nu eenmaal meer op dan met 3 van 5. Luc doorziet dat wel en wees me op mijn eigen 96-056, die met recht de naam super kweker kreeg. Komt uit dezelfde moeder als de 145 (Ace Four) en de 144. De vader was het Orleansdoffertje. Daarvan stamden: - Provinciale Asduif Boeckx Belgie - Superduifje Danny van Dijck Belgie. - Nationale Asduif Looyschelder met alleen maar eerste prijzen in groot verband en gekocht door JH. - Bubbels Verkerk. Wat zou Bas zijn geweest zonder Bubbels? - Zelfs Den Ad van Wouters, nationale Asduif in Belgie en Bolt Leo Heremans, duurste duif ooit, stamden er van af.  - Plus.... Een van de basisduiven van Straver Rotterdam, via B  v D Brandt. Dat duifje gaf bij Straver: - 1e Peronne 5.649 duiven. - 1e NPO Mantes 14.861 duiven. - 1e Peronnen 9.387 duiven. - 1e Strombeek 5.564 duiven. - 7e Mantes 11.778 duiven. - 17e St Quentin 12.055 duiven.  Weer soort 145, 144 en 230 dus.  Maar die Jan Straver heeft veel goede. Dat weet inmiddels ook J Gillis Baarle Nassau met zijn NPO winnaars van Orl?ans. Door bijzondere omstandigheden gaat Straver medio november al zijn duiven verkopen. Zelden of nooit beveel ik duiven aan maar nu durf ik dat wel. Het is geen gedeeltelijke verkoop met de bedoeling opruimers te verkassen naar naieve oosterlingen maar een totale verkoop! De verkoop is in handen van Sportblad De Duif.

Vandaag (14/09/2013 )

Geen goed weer vandaag. Pas rond 15.00 u klaarde het wat op. ALLE Belgen losten op alle lossingsplaatsen. GEEN ENKELE Nederlandse lossing. Heb geen duiven mee maar... worden we niet wat flauw ????????

Ook zij (14/09/2013 )

Nogmaals blijkt dat mijn blog ook door anderstaligen wordt gelezen. Zie ook guestbook. Is met google translate natuurlijk wel eenvoudiger.  Wat betreft de ongeveer 400 duiven, het merendeel Leo Heremansduiven, waarop in China (voorlopig) beslag is gelegd beweert L G dat K R voor alles aansprakelijk is en dat Pipa nergens schuld treft. Dat aan de samenwerking van beide een eind is gekomen verbaast insiders niet.

Interessant (13/09/2013 )

Een van de vele mails die ik kreeg mbt verliezen van jonge duiven kwam van Patrick Boeckx, een zeer succesvolle Vitesse speler uit Belgie. Die was dermate interessant dat ik hem met goedvinden uiteraard op de site plaatste bij articles > Dutch. Patrick is bevriend met D v d Bulck en Leo Heremans, daarom ook dat zijn boodschap zeker hout snijdt.

Klachten (13/09/2013 )

Geregeld hoor je mensen die bij Pipa verkochten klagen dat er zo weinig geld over bleef.  Niet al te slim en eigenlijk kan men zichzelf meer verwijten dan Pipa. Je weet toch waar je aan begint? Pipa is daar toch duidelijk in? Stel je verkoopt een duif voor 400 euro. Daar gaat ruim een derde af voor Pipa plus nog eens ruim 100 euro aan kosten voor fotos, dna enzovoorts. Dan blijft er zon 150 euro over. Dat het biedgedrag van kopers grillig is is van alle tijden. Wekelijks krijg ik toch wel een drietal vragen van Chinezen over duiven die te koop staan op Pipa. Ze willen advies. Tegen 2 van die mensen zei ik dat D v Dijck mogelijk de beste heeft van de mensen die nu verkopen. Beiden reageerden nogal vreemd.  Ze gingen niet bieden omdat anderen het ook niet deden.  Hoe naief kan je zijn. Het doet denken aan die Japanner die heel lang geleden geen klanten vond voor zijn Vandenabeele duiven. Niemand had destijds ooit over G V gehoord. Later werd dat anders maar toen had de man de duiven gedood en was zijn vrouw er vandoor gegaan.   David Lin wilde geen duiven van de Olympiade van Leo H/Gust Jansen. Dat was wel in 2005. Nog zo iets.  

En nog (12/09/2013 )

Kreeg vandaag 17 mails aangaande een post van deze morgen mbt verliezen jonge duiven. Enkelen hadden iets te zeggen middels mijn Guestbook waaronder een interessante vraag van dhr Laban. Het is inderdaad zo dat men die verliezen ook elders kent.  Vooral in Duitsland en Engeland.  Kreeg ook mails uit Denemarken en Portugal van de heren Hansen en Lopez en inderdaad Hr Laban. Ook daar enorme verliezen. Zelfs meer dan hier lijkt het. Waarom? Als we dat ooit te weten zullen komen hoe eerder hoe beter. EEN gemene deler is er wel: In het najaar houden die verliezen overal op. Waarom? Ook dat is voor mij een raadsel.

Nog een mening (12/09/2013 )

Verliezen van jonge duiven speelt enorm zo lijkt het. Deze morgen het zoveelste bericht geplaatst en nu al een aantal reacties. Interessant is de mening van de Duitse wetenschapper Dr. Matthias Warzecha. Die meent dat men het op de eerste plaats moet zoeken bij de nieuwe (nou ja) duivenziektes zoals circo virose, adeno, coli.  Die verminderen de hoeveelheden ijzer die in de kopjes van de duiven zijn ontdekt en waarvan bekend is dat die wezenlijk bijdragen tot het orienteren.  Interessant.  Maar dan blijft de vraag waarom duiven 10 keer de weg naar huis weten van pakweg  25 km en de elfde keer massaal achter blijven.  In een andere mail wordt gewag gemaakt van ganzen die zich de laatste winters niet of minder orienteren en blijven hangen. En dan is er dus het verhaal van de bijen die de korven niet meer kunnen vinden vanwege een nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Het verhaal van te veel duiven in de mand (27 stuks) lijkt mij totaal niet relevant.

Het is waar (12/09/2013 )

Diverse mensen stelden zich de vraag of de Belgen hun jongen verleden week speelden van 620 kilometer en de week er voor van 500. Dat is inderdaad waar voor wat betreft de provincie Antwerpen. Meer nog, daar hebben de jongen liefst ZEVEN vluchten van dat kaliber met daarnaast elke week ook nog eens een vlucht van kortbij. Nou ja kortbij, dat is dan van Angerville, 400 km. Of daar niet veel jongen van verloren gaan is de volgende vraag. Mijn jongen hebben al die vluchten gehad en er ging er niet een verloren. Doet meteen denken aan de discussie die ik ongeveer 10 jaar geleden had met de WOWD in het NP Orgaan. De WOWD vond het onverantwoord met jongen te spelen op afstanden groter dan 450 km. vanwege veel te grote verliezen. Ik toonde met feiten aan dat er van die vluchten zeer weinig jongen verloren gingen. Die gaan verloren van 50 km of korter. En in de maand juli of eerder. Dat is dit jaar weer maar eens gebleken. Vooral in Belgie omdat je daar materiaal hebt om te vergelijken en conclusies te trekken. Dat men aan de verliezen iets wil doen is natuurlijk prijzenswaardig. Nu zoekt men het in het aantal duiven per mand. Men gaat proeven doen, duiven wegen enzovoorts. Allemaal verloren moeite en dat is bijzonder jammer. 27 Duiven per mand is van alle tijden. Ook van toen we geen jongen verloren. Als 27 Duiven per mand te veel zou zijn dan zou dat VEEL TE VEEL moeten zijn als duiven langer in de manden verbleven. Dit jaar hadden we vluchten dat duiven over moesten staan, drie nachten mand hadden. De liefhebbers van Brabant 2000 wachtten enigszins ongerust de duiven op, het was ook nog eens loeiheet, en men verbaasde zich alom over de perfecte conditie waarin de duiven verkeerden die van vluchten terugkwamen met drie nachten mand. Dus daar moet men het ook niet zoeken. Wat wel een speerpunt zou kunnen zijn? Waarom vanaf half augustus nog amper of geen jongen verloren gaan.  We zouden nu betere duiven hebben dan vroeger. Hoe valt dat te rijmen met verliezen? Ik weet het ook niet. Het lijkt me dus geen kwestie van aftanden niet aan kunnen en nog minder van te veel duiven in de mand maar van niet orienteren. En wat brengt het orienteringsvermogen van jonge duiven van mei tot en met juli zo in de war? Dat is de one million dollar vraag. 




1401 mpm (08/09/2013 )

Een letter en nog 2 goedmenende sportgenoten, waaronder zelfs Thomaz uit Slovenie berekenden dat de halve Rik zaterdag 1.401 mpm gevlogen zou hebben. Daarmee zou ze na de 22e nationaal verleden week opnieuw bij de eerste 25 nationaal geweest zijn en de beste duif van Belgie over deze vluchten. Wat kan ik gvd slecht tegen niet binnenkomen. Duurt 3 dagen maar dan denk ik er ook nooit meer aan. Gebeurt anderen ook en we weten dat je in duivensport niet zonder geluk kan. En nu zwijgen we er over want ik weet dat sommigen kicken op tegenslag van anderen.

Verdorie (08/09/2013 )

Je moet maar pech hebben. Was er ziek van dus daarom meld ik het nu pas. Ook omdat ik er nu pas goed overheen ben. Dat duifje dat gisteren zo vroeg was van Gueret arriveerde in de regen en heeft ten aanschouwe van een vijftal getuigen liefst ZEVEN minuten gezeten. Waar zou dat anders nationaal gestaan hebben?    

Andere kijk (08/09/2013 )

In Union Antwerpen hebben ze dit jaar een aparte dubbeling. Dat is een uitslag waarin alleen de 4 eerstgetekenden prijs kunnen winnen. Met dat harde weer verleden week van Nevers (500 km) noteerden mijn duiven 4 op 4. Gisteren was het 3 op 4. Mochten die uitslagen de officiele zijn dan zouden toch heel wat beroemde namen, die nu soms zelfs de show stelen, met hetzelfde resultaat door de mand vallen en zouden andere kampioenen opstaan.

Vluchten gisteren (08/09/2013 )

Gisteren geen duiven meegehad.  In Belgie wel, 5 stuks, op Geuret, 620 km. Ja daar staat wel degelijk een ZES. Geuret was de laatste in een serie van ZEVEN nationale fondvluchten voor jongen. Hetzelfde duifje dat verleden weer met die hevige NW wind zo vroeg was (22e Nationaal van 11.800 duiven en dat in de overvlucht) was opnieuw vroeg en won in St Job opnieuw in de 10 eerste. De duif die de eerste 2 vluchten de 3e en de 1e won hadden we voorzichtigheidshalve thuis gelaten, hoewel... We hebben op al die vluchten geen duiven verloren. Dat deden we wel van lapvluchten en van 100 km. We weten allemaal hoe moeilijk het is je te verbeteren als je zelf al redelijk goede hebt. Ook ik kan daarover mee praten. Zo kocht ik verleden jaar bij een goedspelend liefhebber ongeveer 25 jongen om me te versterken voor de kl. fond. Het waren 25 slechte.   Dit jaar hadden we meer geluk. Beide duifjes die enkele keren zo vroeg vlogen kwamen uit bijgehaalde duivinnen. De eerste van Bart Geerinckx, het duifje dat de laatste 2 weken zo presteerde komt uit een duivin van Rik Hermans. Dat beide liefhebbers voor de kleine fond heel goede hebben is bekend. Het blijken ook mensen die je heel serieus mag nemen als je er mee zaken doet. Dat is helaas wel eens anders.

Grote problemen 2 (07/09/2013 )

Pipa heeft op haar site een update geplaatst over het vervelende gebeuren in China. Deze is wel enigszins anders als wat wordt beweerd. Anderzijds kan Pipa het zich niet veroorloven onwaarheden te verkondigen zodus. Had men er overigens niet slimmer aan gedaan dit eerder te publiceren? Dan had men heel wat speculaties voorkomen. Uit diverse betrouwbare bronnen vernemen we verder dat het schoentje niet in China wringt maar hier. De oorsprong van het probleem zou ook hier liggen. Hopelijk voor alle betrokkenen loopt het dus met een sisser af.

Grote problemen in China (06/09/2013 )

Ik wist het al lang en heel velen wisten het al lang. Maar allemaal kozen we er kennelijk voor een en ander binnenshuis te houden. Maar het nieuws heeft inmiddels de media gehaald dus dient zwijgen tot niets meer. Het gaat over honderden voornamelijk Belgische duiven die door de Chinese douane zijn geconfisceerd. Vooral duiven uit de record verkoop van Heremans. Inmiddels is ook een nieuwe zending in beslag genomen waaronder Bolt de duif van 310.000 euro. De Chinezen willen centen zien, belastingcenten. De duiven werden ingevoerd op een factuur voor aanmerkelijk minder geld dan er voor betaald was. Ze zijn daar natuurlijk niet helemaal achterlijk. Die heel duren duiven vinden zij luxe artikelen en daar moet erg veel over worden betaald. De man die de duiven ginds ontving zit inmiddels achter de tralies. Als de Chinese autoriteiten de hakken in het zand zetten en voet bij stuk houden kan het een heel lastig, langdurig en kostbaar verhaal worden voor alle betrokkenen. De hamvraag is natuurlijk wie de belasting centen moeten gaan betalen. De verkoper, de verkooporganisatie of de kopers? Het laatste lijkt het meest voor de hand liggend maar dat zal dan niet zonder gevolgen blijven. Laten we, al is het bijna tegen beter weten in, hopen dat het allemaal met een sisser afloopt.   ---------- En nog dit. Morgen staat de laatste nationale vlucht voor jongen op het programma, Geuret ruim 600 kilometer. En alsof de duivel er mee speelt, de wind zal opnieuw vooral west zijn zo ziet het er naar uit. En dan klopt er niet veel meer van het heden ik morgen gij want dan zal ook deze rit heel het land zich op voorhand neer moeten leggen bij de zoveelste Limburgse suprematie. Dat de deelname enorm veel minder is in vergelijking met voorgaande jaren zal niemand verbazen.

Niet alleen duiven (06/09/2013 )

Net terug van 4 dagen zee waar ik mijn fiets bijna versleten heb met dat mooie weer. Ik had op elk hok 3 drinkbakken gezet en ze voor ongeveer 3 dagen gevoederd. Van een dag zonder zouden ze alleen maar beter worden. Geweldig om er helemaal uit te zijn. Geen minuut heb ik aan de duiven gedacht. Of zo iets wel kan met nog enkele vluchten te gaan? Wel als je er een bent als ik die elk jaar rond deze tijd verzadigd is. Dat is ook de reden waarom bijna nooit aan navluchten werd meegedaan. En kampioenschappen dan? Mijn gezin gaat boven. Zo simpel is dat.

Van 300 km niet (02/09/2013 )

Had op Orl?ans 3 duifjes mee van hetzelfde Belgische hok. Bijzonder mooie duiven en ook een zeer goede afstamming. De man waar ik ze van had speelt bij wijlen erg goed op de fond maar deze had ik  niet eens aan zien komen. Diverse keren gebeurde het zelfs dat al mijn duiven thuis waren behalve die drie. Ook van 300 km waren ze werkelijk uren te laat. Wat ik wel vreemd vond is dat ik er niet een van verloor. Er Orl?ans mee gespeeld omdat het fondsoort was, maar ze faalden opnieuw. Ik vond het vooral vervelend voor de schenker die de beste bedoelingen had. Nogmaals bleek, ook al is het fondsoort, dat ze zich ook van korterbij toch minstens een enkele keer moeten laten zien.

Geen excuses (01/09/2013 )

Het waren prachtige vluchten gisteren en vandaag. Je had goede duiven nodig en meer dan dat ook vorm. Positief is ook dat de oostkant minder bevoordeeld was dan gevreesd. Van Orl?ans had heel Zuid Nederland de vroegste duiven in Zuid Limburg verwacht. Ze zaten echter in mijn regio en de winnaar meer bepaald in mijn woonplaats.  En we noteerden fraaie winnaars. - Falco Ebben die het met zijn paar duifjes toch weer maar presteert om stampvroeg te pakken in zijn rayon. Heel knap. - J Gillis had voor zover bekend de snelste over alles in deze meer dan faire vlucht. Weet echter dat die ook verleden jaar winnaar werd van Orl?ans NPO. - Heel bijzonder ook wat Jordi Damen en vader presteren. Als eerste in Brabant 5 duiven en die lagen echt niet het gunstigst. Het zij ze van harte gegund na een jaar dat ze liefst zo snel mogelijk vergeten. Die hebben een goed hok duiven maar dit jaar wilden de oude maar niet in vorm komen. Toen werd het vizier op de jongen gericht maar er gingen er bij het opleren een massa verloren. Kortom een jaar vol malheur maar Jordi bleef optimist en bleef moed houden. Een voorbeeld voor velen en vandaag de beloning. - Bosua haalt al enkele weken vreselijk uit. Hij was voor velen de uitgesproken favoriet en maakte het nog waar ook met 1, 3, 6, 7 en 8 in Zuid Holland.  - In Belgie won M Vanlint Nevers bij de oude. Toegegeven drie kwart van de natie had geen kans tegen Limburg maar hij was niet de enige die goed lag. Bewonderenswaardig hoe een man van 75 zich nog zo weet op te peppen. - En dan is er John Meurysse in West Vlaanderen. Die won, ook van Nevers, 2 en 8 provinciaal en dat is daar tegen de grote namen waarvan er heeeeel weinig zoals John, (nog) een volledige dagtaak hebben.

Nevers en Orleans (31/08/2013 )

Mijn eerste duifje van Nevers staat in Antwerpen als 8e provinciaal gemeld.  Nationaal staat het voorlopig op plek 22 van 11.579 duiven. En dat op de verste locatie met een zeer stevige tegenwind boven Belgie. Wat betreft Orl?ans geen excuses. Het leek me een prachtvlucht. Had er 5 mee, waarvan 4 voor hun laatste kans. Het werd zoals ik verwachtte, niks dus. Heb ooit andere tijden gekend mbt Orl?ans ha. Kanshebber op de NPO zege is bijna buur J Gillis. We duimen want dat zou dan gerechtigheid zijn.  Want wat gebeurde op de eerdere NPO vlucht met oude? Ik won toen zelf 3 en 17 NPO met slechts 6 duiven mee tegen ong 11.500 duiven. Johan zou 2 duiven geklokt hebben tussen die twee van mij als het systeem het niet af liet weten. Over gerechtigheid gesproken.  In West Vlaanderen van Nevers trouwens een zeer fraaie prestatie van J Meurysse. Die won 2 en 8 provinciaal (1.575 duiven) en... dat is nog een van de weinige duivencharels die werken!  Knap wat daar spelen heel wat wereldberoemde namen.     

Vandaag in Belgie (31/08/2013 )

Terwijl Orl?ans niet mocht en terwijl het prachtig weer was vloog men in Antwerpen voor de 8e en laatste keer een 400 kilometervlucht met jongen (Angerville). Tevens NATIONAAL Nevers. Of dat niet wat veel is, op dezelfde dag vluchten van 400 en 500 km? Natuurlijk. En morgen, zondag dus, spelen we ook nog uit Noyon en... Quievrain. Het werden vandaag schitterende vluchten met wel EEN maar. In Frankrijk hadden de duiven wind mee en hier stond een erg stevige NNW wind. En als je dan op de grootste afstand speelt kan je onmogelijk de superuitslag van verleden week evenaren toen mijn duiven 2 en 3 wonnen en alleen iemand uit Zandhoven voor moesten laten. Tevens 8 vroege duiven van slechts 18 mee en veruit de beste uitslag tegen grote namen als Geerinckx, Vercammen, D v Dijck, M Wouters, Roodhooft enzovoorts die tot 90 duiven mee hadden. Toch hebben ze zich ook vandaag kranig geweerd. VAN ANGERVILLE 9 prijzen van slechts 11 mee. VAN NEVERS hadden we 6 duiven mee en werd begonnen met de 3e in Union en vermoedelijk 8e van heel de provincie op die slechte ligging: Laatste km felle tegenwind en op de grootste afstand.   De 4 eerstgetekende winnen alle 4 prijs. De 2 die misten waren bijgehaalde duiven. Er ging geen pluim verloren ondanks het keiharde weer en ondanks de afstand. We leggen jonge duiven te zware vluchten op meent de WOWD. Daarom ging ook Orl?ans ter ziele. Sjonge jonge.  Verleden week werd hier (in Nederland) alles afgelast. De Belgen vlogen La Souterraine, meer dan 600 kilometer en ook toen geen verliezen ondanks de vele buien. Ze konden honderden km vliegen met mooi weer en dan gaan ze door en trekken zich niets aan van buien. Nog over eigen duiven: Ook van Noyon werd het algemeen kampioenschap gewonnen in Belgie.  

Indoor duiven? (31/08/2013 )

Vandaag zou het Orl?ans zijn, maar uitgesteld. Mijn Belgische dorpsgenoten speelden uit Angerville, ruim 400 km, en de nationale vlucht uit Nevers, ongeveer 530 km. Hoewel er een stevige NW wind stond werden dat prachtige concoursen.  Met een beetje kwade wil zou je kunnen denken dat Orl?ans werd uitgesteld omdat men alle Derby concoursen op dezelfde dag wil houden. Een andere verklaring heb ik niet. Het was ZEER FRAAI weer over heel de vlieglijn en dat verklaart de  prachtige concoursen in Belgie.  Tussen Angerville en Orl?ans was er zelfs geen wolkje aan de lucht.  Zuid Nederlanders begrijpen er niets meer van. Zij hebben geen boodschap aan het noorden.  Als je met zulk mooi weer niet kan lossen wanneer dan wel.  Of kunnen we voortaan beter indoor wedstrijden gaan houden. Dan is men zeker dat er geen vuiltje aan  de lucht is.     

Maar Michel toch (30/08/2013 )

Ik weet niet hoe vaak Michel zijn site bezocht wordt. Van die van mij weet ik het wel. Er zijn dagen van 1.500 of meer bezoekers en daarom dat ik die goed bij houd. De blog van Michel gaat opnieuw over vrouwen, seks, vreemdgaan. Michel (75 of is het ouder?) noemt zichzelf een Don Juan. Altijd maar weer over vrouwen en seks en dan weer seks en vrouwen? Mensen denken dat je een probleem hebt Michel. Jammer. Je kan je anderszins verdienstelijk maken. Dat je de harten van vrouwen doet smelten weten we nu wel.  Trouwens........ Wie vertelt dat over zichzelf? En leest je dochter je site Michel? Of haar vriendinnen? Zouden die zich verbazen over de schrijfsels van een 75-jarige?  Het ga je goed Michel, nog heel veel succes bij de vrouwtjes die je achterkleinkinderen hadden kunnen zijn maar vooral... BETERSCHAP !!!  Tegenwoordig is veel te genezen beste hartendief!!!

Orleans (30/08/2013 )

Morgen Orl?ans. Waar is de tijd dat ik naar die vlucht toeleefde. Dat ik alles deed om de duiven op punt te brengen.   Dat ik veel geld poulde. Dat ik ging voor de 1e prijs. Niet in de club maar nationaal! Jaar in jaar uit werd elk jaar ook de 1e prijs (club) gewonnen op die enkele keer na dat sportgenoot B Adams me te vlug af was en ik tweede werd. Orleans leefde bij iedereen. In duivensport ontstond zelfs een nieuw woord: Orleanskoorts.  Daarvan is niets meer over. Niet bij anderen en niet bij mij. Heb 5 duivinnetjes mee. Vier die moeten strijden om te overleven, dus mijn slechtste. En de eerstgetekende. Die is met 4 prijzen bij de eerste 10 mijn beste.  Was ik in de 70-er, 80-er en 90-er jaren vrij zeker dat men me amper kon kloppen en dat gebeurde ook zelden, nu verwacht ik er niets van dus kan het alleen maar meevallen. En die eerstgetekende dan? Dat is/wordt zeker een goede maar ze was te licht evenals de 2e, 3e en 4e getekende. Die zitten op een  jong van 10 dagen. Normaal had ik ze niet ingemand maar ik had die vlucht van lang geleden in gedachten.  Toen ik zwaar gepould had maar toen ik de duiven inmandde de poulebrief werd verscheurd en opnieuw gemaakt. Met heel wat minder kruisjes omdat de duiven zo licht aanvoelden.  Tot mijn verbazing werd voortreffelijk gespeeld.  Vandaar.  De wind zal morgen aanwakkeren uit NW wat betekent dat heel Nederland zal moeten buigen voor de liefhebbers die tegen de Duitse grens wonen. Daar zal normaal gesproken de snelste duif vallen en daar zullen, weer normaal gesproken, de concoursen sluiten als men in Zeeland, West en Midden Brabant nog moet beginnen. SINT QUENTIN: Morgen spelen we ook Sint Quentin. Het belooft later op de dag mooi weer te worden maar ik... heb geen duiven mee. Vanwege geen zin. En ik ben op een leeftijd gekomen dat ik geen dingen meer doe waarin ik geen zin heb. Heb dit jaar al aan meer vluchten verzaakt vanwege geen zin. Vroeger deed ik aan de navluchten trouwens ook nooit mee. En kampioenschappen dan? Onlangs werden de tussenstanden gepubliceerd van Hart van Brabant. Daaronder vallen grote en sterke centra als Goirle en Tilburg. Met oude werd ik kampioen en die tussenstand toonde dat ik ook voor het generaal een forse voorsprong had. Maar het interesseert me allemaal weinig. Weet U nog wie 3 jaar geleden kampioen werd in Uw rayon/kring? Zodus! Voor geld kan je niet meer gaan, kampioenschappen interesseren me weinig dus waarvoor ik dan wel ga?  Wat me wel pleziert in de sport? De aankomst van de duiven. Vooral van de eerste want daarna is het over.  Ook het half uur voordat de duiven verwacht worden vind ik fascinerend. Je moet dat  kennen om te weten hoe fascinerend dat kan zijn. Helaas kennen te velen dat niet. De mooie momenten die je kende in duivensport moet je koesteren en de andere snel vergeten. Dat geldt trouwens ook voor andere sporten en in feite voor heel dit korte leven!!!!!!!!!!!!


Prima (29/08/2013 )

Verleden week donderdag, bij het inmanden voor Sezanne, zei ik al tegen de imanders dat ik me niet kon voorstellen dat gelost zou worden. Niet op zaterdag en niet op zondag. Ik had de weersites bekeken en die logen er niet om. Daarom dat ik ook niet in wilde manden. Ik deed dat toch omdat ik een HEEL klein beetje hoopte dat de voorspellers er naast zaten. Zoals dit voorjaar. De fraaiste vlucht die we dit jaar hadden was op de dag dat sommige afdelingen (met name Limburg) alle vluchten afschaften vanwege het voorspelde slechte weer. Maar nu werd er dus niet gevlogen en de afdelingen die dat wel deden kenden slechte concoursen. Na drie nachten mand kwamen onze duiven terug in.... EEN VERBAZINGWEKKEND goede conditie. Complimenten en dank aan de mannen die de duiven zo goed verzorgden. En de Belgen? Die speelden met de jongen La Souterraine (620 km) en de verbazing was groot toen de duiven met dat slechte weer in Frankrijk toch bleken te zijn gelost. Er werd her en weer gebeld. Men kon het niet geloven. Dit MOEST een ramp worden.  En die mening werd nog versterkt toen bleek dat de weinige vitessevluchten die werden gelost rampzalig verliepen met soms snelheden van 800 mpm.   Toen werd het avond en moest La Souterraine vallen. En?  Tot eenieders verbazing vielen de jonge duiven vlot. Verliezen werden niet  geleden van deze 600 km vlucht.  Of... hoe belangrijk het is als duiven goed vertrekken. Als die eenmaal op koers liggen gaan die door, ook al wordt het weer minder goed. Trouwens: Regen?  Daar kunnen duiven goed tegen. Vaak beter dan tegen een staalblauwe lucht als het jongen zijn.

