Ga direct naar de inhoud.

Over vrienden, krijgen en kopen

Ik moet altijd inwendig lachen als ik mensen hoor praten over de vele vrienden die ze hebben. Ik neem zulke weinig serieus.

Want mensen tegen wie je alles kan zeggen met de wetenschap dat het "onder ons" blijft? Tegen wie je durft zeggen dat je bijvoorbeeld nog wat zwart geld ergens in je duivenhok hebt verstopt of geparkeerd op een buitenlandse bank?

Hmm. Zulke "vrienden" hen ik alvast heel weinig.

Binnen de duivensport amper een handvol en buiten de sport nog minder.

 

GOED EN SLECHT

Een ervan is W de Br. Uiteraard heb ik van hem ook enkele duiven en enkele voldoen prima. Die wonnen met name in Union Antwerpen/ZAV een zestal eerste of tweede prijzen. Ook in Nederland heb ik een rechtstreekse waar ik veel plezier aan beleefde, de 12-941. Die won op amper een jaar tijd:

- 2e St Quentin van 6.069 duiven, na een hok genoot bij zeer zwaar weer.

- 2e NPO (S Nationaal) Pithiviers 15.735 duiven bij een beukende NO wind.

- 3e NPO (S Nationaal Orleans) 7.795 duiven.

- 18e Sens 4.591 duiven. Enzovoorts.

Geef toe, zulke zijn er niet veel. En dan te weten dat ik wat bedenkelijk keek toen ik de afstamming zag. Alleen de grootmoeder, de Paulien van Derwa kon me bekoren.

Ik kreeg er ook met een fantastische afstamming en laat dat nu de mindere zijn, of zeg maar slechte. Want die kweekt hij natuurlijk ook.

 

ONDANKBAAR

Voor de verandering wil ik het nu eens hebben over die minder goede.

Anderen was ter ore gekomen dat er die uit moesten en' of ze die konden kopen. "Wat kan je daar nu mee doen?" regeerde ik.

"Verkopen" zeiden ze. Er was vraag naar. Daarmee waren ze echter aan het verkeerde adres. Ik koop soms duiven, maar heel weinig goede.

Ik verkoop duiven en hoewel ik mijn best doe zal het daarmee niet anders zijn.

Maar duiven die je gratis kreeg en die bewezen niets waard te zijn?

Die verkopen zal ik nooit doen als het er van vrienden zijn.

Daarmee beschadig je die op termijn.

 

LIMBURGER

Dienaangaande denk ik soms aan die landgenoot. Die heeft een aantal rechtstreekse van Gaby V. "Altijd prijs" beweert die.

Als er een goede bij zit is dat mee genomen.

Is het rommel (want uiteraard kweekt de Vlaming die ook) is het ook prijs.

Want, beweert hij, zulke duiven kan hij altijd nog verkopen, zelfs met flinke winst.

De man zal het wel goed bedoelen, maar' beseft zelf kennelijk niet dat hij daarmee

de leverancier van die duiven, Gaby dus, een zeer slechte dienst bewijst, of liever nog beschadigt. Omdat die bewezen slechte duiven bij de nieuwe eigenaar knagen aan de reputatie van de kweker. Die meent goede in huis te hebben gehaald maar zal later diep ontgoocheld zijn.

 

KLAK

Zo was er die handelaar die eens aanklopte bij Klak. Hij wilde duiven voor Taiwan maar Klak had er geen. De handelaar was zowel teleurgesteld als kwaad zo leek het. Hij kon tegen zijn klanten in Taiwan toch niet zeggen dat hij geen Klakduiven kon kopen terwijl anderen dat wel konden.

Slecht voor zijn geloofwaardigheid en reputatie.

"Ik heb al meer Klakduiven naar het buitenland verkocht dan jij zelf" blafte hij. En Klak, als het om de waarheid ging nooit op zijn mondje gevallen:

"Dat kan best, maar dan zijn het allemaal slechte, heb je geen respect voor je klanten maar alleen voor geld en' daar staat de deur."

Wat Klak bedoelde moge duidelijk zijn. Iets wat hij vaker mee maakte.

