Ga direct naar de inhoud.

Soms wel even nadenken

Soms vraag ik me wel eens af wat de ultieme nachtmerrie is van mensen die  schrijven. Is dat niet weten waarover te schrijven?

Weten dat er geen hond is die iets geeft om je artikelen?

De vrees onzin te schrijven misschien?

Daarom deed het schrijven van Bart deugd.

 

BART

Bart had gelezen dat ik amper of geen last had van Adeno (afkloppen) en dat "niet schoonmaken" daar mogelijk mee te maken had. Dat was er alvast een die mijn artikelen leest en dat voelt een stuk minder eenzaam.

Enfin, hij werd ook een notoire niet poetser en dat beviel hem prima.

Op de hokken had hij snippers van beukenhout gemengd met lava korrel.

Die combinatie had hij goed gezien. Snippers beukenhout alleen willen wel eens schimmelen, lavakorrels alleen (veel gebruikt in kattenbakken) geeft veel stof.

Dat zijn "bodembedekker" niet anders dan goed kon zijn bewezen de prestaties,

zowel met jongen als oude.

Maar ooit moet dat spul natuurlijk geruimd worden en dat had hij dan zopas gedaan, tijdens het vliegseizoen, en dat heeft hij geweten. Niet alleen vanwege het helse werk.

 

STOMVERBAASD

Toen alles schoon was werd de stofzuiger voor de dag gehaald, nadien werd ontsmet met Dettol en toen kwam de brander er aan te pas.

Een lange dag was hij in de weer geweest en "s avonds deed het overal zeer. Zijn rug, zijn armen, zijn benen alles leek te kraken.

En dan die stof. Hij zweette, proestte, kreeg koorts.

Die ongemakken waren gelukkig tijdelijk maar de duiven was een ander verhaal.

Ondanks het feit dat ze voor het eerst sinds lange tijd op hokken zaten waarop geen stofje te bekennen was stuikten ze helemaal ineen.

 

ZIEK?

Dezelfde duiven die zo"n prima conditie hadden kende hij enkele dagen na zijn grote poetsbeurt amper meer terug. Ze zaten ineengedoken, een enkeling hoorde je niesen maar het waren niet alleen de duiven waaraan je zag dat hij een probleem had.

Dat merkte je ook als je op de hokken was.

Die voelden veel minder aangenaam aan. Veel killer leek het wel.

Wat hij onbewust gedaan had was een prima isolator verwijderen.

Dat merkte hij pas goed toen hij de handen op de vloer liet rusten. Hoe koud die aanvoelde.

En dan was er nog iets. Je gelooft het niet maar zonder stront stonk het meer als met, zo leek het. Vanwege de grote vochtige plekken onder de schabjes nadat hij de mest had weggekrabd?

Toen hij niet poetste had je die vochtplekken niet. De mest werd als het ware opgenomen in de centimeters dikke laag troep.

Het deed me denken aan iets dat mezelf, heel lang geleden alweer, overkwam. In 1993 om precies te zijn.

 

IN DE FOUT

De jonge duiven kwamen dat jaar dat het geen aard had. De vluchten dat niet met de eerste prijs begonnen werd waren eerder zeldzaam en beide Afdelingsconcoursen uit Creil (8.164 duiven) en Etampes (9.207 duiven) werden gewonnen.

Toen kwam Orleans en niemand minder dan Jos Klak vroeg of hij kon komen kijken want dat kon op Orleans eigenlijk amper missen.

Ik zei dat er nog gevlogen moest worden maar hoorde mezelf liegen. Want inwendig dacht ik, "wie gaat mij Nationaal kunnen kloppen?"

Het feit dat de Reuselse vedette tegen wil en dank in hoogsteigen persoon kwam kijken motiveerde me extra om de duiven naar het beste niveau te tillen.

Edoch' ik zou daarbij een grote fout maken en die was naar mijn vrouw luisteren. Die wist dat je bij Klak van de vloer kan eten en zei "wat moet die wel niet denken als hij die hier die rotzooi ziet".

Dus ging ik iets doen wat ik al vele maanden niet gedaan had. In het begin van de week de hokken schoonmaken.

Toen werd het zaterdag, de dag van Orleans. Eerst kwam Jos en toen de duiven.

Maar ik was niet meer zo gerust. Het leek of de conditie minder was geworden.

 

GOED, MAAR TOCH

Orleans was een harde maar faire vlucht. En tot vreugde van veel sportgenoten werd nu niet beginnen met de 1e in de club. Het resultaat was nog goed (2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 14, 15, 19, 20 enzovoorts en 36 prijzen van 49 gezette duiven (399 in concours) maar ik had nog beter verwacht.

Nationaal werd begonnen met 9 en 17 (tegen 8.809 duiven) en ik had als eerste zeven duiven maar ook daar had ik beter verwacht omdat ik zo verwend was.

Nauurlijk zou je elk jaar voor zo"n uitslag willen tekenen, graag zelfs, maar dat jaar was dus anders. Vanwege een (te) hoog verwachtingspatroon gezien het spel in voorgaande weken.

Ludo Claessens begon destijds tijdens het seizoen altijd aan de hokken te sleutelen als de duiven minder goed presteerden. Minder licht of meer licht. Minder lucht of meer lucht.

Maar de hokken veranderen als het goed gaat? Helemaal verkeerd.

Het hok klimaat wordt anders en dat "anders" kan alleen maar "minder" zijn.

 

CHRISTIAENS

Ik ben gestopt met schoonmaken na mijn eerste bezoek aan Christiaens, ook heel lang geleden alweer.  

De rotzooi op de hokken was er even onbeschrijfelijk als zijn uitslagen.

"Als hij het zo kan zonder schoon te maken waarom ik dan niet" ging het door me heen. Wel moet gezegd dat ik na enkele jaren ventilatoren heb aangebracht. Eerst op een hok, nadien ook op de andere.

Bij erg vochtig weer kwam er schimmel op de mest en dat kan natuurlijk nooit goed zijn. Toen de lucht kunstmatig werd afgezogen was van schimmel geen sprake.

 

ANDERE BART

Bart Geerinckx is dit jaar ook opgehouden met poetsen, maar die deed het anders, beter. Die heeft plastic aangebracht in het dak met als resultaat dat de mest bijna meteen droogde vanwege zoveel meer warmte en vooral droogte.

De conditie verbeterde zodanig dat hem me zou verbazen als hij niet een heel goed seizoen gaat maken.

De familie Geerinckx met Jurgen. Vader Luc is helaas overleden.    DE MORAAL

Dit is geen pleidooi voor de zogenaamde droge mestmethode. Want als je opgezadeld zit met paratyfus of wormen (vooral haarwormen) heb je echt een probleem. Ik wil alleen maar zeggen dat het zonder poetsen ook kan.

Walter de Rijck is een notoire niet poetser en dat waren destijds ook van Leest Peeters uit het Belgische Nijlen.

Maar dan moet het hok er zich wel toe lenen.

Gebr Van den Brande Berlaar (en wie spelen op vitesse beter?) poetsen de bodem  ook niet. Daarop ligt een dikke laag stro. Maar ook dat hok is weer luchtig, warm en droog vanwege' plastic golfplaten in het dak.