De goede (26/08/2013 )

Ik woon aan de zuidoostkant van ons samenspel, gisteren was de wind oost en gevolg was dat we hier geen duif zagen. Alles was naar de westkant gedrukt wat we ook zien aan de uitslagen. In West Brabant is het bijna gedaan als wij beginnen klokken. De duiven kwamen ook een voor een uit het westen. En wat me opviel? Wat naar ik denk de beste duiven gaan worden die waren voorop. De laatjes die voorheen goed meekwamen en zelfs prijs vlogen waren de enige die misten en zelfs veeeeeel te laat waren. Die lijken alleen bruikbaar als ze met de rest mee kunnen vliegen wat gisteren niet het geval was. Eerder stelde ik dat bleek dat je die niet verliest als je die niet opleert maar vrees toch dat het anders zou zijn als NIEMAND opleerde.

Orleans (26/08/2013 )

Orleanskoorts zeiden we ooit toen een hele natie in de ban was van deze nationale vlucht. Daar is weinig van over. Het tegendeel is eerder waar. Het interesseert de meeste totaal niets meer en het zullen eerder uitzonderingen zijn die deelnemen. Ook vanwege het erbarmelijke jonge duivenseizoen waardoor de jongen geen kilometers in de vleugels hebben. Of je wel Orl?ans kunt spelen met duiven die eenmaal 300 km vlogen? Dat kan maar dan alleen met supergezonde duiven. Dienaangaande herinner ik me de ramp van heel lang geleden nog. 1981. Toen konden veel vluchten ook geen doorgang vinden. Hier hadden we toen zaterdag vliegers en die hadden meer geluk met het weer en speelden elke week. Toen kwam Orl?ans voor zowel ons (zondagvliegers) als de zaterdagvliegers. Het concours stond voor ons dagen open, voor de zaterdagvliegers met hun jongen die veel meer ervaring hadden uren. Een gigantisch verschil dus. Of ik mee ga doen? Hmm. Mijn favoriete spelletje met jongen is gescheiden geslachten en dat kan ik al lang niet meer spelen. Alles zit samen, wel heeft een viertal koppels jongen maar daar zou je weer mee moeten rijden en dat is me echt te veel moeite geworden. Verder waren de uitslagen van gisteren met op de ene vlucht 13 op 19 en op de andere 10 op 14 niet echt slecht maar zeker niet goed genoeg om van supervorm te gewagen. 
 

Vluchten (25/08/2013 )

Gisteren hadden we Sezanne en Pommeroeul moeten vliegen maar er werd niks gevlogen. Pommeroel werd uitgesteld naar vandaag en van Sezanne kwamen de duiven terug naar ook Pommeroel.  Dus hadden we vandaag 2 vluchten uit Pommeroel. Het was bijna windstil, de weerhaan wees naar ZO. Compuclub maakt een soort schaduwuitslag van de totale lossing. Daar heb ik al enkele keren misbruik van gemaakt als we goed lagen en ik van 10.000 duiven of veel meer steenvroeg zat, iets wat alleen lukt alleen als je ook de wind mee hebt. Ik woon Zuid Oost en wat zelfs dat kleine beetje wind vermag zie je op die internetuitslag want een echte uitslag wordt niet gemaakt. De eerste duif in Baarle Nassau stond als 627e prijs geklasseerd.  Goirle ligt nog meer oostelijk. Daar werd wekenlang formidabel gespeeld. De 1e prijswinnaar in Goirle staat nu op plaats 638. Dan heeft Wevers alleen 20 duiven, Huysmans 16, Nijssen 17 en Embregts Theunis 22. Dat alles dus VOOR de 1e prijswinnaar in Goirle. Genoemde namen wonen uiteraard enkele tientallen km westwaards. Wat zou dat geweest zijn als er meer wind gestaan had?  Van de ene Pommeroel won ik in H v Brabant 10 prijzen van 14 duiven, op de andere 10 van de 19 waarvan 8 per tiental. In de club was dat 13 van de 19.  Een uitslag opmaken van een vlucht van amper 140 km met een breedte verschil van 40 km of meer is waanzin. Hoewel... tof als het in het straatje past.       
    

verbaasd (25/08/2013 )

De mails rolden gisteren en deze morgen binnen van hoogst verbaasde liefhebbers. Ik las: - Is het dan toch waar? - Je hebt verdorie gelijk. - Hoe bestaat het?  Men had het over de vluchten van gisteren. Bij verre van goed weer waren geen jongen verloren gegaan. Ook de mannen die laatjes mee hadden die niet geleerd waren stelden tot hun verbazing vast dat die jongen niet alleen aankwamen maar zelfs prijs wonnen. Ik schreef drie jaar geleden al dat het vanaf half augustus gedaan is met verliezen.  Zie ook wat in Belgie gebeurde van La Souterraine, meer dan 600 km.  Terwijl de duiven toch overvloedige regen hadden amper verliezen    van zon grote afstand. Dit is dus geheel strijdig met de opvattingen van de  WOWD. Die Belgen verloren massaal jongen van lapvluchten van 5 km.  Van 500 km geen verliezen dus dat te veel van de duiven gevraagd wordt gaat niet op en dat er te veel jongen in de manden zouden zitten evenmin. Er zitten nu evenveel duiven in de mand als 2 maanden terug.  Men wil temperaturen gaan meten, duiven gaan wegen en wat al niet meer. Het ware beter dat men zich verdiepte in de vraag waarom nu geen jongen meer verloren gaan. Dat is voor mij en velen de vraag. 

   

Ik zat er naast (24/08/2013 )

Wat was het slecht weer vandaag. Onze beide vluchten werden uitgesteld zoals zo veel vluchten en ik hield mijn hart vast voor La Souterraine in Belgie. Pas om 9.30 u los en 620 km voor jongen bij zulk bar weer met zo veel regen  was aanleiding voor mijn sombere voorspelling.  Tot mijn verbazing verliep de vlucht erg vlot. Prijsduur in Sint Job ongeveer 5 kwartier. Die duiven moeten de eerste honderden kilometers wel erg goed weer hebben gehad en men weet; heel veel staat of valt met een goed vertrek. Vier van onze duifjes gingen mee en die winnen twee prijsjes. Het waren de 3e en 4e getekende. Het goede duifje dat 3e van Bourges en 1e van Argenton had gewonnen miste. Nationaal is het evenals voorgaande vluchten al Limburg wat de klok slaat. Er was Z.O. wind voorspeld, dat was voor veel Vlamingen aanleiding mee te doen maar de wind hield zich niet aan de afspraak. Was W en ZW in Frankrijk. Wij spelen morgen. Misschien..... En nog dit: De WOWD meent dat er vroeger ook zo veel verliezen waren. En dat de oorzaak van die verliezen  de bezetting in de manden is. En dat er te veel van jonge duiven gevraagd wordt.  Zijn die mensen echt zo wereldvreemd mbt duivensport? Ik heb respect voor hun inzet maar ze verspillen tijd en energie aan verkeerde zaken. In  Belgie doen ze de manden redelijk vol en dat was ook van La Souterraine zo. Het weer was dus slecht en de afstand groot (615 km) maar al onze duiven zijn thuis. Hoe vaak moet ik die heren nog zeggen dat je geen jongen verliest in augustus van 500 kilometer maar wel in juni van 50 km. Te veel duiven in de mand? Vanaf half augustus verliest men dus geen jongen meer maar de manden zijn niet minder vol. En nog dit: La Souteraine jongen sloot eerder dan de oude.

Belgie (24/08/2013 )

De eerste duiven zijn tegen 16.00 uur gevallen van La Souterraine. Dat was uiteraard op de kortste afstanden tegen de Franse grens. Voor de liefhebbers die tegen de Nederlandse grens wonen kan deze vlucht niet goed aflopen zou je zeggen. Komt bij dat ze zeer benadeeld zijn. ZW wind in Frankrijk en tegenwind in Belgie.  De duiven op de verste afstanden hebben nog een kleine 2 uur maar dan al valt de duisternis in met dit donkere weer. Mij lijkt een vlucht van 600 km in deze tijd van het jaar te ver. Kan niet geloven dat dit concours vandaag sluit.    

Supers op mijn hok? (22/08/2013 )

Klok wekelijks wel bijzonder vroege duiven. Dat is voor meerdere liefhebbers misschien aanleiding om te informeren wat de herkomst is van mijn beste jongen. Hmmm. Beste jongen?  Ik heb geen jongen die super presteren, jongen dus die wekelijks zeer vroeg vliegen. Het is niet anders en meer kan ik er niet van maken.

Records gebroken (22/08/2013 )

Van overal hoor je dat records in negatieve zin gebroken worden wat betreft aantallen duiven in concours. Hier is het niet anders. Vandaag ingemand voor Sezanne.  Stonden er de week voor uit Orl?ans ooit 600 duiven in concours in mijn vereniging alleen en was dat aantal de laatste jaren gekelderd tot ongeveer 300, nu kwamen we niet eens aan 100 duiven.

guestbook (22/08/2013 )

Vergeet u ook niet af en toe in mijn Guestbook te kijken?

Hoe vreemd toch (22/08/2013 )

Ik had wat zomerjongen mee gegeven aan een collega liefhebber die zijn duiven ging lossen ten zuiden van Brussel. De derde duif die arriveerde was een witpen van P T die nog weinig had laten zien. Enkele duiven later viel die witpen weer. Ik begreep het niet goed. Hoe kon dat nu. sAvonds bij het afvoeren zag ik het. De witpen zat binnen maar ook zijn identiek gelijke nestbroer die ik al in mei verloren was. Alleen zag die er beter uit dan de duif die ik speelde. Gespannen lijf en zo, men kent dat. Omdat het de 3e duif was die ik op korte tijd terug kreeg moest ik aan die liefhebbers denken die me ook wisten te melden dat er afgelopen week zo veel duiven nakwamen die eerder verloren gingen. Dat komt omdat de troep uit de lucht is waarmee die duizenden maisvelden gespoten worden wist een pseudo wetenschapper. Door dat spul orienteren bijen zich niet, kunnen de korven niet meer vinden en sterven massaal en ook brengt het het orienteringsvermogen van duiven in de war. Is het daarom dat nu geen duiven meer verloren gaan? Ik weet het niet. Terug naar die witpen die gisteren terug kwam. Zou ik die verloren zoon terug op moeten gaan leren? Ik mailde P. T. Beter soort heb ik niet antwoordde die. Toen bekeek ik de stamkaart. Zowel een halfbroer als halfzus hadden een 1e Nationaal gewonnen.  Bovendien was het een schitterende duif.  Maar opleren hoeft niet meer.  Toen ik deze morgen de duiven los liet stormde die als eerste naar buiten en ik heb hem niet meer gezien.... Sommige sportgenoten toch. Nou ja.... sport????

Geldwolf? (19/08/2013 )

De Leo, Heremans dus, zou een geldwolf zijn. Dat beweren vooral mensen die jaloers zijn of niet weten waar ze over praten. Dit voorjaar belde hij me. Hij had iets speciaals voor me. Uit dankbaarheid omdat ik mede had bijgedragen tot zijn bekendheid. Of dat ook zo was? Hmmm. Dat zal dan wel. Toen ik vroeg hoeveel geld ik mee moest brengen zei hij: geen franc, die krijg je zo. Ik kreeg een duif gekweekt uit halfbroer Jan (de Power) x halfzuster Jan. Uit deze kweek je met 100% zekerheid supers zei de Leo. Hij had dat eerder gezegd over een duif die ik in 2004 van hem had, de 124, en dat bleek inderdaad een excellente kweker. Daarom dat ik vertrouwen had. Hier mogen alle duiven vrij paren en het geschenk van Leo liep aan tegen een duivin die ik had van een wereldberoemde Belg. De 4 jongen uit dit koppel bleken niets waard.  Het koppel werd gescheiden en toen paarde Leo zijn geschenk met een duivin van  Luc van Mechelen. Ik kweekte er een jong van dat nog net mee kon op de navluchten en de eerste de beste vlucht won ze de eerste prijs. Dat was op 10 augustus. Tegen 18.156 duiven was het de 5e prijs. Zoals iedereen kweekt ook Heremans meer slechte dan goede maar hij kent iets van een duif, zeker de duiven die hij zelf kweekte. En dat alles bij hem moet wijken voor geld is smerige roddel. Mijn duif zou in de verkoop heel veel geld hebben opgebracht. Kritiek leveren op de medemens gaat velen beter af fan complimenten geven of blijk geven van dankbaarheid. Leo pist niet op geld maar heeft ook andere waarden zoals vriendschap! Want ik was echt niet de enige die bedacht werd met gratis goede duiven die in zijn verkoop zeer veel zouden hebben opgeleverd.  


Niks te zoeken (19/08/2013 )

Duivenmarktplaats houdt een bonnenverkoop. Goed gezien. De beheerder heeft een site die iets toevoegt en waar veel liefhebbers heel veel gemak van hebben. Hopelijk wordt dat beloond met een mooie opbrengst. Als je de bonnen overziet vraagt een rechtgeaard liefhebber zich wel af wat die nog in duivensport te zoeken heeft, of hij nog wel prijs kan winnen of een duifje kan verkopen als hij geen rechtstreekse Leo Heremansduiven onder de pannen heeft. De concurrentie lijkt geen andere te hebben. En wat nu zo genant is? Ik heb ze ook!  

Resultaten in Belgie (19/08/2013 )

Mijn duiven in Belgie komen heel wat beter dan hier. Verleden week van Angerville 19 van 24. Van Noyon 5 van de 6 te beginnen met de 1e prijs en ook van Argenton 1e prijs. 3e in Union. Dit weekend was nog beter. Angerville: 18 mee en 14 prijzen. Van 1.778 jongen: 2, 3, 14 enzovoorts. Mensen met veel duiven mee presteerden als volgt: - Van Aart: 73 mee en 1 bij de eerste 100. - van Elsacker Jepsen: 67 mee en 3 bij de eerste 100. - Dirk v Dijck: 59 mee en 3 bij eerste 100. - Geerinckx: 59 mee en 3 bij de eerste 100.  - Vercammen: 1 bij eerste 100. Van mijn 18 jongen vlogen er 8 bij de eerste 100.  Natuurlijk was dit uitzonderlijk. Normaal krijg je van mannen als van Dijck, Geerinckx en Vercammen rammel zo veel je wilt. Vooral met oude.    Noyon: Ook Noyon was goed evenals verleden week. Vier van de vijf jongen wonnen prijs te beginnen met 1, 6 en 11. Het duifje dat de 1e prijs won zat bijna 40 mpm los vooruit en... is hetzelfde duifje dat verleden week 1e won van 635. Ook van Noyon. De vader is van Gust Jansen (een halve HEremans). De moeder heb ik gedood gvd.

Schijn (18/08/2013 )

Afgelopen zaterdag LEEK voor mij goed maar was het niet. Ondanks alle complimenten.   Ofschoon in de club op alle 3 de vluchten de eerste prijs werd gewonnen was het  resultaat eerder kl...te. Bovendien werd een grote aanslag gepleegd op mijn humeur. De eerste duif van Sens bleef namelijk 5 minuten zitten. Even dacht ik dat een 1e NPO verloren ging maar dat was gelukkig niet. Ze zou bij binnenkomen nog iets tekort gekomen zijn. Ook van de vitessevlucht uit Nijvel was het binnenkomen een ramp. Er arriveerden er een stuk of 8 tegelijk maar die bleven dan weer vliegen. Dat laatste was met die zw wind trouwens bij velen het geval. Duiven die slecht binnenkomen is vervelend maar... gebeurt ook bij anderen. - Sens. In H v Brabant 5e en 30e prijs van 1.145 duiven en te weinig prijzen. Van 2.339 duiven was het 12e, van NPO vlucht 38 van 9.526 duiven. Dan zitten er met 5 minuten verlet nog bijna 9.500 duiven na je van de 9.526.  - Nijvel jongen. In club dus 1e, in HvBrabant van 2.119 duiven werd door de duif die eerst omlaag kwam begonnen met prijs 6.  Dat slecht binnenkomen ben ik weer gauw vergeten.  Al bij al was Sens dus verre van goed. Wat een verschil met de 90-er jaren toen ik van vluchten als deze de 10 eerste won of beter van 1.000 duiven of meer.

Verliezen verklaard (18/08/2013 )

Gisteren had men zowat overal in Nederland een navlucht en een vlucht van ongeveer 400 kilometer. Hoewel er met het weer weinig mis was met gunstige zw wind werden nogal wat verliezen geleden. Waarom? Onze vliegprogrammas deugen niet.   Die lopen te snel op. Duiven hebben te weinig ervaring.  In Antwerpen vloog men Angerville, ook ongeveer 400 kilometer.  De vlucht verliep vlot, evenals verleden week.  Scoorden mijn duiven toen 19 op 24, nu was het 14 op 18 te beginnen met  2e en 3e prijs in ZAV/Union Antwerpen tegen de grote namen. (1.778 duiven).  Een ging verloren. Een duifje van P Theunis dat voordien van Noyon 2 keer onze eerste duif was en daarom vloog als derde getekende. Het was het enige duifje dat voor het eerst 400 kilometer vloog. De andere hadden al 5 keer of meer Angerville gehad. Luc van Mechelen opende helemaal de ogen. Die had er liefst 90 ingezet op Angerville. De helft zat er voor de eerste keer op, na Noyon gevlogen te hebben. De andere vlogen eerder Angerville. Van de eerste reeks verloor hij er een serie. Van de anderen geen. Het waarom is duidelijk. Daarom vind ik onze vliegprogrammas niet goed. We zitten te snel op 400 km. Als je al eens een duifje thuis moet houden vanwege leggen of niet gezond worden de sprongen nog groter. Beter was het een viertal vluchten te spelen van 300 km. Het doet denken aan wat Johan Donkers me eens zei. Zoals bekend kan men in Antwerpen elke zondag Noyon spelen. Johan gaat nooit meer HaFo spelen met duiven die slechts EEN keer Noyon hadden. Drie keer is een minimum. Zelf verloor ik van Sens de 2 eerstgetekende. Het waren twee duivinnen op jongen van 4 dagen. Zusjes van dat duifje dat in Belgie zo fantastisch vliegt men 3e prijs Bourges en 1e prijs Argenton. Een ervan won 2 weken terug nog de 12e prijs van 14.000 duiven. Lag het aan de pap dat ze verloren gingen (2 nachten mand en warm weer)? Of aan het feit dat ze verleden week geen van twee gespeeld zijn? Ik kies voor het laatste.


Beslissend (16/08/2013 )

In Anion Antwerpen/ZAV werd beslag gelegd op het 1e Algemeen kampioenschap jaarlingen.  Morgen is de laatste vlucht uit Angerville jongen voor het totale Algemene kampioenschap oude, jaarlingen en jongen samen. Daar staan we gedeeld boven aan. Kampioenschappen zeggen niet echt veel maar in een dergelijke prestigieuze competitie kampioen worden is tof. In HvBrabant werd ook al het 1e Kampioenschap oude binnen gerijfd.  Voor het totale generale kampioenschap staan we (tot nu toe!) ook  boven aan.   Denk niet dat ik dat kan houden. Het gaat vooral om getekenden pakken en ik heb niet een echt goede jonge duif. tot nu toe tenminste. Wel zitten er jongen tussen die andere goede zouden vinden....

Morgen (16/08/2013 )

Het viel vandaag niet mee op de fiets vanwege veel meer wind dan ik dacht. Vannacht en morgen vroeg zou het stiller worden met morgen een in kracht toenemende zw wind.  Dus het scenario voor de vluchten van morgen staat nu, voor het inmanden, al vast: Dat wordt naar het noorden kijken. Wij helemaal in de voorvlucht gaan weg gespeeld worden. We richten ons dus maar op de verenigingsuitslag. Omdat de wind zo veel invloed heeft moet het verenigingsspel in de mate van het mogelijke behouden blijven.

Weer ok? (16/08/2013 )

Maandenlang trainden de jongen dat het een lust was. Toen werd het juni en met trainen was het gedaan. De uitslagen vielen eigenlijk nog mee. En gisteren trainden ze terug. Ben benieuwd voor morgen. Mijn allerbeste jonge duif, verleden week 3e van heel M Brabant (ong 12.000 duiven) is niet mee naar Sens, 380 km. Verder wel de in mijn ogen beste en... de slechtste. We zullen zien. Het weer lijkt goed te worden.  

Food for thought (12/08/2013 )

Ik speelde afgelopen zaterdag navlucht ook met 6 oude. Alle 6 tamelijk goede duiven maar er moeten er 3 van uit. Er kwamen er 4 tegelijk. In club werd begonnen met 1, 2, 4 maar dat heeft weinig om het lijf met 7 deelnemers. Vlak bij mij, dus ook in mijn woonplaats, klokte Comb. Aarts een minuut na mij. Hij dubbelde zijn duiven in samenspel de Langstraat. Ik in HvBrabant. De comb Aarts won 2 van 2.921 duiven. Mijn duif, een minuut eerder geklokt, won 5 van 1.816 duiven.  

Wind (12/08/2013 )

Wat de wind al niet vermag. Afgelopen zaterdag was die west en dan kun je het schudden als je west woont. (hier stond een storende fout, Nico bedankt). De Belgen speelden met hun jongen Argenton. Alles maar dan ook alles zit in Limburg. De rest wordt helemaal weg gevaagd. Vanlint en Vendenheede klokken gelijk. Vanlint woont verder, geen 5 kilometer maar 50! Ons duifje dat ook van Bourges zo vroeg was weerde zich uitstekend. Ze won 3e in Union. Provinciaal zag ik geen enkele vroegere duif west van ons. Ze zit voor de 73 duiven van Vercammen, voor de 56 duiven van Van Hove Uytterhoeven die beter lagen. Ook voor de 73 duiven van Jochems. In Zuid Holland is het al Dordrecht met de 5 eerste plaatsen voor Bosua. En ja de duifjes die in B N 5e wonnen van ruin 18.000 duiven en 3e van ruim 11.000 duiven hadden dat met oostenwind natuurlijk nooit gekund. Zelf goed liggen kunnen sommigen moeilijk uit de  strot krijgen. Ze liggen altijd slecht en als ze bij gunstige ligging  goed spelen hebben ze goede duiven. Beetje zielig soms.   

Hoe dom kan je zijn? (11/08/2013 )

In 2008 kocht ik in Belgie een duif waaruit een echte super kwam. Was een van de beste duiven die ik ooit had, zo niet de beste. Won met name een 1e tegen ong 8.000 duiven bij zwaar weer. Was bijna wekelijks stampvroeg tot ze op een moeilijke La Souterraine verloren ging. De 11-897. Ik kijk er nog naar uit. Enfin ik naar de liefhebber toe om er uit dezelfde ouders te kopen.  Nu zat er nog een betere duivin tegen de vader.  Ik kocht er 2 mooie duivinnen, de 905 en 906. Een sportgenoot was niet ontgaan hoe die 897 presteerde en  kocht ook een jong bij die Belg. Dus zusje van de 905 en 906. Maar de man zag het niet graag en vroeg of ik een klant wist.  Die wist ik. Toen ik het duifje zag ontbrak me bijna de adem.  Nooit zon mooi duifje gezien en ik begreep niet waarom dat er  uit moest. Ik zou het zelf houden.  Om een of andere reden heb ik dat niet gedaan en het duifje  werd verkast naar Engeland. Soms kan je kennelijk de klasse van een duif aflezen. Vandaag kreeg ik bericht dat een jong er uit de 1e won tegen niet minder dan 13.656 duiven nadat het nestmaatje de week voordien 2e won van 16.985 duiven.  Uit de 905 komt de duif die verleden week 12e won van 14.000 duiven en de duif die van die harde Bourges in Belgie 26e provinciaal won en van Argenton gisteren de 1e en 3e In Union Antwerpen. Wat was mijn eerste gevoel toch juist om die duif gvd te houden. En zo blijven we allemaal fouten maken. Hopelijk nog vele jaren.


Angerville Belgie (11/08/2013 )

De uitslag van Angerville (390 km) is binnen. 24 Duiven mee en niet 18 prijzen maar liefst 19. Op deze vlucht werd niet begonnen met de 1e, ergo, er werd helemaal niet vroeg begonnen. Mannen als St Lambregts en R Hermans hebben er een reeks voor. Maar dit had alles wel te maken met minuten blijven vliegen.

Belgie (11/08/2013 )

ZES EERSTE PRIJZEN WERDEN DIT WEEKEND GEWONNEN. We hadden 6 duiven mee naar Noyon. We winnen 5 prijzen te beginnen met de 1e prijs van 635 duiven. Dat maakt dit weekend dus: - 1e prijs Argenton op de speciale prijskamp. 3e in Union/ZAV. Daar werd ook de 6e prijs gewonnen !!! - 1e prijs Noyon. - 1e en 2e prijs Wolvertem oude. - 1e en 2e prijs Wolvertem jongen (HvBrabant 2e prijs en van 18.156 duiven de 5e prijs). - 1e prijs Meaux en 3e NPO van bijna 12.000 duiven. - 1e Prijs door Falco. Ik gaf Falco Ebben in het voorjaar 4 eieren van mijn 2 beste vliegkoppels en zei dat het al heel gek moest gaan als daar geen goede bij zouden zijn. Hij haalde er ook bij andere liefhebbers en niet de eerste de beste. De laatste 3 weken is telkens een jong uit die eieren voorop. Vandaag won er een de 1e prijs.  De vader is de 11-720 die hier verleden jaar van 6.900 duiven 5 minuten los vooruit vloog.  De moeder was 2e Kampioenduif na hokgenoot.  Beide ouders heb ik overigens niet meer.  

De 8 laatjes (11/08/2013 )

Gisteren dus 8 laatjes ingezet die geen mand zagen. Zeven zijn er thuis, een won er prijs en nog vroeg ook, en een bleef er weg. Die liep deze morgen binnen bij dhr Krijnen in Tilburg. Dus heb er nog 8.

Vluchten gisteren. (11/08/2013 )

Wolvertem oude: Normaal speel ik navluchten niet met oude maar er zitten er nog 9 en dat is 2 teveel. Daarom 6 twijfelaars ingezet, maar niet veel geleerd.  Vier arriveerden samen en wonnen in de club 1, 3, 4 en 6 wat niets  voorstelt omdat slechts 7 liefhebbers meededen.  Tegen 1.111 duiven werd begonnen met de 9e prijs. Ze winnen allen ruim per twintig.  Het concours duurde in de club anderhalve minuut. Wolvertem jongen: Werd een vlucht van wie het snelst binnenkwam. Had er liefst 26 ingezet waaronder 8 duiven die geen mand gezien hadden. In de club werd begonnen met 1, 2, 5 en 8.  Die eerste duif vloog een minuut vooruit wat erg veel is voor zon afstand. Tegen 18.156 (duiven) werd begonnen met 5 en 30. Meaux. De uitslag was zoals was voorzien vanwege gebrek aan conditie. Frut dus. Wel maakt het eerste duifje veel goed. Dat won 1e prijs met 6 minuten voorsprong en 3e NPO van 11.729 duiven.