Iemand koopt bij hem pakweg 10 duiven. Als men geluk heeft zijn daar twee goede bij en de rest wordt doorverkocht. Duiven dus waarvan WEET dat het rommel is en' men maakt er soms nog winst op ook. Zo heeft men de rechtstreeks gratis.
Rechtstreekse Vandenabeeles koop je best bij Vandenabeeles.   

ADVERTENTIES

In de duivenkranten en ook op internet zie je soms advertenties als de volgende:

"Gevraagd RECHTSTREEKSE duiven van'..En dan volgen een paar bekende namen. Het is mij ook overkomen.

Voor een handelaar uit Taiwan had ik geen duiven. Toen vroeg die aan een tussen persoon om het dan maar via internet te proberen.

Wat had ik toen spijt dat ik de naam van de kopers nooit op stamkaarten zet.

Dan zouden enkele mensen toch door de mand gevallen zijn.

Personen die rechtstreekse duiven vragen via via hebben geen respect voor hun klanten maar alleen voor de eigen portemonnee.

J H zal zoiets nooit doen. Zelfs bij Pipa zetten ze tegenwoordig op de stamkaart "gekweekt door" als de verkoper niet de kweker is.

Eigenlijk is dat niet anders dan het hoort te zijn.

 

EIEREN

Beginnende liefhebbers raad ik altijd aan eieren aan te schaffen. Meestal veel goedkoper en omdat die veel goedkoper zijn kan men er meer aanschaffen.

Omdat jongen of eieren toch een beetje is als een loterij. Hoe meer loten hoe meer kansen. "Kan dat ook van de vliegers zijn?" vragen mensen me dan.

Bij voorkeur uit de vliegers zeg ik dan. Omdat die meestal iets hebben bewezen wat je van veel kweekduiven niet kan zeggen. Die leven nog bij de gratie van een goede afstamming of omdat ze veel geld hebben gekost.

Maar' er is een maar. Die eieren haal je bij voorkeur bij iemand die TOTAAL weduwschap speelt. Omdat van beide ouders op zijn mist iets wordt verwacht.

Bij "normale" weduwnaars ligt dat anders.

Die laat men best vrij paren. Want een duif zal zeker niet beter presteren als hem een duivin werd opgedrongen. Gevolg is vaak: Prima doffers gepaard met minderwaardige duivinnen. Vandaar dus.

 

OOK BELANGRIJK

Wat je ook nodig hebt is het geluk dat de ouders vorm hebben als je die eieren haalt.

Zo haalde ik twee jaar terug eieren van een prima liefhebber, eerlijke vent ook met wie ik goede contacten had, met de bedoeling fond te gaan spelen.

Maar het werd niets. Waarom niet werd me later duidelijk.

De man had de pech dat zijn duiven paratyfus onder de leden hadden. Hij had trouwens ook een slecht jaar.

Bij duiven in vorm zijn zowel sperma als eitjes beweeglijker zo is gebleken. Vorm

verklaart ook waarom men het ene jaar meerdere goede kweekt en andere jaren niets. Dus koppelen? Laat dat als de conditie er niet is, vanwege zinloos.

GRATIS

Weet je waar anderen en ook ik goede ervaringen mee hebben? Gratis duiven!

Als je duiven krijgt of weg geeft zit daar iets achter. Goede wil!  Zo kocht B Knaven hier wat jongen. Laat toevallig diens vrouw die dag jarig zijn, ik gaf hem een jonge gratis (van mijn "Home Alone") en drie jaar later was hij nationaal kampioen kleine fond. Vooral met jongen uit die duif.

Toen Evert Jan Eijerkamp jarig was kreeg hij een duif gratis van Leo Heremans.

Het werd een superieure kweekster. Ook "Sissi" (Vandenabeele) en "New Sissi" (Janssen) kreeg ik in een grijs verleden gratis.

Evenals eerder genoemde 941.

Nu heb ik een veelbelovende duivin van Cowgirl van Rik. Gaf op 2 jaar ook al 2 goede en dan ben ik erg tevreden. In duiven die elk jaar meerdere supers geven geloof ik niet. Ik heb ooit redelijk in duiven ge'nvesteerd maar al bij al leverden gratis duiven meer rendement.

Heb afgelopen jaar weer nieuw bloed ingebracht, ik kan dat niet laten.

Gratis, dus dat belooft!  (knipoog).