Vandaag (10/08/2013 )

Een prachtige duivendag vandaag. Ik speelde op 5 vluchten en dan is goed weer mooi meegenomen. Laat ik beginnen met resultaten van mijn duiven op de 2 Belgische vluchten. - Angerville 400 km. Naar verluidt 18 prijzen op 24 (nog niet officieel). Had wel vroeger mogen beginnen. - Argenton 570 km. In Union Antwerpen (de hogeschool) hebben ze dit jaar als proef een prijskamp waarvoor alleen de 4 eerstgetekende prijs kunnen winnen. Mijn duiven wonnen er 1 en 9.  Het duifje dat de 1e won (de eerstgetekende) was ook vroeg van Bourges. Toen won het 26e PROVINCIAAL. Nu voorlopig 41e. We spelen in West en... provinciaal moeten we tegen oost waar de vroege duiven zitten. Zoals overal trouwens vandaag. Hollandse ring voor de 105 duiven van bv Vercammen te zien staan is trouwens tof. Het is oud eigen soort maar enkele weken terug gvd de moeder verkocht. Om plaats te maken voor peperduur ander soort, dat, opnieuw gvd, niets waard lijkt te zijn. 

Vreemd (10/08/2013 )

We mogen in R4, het voormalige M Brabant, niet met oude spelen. Omdat we in HvBrabant spelen kennelijk. Maar de oude van andere clubs stelen wel prijzen met jongen. In H v Brabant wonnen 17 van de 26 jongen prijs. In R4 maar 12 vanwege de oude duiven. Heb nog 9 oude en dat is te veel. Er moeten er nog enkele uit maar weet niet goed welke. Daarom navlucht gespeeld met 6 stuks maar ben nog niet veel wijzer. Kreeg er 4 tegelijk, de 4e duif wint van 1.111 duiven de 55e prijs. Omdat er een zwerm jongen bij was kwamen ze niet goed binnen maar daar zitten anderen ook mee.  

Laatjes (10/08/2013 )

Het is nu 13.20 u. De totaal niet opgeleerde laatjes (nou ja, EEN keer weg) hadden geluk. Goed en gemakkelijk weer en de trek was hier. De duiven arriveerden iets na het uur. Ben er van al mijn jongen nog 4 achter. Alle 4 van die laatjes. Een viel tussen de andere en zal zelfs nog prijs winnen. Ben benieuwd of ik die 4 nog thuis ga krijgen.  Het weer zit in ieder geval mee en thuis krijgen is het enige dat telt. En ik wil leren of het kan want dat gerij met duiven begint me te vervelen.

Nogmaals Verkerk (09/08/2013 )

Gerard maar vooral Bas Verkerk zijn bezig een plaats in te nemen bij de grootste vedetten die Nederland ooit kende. Men kan alleen maar heel veel respect voor vader en zoon hebben. Wat ze op Ruffec presteerden is eenmalig. Bas wist me te vertellen dat in alle drie zijn eerste duiven mijn soort zat. Vooral Bubbles. Deze duivin is een echt kweekfenomeen, dat weet inmiddels ook Rik Hermans.   De enorme prestaties van Verkerk resulteerden in de 1e, 2e en 3e Provinciale Asduif fond en ook dat is uniek. Alle drie de duiven stammen af van Bubbles, een duivin die hij dus bij mij kocht. Hij heeft tevens de 1e Provinciale Asduif HaFo en ook die stamt af van mijn duiven. Dan hebben we het nog niet gehad over zijn beroemde Sprint. Komt ook rechtstreeks uit een duif van mij (Alessandro). In de duurste duif ooit, de Bolt van Leo Heremans, zit overigens Sprintbloed. Dus ook Bolt stamt via Verkerk van mijn duiven af. Het is allemaal ver maar toch. Zonder mijn duiven had Bolt niet  bestaan.    Het siert Bas overigens dat hij nooit een geheim maakte van de herkomst van zijn beste duiven. Hij kocht destijds 6 jongen, mocht kiezen uit 10 en pakte er  niet naast. Met 5 is hij enorm geslaagd.

Morgen (09/08/2013 )

Vroeger was ik eigenlijk nooit benieuwd naar een jonge duivenvlucht.   Omdat ik gewoon wist dat goed gespeeld zou worden. Voor morgen ben ik wel nieuwsgierig en zijn er twijfels. Vooral over de late jongen die welgeteld EEN keer zijn opgeleerd en die verder geen mand zagen. Verder zijn de duiven niet mee die verleden week 2e wonnen (dat was 12e prijs van 14.500 duiven), 5e en 8e.  Ben absoluut ontevreden over de vorm en van die duiven vermoed ik dat het mijn beste gaan worden.  En na die enorme verliezen kan ik weinig hebben. Voor volgend jaar  zitten er 9 oude waarvan er nog enkele uit moeten. Wat resteert zijn  dan wel prima duiven. Vast staat wel dat ik minder oude zal hebben dan ooit maar daarin ben ik kennelijk net de enige.  Als je sommige mensen hoort liggen ze altijd slecht. Ik meen dat we voor de halve fond morgen goed zitten. Minder op dat Vitesse vluchtje omdat de duiven er weer over zullen gaan. Dat is regel als je in de voorvlucht woont en ze de wind mee hebben.     

Te ? (09/08/2013 )

De Belgen hebben nu elk weekend een nationale fondvlucht voor jongen. Of jonge duiven wekelijks spelen van 520 tot 620 kilometer (Geuret voor Turnhout) niet te veel is? Ik dacht van wel. Bij Gaston van de Wouwer echter moeten ze wekelijks vliegen en die heeft op die vluchten meer recht van spreken.   

Bijzonder jaar (08/08/2013 )

We hadden 7 jonge duivenvluchten gehad moeten hebben en hadden in feite maar een normale wist clubgenoot B. A. altijd goed bij de les. Klopte. Alle vluchten, behalve die van verleden week, gingen of niet door of het werd een andere losplaats. Voor de uitmakers om tureluurs van te worden. Voor Brabant 2000 is het een tt vlucht maar in onze club weet men nu al dat tt er niet inzit vanwege bestanden niet aangepast doorgegeven. En dat vanwege andere losplaats, Meaux, op de oostenlijn.  Jammer. Voor mezelf maakt het weinig uit. Vorige tt vluchten had ik mazzel en stond er steeds op. Nu is de conditie er absoluut niet naar. Jonge duiven zonder conditie? Nog nooit meegemaakt. De Belgen zitten op Argenton met hun jongen, 570 kilometer.  Voor Nederlandse jonge duiven is dat dieronvriendelijk....??? 

Food for thought (08/08/2013 )

Onderstaande werd me toegezonden. Helemaal niet gek.
Deze mail staat al een tijdje bij de drafts in mij mailbox en is pas nu verzonden...

ik denk dat jongen ook van de beste verloren gaan. Echt zonde van zulke vroege jongen!

Wat zou een oplossing kunnen zijn schrijft u al in de log-boek!

In mijn woorden:

Misschien de jongen pas op de navluchten spelen, niet verduisteren, bijlichten vanaf august (5 ? 22h) tot einde van de natour om de dekrui te doen stagneren, de jongen tot en met half juli enkel in de namiddag uitlaten (bijv. 3 uurtjes voor zonsondergang ? weinig trekken of misschien zelfs helemaal niet met warm weer), men zou zo makkelijk een grote klad jongen overhouden tot in de late zomer, doffers en duivinnen afzonderlijk uitlaten... zeker de duivinnen zouden door een grote klad goed trainen wat waarschijnlijk niet onbelangrijk is, ze vorzichtig spelen als jaarling and that is it. 

 

Zomerjongen (08/08/2013 )

Ik leer mijn jongen dus als volgt op: 5 km, 5 km, 10 km, 10 km, 15 km, 15 km en vervolgens 30 km en 30 km. Dit jaar gebeurde het drie keer dat ik oneindig lang moest wachten op de eerste duif.  Heb nu was zomerjongen en ben het rijden beu. Zou ze toch niet graag verliezen omdat ik er al zon massa kwijt ben.  Morgen is het de eerste natoervlucht. Ze hebben nog geen mand gezien maar vandaag kon ik het toch niet laten ze weg te brengen. Recht naar Zandhoven, 35 kilometer. Heb ik met vroege jongen soms geen goed gevoel, nu was ik, waarom weet ik niet, redelijk gerust. En terecht zo bleek. Alles voor mij thuis. Als het zaterdag mee valt, prijs winnen kan natuurlijk niet, maar als ik die jongen niet verlies denk ik er over niet meer met jongen te spelen maar ze wegwijs maken op de navluchten. Zoals Eyerkamp en Verkerk dat doen. Want dat is nu juist het vreemde, dat schrijf ik vaker, om een of andere duistere reden gaan ze nu kennelijk niet verloren. En nu is er toch ook gps, internet, radar, gsms enzovoorts.

Soms zie je het (07/08/2013 )

Soms kun je aan mensen zien of ze in duivensport iets te zoeken hebben. Zo voorspelde ik Lemmens, amper 26 jaar, een grote toekomst. Zaterdag zorgde hij ei zo na voor een unieke stunt door de twee nationale fondvluchten van die dag beide op naam te schrijven. Nu werd het goud op de ene vlucht en zilver op de andere. 

vreemd (07/08/2013 )

Alles leek twee weken geleden onder controle. 13 prijzen van 17 en 10 per tiental. Als ik er 4 had heeft slechts een liefhebber in M Brabant er 5 maar die had er veel meer mee. Als de helft thuis is heeft niemand anders de helft. Maar ze zijn weer in elkaar gestuikt. Tientallen jaren lang had ik niet anders dan jongen die o zo gezond waren en enorm presteerden. Dit jaar had ik zulke gezonde duiven tot half juni. Sportgenoten verbaasden zich zelf over de vlieglust. Ze knalden naar buiten en vlogen hoog en hard boven het dorp. Daar is helemaal niets van over. Ik meen trouwens dat de enorme verliezen er ook mee te maken hebben. Bij W de Buyn waren ze nu in het voorjaar ziek en het was DAAR dat ze zich fantastisch herstelden. Mogelijk ben je beter af als ze niet al te veel vorm hebben in het voorjaar. Waarom ze nu geen conditie hebben? Als ik dat wist hadden ze wel vorm.

Veel? Nee hoor (07/08/2013 )

Ruim 14.000 duiven verstuurde Afdeling Brabant verleden week. Best veel vond een clubgenoot. Maar het waren er bar weinig. Brabant 2000 zijn meerdere afdelingen die bij elkaar gevoegd zijn. Zo hadden we van Orl?ans ooit 1a, 1b en 1c. In elke afdeling vlogen zon 10.000 duiven. Maakt dus 30.000. Van Etampes won ik eens de 1e van 26.000 duiven en dat was toen Midden Brabant alleen, zonder west. Over Claessens schreef pipa bij diens verkoop herhaaldelijk dat die de snelste had van 80.000 duiven. Dan is 14.000 zo vroeg in het seizoen inderdaad bedroevend weinig.

ook kwijt? (07/08/2013 )

Johan is een van de 1.200 a 1.300 dagelijkse bezoekers van mijn logbook. Ik schrijf bezoekers en niet mensen omdat ik weet dat sommigen 2 of 3 keer daags kijken. Hij had geleerd dat ik zomerjongen die niet een keer geleerd zijn in ga zetten op de navluchten. Niet geleerd vanwege geen zin. Dat kan volgens hem als ze aan huis weg trekken anders laat je ze beter thuis zo schrijft hij in mijn guest book. Nu, die trekken totaal niet. Zomerjongen ruien nu en trekken geen van allen. Ik hoop niet dat hij gelijk heeft. Het zijn er uiteraard van de beste, anders houd je geen zomerjongen en ik ben er al genoeg kwijt. Ook van mijn beste. We zullen het vrij snel weten.

Gaston (06/08/2013 )

Vandaag Gaston v d Wouwer enkele uren op bezoek gehad. Toevallig klikt het tussen ons beide dus het was aangenaam. Volgend jaar gaat hij totaal verkopen (minus jongen), dus hou je nu al maar vast. Een van de redenen is dat hij niet wil doen wat anderen doen om te presteren: Meerdere keren per week met de duiven rijden. Of dat noodzaak is? Hij denkt van wel! En vindt deze ontwikkeling dodelijk voor de sport. Of het ook zo erg is? Of je met de trend mee moet of beter stopt? Ik kom daarop terug met praktijk voorbeelden.

Verkerk en laatjes (06/08/2013 )

Of Verkerk doping geeft vragen mensen zich af. Natuurlijk geeft die GEEN doping. Het is gewoon een bijzonder fijne liefhebber met heel goede duiven en een goed systeem. En als hij medisch iets doet, misschien iets slimmer is, is dat met middelen die legaal zijn en die U en ik ook kunnen gebruiken. Gewoon petje af voor iemand die op zon jeugdige leeftijd een hele provincie bij tijd en wijlen voor gek zet.  Morgen, woensdag, hebben we een lapvlucht. De vooruitzichten zijn zo slecht dat ik vrees de laatjes die ik heb niet mee te kunnen geven. Dan ga ik komend weekend iets doen wat ik nooit gedaan heb. Die ZONDER DE MINSTE VOORAFRICHTING inzetten. Volgens sommigen moet dat kunnen, komen die gewoon naar huis. We zullen zien.

Gisteren (04/08/2013 )

Eindelijk zaten we dan met de duiven in Frankrijk. En eindelijk was de grootste hitte weg en hadden de duiven wind mee. En dat het ander weer was kon je op de uitslag zien van onze vereniging zien. Niet een eerstgetekende in de prijzen. Mijn 7 eerstgetekende die een week eerder knap op tijd waren faalden. De uitslag is zoals steeds als je in Brabant 2000 in de voorvlucht zit en duiven de wind mee hebben. Je kan vroeg pakken maar je komt prijzen te kort. In de vereniging pakte ik 16 prijzen op 33, in groter verband was het geen schim van verleden week (13/17). Het enige goede was een duif die 12e won van bijna 15.000 duiven. Verloor bij aankomst nog een minuut ook. Slechts EEN kwijt maar uitgerekend mijn beste jonge duif en zus van de 732. In Belgie vlogen de jongen Chateauroux, dat ging vlot en ook heel vlot verliep Ruffec in Zuid Holland. En Verkerk? Tien duiven tegelijk van 750 km. 54 prijzen van 59 duiven. Hoe bestaat het. Komende week al navluchten. Ik ga zomerjongen inzetten die totaal niet zijn opgeleerd. Ik wil aan den lijve ondervinden of dat inderdaad kan.

Gezocht (01/08/2013 )

Gezocht: Liefhebber die GEEN Leo Heremans duiven heeft. Kijk je naar de aanbiedingen van duiven op duivenmarktplaats dan weet men wat ik bedoel.  Maar beter kijk je niet al te veel naar duivenmarktplaats. Dan verlies je je onschuld niet.  Neem nu Albert Marcelis of liever zijn duiven. Want dat waren goede duiven en dat weten kennelijk ook de mannen van Turning Point. Die bieden zuivere Marcelisduiven te koop aan. Dat zal dan wel.  De ouders hebben Nederlandse ringen en de grootouders Belgische. Uit de provincie Antwerpen. Van 2006. Daar staat ook de naam Marcelis bij. Tot daar niets aan de hand ware het niet dat........... Albert Marcelis in 2006 al 2 jaar dood was en zijn duiven al lang totaal verkocht.

Komend weekend (31/07/2013 )

In alle afdelingen is druk overleg. Wat te doen komend weekend?  Vooral de afdelingen die verleden week niet vlogen hebben problemen. Onvoorstelbaar eigenlijk. In april konden we enkele weken niet vliegen vanwege de koude en nu is er de hitte.  Maar we zitten er mee en moeten vooruit. Voorop zij gesteld dat duiven zeer goed tegen warmte kunnen (en ook koude) en is vliegen bij 35 C voor oude duiven geen probleem. Voor gezonde jonge duiven met genoeg ervaring evenmin. Maar velen hebben geen kerngezonde duiven met voldoende ervaring.  Als het weer zich aan de voorspellingen houdt (36 C op vrijdag) zou ik er voor willen pleiten pas zaterdag in te manden en spelen op zondag.  Waarom de beestjes niet onder mildere omstandigheden laten vliegen als dat kan. Liefhebbers moeten ook gericht inmanden. Alleen die jongen inzetten die duidelijk kerngezond zijn. Na de vlucht elektrolyten, of Belgasol of druivensuiker in het water zal jongen die bij heet weer gevlogen hebben zeker goed doen.

Jammer (30/07/2013 )

Een halve dag was Kati Lippens getipt om in Belgie nationaal Bourges te winnen. Het werd uiteindelijk een 2e plaats. Jammer voor de liefhebber maar ook voor Willem de Bruyn. De 2e prijswinnaar Nationaal werd immers gekweekt uit twee RECHTSTREEKSE De Bruyn duiven. Dat zou wat zijn nadat Luc Sioen eerder een 1e Nationaal won met een zuivere van Willem. De de Bruijn duiven zijn daar een begrip aan het worden. En dat terwijl ze, zolang duivensport bestaat, neerkeken op Nederlandse duiven. Wat moet die Willem goede hebben. Wij hebben hier 2 NPO vluchten Halve Fond (tt). Op Pithiviers, met beukende tegenwind won mijn 741 de 2e prijs tegen bijna16.000 duiven. Dezelfde 741 won de 3e prijs op de NPO vlucht uit Orl?ans tegen bijna 8.000 duiven. Verleden jaar als jong won ze al de 2e prijs van bijna 7.000 duiven (na hokgenoot). En die 741? Kreeg ik van... W de Bruijn!

Eindelijk (30/07/2013 )

Problemen met de schrijverij had ik ooit maar een keer and once only. Maar dat was wel met de WOWD.  Toen men destijds Orl?ans en verdere vluchten naar de geschiedenis wilde helpen vanwege te veel verliezen reageerde ik daarop in het NP Orgaan.   Ik beweerde dat van 5 km meer jongen verloren gingen dan van 500. Ik kwam met cijfers  van eigen hok van vluchten als Bourges. Met 16 prijzen op 16 en 14 op 14 kan je er ook geen verloren hebben. De Belgen spelen nu alle weekends Angerville bijna 400 km, een Orl?ans en wekelijks een fondvlucht. Verliezen kent men niet MEER. De discussie werd op een gegeven moment zo onvriendelijk dat ik er mee ben gestopt. Met onbegrijpelijke en op niets slaande grafieken bleven ze hameren op hun gelijk terwijl talrijke spelers aangaven van Orl?ans enz geen duiven te verliezen. Onlangs zei een exlid van de wowd dat nu blijkt dat ik destijds gelijk had. EINDELIJK  Enfin, Orl?ans is niet meer actueel, de verliezen wel. Daarom lanceerde Falco Ebben op facebook een interessant alternatief vliegprogramma. Vanaf eind juli gaan geen duiven meer verloren dus pas beginnen eind juli.  Eerst 3 vluchten van ongeveer 150 kilometer. Dan 3 vluchten van 250 a 300 km. Dat mag gerust elke week dezelfde losplaats zijn. En vervolgens de Derby de Junioren en een of twee NPO vluchten. Bij ons is het oude duivenspel eind juni gedaan. Dus een maand niet spelen? Hmm. We beginnen te vroeg, dat zou best later mogen, vanaf half april zeg maar. Dan zou bijvoorbeeld een of twee weken niet gespeeld worden maar wat dan nog? Het omgooien van het vluchtprogramma, later beginnen met oude EN jongen heeft mijn zegen.  Begin april is het meestal niet bekwaam om te vliegen maar dat doen we wel.  In september is het meestal prachtig weer en vliegen we niet. Niet anders dan logisch dat we ons aanpassen. Enig nadeel is dat men zich aan moet passen met verduisteren. En nog dit: Je kreeg destijds stellig de indruk dat de WOWD wilde scoren bij de dierenbescherming. Die loerde op Barcelona. Door Orl?ans te schrappen wilde men ze te vriend houden. Wat een gepruts als je het goed beschouwt. Van Barcelona gingen/gaan pas duiven verloren. Van Orl?ans hoegenaamd geen. Maar Barcelona is er nog. Orl?ans niet meer!

Nogmaals Bourges (29/07/2013 )

Met slechts 3 duifjes mee (jongen) wonnen we Provinciaal (Antwerpen) toch 33e en 146e van 2.629 duiven. Dus beide ruim per tiental. Na onze eerste duif moeten veel grote namen met heel veel duiven mee  nog beginnen. 

Gejammer (29/07/2013 )

De vlucht der vluchten zit er dus op. Bourges in Belgie. Chinezen komen zelfs speciaal over om de kopduiven te kopen. In Antwerpen duurde het concours voor oude 25 minuten, voor jongen 3 kwartier. Dat bij een LANDELIJKE lossing. De vroegste duiven zitten in Vlaanderen maar daar duren de concoursen eens zo lang.  Bijgevolg jammert men overal over slechte ligging.  

Proef (29/07/2013 )

We zijn met de jongen nog maar amper onderweg (140 km) of de na vluchten staan al weer voor de deur. Van de jongen die ik ongeveer 7 weken speende zitten er nog 6. Sommigen beweren hun jongen TOTAAL NIET op te leren en toch verliezen ze op de vluchten hoegenaamd niets. Geen mens die ze gelooft maar waarom zouden ze liegen? Van een Vlaming weet ik bijna zeker dat hij niet liegt. Ik heb geen zin om met die 6 jongen te gaan rijden en die gaan dus ook ineens de zgn grote mand in zonder ENIGE voorafrichting. Ben benieuwd.

Wat een jaar (29/07/2013 )

In april moest voor het eerst in de geschiedenis later gestart worden met spelen vanwege te koud.  Nu raken we met de jongen maar niet goed vertrokken, mede vanwege de hitte. Terwijl de jongen in Belgie reeds Orl?ans en Bourges vlogen zitten wij nog niet eens in Frankrijk. In sommige afdelingen hebben ze amper gevlogen, afdeling 5 Zuid Holland, had zondag de zevende vlucht. Verschillende afdelingen speelden afgelopen zaterdag niet vanwege het voorspelde warme weer met buien. Wat gaan die komende zaterdag doen? Dan wordt het waarschijnlijk nog warmer.   Zuid Holland heeft zaterdag de laatste NPO vlucht voor oude, ongeveer 700 km. Aller ogen zijn gericht op Verkerk. Die had gisteren 37 duivinnen mee en won 4 schamele prijsjes. En toch zijn sommigen er van overtuigd dat hij de laatste vlucht weer stukken gaat maken. Ben benieuwd. Als dat zo is lijkt het inderdaad dat hij vorm op commando kan afroepen en is Bas, ondanks zijn jeugdige leeftijd, alle liefhebbers gewoon te slim af. Zo simpel lijkt me dat. 

Belgie (28/07/2013 )

Bourges is ondanks de barre weersvooruitzichten een prachtige  vlucht geworden. Vanwege de barre weersvooruitzichten slechts 3 jongen mee en de slechtste van het hok. Toch wonnen nog 2 ervan per tiental te beginnen met de 6e in Sint Job voor veel grote namen. Dus 2/3. Zoals meestal was de voorvlucht bevoordeeld, ondanks de zw wind en zitten de kopduiven op de kortste afstanden in Vlaanderen.  Alleen M Wouters, en die had er zin in, hield zich dapper staande.  Wij speelden op de grootste afstand en met de 26e prijs Provinciaal (Antwerpen) had ons eerste duifje zich dapper geweerd. Het was eigen soort x een duivin van Geerinckx.  Van Noyon vlogen 1.063 jonge duiven, ingezet door bijna 100 liefhebbers. We winnen 11 prijzen per tiental en 17/27. Iets minder dus dan in voorgaande vluchten. Verliezen kent men niet meer. Die worden elk jaar tot ongeveer 20 juli geleden.  

Bijhalen (27/07/2013 )

Goede duiven weg geven/verkopen gaat me kennelijk beter af dan goede duiven aanschaffen. Je wil niet weten wat voor duiven ik aanschafte met het doel nog beter te doen. Pedigrees van hier tot Tokyo, maar hopeloze prullen zijn het. Wat wel voldeed: - Een doffer van Geerinckx. - Een duivin van Luc van Mechelen. - En vooral de 741 van vriend Willem de Bruyn.  Die 741 won: 2e St Quentin van ong 7.000 duiven na hokgenoot. 2e Pithiviers NPO van ong 16.000 duiven. Tt. 3e Orl?ans NPO van ong 7.800 duiven. Tt. Zulke zijn er niet veel. Falco Ebben dan weer haalde hier wat eieren. Ik zei hem dat uit 2 koppels bijna ZEKER heel goede zouden komen.  Van elk koppel ging er een op het kweekhok, de andere werd gespeeld. Hij begon vandaag met de 4e van 1.629 duiven en de andere was ook nog kop. De 4e prijswinnaar Kring komt uit de 11-720, zoon Home Alone. Die won verleden jaar de 1e met 4 minuten voorsprong op 4 hokgenoten van bijna 7.000 duiven. Die 720 was gepaard met de 024, die was 2e Asduif na hokgenoot. De 720 is verkocht, de 024 ging verloren op die kl.vlucht waarop ik 6 goede duiven verloor. Mijn duiven vlogen dus bij Falco kop. De duur gekochte duiven hier faalden nog maar eens.    Ben benieuwd naar Noyon in Belgie morgen. De jongen daar komen fantastisch en het zou me verbazen als dat morgen weer niet is. Van de beste, die verleden week 1 won, zijn ook de ouders verkocht. Jammer maar dat is all in the game. Als je verkoopt moet je geen rommel verkopen. Zo simpel is het. 

Vlucht vandaag (27/07/2013 )

Bloedheet weer werd voorspeld voor vandaag. Plus onweer, hagel, storm enz. Begrijpelijkerwijs lasten sommige afdelingen de vlucht af of stelden lossen uit. Ik wist ook niet wat te doen. Alles meegeven? Niet meedoen? Ik koos er uiteindelijk voor ongeveer de helft in te manden. Zeven duiven waarvan ik denk dat het mijn beste gaan worden en 10 waarin ik het niet zie/zag zitten. Dus 17 duiven mee. Achteraf had ik alles in moeten manden. Het werd de vlotste vlucht met jongen die we dit jaar hadden. Ik klokte 4 duiven op 6 seconden wat wil zeggen dat voor mij het concours op 6 seconden gedaan was (1 op 4). Die 4 winnen alle 4 per honderd. Verleden week van heel het rayon als eerste vier duiven, als ik er nu 4 heb heeft maar een liefhebber er vijf maar die had 43 duiven mee, ik 17.  De 7 duiven waarin ik het zie zitten, dus de 7 eerstgetekende, wonnen allen per tiental. Van de 17 duiven wonnen er 13 prijs waarvan 10 per tiental.  Dus tevreden. De jongen lijken nu ok maar zeker nog geen super vorm. Een compliment voor Brabant 2000. Precies op het goede moment gelost zo lijkt het. Overigens prima spel van R v Tilburg. Pakte enkele keren archi slecht. Toen 3 weken niet meegedaan en nu 5 zeer vroege duiven. Prijspercentage (13 van de 43 per viertal), kon beter maar die Brian weet kennelijk hoe hij duiven die geen vorm hebben op de rails moet krijgen.    

Weer morgen (26/07/2013 )

Deze avond wel of niet inkorven voor morgen is de vraag van velen. Als men op buienradar.be kijkt kan je rechts een tijd aanklikken en het beeld stilzetten. Dan zie je dat het WAARSCHIJNLIJK tot 8.00 u goed is tot ongeveer Noyon. Later zou het zeer slecht kunnen worden. Vraag is of voor 8.00 uur het zicht goed zal zijn.

Vlucht der vluchten (26/07/2013 )

Morgen is in Belgie DE spektakelvlucht van het jaar: Bourges. Aan de verhoopte deelname van 40.000 jongen zal men zeker niet komen, integendeel. Overal is sprake van extreem lage deelname. Zoals trouwens overal met jonge duiven. In Sint Job komen ze altijd van overal inkorven. Andere jaren ongeveer 1.100 jongen, nu een  goede 300.  Maar wat wil je als zelfs kampioenen als Geerinckx, Wouters, Hermans enzovoorts passen. Bourges spelen in Belgie pleegt overigens wel een aanslag op je portemonnee. Uitslag Nationaal kost 3 euro. Met jongen, jaarlingen en oude is dat al 9 euro. Komt bij Zonaal 3 maal 2 euro is 6 euro.  En dan nog eens de uitslagen provinciaal en regionaal. Lang zal dat overigens niet duren. Men plukt de uitslagen gewoon van internet.  Trouwens de inleg is, schrik niet 1.75 euro PER DUIF. De voortekenen zijn wat het weer betreft slecht. In de wind zit o wat zou betekenen dat alles in Vlaanderen zou zitten en de rest op voorhand kansloos is. Eerder genoemde M Wouters speelt al enkele jaren ENORM op deze Bourges. Heeft dus nu geen jongen mee maar wel 17 jaarlingen die eerder dit jaar voortreffelijk kwamen. Marcel meent EEN probleem te hebben, de duiven zagen al 3 weken geen mand. Of dat een probleem is zien we morgen.

Duiven kwijt (23/07/2013 )

Had je ze maar beter op moeten leren zei de ene liefhebber tegen de andere die veel duiven had verloren. Weinig opleren lijkt me echter niet de oorzaak van verliezen. Gebrek aan kwaliteit evenmin. Neem Leytens uit Oostelbeers. Die heeft toch goede. Afgelopen zondag verloor hij van Chimay 7 duiven van de 30. En hij was toch zeker.... 30 keer wezen lappen!!! Zegt u het maar.  En nog dit. Afdeling 7 stelde zaterdag het lossen van de jongen uit naar zondag. Werd die beslissing niet te vroeg genomen? In de namiddag klaarde het overal op en van zon afstand had men zelfs om 17.00 uur nog gerust kunnen lossen.

Update (22/07/2013 )

Zaterdag verliep de jonge duivenvlucht bij ons dus stroef, prijsduur ruim 20 minuten maar verliezen waren er amper.  Gisteren zondag was het bloedheet. Quievrain in Antwerpen duurde 10 minuten, geen verliezen. Ook van Angerville, bijna 400 km, amper verliezen. Chimay in Oost Brabant duurde gisteren 40 minuten tot meer dan  een uur. De duiven moeten kennelijk ergens aan wennen, ergen door heen, iets overwinnen.  Maar wat?????????   

Zijn er betere? (21/07/2013 )

- Keihard weer was het gisteren. De 11-703 van K Minderhoud won van NPO Chateauroux de 1e prijs van 2.227 duiven. Een van de zeer weinige duiven die die dag 1.100 mpm maakten.   - Keihard weer was het ook 2 weken terug van La Souterraine. Weinig duiven haalden 1.100 mpm. Voor de 11-703 van Koen geen probleem. Die won de 1e NPO met een voorsprong van 5 minuten. - En..... keihard was het op de eerste provinciale vlucht uit Pithiviers. De 11-703 won de 1e tegen 6.340 duiven. Ruim 1.100 mpm. Bolt van Heremans is verkocht voor 310.000 euro. Ongeveer 660.000 oude guldens. Het was ook een goede maar... die won niet een 1e prijs, zelfs niet in de club en die vloog niet verder dan 125 km. De 703 moet ook Koen verrast hebben. Op de eerste vlucht was het diens 33e getekende! Maar toch. Alle respect voor Bolt maar als die 310.000,- euro waard is welk prijskaartje kan je dan op de 703 van Minderhoud zetten? Of misschien zijn we allemaal wel gek geworden...

Belgie (21/07/2013 )

In 2011 wonnen mijn duiven 1e Kamioenschap jongen fond in de machtige Union Antwerpen en ZAV waar zo veel wereldberoemde namen strijd leveren. In 2012 werd in hetzelfde grote samenspel het Algemeen kampioenschap jongen gewonnen. Gisteren was de laatste vlucht voor oude en jaarlingen uit Angerville, bijna 400 km. We stonden bovenaan voor het kampioenschap en dat werd inderdaad gewonnen. Verleden week wonnen alle vier de duiven prijs, gisteren miste alleen de eerstgetekende. Omdat in Nederland het 1e Kampioenschap in Hart van Brabant werd gewonnen kan dat dus tellen.
De jongen wonnen van Angerville 5 op 8 te beginnen met de 8e prijs in Union tegen 1.147 duiven.
Vandaag 21 juli was het bar zwaar vanwege de hitte. Van Quievrain werd in de overkoepeling  begonnen met de 5e prijs (1.360 duiven). 
Het ploegje dat Noyon vliegt blijft presteren. Verleden week scoorden we met hard weer 18 op 21 te beginnen met de 2e prijs, eerder wonnen ze al eens de 1e prijs en zelfs de 3 eerste (ong. 1.100 d).  Vandaag was het 13 op 18 en werd begonnen met de 1e prijs (620 d). De eerste prijswinnaar nl-13-1313335 is een verhaal apart. Kom er op terug.


Man van de dag (21/07/2013 )

De fondvluchten van gisteren waren keihard met natuurlijk overal de kortere afstanden in het voordeel. In Belgie van Souillac zit alles  in Vlaanderen. De nationale winnaar haalde maar 1.083 mpm. De Zeeuwen speelden Chateauroux. De overwinnaar is die wonderduif van Koen Minderhoud. Die haalde 1.105 mpm. Koen pakte op 10 minuten tijd zes duiven waaronder zijn 1e, 2e, 3e, 5e en 6e getekende.  In totaal 19 prijzen van 20 duiven. Wie in Nederland deed beter? Fraai ook wat Thijs Mouws presteerde. Thijs is nog een tiener, had EEN duif mee op Ruffec en jawel pakken.

Groot verschil (20/07/2013 )

Verleden week zaten de jongen uit de provincie Antwerpen op Orleans.   Een keiharde vlucht met die hitte en tegenwind.  Voor komende zaterdag staat in Belgie de vlucht der vluchten op het programma: Bourges Nationaal. Voor de grensdorpen meer dan 500 kilometer. In Nederland zitten de jongen in sommige samenspelen op 100 kilometer !!!

Vlucht van vandaag (20/07/2013 )

Vier verenigingen telde ons dorp enkele decennia terug. In die van ons werden tot 1.500 jongen ingemand. Die 4 clubs zijn samen gesmolten tot een. En daar werd gisteren het schamele aantal van 265 duiven ingemand. Met de deelname was het trouwens overal droevig gesteld. (Quievrain dus). Verleden jaar was deze vlucht keihard en ik bewaar daar goede herinneringen aan. Tegen duizenden duiven werd het 1, 2, 3, 4 en 5. Daar is er nog een duif van over, het duifje dat toen tegen 6.600 duiven de 2e vloog, dus na hokgenoot.  Dat won dit jaar van 2 NPO vluchten 2e en 3e tegen enorm veel duiven. Hoewel de vlucht moeizaam verliep namen de lossers de goede beslissing door vroeg te lossen, want de voorspelde opklaringen kwamen niet. Lage snelheden, een lange concoursduur van liefst 25 minuten (per 4) maar toch amper verliezen en dat is tegenwoordig al wat. Zo goed als verleden jaar kon natuurlijk niet.   In de club (dus slechts 265 d) werd begonnen met 2, 3, 4 en 5.  Rik Wouters (bijzonder goed op dreef met jongen) was primus en dat gold ook het afd. concours van 4.579 duiven. Ook bedroevend weinig.  Zilver was voor L en E Stabel Goirle en zelf won ik dus tegen 4.579 duiven 3, 4, 10 en 18. Als eerste 3 duiven en als eerste 4 duiven. Merkwaardig overigens hoe de duiven zich bij thuiskomst gedroegen. Een aantal viel op het dak bij de buren. Verder waren ze suf, bang en vooral vermoeid. Ook bij de sportgenoten ging veel tijd verloren. Vrees dat Ruffec erg zwaar gaat worden.

Zo simpel is dat (19/07/2013 )

Ik woon pal op de Belgische grens. In mijn dorp kan men in Belgie spelen, dat is dan in de overvlucht en in Nederland, dat is in de voorvlucht. En uiteraard wordt vaak over ligging gepraat. En wat dat betreft zijn veel duivenliefhebbers hetzelfde. Ze menen allemaal dat ze slecht liggen. Wonen ze in de voorvlucht dat zeggen ze dat de overvlucht beter ligt. Speelt men in de overvlucht dan jammert men dat de kortere afstanden bevoordeeld zijn. Zielig soms. Zelden een liefhebber ontmoet die zei dat hij goed lag. En toch is het o zo simpel. Ik zit zuid oost in het rayon. Met zw wind zitten we redelijk slecht, maar kunnen wel winnen. Met z wind zitten we slecht. Met zo wind zitten we zeer slecht. En als er een n in de windrichting zit liggen we goed. Krijgen we te veel. Zo simpel is het. Daarom begrijp ik die man in de voorvlucht niet die altijd maar weer klaagt over zijn slechte ligging.  En ik begrijp die man in de overvlucht niet die altijd maar weer klaagt over..... zijn slechte ligging. In ons klimaat is het gewoon vandaag ik en morgen gij. En daar moet je mee leren leven.

Angst (17/07/2013 )

En opnieuw sprak ik een liefhebber die angst heeft voor zaterdag. Meer bepaald voor het afdelingsbestuur. Als ze wachten met lossen tot 11.00 uur speel ik niet, hoorde ik diverse keren. Vanwaar die angst? Twee weken geleden wachtte men ook zo lang met dat warme weer terwijl het smorgens aangenaam was en... in Quievrain is het zaterdag opnieuw dringen met lossen vreest men. Kortom, die onzekerheid wordt als zeer onprettig ervaren.

Nu wel (16/07/2013 )

De liefhebbers in de rayons 3 en 4 van Brabant 2000 zijn over het algemeen geen moeilijke mensen. Zelden hoor je kritiek op het afdelingsbestuur of over lossingen. Dat laatste is overigens niet vreemd. Onze lossers doen het PRIMA.  Nu echter is er veel onvrede en wel over de lossing van 6 juli. Het was al vroeg prachtig weer die dag, wel zou het erg warm worden. En wat lazen de liefhebbers tot hun grote verbazing al vrij vroeg op tt? Dat de lossing pas om 11.00 uur zou plaats vinden. Als het dus nog warmer zou zijn. Men zou zo lang gewacht hebben vanwege het lossen van duiven van Zuid Holland op de vlieglijn. Enfin, er gingen veel duiven verloren en dat had niet gehoeven als vroeg was gelost menen velen. En die menen ook dat Zuid Holland niets te maken heeft op onze (nou ja) vlieglijn. Die moeten westelijk daarvan lossen. Natuurlijk treft de liefhebbers van ZH geen blaam. De besturen hadden het niet zo ver moeten laten komen. Die hadden bij het opstellen van de vliegprogrammas in de winter rekening met elkaar moeten houden meent men. Ik kan daar in mee gaan. Ook met de stelling dat uitstellen met lossen vanwege inversie kul is. Gevolg is vaak dat duiven in de middaghitte moeten vliegen. Ik heb die poespas mbt inversie nooit begrepen en begrijp die nog niet. Evenmin als de Belgen. Die lossen als het goed weer is. Of zelfs eerder. Wat inversie is weten ze niet. En houden wij daar rekening mee als we gaan lappen? Vroeger kenden we het woord niet eens.  Als het goed weer was werd gelost en gingen we lappen. Waren we toen te simpel of doet men nu te moeilijk? Feit is dat we toen geen verliezen kenden. En verliezen ook bij mooi weer nu voor velen een nachtmerrie is.



Advies en uitslagen (15/07/2013 )

Leo wil zijn duiven niet op Quievrain zetten maar op leervlucht uit Duffel. Vanwege dik zitten, totaal geen vorm en massale verliezen eerder. Dat is totaal verkeerd. Zulke duiven moeten thuis blijven. Die haal je nog meer uit vorm. Al is het maar door ze met die warmte te spelen van 10 kilometer. Er is ook goed nieuws. Noyon in Belgie jonge duiven afgelopen zaterdag. Helder, warm, no wind: 1.079 duiven: 2, 13, 15, 35, 36 enz. 18 prijzen van 21.  Als eerste 3 duiven!  Orl?ans in Belgie: De voorvlucht, Berlaar, Nijlen enz. domineert met jongen met opnieuw St Lambregts en Cleirbaut in uitblinkersrol maar ligging mag geen uitvlucht zijn. 2 schamele prijsjes van 4 gezet. Met jaarlingen was het beter. Dezelfde duiven die verleden jaar het EERSTE KAMPIOENSCHAP UNION ANTWERPEN JONGEN WONNEN stonden nu 1e bij het kampioenschap jaarlingen in Union Antwerpen en ZAV. Van Orl?ans waren ze opnieuw paraat. De 4 ingezette duiven wonnen 6, 21, 87 en 94 van 816 duiven. Dus als alles thuis is moeten nog tweederde van de prijzen verdiend worden. Er is nog een vlucht te gaan en bij een goed resultaat winnen ze het 1e kampioenschap jaarlingen in dit prestigueze samenspel.





Vandaag (14/07/2013 )

Gisteren dus geen duiven mee gehad. Maar bij dat mooie weer kruipt het bloed waar het niet gaan kan en dus naar bijna buur J Gillis wezen kijken. 8 Mee en 3 vroege op deze vlot verlopen vlucht. De eerste duif was een zwarte. Van Stan de Bie wist hij. Daar heeft hij ook een goede oude van.  En Stan de Bie? Die zit nu in het bejaardenhuis en was al blij als hij af en toe op de uitslag kwam. Toen hij stopte wist hij geen blijf met de duiven, J Gillis vond het zonde die zwartjes op te ruimen, hij nam ze mee en... het zijn goede. En anderen maar veel geld uitgeven aan naamduiven van beroemde liefhebbers die geen bal waard zijn. Orl?ans in Antwerpen was zwaar voor jonge duiven. Prijsduur anderhalf uur. We hadden er mee naar Noyon. Resultaat prima. Tegen ong 1.100 duiven werd begonnen met de 2e prijs en totaal 18 prijzen van 21 duiven.

Ongelooflijk (12/07/2013 )

Vandaag de laatste 2 aangekomen. Een de poot er bijna af, de ander met open krop. De zin is nu echt even over en deze avond wordt niet ingemand.

Geen toeval (11/07/2013 )

Nog nooit maar dan ook nooit maakte ik mee dat jongen in het begin van het seizoen geen conditie hadden.  En ook nog nooit maakte ik mee dat meer dan een handvol duiven zich tegelijk te pletter vloog in de draden. Ik meen dat dit geen toeval is. Dat het een met het ander te maken heeft. Mensen die op het vlak wonen hebben allemaal wel eens gezien hoe duiven op weg naar huis met tegenwind op het ALLERLAATSTE moment hindernissen als draden nemen. Elektriciteitsdraden en prikkeldraad van weilanden. De niet attente duiven sneuvelen. En als er geen vorm is zijn ze niet attent. Het is zon beetje het verhaal van platrijden en vallen bij wielrenners. Ja ook platrijden zou niet altijd een kwestie zijn van pech maar ook met gebrek aan vorm te maken hebben.

Balans (11/07/2013 )

Vandaag nog 3 jongen nagekomen, waarvan 2 gewond. Balans nu: Een echte ziekenboeg met liefst 8 gewonden, waarvan 4 zodanig dat ze verloren zijn en 2 twijfelgevallen. Van een blik in het hok word je momenteel zeker niet vrolijk.

Murphy zeker? (10/07/2013 )

Met de ambitie is het helaas niet alles meer.   De duiven een lapvluchtje gegeven en je gelooft het niet, liefst ZES gewond, en enkele achter  die al 2 slecht verlopen vluchten trotseerden.  Dat worden weer gauw 10 duiven minder. Met de ergste naar dr Gijsbrechts geweest, die maakte een foto van de kwetsuren maar helaas niet meer te redden, wat ik al vreesde. Neem daarbij dat ik maar heel weinig duiven heb en de eerstgetekende van Orl?ans verloor, de vlucht waarop 3 en 17 NPO werd gespeeld en men begrijpt dat duiven op een wel heel laag pitje  staat. Zoals het er nu voor staat gewoon geen lust om zaterdag mee te doen. Dat zou dan voor het eerst van mijn leven zijn dat aan een jonge duivenvlucht wordt verzaakt. Het goede nieuws is dat Falco Ebben met een duif uit een rechtstreekse van mij de 7e NPO vloog met dat harde weer en een andere duif de 43e NPO. De laatste is bijna een zuivere AS en die won van 14 maal zetten 13 prijzen per tiental op de eendaagse.  G v d Kemp deed het zo mogelijk nog beter. Won 1 en 2 met nazaten Super Leo (04-124) en  tevens 1e van 11.518 duiven.  Verder werd met oude het 1e Kampioenschap H v Brabant gewonnen (met flinke voorsprong) en daaronder vallen toch sterke centra als Goirle en Tilburg.  Tevens 2e Kampioenduif met de 12-702. En dat terwijl die enkele keren, waaronder de laatste vlucht niet mee was. Het toont aan hoe veel kop die gevlogen moet hebben. De 11-732, ook de laatste vlucht niet mee, was verleden jaar in hetzelfde Hart van Brabant 1e Kampioenduif. Nu 5e. Ook die was de laatste vlucht niet mee, puur uit angst ze te verliezen omdat ik maar een achttal oude duiven heb.  

De dramatische verliezen (09/07/2013 )

Veel is gezegd en geschreven over de dramatische verliezen van jonge duiven.  Een in duiven geinteresseerde wetenschapper, en niet de eerste de beste, meent dat bestrijdingsmiddelen in de landbouw wel eens de oorzaak zouden kunnen zijn.  Dezelfde middelen die oorzaak zijn van de massale sterfte van bijen.  Die worden namelijk niet in de korven dood aangetroffen maar elders omdat ze de korf niet konden vinden. Omdat hun orienteringsvermogen helemaal in de war is. Dat zou zo goed als zeker door (bepaalde!) bestrijdingsmiddelen komen en hij acht het zeker niet onmogelijk dat duiven er ook van weten. Dat zou dan ineens verklaren waarom we in september en later geen jongen verliezen. Dan worden die middelen namelijk niet aangewend. Mocht dit zo zijn dan is er dus een remedie. Pas in augustus beginnen spelen.

Quievrain in Belgie (08/07/2013 )

Afgelopen zaterdag vlogen veel Belgen ook uit Quievrain. De prijskamp met jongen staat ongeveer een kwartier open, die met oude erg kort.  Die jongen werden wel veel vroeger gelost dan veel Nederlandse duiven en... hebben  ook veel meer ervaring.    

Update (08/07/2013 )

 Net terug van een aantal dagen zee. In elke afdeling stonden 3 drinkbakken maar ik had echt niet langer weg kunnen blijven. Alles leeg of net leeg. Had EEN duifje in willen zetten op Chateauroux, een dat eerder 2, 2 en 3 NPO won tegen gemiddeld 11.000 duiven maar kon dat mijn gezin niet aan doen.  Mogelijk was het opnieuw zeer vroeg geweest, van Pithiviers won het bij zeer zwaar weer 2 van 15.700 duiven NPO maar ik had ook uren voor niets kunnen zitten gapen. Zie wat met C Schoevers gebeurde. Pakte voortreffelijk, 8 op 9 maar diens eerstgetekende miste.  Was overigens met Embregts Theunis een van de beste van het land. Met de jongen een zeer slecht verloop in Brabant. Merkwaardig genoeg ging het in Zuid Holland en Zeeland heel wat vlotter. Start ik andere jaren altijd enorm met jonge duiven, dit jaar is de start slechter dan ooit met in de ver 16 op 31 en in groot verband nog veel minder.  Wist het overigens want de conditie die er heel het jaar was is helemaal weg. Komt bij dat de eerste duif ongeveer 3 minuten verzat. Maar dan nog. Als die er was en ook die reeks duiven van plaatsgenoot R Wouters, had de rest er ook kunnen zijn. Het enige positieve was dat geen duiven verloren gingen maar ik kreeg eerder min portie. In Belgie zaten de jongen op 400 kilometer en dat dat heel moeizaam ging met een concoursduur van ongeveer 1.5 uur moge duidelijk zijn.

Serieus (05/07/2013 )

De NPO lijkt serieus te overwegen de overvlucht extra tijdsvergoeding te geven. Ongelooflijk maar waar. Hebben ze ook de uitslag van Agen gezien? De Belgen snappen niet hoe het kan om in Groningen de 1e Internationaal te winnen. De duif kon er liefst 7.5. uur over doen om de 321 kilometer te overbruggen die ze verder moest vliegen dan de eerste Belgische duif. Wat ze ook deed   Maar dat vindt men kennelijk nog niet genoeg.   Wetenschappelijk onderbouwd zegt men. Hmmm.  Of ik mee doe aan Chatearoux vragen sommigen me.  Nee dus. Ook niet nu het er naar uitziet dat we zon mooie vlucht krijgen. En ook niet met die duivin die van die loodzware NPO vlucht de 2e won van 15.700 duiven, van de NPO vlucht Orl?ans de 3e van 7.700 duiven en van een zeer zware St Quentin de 2e na hokgenoot van 6.700 duiven. Een duif dus die in haar element is bij zwaar weer. De familie heeft zaterdag iets te vieren en ik kan het niet maken daaraan te verzaken.

Articles in English (03/07/2013 )

Fanciers that like to read my articles in English, do not worry. Pretty busy now but hopefully I will get more time and inspiration soon.

W d B (01/07/2013 )

Het goede jaarling duivinnetje van W de Br won nu de 4e in de machtige Union Antwerpen. Verleden jaar is er in de pers geen ruchtbaarheid aan gegeven maar ook danl zij deze duivin werd het 1e Algemeen Kampioenschap jongen in Union gewonnen.

Noyon jonge in Belgie (01/07/2013 )

Noyon jone duiven in Belgie. 14 duiven mee, 12 prijzen en 7 per tiental te beginnen met 6 en 7 tegen 706 d. 

Stefaan komt uit zijn hol (01/07/2013 )

In Antwerpen vlogen de jongen voor het eerst Angerville, bijna 400 km. Stefaan Lambregts, hier bekend geworden door W de Bruijn gaf zijn visite kaartje af met 5 duiven bij de eerste 25 in de hoofdprijskamp. Ook in Belgie was de wind ZW en het  overwicht van de voorvlucht (Bouwel, Berlaar, Pulle enz) is bijna genant. Betere duiven zeker?

Nog over Orleans (01/07/2013 )

Liefhebbers volgen tegenwoordig alles. Is ook simpel met internet. Kreeg vragen over de 732 en de 702.  Nee heb die, mijn beste dus, niet mee gegeven op Orleans. Stonden wel boven aan in Hart v Brabant voor de kampioenschappen maar dat doet me niet veel. Verleden jaar werd de 732 ook 1e Asduif. Wie weet dat nog?  Eerder verloor ik op een rotslechte vlucht 6 duiven, waaronder enkele kampioenssduiven en met zon klein bestand kan je niets hebben.  Daarom wordt ook geen Chateauroux mee gespeeld, hoewel het een stunt zou zijn als dat duifje van Orleans weer van zich zou doen spreken. Moet er te veel kweken om er EEN goede aan over te houden.      

Ook een optie (01/07/2013 )

Over de desastreuze verliezen van jonge duiven wil ik het hier niet meer hebben. Daar is al genoeg over gezegd en geschreven. Niemand kent de oorzaak maar een ding is zeker. Gezondheid, of zeker gebrek daaraan, heeft er absoluut mee te maken. Als de buurman van een vluchtje van 50 kilometer geen pluim verliest en jij de helft met je het OOK op eigen hok zoeken. Dat de form onder geweldige druk staat met dat telkens veranderend weer is ook een feit. Nu weer bloedheet, drukkend en vochtig, dan steenkoud en erg winderig kan gewoon niet goed zijn. Zie het ook bij de eigen duiven.  Met jongen had ik nooit problemen, maar die missen nu ook elke vorm, in tegenstelling tot eerder dit jaar toen ze enorm trainden. Wat je zou kunnen doen om verliezen te beperken? Doen zoals J Meurysse uit Dentergem of J Goessen. De duiven helemaal niet opleren en ineens met de hoop inmanden. Dat deden die gasten ook de eerste prijsvlucht en verloren SAMEN 3 duifjes. Ik echter durf niet.

Rechtzetting (30/06/2013 )

Zat net mijn eigen logboek door te nemen en ontdekte dat ik een foutje maakte. Met jongen won ik in de club niet 3, 4 en 5, maar 4, 5 en 6. Het hele podium is voor sportvriend en Alpenbeklimmer R Wouters.   En nog dit: In Belgie beter dan in Baarle van Noyon met 11/14 en 7 per tiental van 14.  

Update vandaag (30/06/2013 )

We kregen vandaag uitslag jongen club. Jongen moeten vanaf het begin komen anders wordt het meestal niets. Dan wordt clubgenoot R Wouters te duchten dit jaar met een formidabele uitslag. Orleans oude NPO viel dus erg mee. Als ik 2 duiven heb heeft er niemand in heel Brabant 2. En... er waren er weinig die met zo weinig duiven speelden; 6 stuks om precies te zijn. Jammer van de eerstgetekende. Hop dat die het redt.    

Zodoende (30/06/2013 )

Soms vraag je je af, hoe kan zon goede verloren gaan. Waarom zagen we vandaag. De eerstgetekende kwam uren te laat helemaal open gevlogen aan. Gisteren was dat het geval met 2 jongen waarvan ik er een op kan ruimen. En zo is het geregeld iets.

Vandaag (30/06/2013 )

Vandaag hadden we de laatste oude duivenvlucht uit Orleans wat tevens een NPO vlucht was. Met zes duiven mee 2 vroege: 1 en 3 in de club. 2 en 5 in Hart van Brabant (1.170 d) 2 en 7 in R4 (M Brabant) 2.224 d. 3 en 17 Nationaal NPO van 7.795 duiven. De duif die de 3e won op deze NPO vlucht (Wilhelmina, dan weet U genoeg) won op de vorige NPO vlucht uit Pithiviers ook de 2e van 15.500 duiven.  Verleden jaar won ze van een keiharde Sint Quentin ook de 2e van 6.500 duiven. Na een hokgenoot.  Ik kan haar beter Poulidoria noemen.  Clubgenoot Gilles was de pechvogel van de dag. Zijn duiven kwamen de laatste vluchten prima en vandaag zou hij weer erg goed gespeeld hebben maar zijn systeem liet het afweten.  Zo iets gun je niemand.  

Hij doet het weer (29/06/2013 )

Terwijl sommigen een gat in de lucht sprongen telkens wanneer ze een jonge duif aankregen, want lekker ging het niet, is er EEN liefhebber die op 10 minuten liefst 81 duiven klokte. Zijn naam? Wie anders dan W de Bruijn!!!

Jongen (29/06/2013 )

Vandaag de eerste wedvlucht met jongen gehad. De deelname was werkelijk minimaal. Veel liefhebbers weer duiven kwijt, (op dit moment tenminste). Ik geen maar heb mijn portie al gehad. Het resultaat was redelijk in de ver met 3, 4, 5 maar... de vereniging had erg slecht gespeeld !!!  Ook afgelopen woensdag kwamen ze van Duffel zeer slecht hier in de voorvlucht. Omdat er in de ver. te weinig duiven weg waren en ze zich mee lieten sleuren? Daar lijkt het op. Ondanks de tegenwind kwamen veel duiven terug. Dat doen ze natuurlijk wel zelf! Nog dit: In mijn drang naar beter nogal wat duiven gekocht. Rommel. Ondanks de grote namen. En ondanks het feit dat het liefhebbers betreft waar je je blauw betaalt. En dat terwijl er overal elders zulke goede van mij zitten. Waar ik wel mee vooruit kan zijn dus duiven van W de Bruyn en Luc van Mechelen Oud Turnhout.  En dat waren gratis duiven. Beide bewijzen nogmaals dat ze tenminste hun best doen. Is ook mijn stijl en het minste dat je kan doen. Maar dat kan je niet van iedereen zeggen.

Ik moest plassen (28/06/2013 )

Vandaag jongen ingemand voor eerste prijsvlucht. Meestal win ik die maar morgen zal het anders zijn. Mijn hoofd stond de laatste tijd niet zo naar duiven en er zit totaal geen discipline op. Ze luisteren geen steek.  Overigens waren er beangstigend weinig duiven. Onze club is nu het samenraapsel van 3 clubs vroeger. Het aantal duiven was ooit 10 keer zo veel. Verleden week dus slecht gespeeld. Met nog een vlucht te gaan sta ik tot mijn verbazing nog 1e in de kampioenschappen van Hart van Brabant met daarin toch sterke centra zoals Goirle en Tilburg. Een bewijs dat iedereen steken laat vallen. En nog dit: Deze week een keer om 5.00 uur opgestaan. Moest plassen. Het was nog erg donker en ik moest denken aan die Polen die dan al lossen. Maar wat hoorde ik vandaag? De duiven zouden uit de manden gejaagd worden en een aantal zou op de grond belanden en weigeren op te vliegen. Mocht dit waar zijn dan zou ik er voor pleiten die Cowboys verbieden in Nederland nog duiven te lossen. Het lijken wel Belgen. Daar door de week duiven inmanden voor leervluchten is ook spelen met vuur. Ze kappen ze er uit want die wagens moeten nog varkens laden of wat dies meer zij.


geevalueerd (26/06/2013 )

Wat is duivensport toch geevalueerd.  D de Voog Yerseke kreeg van Ruffec, 670 km, 3 duiven tegelijk (die wonnen ook 1, 2 en 3). Dat was vroeger toch ondenkbaar?  

10 prijsjes (24/06/2013 )

Als we zaterdag Afd hadden gespeeld, maar dat doen we (gelukkig) niet, had heel de club hier samen 10 prijsjes gespeeld te beginnen met prijs 1.565 voor de regionale 1e prijswinnaar. Berlgie: Duiven die in Limburg van Geuret geen prijs wonnen wonnen nationaal per tiental.

Dat geloof je toch niet (23/06/2013 )

Mijn clubgenoot had zich (een beetje) gestoord aan wat ik schreef over mijn resultaat van afgelopen zaterdag. Ik omschreef dat als zeer slecht. Kampioenschap in groot verband verloren enzovoorts. Hij zei dat hij wilde dat hij alle weken zo speelde. Dat was dus 6 prijzen van 11 duiven. Dat is inderdaad meer dan me toekomt maar... Als club in de voorvlucht werden we met die zuidende zw helemaal weg gespeeld. Die keren dat we tegenwind hadden kregen we steeds VEEL te veel. Duiven die in de club niet per tiental wonnen wonnen 1 per 25 in groot verband. Duiven die in de club amper prijs wonnen wonnen in groot verband per tiental. Zaterdag zat ik 4 minuten na de eerste prijs in de club. De 1e prijs in de club waar zo sterk werd gespeeld was nu goed voor prijs 1.565 in Brabant 2000 !! Bij tegenwind zou je zeggen wat zitten elders slechte duiven. Bij sterke wind mee zou je zeggen wat zitten in jouw club slechte duiven. Met tegenwind krijgen we te veel, met sterke wind mee VEEL te weinig. Met kwaliteit heeft dat allemaal weinig te maken. En waarom die verschillen in Belgie minder groot zijn is inderdaad vreemd.

Straf (23/06/2013 )

In het machtige Tienverbod moet je rap zijn.En dat was vandaag Geyselings uit Grobbendonk. Een duif mee op Noyon en die won de 1e prijs.Snelheid  2.044 mpm. De man had 2 jaarlingen mee en wint in de categorie jaarlingen ook de 1e prijs. Die duif deed slechts (hm) 2.029 mpm.Straf zeggen de Belgen. massa inkorver (23/06/2013 )In het Kempen Verbond (Belgie) speelt men wekelijks Quievrain. De meeste met 2 duiven, verleden week een uitschieter. Iemand had liefst 9 duiven mee! Interessant (23/06/2013 )Velen denken dat ze voor betere duiven (nog) naar Belgie moeten.Ik wijs er vaker op dat (eendaagse) fondvluchten in Nederland vlotter verlopen. En... dat de overvlucht flink in het voordeel is met wind mee. Gisteren speelden de Belgen Gueret, Zuid Nederland vanuit La Souterraine. En die plaatsen liggen zeer dicht bij elkaar. Concoursduur in Belgie ongeveer een uur.En in Nederland: Ongeveer.... een uur. De Nederlandse duiven echter, vooral die van Oost Brabant, vliegen ruim 100 mpm sneller !!!Vanwege later lossen waarschijnlijk. De wind neemt bijna steeds toe in de loop van de dag en dat verklaart mede het voordeel van de overvlucht. Geschiedenis herhaalt zich (22/06/2013 )De vluchten van vandaag waren een replica van verleden week.Kalme ZW in Frankrijk en hier stevige wind mee met als gevolg dat de overvluchtopnieuw lachte. Maar die zijn voorheen al genoeg in het nadeel geweest.De eigen duiven kwamen dit jaar prima, verleden week was het voor het eerst minderen nu nog meer.  Omdat het geluksvluchten waren met die hoge snelheden?  Niks van. De vorm verdween en ik weet waarom. Ik had al geen goed gevoel, wilde aanvankelijk niet mee doen maar sta boven aan in de kampioenschappen van Hart van Brabant waarin toch sterke centra als Goirle en Tilbug spelen.En ofschoon het me allemaal weinig zegt wilde ik de titel toch niet weg geven. Heel de voorvlucht was gezien, alle duiven kwamen uit het noorden, maar dat mag geen excuus zijn.Zelfs de 732, verleden jaar 1e kamp.duif vitesse, 1e kamp.duif HaFo, 1e kamp.duif over alles en 1e kampioenduif H v Brabant miste. En die had dit jaar toch echt 10 op 10.Maar elk nadeel hep zijn voordeel. Met nog een vlucht te gaan is het kampioenschap opnieuw spannend. En nu weet ik ook wat het is slecht te spelen, iets wat sommigen zo vaak overkomt. Eyerkamp (20/06/2013 )Mensen, vooral buitenlanders, vragen me regelmatig of Eyerkamp goede heeft. NATUURLIJK heeft die goede. Als je ziet wat die alleen al kocht op de verkoping vanLeo Heremans 4 jaar terug is duidelijk dat die alleen voor het beste gaat. Eigenlijk zouden er na die verkoop betere Heremansduiven op de Eyerkamphokken moeten zitten dan bij Eyerkamp zelf. Kopen van een kweekstation schrikt af. Nergens voor nodig dus. Hmmm (20/06/2013 )Ik speel dus met weinig duiven. Afgelopen zaterdag (Pithiviers) was de slechtste vlucht dit jaar. De sterke wind mee, 2.000 mpm., mag voor sommigen een excuus zijn. Voor mij niet. Uiteraard zat de overvlucht enorm in het voordeel maar ook in de club was het resutaat met 7 prijzen van 12 matig. Bovendien geen kop. En het lijkt er op dat ze van die vlucht met die enorme snelheden meer geleden hebben, dan van de vorige Pithiviers met beukende tegenwind. Toen trouwens ook prima werd gespeeld. De terugval in vorm die ik constateer lijkt mij echter eerder een gevolg van niet poetsen. De afgelopen dagen was het enorm klam en vochtig en dat ruik je onmiddellijk als je op de hokken hier komt die eens in de zoveel jaar wordenschoongemaakt.Hoewel ik in het Hart van Brabant vlot bovenaan sta in de kampioenschappen met ook 2 kanshebbers om 1e Asduif te worden (de 12-702 en de 11-732) denk ik er over om niet in te manden. Vanwege de tanende conditie dus. Trouwens, over Asduiven gesproken. Verleden jaar was in dit verbond met liefhebbers uit een tiental plaatsen waaronder Tilburg en Goirle de 11-732 1e Asduif. Geen mens heeft me daar ooit aan herinnerd!! Niemand sprak me er ooit over aan. Zo betrekkelijk is het allemaal!   Snapt u het? (20/06/2013 )Gisterenavond laat een pieper die van het dak verloren ging opgehaald in Vlimmeren, hier 26 km vandaan. Deze morgen met een slaapkop per ongeluk los gelaten en ze zit terug in Vlimmeren. Het beestje is 7 weken oud. Jongen die ik lapte van 10 weken oud vonden de weg van 10 km dan weer niet naar huis.Hoe vreemd toch. Snapt u het? (20/06/2013 )Gisterenavond laat een pieper die van het dak verloren ging opgehaald in Vlimmeren, hier 26 km vandaan. Deze morgen met een slaapkop per ongeluk los gelaten en ze zit terug in Vlimmeren. Het beestje is 7 weken oud. Jongen die ik lapte van 10 weken oud vonden de weg van 10 km dan weer niet naar huis.Hoe vreemd toch. Ook goed nieuws (18/06/2013 )Het duivennieuws is gelukkig niet allemaal slecht. Zo is Peter v d Merwe dit jaar in mijn ogen verreweg de beste speler van Nederland. En ik kan met enige trots zeggen dat mijn duiven daar een rol in spelen.Hij haalde hier eerder zijn Favorietje. Wat die aan jongen gaf is fenomenaal. Talrijke winnaars op vluchten met een deelname tot 40.000 duiven. Ook in de nakweek echt subliem.  Dat smaakte naar meer en ik gaf hem nog 4 eitjes.De AS duiven werden tegen elkaar gezet en weer heeft hij een formidabele duif.- Won van die keiharde Bourges 3e NPO van 9.898 duiven.- Van Chateauroux 11e NPO van 9.612 duiven.- Van Argenton 18e NPO van 7.584 duiven. Totaal 7 maal bij eerste 100 NPO.Dus uit 2 rechtstreekse van mij. En ik overal maar duiven kopen voor de fond en nergens mee lukken. Die duiven zitten nu bij een betere vakman zeker?  -----------En nog dit. Als je ECHT goede hebt hoef je er niet veel te hebben. Neem Tijn Oomen Ulicoten.Die heeft EEN goede, maar wat voor een. Er zullen er in den lande niet veel zijn die zo presteerdenals deze Rinus van Gasteldoffer. Vanaf 2008 tot en met 2 weken terug de ene kopprijs na de andere. Afgelopen zaterdag van Pithiviers, een vlucht aan 2.000 mpm, ging hij jammerlijk verloren. Nou ja verloren. Hoe kan zon ervaren rakker op zon makkelijke vlucht verloren gaan. Sinds vandaag weet de baas het. De duif is zwaar gewond opgeraapt in de buurt van.... Pithiviers !!!Tijn gaat er 1.000 kilometer voor rijden om de duif op te halen.Over een geluk bij een ongeluk gesproken. Zwarte maandag (18/06/2013 )Gisteren prachtig weer maar een rampdag voor velen die gingen lappen. Overal weer massas jongen kwijt. De man die verleden jaar m.i. de beste was met jongen in Br2000 verloor bijna eenderde. F Damen, verleden jaar prima op de eendaagse, verloor er ong 25 van de 70.En die had nog geluk dat hij ze met de oude lapte. Anders was het mogelijkhelemaal een ramp geweest.Jonge duiven moeten kennelijk ergens aan wennen, ergens doorheen, want in Belgie van Quievran en Noyon amper of geen verliezen.MAAR WAAR MOETEN ZE AAN WENNEN ????????????W V S legt een link met verduisteren. Geloof ik niet in. Anderen en ik handelen nietanders dan we altijd deden en niets verloren. Maar die W (lid WOWD) is wel iemand die mee denkt! Andere berekening (16/06/2013 )Heb uit heel betrouwbare bron dat de WOWD met de gedachte leeft uitslagen anders te gaan berekenen. De voorvlucht zou te zeer in het voordeel zijn en de overvlucht zou compensatie tijd krijgen voor elke km dat men verder speelt. Het is iets ingewikkelder maar daar komt het op neer. Dhr Reiling heeft een en ander onder handen en zou van Chateauroux al een zogenaamde schaduwuitslag maken met compensatietijd voor de verdere afstanden. - Mensen in Zuid Holland zullen raar opkijken. Daar klaagt men in de voorvlucht over het overwicht van Gouda en omstreken. (betere duiven?).- In Limburg klaagt ook de voorvlucht vanwege het overwicht van de verdere afstanden. Liefhebbers als Rutten en v d Pasch wonnen er al een NPO concours met tegenwind en 50 km overvlucht! - In Brabant vindt men de overvlucht, met name Nieuwendijk en omgeving te goed liggen. Die overvlucht zou dus nog meer de lakens naar zich toetrekken bij compensatie. En welke Belg haalt het in zijn hoofd tegen de overvlucht te spelen? Niemand. Ze gaan in de voorvlucht inkorven zodat ze zelf in de overvlucht zitten.Blois 2006 fungeerde als kapstok. Dat de voorvlucht toen beter speelde en te veel kreeg geloof ik graag.Het was een vlucht met tegenwind. Zou de gedachte aan compensatie ook opgekomen zijn als men de vluchten van afgelopen zaterdag met sterke wind mee had bestudeerd? Het overwicht van de verdere afstanden, hier EN in Belgie was gewoon genant. In veel samenspelen werd er eerdere geklokt dan in de voorvlucht. Zie ook wat ik er eerder over schreef toen ik Sint Willebrord, Baarle Nassau vergeleek met Goirle. Zo pas won Johan van Boxmeer op schitterende wijze een NPO concours met voorsprong, dat was in de overvluchtmet... tegenwins. Het is in feite toch zo simpel.Met wind TEGEN heeft de voorvlucht inderdaad een beetje voordeel. Met wind MEE heeft de overvlucht VEEL voordeel. In ons landje met veranderend weer heft het een het ander op of... het moet zijn dat de overvlucht te veel voordeel heeft omdat het vaker ZW wind is dan NO wind. Waarbij komt dat BIJNA STEEDS de wind in de loop van de dag nog toeneemt ook.De bedoelingen zullen wel goed zijn maar ik mis realiteitszin. Enkele jaren terug lag ikzelf in de clinch met de WOWD toen die het mooiste en grootste concours van de wereld om zeep hielpen vanwege onaanvaardbare verliezen. Ik stelde dat van 4.5 kilometer meer jongen verloren gingen dan van 450 km.Zelf verloor ik van Orleans en zelfs van Chateauroux, 100 km verder, geen pluim.Ik durf niet te zeggen hoeveel ik er nu al kwijt ben van lapvluchtjes enkele straten ver. De WOWD kan m.i. beter energie steken in de onverklaarbare verliezen aan huis en van het lappen over KORTE afstand dan de feiten negeren. En die zijn dus dat vandaag de voorvlucht bevoordeeld is en morgen de overvlucht. Vandaag (15/06/2013 )Wat het weer al niet vermag.Vandaag over ongeveer dezelfde afstand. De snelste duif in Friesland vloog 2.066 mpm.Die in Zuid Holland 1.733 mpm.Ofwel een GIGANTISCH verschil van maar liefst 300 mpm. bar (15/06/2013 )Voor het eerst dit jaar bijzonder slecht gespeeld.De 12e getekende van 12 mee typeert deze vlucht. Zeven prijzen van de 12 in Br 2000 gaat nog maar veel te laat begonnen. Hoe je in de voorvlucht in het nadeel is met die ziedende zuidwesterblijkt uit het volgende: Sint Willebrord (en daar zouden de beste zitten).        10.29 uGoirle (EN DAT LIGT 12 KILOMETER VERDER)               10.19 U        (2.029 mpm)Dus ondanks 12 km overvlucht liefst 10 minuten eerder geklokt!Mijn oudste duif, een van 2010, nog afwezig. Won 4 x 1e (club). Maar elk nadeel hep dus zijn voordeel. Liefhebbers die anders de uitslag niet raken zitten nu vroeg.  Het houdt niet op (14/06/2013 )De mails stromen binnen over verliezen met jongen. Neem Jan v Br.Leerde zijn jongen op op het einde van de straat. 6 kwijt.Een ander groepje was 6 keer op dezelfde plek gelapt. De 7e keer 7 kwijt waarvan er eenbij de bijna buren binnenliep. Ook een handvol duiven aan huis verloren die al waren geleerd. We houden er over op. Wat ik wil zeggen is als U jongen verloor U de enige zekerniet bent en U niet met zieke duiven hoeft te zitten. Zodus (14/06/2013 )Dus morgen zaterdag meer weten over het weer op de vlieglijn?Over de windrichting en kracht op diverse plaatsen?Klik op latest news en vervolgens op vtm !!    Ook een optie? (14/06/2013 )De mails rollen binnen over verliezen met jongen. In Vlaanderen is het volgens J Meurysse (Dentergem) en die speelt prima, al even erg. De man moet zelf werken, heeft geen tijd om ze op te leren en zet ze ineens in op een officiele vlucht. Hij verliest wel duiven maar heel weinig en zeker veel minder dan de mannendie vaak lappen.Heb eenzelfde verhaal vaker gehoord. Gewoon NIET lappen, de eerste vluchten slecht spelen neemt men er bij.    Van kwaad tot... (14/06/2013 )Met de raadselachtige verliezen van jonge duiven, aan huis en van lapvluchten met mooi weer, lijkt het van kwaad tot erger te worden. Gezien de namen van prima liefhebbers die eveneens slachtoffer worden lijkt hetweing met klasse of gezondheid te maken te hebben. Straks wordt het hopelijk beter. Zo kregen Louis en Eugene Stabel Goirle tikken maar hun duiven lijken nu het kwade door.Elders in Goirle wel veel verliezen. Jordi en Frans Damen, in voorgaande jaren prima op de eendaagse, hebben er nog 25 van de 70. W Vermetten Alphen is een prima speler. Korfde 8 jongen in voor Duffel, de helft kwijt. En zo kan ik nog heel lang doorgaan. Maar het meest vervelende is dat niemand een verklaring heeft.Duidelijk is wel dat we voortaan anders te werk moeten gaan met opleren.Of veel vroeger beginnen of veel later. Hoe vreemd toch (13/06/2013 )Gisteren jongen gelapt van 10 kilometer. Ze kwamen bijzonder slecht naar huis en enkele helemaal niet. Er stond een stevige zuidwestenwind en alle duiven waren veel te laat. Overgewaaid zou je denken. Wie schetst echter mijn verbazing toen de laatkomer uit het zuiden arriveerden. Alsof ze op een soort muur waren gebotst.Gisteren hadden we ook een leervlucht vanuit Duffel, 50 km. In Alphen, 5 km ten noorden van mijn woonplaats, woont ene V die zeer goede duiven heeft. Hij was er van Duffel ook een aantal kwijt. Ook die waren er niet over gevlogen wat je met die sterke zuidwestenwind zou verwachten maar hier in B N bij J G binnengelopen. Ook die leken op een soort muur gebotst. Misschien doet die J G wel het verstandigst. Die leert ze pas op vlak voor het spel begint. Duiven die je niet opleert blijven van het opleren ook niet achter redeneert hij. BELANGRIJK (12/06/2013 )1.000 bezoekers per dag voor mijn logboek alleen is maar heel gewoon. En als je zo veel bezoekers trekt schept dat verplichtingen. Vriend Mike heeft de site verder geoptimaliseerd en hoe.  Vanaf nu kan U op vluchtdagen het weer op alle lossingeplaatsen op HEEL de VLUCHTLIJN zien. De westenlijn, de middenlijn, en de oostenlijn. En ook de Belgische lossingen. KLIK OP LATEST NEWS EN KLIK OP VTM. Verdere info op pagina 803 en volgende. Intypen en op enter drukken. Waarmee gelukt (12/06/2013 )Mensen vragen me herhaaldelijk wat voor duiven die ik de laatste jaren bijhaaldevoldoen. Heb er inderdaad veel bijgehaald. Van zeer goede spelers uiteraard en, weer uiteraard, van hun beste. Maar wat valt dat tegen. Bijvoorbeeld: Van enkele Belgen die aan huis 1.000 euro stuk vragen flink wat jongen gekocht en allemaal rommel. Duiven die wel voldeden:- Van W de Bruyn.- Een duivin uit een duivin van Luc van Mechelen- En een duivin van Jos Goessen vliegt prima. Geen super maar wel een goed.Verleden jaar nog beter maar om een of andere duistere reden zijn jaarlingenhier op hun best. Om met W de Br te spreken: Hier zijn veel betere duiven vertrokkendan ingehaald.      Belgie (10/06/2013 )De KBDB heeft voor het weekend halve fondvluchten voor jongen verboden vanwege overal te geringe voorbereiding. Knap gedaan. Na heel veel jaren eindelijk mensen met visie aan het roer zo lijkt het. In het Tienverbond stonden 621 duiven op Noyon, ingezet door..... 129 liefhebbers! In het Diamantverbond (streek Berlaar) speelt men met nog minder duiven en ben je een grote als je er 5 mee hebt.    Waarom? (10/06/2013 )Waarom hebben mensen altijd een smoes klaar als het minder gaat?Zoals:Het regende hier. Mijn duiven hebben geen drinken gehad. Mijn duiven hebben in onweer gezeten. Mijn duiven moeten kopwind hebben. Kreeg net een mailtje van Co Verbree. Hij krijgt de duiven niet in vorm. Wist niet eens dat het bij Co minder ging dit jaar. Maar er is toch niets mis mee er gewoon voor uit te komen als duiven minder vorm hebben? Als het een groot kampioen als Co kan overkomen kan het eenieder gebeuren. Niet meer normaal (09/06/2013 )In Belgie had men gisteren een nationale vlucht uit Poitiers en dat was uiteraard ook een harde. De overwinning gaat naar Luc Sioen en die woont in Vlaanderen, de provincie waar de beste eendaagse fondduiven van de wereld zouden zitten. Het was een duif van Willem de Bruyn.Verleden week wonnen mijn duiven twee eerste.Van Pithiviers met liefst 7 minuten voorsprong (de 2e prijs tegen meer dan 15.000 duiven) en ook in Belgie een geweldige uitslag met jongen. Tegen bijna 1.200 duiven werd begonnen met 1, 2 en 3. Beide winnaars waren van W de Bruyn.Gisteren van Bourges 3 De Bruyn duiven bij de eerste 10.Calon won 2 weken oprij de 1e. Met een duif van W de Bruyn.Kortom aan de serie overwinningen en asduiven in provinciaal en nationaal verband lijkt geen eind te komen.Denk aan de 2e Nationale Asduif Cassaert, de olympiade duiven van v d Pasch, de olympiade duif van C Everling, de super van Broekhuizen, de nationale winnaars van Vanlint en nog zo veel meer. Nergens geen slechtere duiven dan in Zuid Holland mailde me iemand. Dat geloof je toch niet. De voorvlucht (09/06/2013 )Gisteren speelden we hier Creil en Bourges. De verschillen tussen de voorvlucht en de overvlucht zijn verbijsterend. Op beide vluchten waren het de liefhebbers op de kortste afstanden die enorm veel beter waren.In Belgie zien we eenzelfde beeld. Over goede ligging gesproken. Om een idee te geven waartoe dit leiden kan:Mijn 710 won in de club niet eens per tiental. In groot verband echter ruim 1 op 30. En zo is het de laatste weken met die tegenwind steeds: We krijgen veel te veel. Duiven die per drietal ruim buiten de prijzen vallen winnen een GOEDE prijs per viertal!Met zw wind is dat juist omgekeerd.   Koopman (08/06/2013 )Gerard had ze weer goed kan je straks overal lezen.  Hij pakte van Sens (563 km) 7 duiven op 20 minuten. En dat van 102 duiven mee. Denk dat hij ooit beter gepakt heeft.   Opnieuw harde vlucht (08/06/2013 )Ook vandaag helder weer en een bijna ontstuimige tegenwind. De uitslag in de club was redelijk. In groot verband evenals verleden week 11 prijzen van 13 duiven waarvan 9 prijzen per tiental. En dat terwijl ik er maar op een recht had. Na de 11e duif (dus van 13) zijn er evenals verleden week nog een massa prijzen te verdienen. Ongeveer 650. Dus gewoon redelijk goed. Dat schiet op (07/06/2013 )Amper 2 maanden geleden duiven met pijn in het hart weg gedaan omdat het er van mijn allerbeste waren en... ik er geen plaats voor had. Hokken vol. Hoe anders is dat nu. Deze week 19 jongen gespeend (enkele van Peter T en John W)omdat... er ahw een leegloop is. Ook hier wekelijks een aantal jongen minder. Van de 56 vroegen zitten er nog 22. Vanaf maart gingen er verloren dus nog maar een aantal bijgezet, 47 in totaal. Daarvan zitten er nog 18. Vandaar dat bijzetten van piepers deze week. Een geluk bij een ongeluk is dat ik kweekduiven achter de hand heb. Sommigen hebben die niet maar zijn evengoed eenmassa jongen kwijt. Niet bevorderlijk voor de ambitie. Plezant (04/06/2013 )Goed spelen met keihard weer, een stevige NO wind en meer dan 400 kmzoals afgelopen zaterdag is toch plezant. Zo kreeg ik verschillende sms jes van kennissen. Ik heb hier de 1e en zit op 42. Hoe laat jij? Vroeg iemand die dezelfde afstand speelde. Op 32 antwoordde ik. Hij weer. Denk dat je een fout maakte. Mag ik de juiste tijd?Een ander aan de telefoon. Dat was rond 50. Zijn er al duiven?Op 32 antwoordde ik. Ik bel je wel terug als je nuchter bent zei hij. ha. Ravage (04/06/2013 )Naar aanleiding van vorige post kreeg ik 2 telefoontjes en 2 mails. Men noemde namen van andere liefhebbers die een massa jongen kwijt zijn.De meeste zo maar van het hok gevlogen maar ook van het lappen. En dat terwijl er die dag amper een wolkje aan de lucht was. Of misschien zat het daar wel in. Bij anderen daarentegen ging niets verloren. Snap er dus helemaal niets van. Zelfs jongen die Quievrain/Pommeroeul gevlogen hadden vlogen weg van het hok. Wat is dat toch? (03/06/2013 )- JvdP liet zijn jongen los. 50 stuks, 34 kwijt. - RvT liet zijn jongen los. 68 stuks, 30 kwijt. - PvB liet zijn jongen los. 32 stuks, 17 kwijt. - WvR liet zijn jongen los. 28 stuks 11 kwijt. Met het weer was niets mis, ook geen overkomende duiven. Wat dan wel?Als we dat eens wisten! Quievrain jongen (02/06/2013 )Vandaag voor het eerst met jongen gespeeld. In de grote overkoepeling Antwerpen vlogen naar Belgische begrippen erg veel duiven, 1.172 stuks, en ook hier prima gespeeld. Alle podiumplaatsen ofwel 1, 2 en 3. Die 3 duiven zaten wat vooruit en de winnaar is er opnieuw een van Willem. Die 3 jongen vlogen ook sneller dan de oude en jaarlingen terwijl het toch hun eerste Quievrain was bij pittig weer met die tegenwind. 37 Duiven mee, 26 prijzen waarvan 14 per tiental. Over gisteren nog dit:Apparaat te vroeg ontkoppeld. Als ik de 11e duif heb (van 13) zijn er nog ruim 1.300 prijzen te verdienen. In de club was de prijsduur per viertal ongeveer 25 minuten wat weinig is voor 415 km met die krachtige no wind. Weer gevlogen (01/06/2013 )Vandaag vlogen we voor het eerst verder dan 400 kilometer. Het is een keiharde vlucht geworden met stevige tegenwind en geen 1.200 mpm voor de snelste. Met de uitslag was weer weinig mis:De eerste duif vloog in de vereniging ruim 7 minuten los vooruit. Verder ook nog 3 en 5. - In Hart van Brabant tegen 2.090 duiven werd het 2, 14, 19 (11 op 13).- In R4 tegen 4.191 duiven werd het 2, 26, 34 enz (11 op 13).En tegenwoordig maakt men op internet ook een uitslag van alle rayons samen, dus de gezamenlijke lossing. Veel en veel te breed en groot die afdeling, de wind heeft te veel invloed en was deze keer zaten in ons voordeel. - Enfin tegen niet minder dan 15.735 duiven werd ook beginnen met de 2e prijs (met dank aan Willem).Werden verleden week 13 prijzen gewonnen van 16 duiven (per viertal) ook vandaag was er weinig mis mee met 11 prijzen van de 13 in dit keiharde weer. Saillant detail: De 2 duiven die misten waren gekochte duiven.     Frappant detail. Mijn afstand is 413.300 kilometer en die van Peter v d Merwe is... 413.300 kilometer. Hij heeft een snellere dan ik maar dat is ook de enige van de 22.000 Zuid Hollandse duiven die snller was dan mijn duif. Het concours in Zuid Holland duurde ruim een half uur, het concours in mijn club duurde... ruim een half uur. Per drietal. Per viertal geen half uur! Knap hoor (31/05/2013 )Alle bewondering voor Beute. Zelf een 1e NPO winnen en er nog een weg geven die ook een 1e NPO wint op dezelfde dag? Dan mag je terecht trots zijn en hoog van de toren blazen. Doe dat maar eens na. Smaakmakers (30/05/2013 )In Belgie waren er verleden zaterdag, de dag met dat mooie weer en die teisterende tegenwind veel uitblinkers en veel verliezers. Dat heb je met zulk weer. In Nederland vond ik Verkerk, P v d Merwe en Koopman smaakmakers.P v d Merwe was misschien wel de beste maar Peter speelt altijd goed. Wat Bas en zijn vader en Koopman betreft, die rollen niet wekelijks de uitslag op.Kan ook niet en zou ook niet goed zijn. Maar waarom hebben ze ze wel uitgerekend die NPO vlucht op de rails vragen mensen zich af. Op Pipa kan je van Gerard K de afstamming van diens eerste duiven zien. Allemaal goede afstamming, maar dat hebben mijn duiven ook. Alleen kunnen die niet een NPO vlucht domineren. En wat nu zo merkwaardig is? Die winnaars van Koopman blijken niet eens superduiven, verre van. Dat waren prijsvliegers en weinig meer. Toch petje af hoor. Ook voor GJ B. Won zelf een 1e en leverde de winnaar van PvdM. Commerciele prutser (29/05/2013 )Ik had diverse kinderen van de Olympiade 003 van Heremans, Gust Jansen. De Olympiade is een goede kweker, laat daar geen misverstand over bestaan, maar ik had pech. Ze waren niets waard, dus........................ opgeruimd. Moet je zien wat er nu betaald wordt voor duiven met als enige referentie kind Olympiade. Wat zijn veel duivenliefhebbers toch ongelooflijk goedgelovig.    Voor beter begrip (29/05/2013 )Als ik het over concoursduur heb refereer ik altijd naar de eigen club. Daar is die, behoudens sterke zw wind, altijd veel korter en dat toont beter.... Afgelopen zaterdag waren het dus 11 prijzen op 16 in clubverband en per drietal.In groot verband waren dat 13 prijzen op 16 per viertal. Zij ook vermeld dat er in de club geen overnachtspelers wonen die het concours eventueel zouden rekken. De beste? (28/05/2013 )In Friesland zitten de beste beweren (sommige) Friezen. Afgelopen zaterdag was hert dan weer voor de goede. Wij speelden van ong 220 kilometer en zij ook.Hier duurde het concours 12 minuten, daar een half uur terwijl de snelheid van de eerste duiven hetzelfde is. Grote namen daar pakken ze dunner dan Verkerk klokte van meer dan 500 kilometer. Als die eenmaal aan het draaien is pakt hij er 5 of 6 per minuut. Opmerkelijk (28/05/2013 )Waar blijven onze duiven verzuchten liefhebbers soms. Dienaangaande kregen we een merkwaardig schrijven van dhr H v d Oetelaar. Die had contact gehad met B Pieper die afgelopen weekend enkele goede duivenverloor terwijl het toch helemaal geen weer was om duiven te verliezen.Wat bleek?Van de luchthaven Zaventem had men contact met hem gezocht want daar waren enkele van zijn dujven dood gevonden. Een vliegtuid was bij het dalen in een zwerm duiven terecht gekomen. Een niet alledaags bericht. 100 percent (26/05/2013 )Net de uitslagen van Union Antwerpen en ZAV eens bekeken. Onvoorstelbaar hoeveel liefhebbers 100 percent scoren of bijna.Ook opmerkelijk veel liefhebbers een prijs met slechts een duif mee.   Belgie (26/05/2013 )Mensen vragen me regelmatig waar mijn duiven in Belgie vliegen. Dat is in de grote Union Antwerpen met alle grote namen. De Union ook waar mijn jongen verleden jaar Algemeen kampioen werdern. Gisteren op een van de grootste afstanden met oude 4 op 4 en met jaarlingen 7 op 8. Na de 7e duif waren nog bijna 250 prijzen te verdienen. Met prijspercentage is niets mis, wel met pure kop pakken en daar gaat het toch vooral om. Je moet ze pakken als Danny van Dijck. 13 op 14 en pure kop erbij! Of zoals M Wouters mag ook.    Te bescheiden (26/05/2013 )In groter verband waren het op Peronne geen 12 prijzen op 16 maar 13. Dat stamp en stampvroege mankeerde er aan. Terecht (25/05/2013 )Leo Heremans en Pipa komen momenteel erg in de publiciteit en die is niet altijd positief. Toch moet men Pipa aangeven dat daar waar ze de klasse van de duiven de hemel in schrijven ze een punt hebben.De Leo heeft echt duiven van buiten categorie. Uiteraard ook slechte, maar toch.Niemand leverde recentelijk zoveel goede duiven af.Neem het Schanulleke van W de Bruyn, een absoluut fenomeen. Peter Theunis (Emgregts Theunis) heeft nu ook zon wonderduif. Die won:1 van 7.696 d.2 van 24.457 d.3 van 9.503 d.3 van 8.115 d3 van 6.326 d.De vader van dit vliegend wonder komt rechtstreeks van Heremans. En dan te weten dat Peter er slechts een duif kocht.      Schitterende vluchten (25/05/2013 )Wat waren de vooruitzichten archi slecht. Heel de zaterdag zou het regenen met eensterke tegenwind en erg koud weer.Sommigen haalden dan ook opgelucht adem toen diverse vluchten werden afgelast. Maar hoe anders zou het uitpakken. Perfecte duivenvluchten bij echt duivenweer. Blauwe hemel en tegenwind.Ik keek even raar op toen ik de aankomsttijden hoorde van de eerste duiven van Emgregts Theunis en Smeekens. Dat bleken achteraf vooruitvliegers.  Na het verlies van enkele bijzonder goede duiven is het bestand gereduceerd tot 16.Daarvan wonnen er 12 prijs per viertal. 8 wonnen prijs per tiental.Met weinig duiven val je niet op, maar kan nergens iemand vinden die de helft thuis heeft als ik de helft heb. Dus zeker niet slecht.In Belgie officieus 11 prijzen van de 12 van Angerville, 390 km.     Die weermannen toch (25/05/2013 )Zaterdag 10.30 uur. Over (ongeveer) een half uur komen de duiven aan. Buiten is het stralend weer, helder met wat witte wolken en een zeer kalme no wind. Duivenweer zoals men niet te vaak ziet. Wat zullen veel mensen balen, vooral LImburgers. Daar wordt helemaal niet gevlogen. En toch valt een beetje begrip op te brengen voor de verantwoordelijken. Dinsdag verwachtten alle weerstations voor vandaag heel de dag regen. 95% stond op tt.Beslissen tot niet vliegen kan goed uitvallen, maar... die beslissing werd dit keer te vroeg genomen, alle goede bedoelingen ten spijt.Maar de duiven moeten nog aankomen. Misschien valt het tegen maar dat is met dit fraaie weer en de buren in de tuintjes amper denkbaar. Straf (24/05/2013 )Over mijn verliezen van verleden week kon je lezen.  Wat ik vandaag hoorde bij anderen was ook straf zoals de Belgen zeggen. R v Tilburg had een prima duif. Net die kwijt.D Staes, sukkelend met zijn gezondheid en nog wat plezier aan zijn duiven. Ook zijn 2 beste kwijt.   J v Boxmeer slechts 3 kwijt. Daaronder een van zijn beste.Embregts Theunis idem dito.In Zuid Holland kwamen ze nog slechter dan hier maar amper verliezen. De Bruyn verloor er van die massa slechts 3. Daaronder wel zijn beste van verleden jaar.In Belgie ging het heel wat beter maar toch. Luc van Mechelen een kwijt. Zijn eerstgetekende. ENZOVOORTS!   Wat is dat toch (24/05/2013 )Hoorde opnieuw van 2 liefhebbers dat ze hun jongen loslieten en savonds tweederde weg. Bij een betrof het zelfs duiven die goed opgeleerd waren. Wat is dat toch vraagt een mens zich af? Weer voor morgen (24/05/2013 )Het zou morgen zaterdag, de dag van de grote Bourges in Belgie, archi slecht zijn met 95% kans op regen. Velen hielden hun duiven thuis, in Nederland werden vluchten afgelast.En hoe is de situatie nu op vrijdag?De weerlijn geeft voor morgen een 9.Veel zon, helder, n wind maar wel koud en daar kunnen duiven tegen.We zullen zien. Nogmaals 18 mei (24/05/2013 )18 Mei was hier geen rampvlucht maar toch waren de verliezen niet te verwaarlozen.Heb mijn licht eens opgestoken. 5 op19,4 op 19,5 op 25,4 op 5,5 op 56,4 op 19, 6 op 17. Ik sprak 2 liefhebbers die niets verloren. Twee liefhebbers die amper prijs spelen. Prima spelers zoals de Bruyn, Embregts Theunis, J v Boxmeer, Stabel Goirle verloren weinig duiven maar wel hun beste !!! Het raadsel (23/05/2013 )Het raadsel van afgelopen zaterdag. De verliezen lijken hier niet zo groot maar... waarom zijn het bijna overal (ook bij mij) vaak de beste duiven die verloren gingen?En waarom waren veel duiven zo steen en steen kapot en krepeerden ze van de dorst, vooral laatkomers?Het laatste verklaart waarom zondag na 08.00 uur geen duif meer is nagekomen. Vanwege gebroken dus. Waarom? Zo slecht was het weer ook weer niet. Dat hakt er in (23/05/2013 )De concoursen verliepen bij ons tot heden in een flitsend tempo en duurden meestal amper 8 minuten. Afgelopen zaterdag kwam daar verandering en dat heb ook ik geweten. Probleem is dat als je weinig speelduiven hebt (13 koppels) je weinig kan hebben en het wordt nu echt een ravage. Gingen verloren door kwetsuren, de roofvogel of de vluchten:- De 2e kampioensduif 2012 na hokgenoot. Tevens 4e Kampioensduif in Hart v Brabant. Een tweejarige duivin. Miste verleden jaar niet en vloog zeer veel kop.- de 1e Kampioenduif navluchten 2012. - De 1e Kampioenduif jongen Rayon in 2012. - 1e Kampioenduif jongen club in 2012 (aangemeld door Johan van Boxmeer).- Een duivin die verleden jaar 7 op 7 won waaronder een eerste.- Verleden week dan liefst 6 duiven verloren waaronder de eerstgetekende. Had nog niet gemist, won verleden jaar de 2e prijs van een harde St Quentin (minder dan 1.200 mpm) na een hokgenoot in het rayon, 6.500 (!) duiven. Van die vlucht won ik toen van 3.500 duiven 1, 2, 3, 4 en 5. Van die 5 duiven zit er nog een. Een kwart van je duiven verliezen op een vlucht zou kunnen duiden op geen conditie maar dat is niet te rijmen met de uitslag. Er werden 4 vroege duiven geklokt die in de ver 3, 4, 5 en 6 wonnen en ook in groot verband erg vroeg.In HEEL Brabant 2000 is er maar EEN liefhebber die 5 duiven heeft als ik er 4 had maar die had er veel meer mee. Waarom ik zo makkelijk duiven verlies op slechte vluchten is me een raadsel. Zit het in de soort? Ik heb geen soort.Nog merkwaardig: De 6 duiven die verloren gingen afgelopen zaterdag waren alle 6 doffers. Van de duivinnen ging er niet een verloren. Van de doffers dus de helft. Vreemd allemaal. Belgie (21/05/2013 )Anders dan bij ons had men in Antwerpen zaterdag een vlekkeloze race uit Angerville.Van mijn 4 oude wonnen er 3 prijs.Van de 12 jaarlingen dit maal geen 10 prijzen maar wel 8.We hadden wat vroeger mogen beginnen maar dat valt niet mee tegen sommige grote namen die tot 100 duiven inmanden. Het goede nieuws is dat de 7 eerstgetekenden alle 7 prijs wonnen.Van alle Hafo vluchten dit jaar werden TELKENS de 4 eerstgetekenden gepakt met de jaarlingen. Anders dan voorgaande vluchten waren er ditmaal wel uitblinkers, met name sommige grote hokken die vroege duiven pakten en een hoog prijspercentage. Geen namen van die lui dit keer uit angst er te vergeten zodat sommigen niet de eer krijgen die ze toe komt. Spraakmakend (20/05/2013 )Elk heeft zijn mening over de verkoop van Leo Heremans. Kwaliteit mag betaald worden, maar dit vinden velen er over.Een laat jong van 2012 dat nog niets heeft bewezen, broer van een duif die nooit een eerste vloog en nooit verder dan 125 kilometer voor 39.000 euro?Veel gekker moet het toch niet meer worden. En dat zal Leo H zelf misschien ook wel vinden.   Bar (19/05/2013 )Gisteren de eerste slecht verlopen vlucht dit jaar. Van Sens, bijna 400 kilometer stond de prijskamp ongeveer 50 minuten open. En ik vrees dat de duiven van Friesland er nog slechter afkwamen. Die keerden hier massaal om en trokken terug Belgie in. Het weer/zicht was niet eens slecht en waarom die omkeerden is ook mij een raadsel. De duiven waren overigens steenkapot en stonden krom van de dorst na 2 nachten mand. Ik schat de verliezen toch wel op 20%. Zelf pakte ik 4 duiven kort op elkaar die in de club 3, 4, 5, 6 wonnen. In groot verband ook vroegen. In heel Brabant 2000 vliegen ongeveer 17.000 duiven. Als ik er 4 heb heeft er slechts EEN liefhebbers meer (5) maar die had veel meer duiven mee. Met de getekende was het weer hopeloos. Pak veelal de duiven voorop die de week voordien (of nadien) de goede getekende waren/werden.Overigens sloot het na die 4 duiven niet aan. Handen in het haar (16/05/2013 )De Belgen zitten met handen in het haar. Volgende week is het de GROTE Bourges.Voor dit weekend wordt bijzonder slecht weer voorspeld. Als de duiven tot maandag in de mand zitten kan men Bourges schudden.En thuis houden de week voor een grote vlucht? Dat zou achterhaald zijn. Slechts drie (15/05/2013 )A v G maakte me er attent op dat op tt drie duiven langzamer vlogen dan mijn duif.Bij deze. Niet goed (14/05/2013 )Dat teletektst gebeuren interesseert me niet erg. Omdat geluk zo belangijk is. Omdat de wind even belangrijk is dan goede duiven. Maar het is natuurlijk niet goed als een bepaalde vereniging er niet op komt. Zoals R Wouters en mij afgelopen weekend overkwam. Van Creil vlogen 26.500 duiven. Bar veel maar dat komt omdat Brabant 2000 enorm veel leden kent omdat het een samenvoeging is van Midden Brabant, West Brabant en de zaterdagvliegers.Uitslagen en/of bestanden niet of laat doorgeven kan ingrijpende gevolgen hebben. Je hebt geen kans op nationale asduiven zoals mij verleden jaar overkwam. Rik en ik hadden zaterdag ook 1 en 2 kunnen hebben. En zouden er dan ook niet op gestaan hebben. Zodat anderen op het verkeerde been werden gezet en in de waan verkeerden dat zij gewonnen hadden. Duiven zouden als winnaars kunnen worden verkocht terwijl de uitslag anders zegt.Verslaggevers zouden naar verkeerde mensen kunnen worden gestuurd. Mensen die er nu opstaan terwijl de uitslag straks anders uitwijst zouden er misbruik van kunnen maken. Over enkele weken weet niemand er nog van, daarom mijn desinteresse.Als er velen zijn die geen kans hebben verliest tt ook glans. En ook. Wat voor zien heeft het er naar te kijken als de 10 vermelde niet de 10 eerste zijn? Weer een (12/05/2013 )Ook Verreckt Arien, twee jaar geleden zogenaamd totaal verkocht is herbegonnen met meer dan 60 duiven in de strijd Flauwe kul (12/05/2013 )Diverse mensen vroegen me waarom ik niet op teletekst stond. Ze hadden naar SBS gekeken en de snelheid van mijn eerste duif gezien van Creil. Op tt stonden 5 duiven die trager vlogen dan die van mij. Weet ook niet hoe het komt, het is niet de eerste keer en ik kan me er niet druk over maken. Snel (11/05/2013 )Hoe snel het hier weer ging vandaag blijkt uit de constataties van de 2 eerstgetekenden. Ze arriveerden gelijk maar de 2e getekende schrok, verloor een minuut en... dat scheelt 600 prijzen!!!Uitslag is nu definitief.Over heel Brabant 2000 waren 25.437 duiven in concours. 16 duiven van de 22 wonnen prijs. Er werd begonnen met prijs 14. Weer triest (11/05/2013 )Duurde de concoursen in Brabant 2000 van ruim 300 kilometer amper 9 minuten, in Friesland was het weer bar met een prijsduur van bijna een half uur over een veel kortere afstand. Slecht weer in Midden Nederland of bij aankomst van de duiven? Moet wel. Vlucht vandaag (11/05/2013 )Vandaag zaten de duiven voor het eerst boven de 300 kilometer en opnieuw stond er een stevige zuidwestenwind, zoals verleden week dus. En weer ging het in de loop van de dag harder waaien. Zo vlogen de duiven in Antwerpen 1.750 mpm, die van ons 1.850 en die van Friesland 1.950Toch kreeg de voorvlucht niet dat pak slaag van verleden week. En het werd wederom een snel concours. Stond dat verleden week 8 minuten open, nu was dat bijna 9.En dat met een gezamenlijke lossing.Voor de afwisseling werd in de vereniging niet begonnen met de 1e maar de 2e prijs. 5 prijzen bij de eerste 16 van 316 duiven. In Hart van Brabant zal dat de 9e worden van 3.500 duiven en van heel Brabant de 12e van 25.500 duiven. Direct na de eerste duif kreeg ik er weer 4 tegelijk maar die werden pas 2 minuten laten geklokt vanwege rond vliegen met die wind en... in die 2 minuten vielen er in groot verband een massa duiven.Kon beter, alles kan beter, maar ook veel slechter.   Bolt (10/05/2013 )G Vandenabeele doet met zijn beste doffers aan KI. Toen W de Bruyn hem vroeg hoeveel jongen hij per jaar uit EEN doffer kon kweken zei die: Zo veel ik wil.En dat werpt een ander licht op de enorme bedragen die voor sommige duiven wordt betaald. Neem Bolt van Heremans. 160.000 euro voor EEN duif is natuurlijk van de zotte maar zakelijk bezien ook niet zo. Met een goede pr moet 8.000 euro voor elk jong van zon duif mogelijk zijn. Aldus hoeft men er maar 20 jongen op een jaar uit te kweken om de investering terug te hebben. De rest is bonus. Dus zijn Eyerkamp en consorten niet gek en weten die wel degelijk wat ze doen. Overigens stamt ook Bolt af van mijn Ace Four. Heel ver, dat is waar maar zonder Ace Four was ook Bolt er niet geweest. Daarmee schaaart Bolt zich in een illuster rijtje supers die allemaal afstammen van Ace Four.- De beste vitesseduif van Belgie in 2012. (Heremans)- De beste halve fondduif van Belgie in 2012. (Wouters)- De beste vitesseduif van Nederland in 2012 (Looyschelder). Die duif was ook dit jaar weer goed voor 2 eerste in de kring.  - De 1e Provinciale Asduif Antwerpen (Boeckx). - De Nationale winnaar Argenton (Rubens).- Duiven die een 1e, 3e en 13e Nationaal wonnen bij van Oeckel.- Nationale winnaars en Olympiade duiven bij Vanlint (Via De Bruyn).- Tweede wereldkampioen Fond en NPO winnaar: De Sprint van Verkerk. - 2e en 3e Nationaal Orleans 90.000 duiven (Merx en Hendriks). - NPO winnaar Knaven.- 3e, 10e en 13e beste duivin Duitsland (Swichtenberg).- De duif die 2 weken terug met brio 1 won in Tienverbond (R Hermans).En nog heel veel meer.      Niet goed (09/05/2013 )Afgelopen zaterdag een bijzonder goed duifje verloren. Tijdens het klokken zei ik al die zie ik niet meer: Verongelukt. Er gingen immers geen duiven verloren op deze zeer snelle vlucht. Het is de 11-024. Verleden jaar 2e Asduif na hokgenoot en 4e Asduif Hart van Brabant. Won 12 op 12 en met alles weer vroeg. Zon vaste duif verliezen is een aderlating op een klein hok temeer omdat de week voordien de 12-717 gekwetst thuis kwam en niet meer gespeeld kan worden. Zij was verleden jaar 1e Kampioenduif navluchten en won evenals de 11-024 eerste prijzen en diverse keren bij de tien eerste.Neem daarbij dat in maart de 12-821 door de roofvogel gepakt werd, ook een van mijn beste jongen verleden jaar en eerste prijswinnaar, en men begrijpt mijn ontgoocheling met het verlies van de 024.Punt is vooral dat je met weinig duiven ook weinig kan hebben. Maar het leven gaat door en overmorgen vliegen we weer, zij het met een gehandicapt team. En weer Heremans (07/05/2013 )Kennelijk omdat ik Leo Heremans goed ken en ik mee van de eerste was die daar op de stoep stond lang voordat velen over hem gehoord hadden bereiken me dagelijks vragen van overal welke diens beste zijn. En of die werkelijk zulke goede heeft. Die heeft inderdaad goede. Waar Pipa uitpakt met de beste hebben ze waarschijnlijk ook gelijk. Zou niet wete waar je betere kunt halen hoewel dat natuurlijk niet weg neemt dat ook hij meer slechte kweekt dan goede. En welke de beste zijn? Ik heb die specifiek vraag aan Leo gesteld. De prestatie duiven zijn volgens hem allemaal goede. En, zegt hij, onder de 2012 duiven die niet gevlogen hebben moeten ook zeer goede zitten. Volgens Leo.  Wel waar (06/05/2013 )Vanlint al 75 is zeker nog zeer vitaal en zou, naar eigen zeggen, nog altijd een rasechte playboy zijn en goed vallen bij de vrouwen tussen wie hij een mensen leven heeft door gebracht en genoten. Volgens dezelfde man zou er in Taiwan een vlucht zijn geweest met 60.000 duiven warvan er maar 3 zijn terug gekeerd. Even navraag gepleegd en dat zou best eens kunnen kloppen. Die 3 eigenaars zijn meteen multi miljonair. Verleden jaar is er zelfs een vlucht geweest met 100.000 duiven in concours waarvan er EEN terug keerde. Dat bracht die man een fortuin op.In maart is die overigens weer duiven gaan kopen in Nederland en Belgie, met name bij Co v D.Die duiven ginds worden op volle zee gelost en naar het weer wordt amper gekeken. Dit is geen duivensport maar zijn wat mij betreft criminele activiteiten. Belgie (06/05/2013 )Ook voor de Belgen begon zaterdag het halve fondseizoen. Duurde het concours hier 8 minuten daar ongeveer 40. Die duiven waren duidelijk te vroeg gelost en kwamen in mist terecht. Hoe goed de overvlucht lag zien we aan de snelheden.In Antwerpen een heeeel enkele duif 1.400 mpm. In Brabant 2000 bijna 200 mpm sneller en in Zuid Holland bijna 300 mpm. En bijna eenderde kilometer per minuut is veel.In schril contrast tot het enigszins moeizame verloop in Belgie staan de aankomsten van W de Bruyn. Ongeveer 60 duiven in ong 5 minuten is wel erg goed.Opvallend in Belgie is dat de grote namen tegenwoordig allemaal met veel duiven spelen. Zelfs Diels voor zijn doen veel, liefst 15 stuks. Weinigen slaagden er in meer dan 50% prijs te scoren. Mijn jaarlingen deden het redelijk. 1e, 2e, 3e, 5e, 6e, 7e, 8e en 9e getekende allemaal prijs (8/12) maar ze misten de pure kop en kopduiven pakken is nu net waar het om gaat.De week ervoor wonnen ze 9 op 12, ook toen geen kop, de week voordien werd begonnen met de 1e tegen bijna 900 duiven maar werden te weinig prijzen gewonnen om echt goed te zijn. Zoveel prijzen winnen maar geen kop? De ligging was gunstig genoeg, daar lag het niet aan. Met de oude was het 4 op 6 met de 3 eerstgetekende voorop. Toen de helft van de duiven thuis was, dus de 3 eg, kon ik van al die grote namen, ook Putte en omstreken deed mee, niemand vinden die meer dan de helft thuis had. Al val je met 3 prijzen dus niet op.Dat doen wel mensen met heel veel duiven mee en een paar prijsjes als die vroeg zijn. Wonderduif (04/05/2013 )In Arnhem zit of beter zat een wonderduif, de 10-1347144 van Frans Looyschelder.Zat omdat die vanaf heden eigendom is van Jan Hermans. Of is het van Jan en Rik. Die duif won, en ga gerust stevig op Uw stoel zitten:1 van 6.397 duiven (snelste 25.902 duiven).1 van 4.172 duiven1 van 2.341 duiven  1 van 2.173 duiven1 van 1.527 duiven1 van Menen in de kring tegen ... ??? duiven2 van 2.624 duiven2 van 1.356 duiven3 van 1.716 duiven.Enzovoorts. In 2012 NATIONALE Asduif wHZB. Dit jaar 2 keer gespeeld en 2 maal 1e in de kring! De vader komt van Boeckx, de moeder van Wouters Coreman. En... van vadrskant is het een nazaat van jawel Ace Four en Home Alone. Dit vliegend wonder is verwant aan vader van de duif die verleden week bij R Hermans 1e won, aan de wereldberoemde kweekduivin Fleur van Jespers v d Wegen, aan Bubbles van Verkerk aan de moeder van Den Ad (Nationale Asduif en 1e Olympiade duif Belgie van M Wouters), aan de duivin die Knaven Nationaal kampioen maakte en vele andere superduiven.Genoemde kwekers kwamen allemaal rechtstreeks van mijn hok.      Vandaag (04/05/2013 )Vandaag hadden we een vlucht uit Morlincourt, ongeveer 250 kilometer. Weinig wind in Frankrijk en een in kracht toenemende ZW wind boven Belgie en dan weet je het op voorhand, de voorhand kan het schudden. Liefhebbers uit de grensdorpen werden weg gevaagd en in de andere Rayons zien we hetzelfde. In geen enkele grensplaats kwam men er aan te pas.Treffend is de uitslag in Rayon 3 waar werkelijk alles op de grootste afstanden valt, Nieuwendijk en omgeving.We zien het ook aan de snelheden. Amper 1.400 mpm in Antwerpen, bijna 1,600 mpm in Brabant en bijna 1.700 mpm in Zuid Holland.Mijn uitslag was regionaal vrij goed, weer werd begonnen met de 1e prijs, maar in groot verband dus minder hoewel met 13 op 28 en 7 prijzen per tiental ik er, helemaal in de voorvlucht nog zonder al te grote kleerscheuren af kwam. Vervelend is wel dat een van mijn beste duiven sneuvelde, de 11-024. Verleden jaar nog 2e Asduif na hokgenoot en 4e Asduif Hart van Brabant. Die 11-024 was een vaste waarde. Won verleden jaar 13 op 13 met 9 kopprijzen en als je weinig duiven hebt zoals ik is dat een aderlating. Jammer maar het is niet anders en hoort er bij. Verongelukt zeker? En nog dit: Het concours stond in mijn woonplaats (338 d) 8 minuten open. Brabant 2000 lost tegenwoordig alles samen. Ooit was dat in 4 groepen, later in 2.Nu alles samen los is, ik heb altijd al gepleit voor massale lossingen, lijken de concoursen nog vlotter te verlopen. Benieuwd (03/05/2013 )We hebben dit jaar 3 vluchten gehad en het ging drie keer goed. Niet zo als verleden jaar met de 3e vlucht bv 3, 4, 9, 10, 19, 31 enz van 6.692 duiven (21/28) maar toch goed.Het spel is weer totaal weduwschap dat gespeeld wordt vanaf 2006 en daarmee is iets merkwaardigs aan de hand. Ik kan me niet herinneren dat ik al die jaren ooit een doffer als eerste kon klokken. De meeste vluchten vliegen bijna alle duivinnen prijs, de doffers worden zoek gevlogen. Dit jaar is het niet anders.Morgen misschien?De doffers trainden deze morgen als nooit te voren. Kon pas om 11.00 u de duivinnen los laten en... die trainden niet. Vielen na enkele rondjes op het hok. Als die morgen weer presteren en weer zo veel beter dan de doffers weet ik het ook niet meer. Goed spelen in het Rayon zal met de voorspelde zw wind op de voorvlucht wel een illusie zijn maar dan focussen we ons maar op het verenigingsspel. Tevens benieuwd hoe de Jan Jannekens (697 en 699) het doen. Trouwens over het niet meer weten: Hoe langer ik met duiven speel hoe meer ik tot het besef kom dat ik eigenlijk heel weinig van duiven ken. Die GJ moet een gezegend mens zijn! Nogmaals Heremans (01/05/2013 )Het lijkt als de dag van gisteren dat ik begin deze eeuw regelmatig bij Leo Heremans kwam. Eerst met Lin en later met W de Bruyn.Destijds had amper een Nederlander over de Leo gehoord. En ik herinner me nog de adembenemende schoonheid van de duiven. Je zelfvertrouwen kreeg er zelfs een deuk van en dan moet het bij Willem en mij toch raar gaan. Onderweg naar huis werd amper gesproken, eenmaal thuis hadden we de neiging te gaan kappen. En ik herinner me nog de twijfels die Willem had nadat hij er een 60 tal gekocht had. Denk je echt dat het zulke goede zijn bleef hij maar vragen. Honderd procent zeker ga je er mee slagen zei ik. Tenminste tot 400 kilometer. Dat laatste zou niet blijken te kloppen. Ze waren goed tot 500 kilometer. Goed is nog zacht uitgedrukt.Zeg maar superieur. Tien goede zaten er bij die 60 en dat is ENORM! Tijd verstreek tot ik verleden jaar vast stelde dat bijna al mijn beste duiven en bijna alle eerste prijsvliegers bloed in de aderen hebben van een Heremansdoffer van 2004. Dat smaakte naar meer. Ik wist dat mijn Engelse vriend John Wheatcroft bij Leo enkele manden vol duiven had gekocht en John stond bij me in het krijt omdat ik hem bijna gratis enkele jongen gegeven had van de Olympiade. John zou 4 jongen voor me kweken uit zijn Jannen.Twee gingen van het dak verloren, wat bleef was een grote lelijke doffer en een onooglijk klein duivinnetje. De doffer was zowaar enkele keren vroeg op de navluchten, de duivin zag ik nooit aankomen. Beide heb ik door gehouden, waarom weet ik nog niet. Dit jaar heb ik ze nog niet gespeeld, wel kregen ze 4 oefenvluchten waarvan drie Quievrains. Samen met nog enkele aangeschafte duiven die zich eerst moeten bewijzen.En elke keer was het schrikken. De 2 Engelsmannen zijn steeds steenvroeg thuis, voor de anderen en wat belangrijker is, ook voor de duiven van sportgenoten.Wat had (heeft?) die Heremans goede duiven zeg. Vanaf nu gaan de 699 en de 697 (die Engelsmannen) voor prijs mee. Het zou me verbazen als ik er niet op terug kom. Natuurlijk kweekt ook Leo veeeeeeeeel meer slechte dan goede, maar ALS je van hem een goede hebt heb je kans op een HEEL goede. Zo goed dat ik niet zou weten waar je die nog meer kan halen.Luc van Mechelen haalde er in Vorselaar negen en uit alle negen kwamen eerste prijswinnaars. Wat voor duiven Willem er aan overgehouden heeft moet bekend zijn.    Over misleidend gesproken (01/05/2013 )Ruim 10 minuten duurden de concoursen afgelopen weekend. Maar niet overal. Neem dat samenspel in het noorden van het land. X wint er de 1e prijs en na 17 minuten heeft hij 12 duiven thuis. Of die 12e duif ook nog prijs heeft? Dat zou elders inderdaad niet het geval zijn, bij deze meneer echter wint die nog de.... 12e prijs tegen bijna 400 duiven. Dus niemand in dat samenspel wist in die 17 minuten te klokken. Prijs 1 tot en met 12 winnen is niet iedereen weg gelegd, het zou voortreffelijke publiciteit zijn. Het doet superduiven veronderstellen. Of je moet beter weten. Bij dergelijke prestaties stelt zich de vraag of de duiven zo goed zijn of die van de concurrentie zo slecht. Ik denk het tweede. Zeker in dit geval, want 17 minuten is niet niks voor een afstandje van amper 200 km bij helder weer.  Ik stel vaker dat je voor nationale kampioenschappen en asduiven best woont in een streek waar slechte duiven zitten.Al kweek je daarmee geen vrienden in streken waar... slechte duiven zitten.   Nu Rik Hermans (29/04/2013 )Nedderlander Rik Hermans heeft op korte tijd faam gemaakt in Belgie en is op menige Nationale kleine fondvlucht de absolute smaakmaker. Zondag deed hij het van Noyon. Een van zijn duiven was de snelste in het vermaarde Tienverbond tegen alle specialisten. De duif werd gekweekt uit een duif van mij: Kruising Invincible, Ace Four, Home Alone x soort Kannibaal. En het was duivenweer zondag !!In Grimbergen deed het de week voordien dhr de Ridder met mijn soort. 5 oude mee, ze wonnen alle 5 kopprijzen, 6 jaarlingen mee en ook die winnen alle 6 aan de kop. Ik kan het zo niet! Ongelooflijk (29/04/2013 )Zaterdag dus een snel concours ondanks de tegenwind. Prijsduur ruim 10 minuten.In Friesland zouden volgens Arie D de beste duiven zitten. Hmmm.... met alle respect. Zaterdag won ene H daar de 1e prijs club. 17 Minuten later klokt hij zijn 12e duif en die wint de 12e prijs in de club. In die tijd had dus nog niemand een duif geklokt.En dat terwijl diens eerste duif al traag vloog. Het duurt daar trouwens wekelijks erg lang voordat de prijzen verdiend zijn. Kan toch niet zijn vanwege betere duiven. Sweet memories (28/04/2013 )Ik was grote schoonmaak aan het houden en vond dit. Zonde om niet vast te leggen. En dat was destijds nog tegen veel sportgenoten. Prachtvlucht (28/04/2013 )Gisteren hadden we een prachtvlucht van St Quentin, 215 km. Het was helder, een vrij stevige tegenwind maar wel koud. Het concours duurde ruim 10 minuten, in Oost Brabant en Friesland duurde het weer bedenkelijk lang. Van de 23 duiven wonnen er 16 prijs per viertal. In de club werd begonnen met de 1e prijs en 4 prijzen bij de 10 eerste. Opnieuw een half minuutje kwijt met de eerste duif wat de zege in het rayon kostte. Werd nu 7e van 5.842 duiven. Ook daar ruim 16 op 23. Hezelfde duifje dat nu zegevierde was ook verleden week mijn eerste en won eerder al 1e van 3.300 duiven en 2e van 6.500 duiven. Ze komt uit de 622 die al 4 duiven gaf die een 1e wonnen. Die 622 komt uit Super Leo, de 04-124. Die 124 gaf al diverse primak kleinkinderen en dan te weten dat die 3 jaar op een hander hok zat, met name op het hok van Panhuizen.  Aantallen (28/04/2013 )In het befaamde tienverbond won verleden week iemand de 1e prijs met slechts EEN duif mee. Wed dat die geen angst zou hebben van mannen als Koopman. Die speelde liefst 233 duiven! Friesland (26/04/2013 )Arie Dijkstra reageerde op mijn stukje waarin ik wees op de lange prijsduur van  deconcoursen in Friesland. Hij is het totaal oneens met me (dat kan ha) en meent dat in Friesland de beste duiven zitten. In Zuid Nederland en ook in Belgie is het kwalitatief veel minder meent hij. Overigens had ik het niet over kwalitiet maar over de prijsduur. De manier waarop dhr Dijkstra reageert zou een voorbeeld moeten zijn voor iedereen. Niet zwijgen als je ergens niet mee akkoord kan gaan maar dan wel op correcte en respepctvolle wijze reageren. Nu Andre Lietaer (26/04/2013 )Kort na Louis Janssen is ons een ander monument ontvallen, dhr Andre Lietaer uit Rekkem. Ook een man metr wereldwijde faam maar in zijn geval op gebied van fond. Leo Heremans (23/04/2013 )De Engelse verkoop catalogus betreffende de totale verkoop van Leo Heremans is uit. Ik moet eerlijk zeggen dat het de mooiste catalogus was die ik ooit zag, dus alle credits dienaangaande voor Pipa. Was gisteren trouwens bij Leo. Er zitten daar 2 rondes prachtige piepers die niet in de verkoop, zijn bestemd voor China maar Leo is er niet gerust op. Duiven MOETEN weg en... China heeft de grenzen gesloten!Hopelijk voor hem en Pipa voor niet lang maar met die Chinezen weet je nooit......Ik houd mijn logboek beter bij dan ooit vanwege de enorme dagelijkse bezoekersaantallen. Veel onheil (22/04/2013 )Ik was vandaag bij Leo Heremans en Dirk vasn Dijck. In de regio is enorm veel Adeno/Coli. Bijna hok voor hok. En het erge? De meeste medicaties doen niets.Nog in Antwerpen alarmerende berichten over verliezen van jongen. Soms zelfs van duiven die al diverse keren gelapt waren, dan bij het los laten als maar hoger cirkelen om... ze nooit meer te zien! Niet goed !!! Ze snappen er niets van (21/04/2013 )De Belgen hebben internet ook ontdekt en snappen er niets van. Waar bij hen en in Zuid Nederland de concoursen vaak op minder dan 10 minuten sloten was de prijsduur afgelopen zaterdag in Friesland liefst een half uur. Van slechts ong 165 km met dat fraaie weer. Zo had ene P Veenstra een massa duiven mee en moest na zijn 4e duif liefst 4 minuten wachten eer zich weer een duif meldde. In Belgie 1. (21/04/2013 )Vandaag werd het in Belgie tegen naar Belgische begrippen een massa duiven (bijna 1.000) de 1e prijs met de beste duif van het hok. En dat op de grootste afstand.De duiven in de voorvlucht, met name het Diamantverbond vlogen aanmerkelijk sneller. Daar waren overigens twee massa inkorvers. Ze kwamen uit Itegem en hadden er beide ZES mee !!! Tweede vlucht (20/04/2013 )Vandaag hadden we de tweede vlucht. Helder, koud, vrij sterke tegenwind. Verleden week ging het vlot aan bijna 1.800 mpm en vandaag aan 1.200 mpm nog vlotter met een concoursduur van 8 minuten in Baarle. Als B v Oeckel komt kijken wordt er altijd goed gespeeld zoals verleden jaar toen op deze vlucht ook met tegenwind enorm gepakt werd met 1, 2, 5, 6, 10, 12 enz tegen 3.333 duiven (28/21). Nu vlogen er in Hart van Brabant 3.155 duiven en weer kwam Bart letten. Nu houd ik er gemengde gevoelens aan over. De eerste duif (een Limbo) bleef ruim 2 minuten vliegen en dat kostte de eerste prijs. Gelukkig kwamen de duiven die vielen terwijl die vloog wel goed binnen maar... Die vielen zo dik dat 2 vroege duiven niet geregistreerd werden. Derde tegenslag was dat een duif die al 2 eerst won gewond aankwam.Toch was de uitslag ondanks 2 vroege duiven niet geregistreerd en het niet binnen komen van de eerste duif goed met nog 13 duiven van de 23 halverwege de uitslag met 11 prijzen 1 op 20 en 13 prijzen 1 op 10. Als ik 9 duiven heb heeft er maar een in Hart v Brabant meer, maar die had het dubbele aantal mee van mij. In de ver (351 d) waren het ondanks de tegenslag nog 7 prijzen bij de eerste 17. Overigens was een concoursduur van 8 minuten in de club veel vlotter dan elders. In Oost Brabant bv duurt het op de meeste plaatsen ongeveer een half uur. Ogen (18/04/2013 )Eigenlijk was de duif voor een bon die ik van Leo Heremans gekocht had te duur. 750 euro had ik er voor betaald. Drie man hebben die in handen gehad en met mij verbaasden ze zich over de ongelooflijk mooie en sprekende ogen die die duif heeft. Ik keek eens op de stamkaart en wat zag ik. Vader zoon Jan, moeder rechtstreeks Paul Huls. En wat is bekend over die Paul Huls? Die baseert zich bij het beoordelen van een duif op de ogen. Nu nog zien of het een goede is want ook Leo kweekt natuurlijk afval. Wel meegedaan (17/04/2013 )Nogal wat mensen vroegen me of ik afgelopen zaterdag had meegedaan aan de eerste officiele vlucht. Ja dus. Maar men vindt me niet op de uitslagen van H v Br en Rayon 4 omdat Pigeon Village en Compuclub geen bestanden kregen van onze club. Verleden jaar overkwam me iets soortgelijks. Ik had een duif zo goed dat die een van de beste van Nederland moest zijn maar ook toen nergens te vinden vanwege niet binnen krijgen van bestanden. Het is niet anders en heb het al van me afgezet. Mensen doen hun best en maken nu eenmaal fouten. Louis Janssen is niet meer (17/04/2013 )Gisteren is op 100 jarige leeftijd Louis Janssen overleden. De laatste der Mohikanen die Arendonk beroemd maakten tot in alle uithoeken van de wereld waar met duiven gespeeld wordt. Duivensport is de Janssens veel verschuldigd en de broers zullen daarmee verbonden blijven zolang duivensport bestaat. Dag Louis, 100 jaar. Het is goed geweest zal jij denken! Weer valse pedigree (17/04/2013 )Marc de Cock bood een duif aan op Pipa waarvan de ogen wel erg vershilden met die van de ouders. Kon niet kloppen volgens de wakkere Claus Jensen. Maar volgens de dna test klopte het wel. Of ik ben gek of die dna test is een farce dacht Jensen en hij maakte er werk van. En wat bleek?DNA test deugde niet, dr Vandersanden heeft zijn excuses aangeboden! Belgie boven (16/04/2013 )In de Brieftaube stond een uitgebreide reportage van ene Wolfgang Roeper Duitsland. De man schijnt 5 extreem goede duiven te hebben. Ze stonden vermeld met stamkaart en het zijn inderdaad echt goede. Maar wat toonden die stamkaarten ook? Ze werden bijna allemaal gekweekt uit rechtstreekse Belgen. Zelfs duiven van Belgische vitesse spelers winnen daar in Duitsland eerste prijzen tegen duizenden duiven op vluchten van meer dan 500 kilometer. De conclusie is duidelijk. Belgische duiven zijn nog steeds superieur daar in Duitsland. Ondanks het zware vliegprogramma daar en ondanks het feit dat de Duiters de internationale eenhokswedstrijden domineren. Eerder meldde ik dat bovenstaande Prange betrof. Een misser, Prange is die andere Duitse kampioen. JH bedankt voor correctie. he he (14/04/2013 )Nadat liefst 6 (leer)vluchten moesten worden uitgesteld kon afgelopen woensdag worden ingemand voor een lapvlucht. Maar een duivenliefhebber kan echt lijden. Na een halve dag wachten kwamen de duiven terug met de wagen.  Gisteren 13 april kon dan voor het eerst gevlogen worden uit Nijvel, ong 110 km. De wind was West Zuidwest en dat was te zien. In Zeeland halen de duiven ongeveer 1.300 mpm, in Zuid Holland amper 1.500 mpm.In onze afdeling vlogen de duiven aan de westkant, tegen Zeeland, ongeveer 1.600 mpm, aan de uiterste Oostkant, de streek Goirle Tilburg bijna 1.800 mpm.Die twee plaatsen domineerden het ganse Rayon volledig, de westkant en zeker de voorvlucht werd helemaal weg gevaagd. Gelukkig had ik nog een vroeg duifje dat regionaal een minuut los vloog en zich als enige van de voorvlucht vroeg wist te klasseren. 5e van ongeveer 5.000 duiven. Voor de rest kwam niemand er aan te pas. Ook mijn duiven niet.Overigens speelden liefhebbers die veelvuldig gelapt hadden het best. Voor onervaren 2012 duiven werd het een enorme afknapper. Een van de beste liefhebbers van Brabant verloor liefst zes van zulke jaarlingen. Amerikanen (09/04/2013 )Eenhokwedstrijden daar draait in Amerika om. Tijdens de AU conventie was er zulk een wedstrijd en er werd, zoals te doen gebruikelijk, stevig gepould in het hotel.Ook door niet duivenliefhebbers. Maar de autoriteiten grepen in en arresteerden met name de bij ons bekende Rick Mardiss. Hem hangt een gevangenis straf boven het hoofd en een forse boete. Diertjes uit buiten om er geld aan te verdienen vindt men daar.Die Amerikanen toch. Het doet denken aan wat destijds gebeurde in Engeland. Een liefhebber doodde een zieke duif en werd voor de rechter gedaagd. Veel gekker moet het niet worden. NIET te geloven (07/04/2013 )Boeckx woont vlak bij mij maar het was W de Bruyn die me wees op de ongelooflijke prestatie van Boeckx van vandaag van een vluchtje van 54 kilometer dat super snel verliep. Prijzen waren binnen enkele minuten verdiend. Windstil en helder was ook weer voor de goei en Boeckx heeft goei.Oude:Hij had 5 oude mee en die wonnen 1, 2, 3, 5 en 7 tegen 249 duiven. Aan de 7e prijs dus alles thuis. De DRIE EERSTGETEKENDE wonnen 1, 2 en 3. Jaarlingen: Er vlogen 441 jaarlingen. 1e prijs de eerstgetekende van Boeckx.2e prijs diens tweede getekende. Boeckx won ook nog 3e prijs en 5 kopduiven van 6 mee. NOOIT GEZIEN. En dat van een vluchtje van 54 km.  Vandaag (07/04/2013 )1.Vandaag eindelijk redelijk weer, wel koud, en eindelijk konden de vitessers in Belgie spelen van kortbij. De vluchtjes verliepen redelijk hoewel niet vlot. De deelname was minimaal. Vooral de topspelers hebben er nog geen zin in. In Nederland werd niet gespeeld en vrijwel iedereen juichte dat toe. Heel verstandig. 2.Of de Arabische Emiriaten de nieuwe afnemers van duiven gaan worden?Lijkt me niet. Volgens Bert Vanden Berghe zouden er in Dubai amper 20 liefhebbers zijn. Even geinformeerd en hij had bijna gelijk. Daar zijn 2 clubs met samen 26 leden. Dat is al. Enkele jaren terug had men het dubbele. Onze duiven gaan bijna allemaal naar Bagdad in Irak. In Bagdad zouden 1.000 liefhebbers aktief zijn. En dat kan al tellen. Welke duiven ze daar vooral willen? Janssens of wat dacht je. Opnieuw uitstel (04/04/2013 )Ook komend weekend zal er bijna nergens gespeeld worden, hier evenmin. Ik vind het prima. Zelf jammeren over de kou en de duiven er door heen jagen lijkt me een beetje dubbel. De meeste hebben hun duiven niet eens opgeleerd hoewel dient gezegd dat degenen die dat wel deden verbaasd waren hoe vlot de duiven naar huis kwamen. Maar nogmaals: Geen weer voor mensen dan ook niet voor duiven lijkt me. Over opleren nog dit: v d Bulck, een vitesse kampioen uit Belgie, heeft zijn jongen half maart al een keer of 10 weg gehad. Hmmm. Echt nooit gebeurd (03/04/2013 )In Vlaanderen zijn nu ook de vluchten voor komend weekend, 6 en 7 april uitgesteld.De vitesse mannen in Belie missen nu al 5 vluchten.Overigens juich ik dit uitstellen toe. Soms moet je liefhebbers tegen zichzelf in bescherming nemen. Publicity (27/03/2013 )I repeatedly write that publishing results is absolutely worthless if the entry is not refeered to. I do not even read such a report. In Limburg people are pretty upset about Pipa. They used to have a high opinion about the people in charge of this site but not any more. One reason is a report about John Gerard and his partner. They are said to be super champions but the truth is that their results are just horrible.  Andre v d Wiel rightly had his own thoughts about this publication.Why this?A result is mentioned about a race with an entry of 144 pigeons, but... 110 of them were entered by John and his partner. They won 1st indeed. There was also a race from Orleans. Gerard and his partner had entered 114 birds. Winning 35 prizes from 114 birds is considered as bad, since one of three should win a prize. John and his partner won 7 prizes from the 114 birds they had entered. Their first bird won 308th. Doing worse than that is impossible.I can understand all those Limburg people that have their doubts about Pipa now. I do not think John is responsible for this publicity. In my opinion he is a nice guy who would never do this. If I were him I would have this report deleted right away. And if I were Pipa I would refuse all reports in which the entry is not mentioned from now on. Like the pigeon magazines do. But the pigeon magazines are not read by potential foreign buyers. Winning 5 prizes from 5 birds entered is super. But.... winning 5 prizes from 50 birds is horrible. If in a report is mentioned that 5 prizes were won (and no more than that) this is just unacceptable. Last year a clubmate won in one race 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. But... he was the only one who had entered birds for that race. He was ashamed and would not even think about publishing this result. But he is not a man who wans to sell to foreigners through the internet.  On the other hand one must appreciate that Pipa published the critical note of v d Wiel on this report.   Heb toch geduld! (27/03/2013 )Ik kreeg vandaag enkele fotos toegestuurd van het interieur van een duivenhok. De duiven zaten er volkomen ontredderd bij. Wat was er gebeurd? De man was zijn duiven op gaan leren en tegen het donker miste hij er nog 6 van de 20. En ik vrees dat de duiven die thuis kwamen weken lang zijn uit geschakeld. Houd die duiven toch thuis best mensen. Hoorde zojuist dat het koude weer nog minstens 10 dagen blijft duren. Dan maar enkele weken later beginnen. Omdat dat voor velen veel gevraagd is zouden de KBDB en NPO op moeten treden.Voor 10 april vluchten gewoon verbieden. Soms moet je mensen tegen zichzelf in bescherming nemen. Ik schreef trouwens jaren terug al dat we veel te vroeg met ouden beginnen. Nu verkeren velen in dubio. Ze zouden graag later beginnen maar dan zijn ze gezien voor een kampioenschap. Mij zeggen die weinig. Die zijn toch al te oneerlijk en ongelijk. Do not worry ! (25/03/2013 )You cannot believe how many mails I recently got from fanciers from all over the world who are worried. They are worried since they fear they cannot buy good pigeons any more at reasonable prices. It is amazing indeed how much money is paid for pigeons that are auctioned through the internet. But... there is no reason to worry. In the biggest pigeon magazine in the world (Duifke Lacht from Belgium) 2 authors (Verbree and Nouwen) claim they are sorry for all those buyers.99% or more will find within half a year that the pigeons they bought are not what they expected. No less than 99 percent? Right. One real good bird in every 100 is too optimistic they claim.I am afraid those 2 guys are right !!!! Blijft maar duren (23/03/2013 )De klachten van liefhebbers die wanhopig worden door de roofvolgel stapelen zich op.Sommigen zijn echt ten einde raad. Een liefhebber was echter de koning te rijk. Een koppel kraaien had op 30 meter van zijnhok een nest gebouwd.  Warmte en licht (22/03/2013 )In het voorjaar wordt het warmer en daarom bouwen vogeltjes een nest leerden we vroeger op school. Maar we leerden het wel verkeerd.Het lijkt nu als maar KOUDER te worden en toch bouwen vogels driftig nesten. Dat doen ze vanwege de langer wordende dagen. DIE beinvloeden de hormonen, niet de warmte. En over een aantal maanden, als de dagen korter worden, keert de rust bij de vogeltjes weer terug. En slapen die als het ware weer in.Dat willen we met duiven voorkomen dus wat doen we in juli en later? De dagen NIET korter laten worden.   Te koud of? (19/03/2013 )Die Belgen hadden vandaag een geanimeerd gesprek. Alle zes ware nze gisteren (maandag 18-3) de duiven op gaan leren. De vooruitzichten voor lomend weekend zijn opnieuw slecht. Drie graden en veel wind. Ik vrees dat het zondag weer geen vliegen zal zijn, zei ik.Geen weer ook, wisten 2 tafelgenoten.Eentje schoot uit zijn slof. Wij moeten ook werken en aan huis vliegen ze toch ook drie kwartier? wist hij. En zei met stemverheffing, als de KBDB de vluchten weer verbirdt moesten ze ze allemaal afschieten. (Een sociaal iemand was hij dus niet).Kan je met zulke weer spelen, opleren?vd H zei altijd dat het 12 graden moest zijn.In China zag ik jonge duiven aankomen bij 2 graden boven nul. Dat was wel niet aan het begin van het seizoen maar het betrof een eenhokwedstrijd. De vlucht verliep tamelijk vlot.Pieter Koss zag hier lag geleden begin mei duiven aankomen met snijdende tegenwind en 7 graden C.Wat is wijsheid?Ik meen dat je er geen temperatuur op kan plakken. Een paar dagen geleden was het hier 3 graden maar heel aangenaam. Vanwege zon en geen wind. Later was het bijzonder guur bij 8 graden maar een sterke oostenwind. Gevoelstemperatuur zegt men. Ik meen dat je daar naar moet kijken. En dat je bij loud weer en veel wind de duiven best thuis houdt. Ik denk er niet aan te spelen met dit weer. Kampioenschappen laten me koud en zelf wil ik niet duiven in weer jagen waar ik zelf niet in wil staan. Maar ieder dus zijn meug. Anders dan anders (16/03/2013 )Wat het met de jongen dit jaar is weet ik niet. Andere jaren zitten ze tot mei of langer op het hok te lummelen, te lui om zelfs het luchtruim in te gaan en heb ik een bal nodig, nu stormen ze het hok uit om uun uur of langer weg te blijven.En dan met hangende vleugels terug te komen.  Mis er inmiddels negen. Overigens bleek dat niet vliegen in het verleden niets om het lijft te hebben. Dat kwam steeds weer goed. Norbert Peeters had gelijk toen hij beweerde: Niet willen vliegen geeft niets. Het heeft zelfs als voordeel dat je zulke ook niet verliest. Kenner? (15/03/2013 ) Ik kreeg onderstaande mail van iemand die kennelijk een kenner is! Dag Ad, Een sperwer is erg maar een havik nog 100-mal erger. Een slechtvalk betekent niet perse een ramp. Bij mij broeden 3 koppels in verschilende richtingen telkens 9km ver van mijn hok. Een jaar is het andere niet maar in het algemeen valt best mee te leven. Het ergste wat een duivenmelker kan overkomen is de toegang op het hok te laten voor een steenmarter. Mogelijk houden de nestbouwende eksters tijdelijk de roofvogel inderdaad weg maar als ze gaan broeden zullen ze helemaal niets doen tegen een aanvallende roofvogel. Een koppel kraaien doet hartje winter ook heel weinig tegen de roofvogel maar vanaf ze takjes beginen te slepen staan ze op scherp. Heel veel lawaai tegen een havik maakt ook de torenvalk en als deze terug uit het zuiden komen is dat voor mij een teken om de duiven gerust weer terug uit te laten. Gelukkig woon ik niet tegen een bos... daar is geen plaats tegelijk voor een duivenhok of voor roofvogel en dat heel het jaar door. Veel geduld bij het in de buurt blijven van de uitvliegende jonge duiven, Groetjes, Tomaz   Goed gedaan KBDB (15/03/2013 )De KBDB heeft voor 16 en 17 maart alle duivenvluchten verboden en dat is goed. Ze deden het ruim op tijd en het is inderdaad onverantwoord om met vrieskou met duiven te spelen. Alleen onnozelaars zouden dat doen maar die zijn er nu eenmaal. Ben die koude overigens meer dan zat. Nu, 15 maart, valt er weer volop sneeuw. We hebben een mooie zomer zeker verdiend. Mazzel of... ? (14/03/2013 )Terwijl men overal in het land jammert over de roofvogel, velen worden echt radeloos, heb ik hem al weken niet meer gezien. AFKLOPPEN maar toch.Zou het komen omdat een koppel eksters amper 100 meter van mijn hok heel hoog een nest aan het bouwen is?Als dat zou kunnen! Dan blijft hij nog wel enkele weken weg en... zijn de jongen niet meer zo jong. Eksters en kraaien zou het enige zijn dat ze afschrikt. Of dat ook werkelijk zo is weten we gauw. En dan zou ik alle liefhebbers een ekster in de tuin toewensen!  Redder in nood?  De zoveelste!   Dat moet afgelopen zijn (13/03/2013 )En nu wil ik noooooooit nog iemand horen over de opwarming van de aarde! Inleveren (10/03/2013 )In 2011 had ik een echt superduifje. Kwam uit de Oude Geerinckx x een duivin van me zelf. Zoals meestal dus gekruist. Helaas ging ze de laatste vlucht van het jaar, La Souterraine, verloren en zo iets doet altijd pijn. Vooral als je weinig duiven hebt zoala ik kan je weinig hebben. Dus wat deed ik? Van dezelfde ouders in het najaar 4 jongen fokken. In het daarop volgend voorjaar echter wilde het met de ouders niet erg vlotten met de kweek.In 2012 had ik een duif die zo mogelijk nog beter was, de 732. Werd met voorsprong 1e Kampioenduif H v Babant. Op 12 vluchten won ze 11 x per tiental.In het najaar fokte ik van dezelfde ouders weer 4 jongen. De kweek dit voorjaar uit dezelfde ouders wilde weer niet vlotten. Hoor hetzelfde van andere grote kampioenen. Duiven waarmee je laat in het jaar kweekt vormen een probleem als je er winterkweek mee doet.Vooral als het oudere duiven zijn.Goed om te onthouden!!  Niet allemaal goede (10/03/2013 )Een, laat ik hem goede kennis noemen, had een broer en een zus van de Jan van Leo Heremans. Ik mocht er uit kweken maar wilde eerst de duiven zien. Hij had er zelf immers ook al enkele jaren van gekweekt maar noppes. Toen ik de duiven in handen kreeg begreep ik waarom. Niet om aan te zien. Hij was het met me eens en dat maakte de zaken voor hem eenvoudiger. Pipa zou ze heel graag verkopen, die zouden misschien wel 20.000 e stuk opbrengen was hem verteld en nu hoefde hij niet meer te twijfelen.      Waren kinderen van de Olympiade ook al niet voor 14.000 e weg gegaan?Ik moet in die dingen nog veel leren. Had zelf kinderen van de Olympiade die niets waard waren, heb ze weg gegeven en had er een slecht gevoel bij.Wat ik wil zeggen is dit: Leo H kweekte heel goede duiven maar ook slechte.Ja, ook hij !! Zakkenvuller (07/03/2013 )Eindelijk zou de Belgische kampioen bezoek krijgen van de Chinees die jaarlijks een portie duiven af nam. He bezoek was enkele keren uitgesteld omdat de tussenpersoon die Engels sprak en hem altijd begeleidde ziek was. Maar die man bleef met zijn gezondheid sukkelen, dan maar met mijn dochter moet de Chinees gedacht hebben. Dan kan ze tevens haar Engels testen dat ze op school had geleerd. Er werden weer 30 jongen bij de Belg besteld en de Chinees legde 21.000 euro op tafel. De Belg knipperde met zijn ogen. 21.000 Euro??Hoe kwamen ze daar nu bij? Even was sprake van een Babylonische spraakverwarring maar de aap kwam al gauw uit de mouw. De Belg zijn prijs was 200 euro per stuk. Zijn bon voor een jonge duif werd verkocht voor 65 euro maar dat terzijde. De tussenpersoon die nu ziek zou zijn had de Chinees 700 euro aangerekend. En het gekke is dat Chinezen zulke dingen vaak niet eens vreemd vinden. Door de ander op te lichten toon je aan dat je slimmer bent.Maar het ergste vind ik het volgende. Toen ze destijds een deal maakten had de tussenpersoon een half uur besteed aan afbieden. 200 Euro was veel te veel!!  Dierenkliniek H de Weerd (02/03/2013 )Onder enorme belangstelling is gisteren de nieuwe dierenkliniek van dr. H de Weerd geopend. Van overal waren de liefhebbers af komen zakken om dit evenement bij te wonen.Uit Friesland, Duitsland, heel veel uit Belgie en zelfs China en Japan.Het toont ook aan hoe goed Henk bij de liefhebbers ligt. De enorme ultra moderne building staat wel erg in contrast met zijn voormalige locatie die uitblonk in eenvoud.Gelukwensen zijn zeker op zijn plaats. Stoppen (02/03/2013 )Kreeg veel reacties over de roofvogel. Het is op veel plaatsen een drama. Bij Leo Baardman komen ze op het hok zitten of op zijn auto, wachtend tot hij zijn duiven los laat. De man denkt zelfs aan stoppen vanwege dat kreng. Hier zit hij op de auto, te wachten !    Nooit zo veel (01/03/2013 )Nog nooit hadden liefhebbers kennelijk zo veel last van de roofvogel als nu. Ik sprak Leytens, van Oeckel, van Mechelen. Ze zijn moedeloos. Jos v d Veken is helemaal ten einde raad. Daar durven zelfs de oude niet meer het hok uit vanwege een slechtvalk. En de groenen maar beweren dat er niet meer zijn dan vroeger. Gestoord zijn ze!24.904 liefhebbers bezochten de afgelopen weken mijn site. Ook dat is meer dan ooit. En driekwart van die mensen las dit logbook.Dus een hint voor hen die hij kijkcijfers op willen schroeven: Houd een logboek bij!!! Vergeten natie (28/02/2013 )Wij in Belgie en Nederland beschouwen ons als de bakermat en dat is ook zo. Denken we aan andere duivenlanden dan gaat tegenwoordig de eerste aandacht uit naar China en ook Polen. Een land dat amper onze aandacht trekt is Ierland. Toch bloeit de sport daar welig. Neem de ISRF. Daar vliegen wekelijks 10.000 duiven plus een massa portduiven van liefhebbers die op een kluitje van 10 vierkante kilometer wonen. En ze spelen er, zoals wij vroeger toen we met zo velen waren, om geld.    Wachten? (27/02/2013 )Bij de Gouden Duif (wat was daar veel volk) was Den Ad het gesprek van de dag.Den Ad is de naam van de beste duif van Belgie van M Wouters. Het is een tweejarige doffer die als jong al enorm goed was en ook als jaarling. Het deed denken aan een serie jongen die ik in 2012 gekocht had met de bedoeilinger fond mee te gaan spelen.Ze kwamen van een goed en eerlijk liefhebber maar ze ontgoochelden. Niet dat ze niets waard waren maar wel minder dan de eigen duiven. Dus bijna allemaal verwijderd. Je moet die niet beoordelen als jonge duif had de kweker gezegd. Dat doe ik dus wel. Ik ken ook de voorbeelden van prima duiven die als jong niet presteerden maar die vormen een minderheid. Echt goede zoals Den Ad, de Kleine Dirk, de Olympiade, de Jan en noem maar op, presteerdenook in het geboortejaar.En duiven doorhouden vanwege de pedigree alleen?Dan kan ik alles wel doorhouden. Al mijn duiven zijn van zeer goede afstamming maar toch stel ik elk jaar weer vast dat je o zo weinig echt goede kweekt. Daarom nu zo veel jongen.Alleen echt goede bestaan enkel op verkooplijsten en internetsites. Bonnen (23/02/2013 )In bonnenverkopingen zit de klad. Die brengen overal maar heel weinig meer op. Die van mij zijn kennelijk een uitzondering.1.300 euro in mijn club.1.000 euro voor mijn Rayon.1.650 euro voor de Nationale Competitie best of the best. Ik ben daar niet verdrietig om maar ook niet echt blij. Je voelt je verplicht iets extra te doen, eventueel een duif meer en dat telt bij 11 bonnen op, zeker als je weinig duiven hebt zoals ik. Waarom mensen zo veel betalen heeft ook met liefde voor de sport te maken. Die willen ze steunen en dat is dan weer positief.Ook omdat je je steentje daartoe kan bijdragen. Wamte panelen (20/02/2013 )Ik krijg herhaaldelijk vragen van liefhebbers over warmte panelen zoals ATX.Heb er geen ervaring mee.Wie wel? Houd me aanbevolen voor bevindingen!! Gouden Duif (18/02/2013 )Ik kreeg nogal wat vragen waarom ik geen duif aan De Gouden Duif geschonken had.Wel, dat was aanvankelijk wel de bedoeling. Uit mijn allerbeste koppel kweekte ik een laat jong maar... dat voldeed niet in de hand. Komt bij dat ik me niet goed genoeg vind tussen al die grote namen en er enkele jaren geleden niet veel belangstelling was voor een superduivin van me. Nadien bleek die moeder van de 585 die diverse keren de snelste van de lossing was, daarbij ook geklopt door hokgenoot. De 585 won 7 eerste! Jan Hermans en de Miel hebben die zelf terug gekocht wat ik toch een beetje genant vond. Wilde ze dat geen tweede keer aandoen. Vandaar! OVERIGENS IS DE VIERING ALLE JAREN EEN GEWELDIGE HAPPENING. ANDERS DAN ANDERE DUIVENDAGEN en zeker aan te bevelen!!  Ieder zijn meug (16/02/2013 )Een week geleden sprak ik Brian, een fijne en gedreven liefhebber. De jongen van zijn kwekers waren net uit aan het komen. Dat was enige dagen nadat W de Bruyn, toch ook een fijne en niet minder gedrevene, zijn 4e ronde had gespeend. Of, hoe vele wegen naar Rome leiden! Guest book (13/02/2013 )Kijkt U wel eens in mijn Guest book? Daar staan soms bijzonder interessante dingen in. Van mensen uit de hele wereld!    Kreeg vandaag en gisteren overigens diverse mails van Engelssprekende uit diverse landen. Dat Engels artikel over de Italiaan schijnt meer humor te bevatten dan ik er feitelijk instopte. Prima. Een mens moet al eens kunnen lachen. Uitslagen lezen (11/02/2013 )Als liefhebber zal ik niet gauw denken dat ik de beste heb, dat een ander geen duiven heeft. Daarom ook worden elk jaar jongen van andere tophokken uitgetest. Zo ook verleden jaar. Er zaten wat jongen van wereldberoemde zuiderburen maar zosls gewoonlijk faalden ze jammerlijk. Weer een oop geld weg gegooid. Maar er zaten ook wat jongen van landgenoot W de Bruyn en wat me jaren lang niet overkwam gebeurde nu.Die voldeden enorm. Een zou zelfs de snelste van 6.500 duiven geweest zijn als die niet geklopt werd door een hokgenoot. Een jong van een zoon Home Alone vloog op de zwaarste vlucht van het jaar liefst 4 minuten los tegen al die duizenden duiven. Enfin, het smaakte naar meer en dit jaar kwamen er weer wat jongen van Willem. Daaronder jongen van diens Marcella. Die won in Reeuwijk een 14e, 70e, 41e, 83e en 20e.Weinig indrukwekkend? Dat dacht ik ook. Maar dat kwam door de immense deelname daar in Zuid Holland.Als ik het aantal deelnemende duiven en de gewonnen prijs beide door 10 deel oogt het heel wat beter:Dan zou die duif als volgt gepresteerd hebben:1 van 1.109 d7 van 1.496 d4 van    695 d8 van 1.223 d 2 van    292 dZodus: Een 73e prijs tegen 11.096 duiven is niet imponerend maar... dat komt wel neer op een 7e tegen 1.109 duiven. En dat oogt al heel wat beter!!Uitslagen lezen is inderdaad een kunst.             Auctions (09/02/2013 )Voor liefhebbers van Leo Heremans duiven goed nieuws. Er zijn een stel jongen te koop van 2012 bij www.epw-eu.com.Tevens op dezelfde site 6 duiven van Ludo Claessens. DAT moeten goede zijn.   GJB (08/02/2013 )Het is ruim 10 jaar geleden dat ik Bart van Oeckel voor de eerste keer op bezoek kreeg.Hij ging duiven houden en wilde leren. Ik weet nog hoe verbaasd hij keek toen ik hem zei dat als hij in oktober en september uit wilde blinken met OUDE duiven hij die moest verduisteren. Oude verduisteren? Zo iets had hij nog nooit gehoord. En Bart werd een grote. Deze week kreeg ik hem weer op bezoek. Hoe het kwam weet ik niet maar opeens viel het woord Beute.Die had in Turnhout duiven gekeurd.En? vroeg ik.We hebben hem weer uitgenodigd zei Bart. Dat zegt voldoende. Hij kent er kennelijk toch meer van dan de meeste.  Ook daar (06/02/2013 )We zeiden het al eerder. Ook in de Arabische Emiraten speelt men met duiven en ook daar kopen ze. Jos Thone, weer hij, verkocht er 2 weken terug 45 duiven, vrijwel allemaal oude waarbij zelfs duiven van 2006 en meteen werd een record gevestigd. Maar had Jos al niet het record met zijn bijna totale verkoop op Pipa? Waar blijft hij ze vandaan halen vraagt een mens zich af. En Arabieren vragen me of die oude duiven ook in zijn totale verkoop zaten. Ze snappen er niets van. Wie wel? Straffe gasten (03/02/2013 )Straffe gasten zeggen de Belgen. Of who is fooling who?Marc de Cock verkocht zo pas totaal met Pipa.Nu echter staan weer een massa duiven van hem te koop op een Chinese site.En wat te denken van Thone? Verkocht ook bijna totaal terwijl hij tegelijkertijd een massa duiven verkocht in de Filippijnen. Jos was verzadigd, zou nog maar weinig duiven doorhouden maar... ook hij is nu in het verre Oosten weer een serie duiven aan het verkopen. Op publieke verkopingen kan je niets tegen hebben maar al die zogenaamde totale verkopingen, of bijna totale, zijn nu toch echt een lachertje aan het worden. Nietwaar Marcel S ??      Klopt dus niet (02/02/2013 )Uit twee blauwen kunnen alleen maar blauwen komen kon en kan je nog overal lezen. En we praatten elkaar en schreven elkaar na. Eerder meldde ik al witpennen te kweken uit twee blauwen en nu heb ik er een die kakelbont is.Ik dacht eerst zelf een fout gemaakt te hebben, tot ik de afstamming bekeek. De duivinkwam uit de Wittekop Sylvester van Geerinckx. We moeten die opvatting dus wel degelijk herzien. Waar zijn ze gebleven? (01/02/2013 )Het is nog niet zo lang geleden dat, blijkens de duivenkranten en internet, een beetje kampioen in Nederland Janssen of Klakduiven had.Edoch.. nu kom je de naam Janssens of Klak amper meer tegen. Nu pakt men vooral uit met de namen Heremans of ook nog Vandenabeele. En in adverenties zie je fotos waarop men staat afgebeeld met Leo of Gaby.Zoals ooit met Louis Janssen of... hoe diep kan een mens vallen. H de Weerd (30/01/2013 )Vandaag op de nieuwe locatie van dr. H de Weerd geweest. Wat een gebouw zeg, onvoorstelbaar mooi!!Proficiat Henk en de hele staf!!!   Gatver (30/01/2013 )Gisteren voor het eerst sinds lang de duiven losgelaten en meteen al prijs. Onder mijn ogen werd ede 821 gepakt door zon kreng van een roofvogel.De 821 won een 1e prijs, werd op een andere vlucht geklopt door hokgenoot en ze won nog een 8e prijs. Niet normaal als je met veel schrik je duiven los laat. National Aces (28/01/2013 )Pedigrees NATIONAL ACES !!!The birds below, ALL NATIONAL ACES, were directly bred from pigeons of mine !!!08-1158499 was best cock of Holland in 2011.10-1326498 was best hen of Holland in 2011 and 3rd best hen of Holland in 201209-1754567 was best Middle Distance bird of Holland in 201111-3046929 was best young bird of Holland in 201110-6251541 was best Middle Distance pigeon in Belgium in 2012 and 1st Olympiad bird as well. weinig transparant (23/01/2013 )De zoveelste verkoping van de eeuw zit er weer op. Crisis of niet. Het was de verkoping van Marc de Cock. Eerder schreef ik al het merkwaardig te vinden dat Eric Limbourg, Marc de Cock en Thone wel erg opzichtig elkaars duiven kopen op pipa. Erg transparant is het allemaal niet voor buitenstaanders. Neem Thone. Eerder verkocht hij duiven aan de Cock en nu koopt hij die weer terug. Veel gekker moet het toch niet meer worden. Algemeen wordt beweerd dat spelletjes worden gespeeld. Maar pipa wil toch ook zijn aandeel. De Cock, Limbourg en Thone lijken vrienden, kopen elkaars duiven maar...waarom via internet. Waarom steeds 30% (mogelijk minder maar toch) afdragen aan pipa, dus over de balk gooien? Mensen snappen het niet. Visitors from 75 countries (17/01/2013 )Why I have this site while I have no birds for sale? For several reasons but one of them is fun. And for me it is really fun when over 1.200 visitors from all over the world visit this site. Believe it or not, from 75 countries. What they read is my articles and... this blog.   Zo was het ooit (17/01/2013 )Zo was het heeeeeeeel lang geleden Heer Zijlstra (15/01/2013 )Hebt U vandaag dhr Zijlstra op de tv gezien? Met zijn jeugdig elan maakte de voorzitter van de VVD niet alleen prachtig propaganda voor zijn partij maar ook voor duivensport. In verkiezingstijd hoor je mensen vaak zeggen dat het toch niet uitmaakt op wie je stemt. Gewoon lood om oud ijzer. Met dhr Zijlstra is er in ieder geval een verschil! Een jeugdig sympathiek persoon met uitstraling die ook nog eens duivensport in de etalage zet voor heel televisie kijkend Nederland. Zo moest er elke week iemand op tv komen. De duivensport zou er wel bij varen! Albert Marcelis (15/01/2013 )Het was amper weer om buiten te komen met al die sneeuw dus maar even gecomputerd. Op duivenmarktplaats werd mijn aandacht getrokken door iemand die zuivere Albert Marcelis duiven te koop aan bood.Met stamkaart. Mijn interesse was gewekt omdat ik Albert erg goed gekend heb. De ouders hadden inderdaad Belgische ringen, duiven van 2006, met Marcelis als kweker, zo stond er. Ware het niet dat..... Albert in 2004 gestorven is !!!Straffe mannen zeggen ze in Belgie    Een jaar voor Limbourg (14/01/2013 )De KBDB heeft uitspraak gedaan mbt de zaak Ferdi Vandersanden Erik Limbourg. Eric kreeg een jaar aan zijn broek wegens valse stamkaarten. We vinden het toch maar vreemd. Limbourg is verre van dom. Kan die nu wel zo dom zijn om jongen te verkopen uit duiven die hij verkocht? Of hij volgend jaar mee gaat spelen weet ik niet. Ik veronderstel dat hij wel in beroep zal gaan en wanneer dit zal gaan dienen is afwachten. Denk dat Eric het jaar toch liever anders had begonnen. Vorst en water (11/01/2013 )Het gaat vriezen. Heeft voor duiven niets te betekenen, die van mij zaten verleden winter bij min 20 graden in een open buitenvoliere. Maar het is wel problematisch voor mensen die niet thuis zijn en wiens duiven met jongen liggen. Omdat ze altijd over water moeten kunnen beschikken. Het water zal iet minder snel bevriezen als je daar elektrolyten in doet. Een schep suiker mag ook. Dat is zeker niet slecht voor de duiven, eerder integendeel. Zout mag je absoluut NIET in het water doen. Kijkt U af en toe ook in het Guest book? Staan soms interessante dingen in. Den Ad (09/01/2013 )In 2011 kwamen de beste doffer van Nederland, de beste duivin van Nederland, de beste halve fondduif van Nederland, de beste jonge duif van Nederland en de 2e beste duif van Nederland uit RECHTSTREEKSE duiven van mij. In 2012 kwam de beste Halve fondduif van Belgie, tevens 1e Olympiadeduif van Belgie opnieuw uit een rechtstreekse van mij.Kwamen die beste doffer en beste duivin van het land uit een zoon van de 230, de Nationale Asduif van Belgie is een nazaat van de broer van de 230, de 145. Wie anders. Interessante film (09/01/2013 )Afgelopen week heb ik voor het eerst van mijn leven een film over duiven afgekeken. Normaal heb ik het geduld er niet voor. Zag ook nooit de films waarin ikzelf optrad. Hmm.Nu stuitte ik echter op een film van Andre v d Wiel en vond die interessant. Het commerciele druipt er niet af zoals vaak en je kan er iets mee.Gewoon even googelen: Duivensport Boscheind Flyers en je zit in de film. Veel kijkplezier Bonnen (05/01/2013 )Negen bonnen schonk ik dit jaar en negen keer bezoek ontvangen is echt het maximum.Jammer voor de andere bonnenvragers. Ze doen het niet voor zichzelf en soms is de duivensportnood hoog. Zo vroegen twee mensen een bon te schenken omdat de kas leeg was.Er kwamen de traditionele aanvragen voor een nieuw clubgebouw. Liefst 3 clubs dreigen opgeheven te worden zonder financiele steun. Helaas dus. Dat niet iedereen er begrip voor op kan brengen dat het op een moment genoeg is is alleen maar jammer. Overigens zijn er nog 2 bonnen van me te gaan.Zie www.duivenmarktplaats.nl  - Union Rayon 4 Sprang Capelle- Duivenbond De Padvinder Sint Job. Mogelijk zijn deze veel betaalbaarder dan de andere die ik schonk. Hype (04/01/2013 )Today I got again a mail from a foreigner who wanted to buy babies of my Heremans birds. Descendants of my 145 were also acceptable, even in the 3rd generation. As if ALL descendants of 145 are good.    In the past no Dutchman or no Chinese wanted them, since they did not know the name. Now they seem to think all Heremans birds are good. Come on !!

' Ad Schaerlaeckens