Ga direct naar de inhoud.

Taiwan vs USA 1 - 0

Lang dacht ik dat Amerika met glans en moeiteloos de titel verdiende van meest na'eve duivenland op deze planeet.

Maar nu ziet het er naar uit dat ik die mening moet herzien. Ze zijn van de troon gestoten, die Amerikanen.

USA

Hou me ten goede. Ik heb niets tegen die lui. Maar als je die over duiven hoort praten is dat vaak van een onbenulligheid die vertederend is.

Lang geleden was ik daar, nog wel in Las Vegas, uitgenodigd door mensen die meenden dat ik veel van duiven ken maar die misvatting zij ze vergeven.

Ik ontmoette daar met name Sharon Stone.

Ondeugend engelengezicht, verzengende ogen, apocalyptische borsten, wat wil een man nog meer. Maar mooie Sharon gunde me geen blik.

Vol zelfmedelijden begon ik me moed in te drinken, duwde vervolgens al de mannen die haar omringden opzij en dook in het vuur van haar hemelse ogen.

"Wat doe jij hier" schenen die te vragen.

"Pigeons, Holland, champion" hijgde ik.

Even een akelige stilte. Ik voelde me rood worden als een sterappeltje tot ze haar mond opende: "Pigeons? Well, well, well." En ze keerde me de rug toe.

Weinig kon ik toen bevroeden dat daarmee mijn ellende pas begon.

 

WEGGE

De rassenwaan daar is om spontaan wenend ter aarde te storten.

Zo stond er iemand te blazen over zijn zuivere Wegges. Hij wilde weten wat ik van dat ras vond. Ik wist niet wat ik hoorde.

Wegge? Die had in 1903 totaal verkocht.

En die had geen ras maar een allegaartje. En nu zou deze man de Wegges zuiver hebben?

Ik had moeite hem niet te kleineren, maar kennelijk ben ik daar niet in geslaagd. Toen ik mijn zegje gedaan had ging hij naar de WC en ik heb hem niet meer terug gezien. Nooit meer trouwens.

En hij is lang niet de enige die daar door "rassengekke" publicisten is gehersenspoeld. Velen geloven daar echt dat alle goede duiven en hokken hier enkele namen als basis hebben. Zoals Janssens en Huyskens van Riel.

Het eerste wat ze je vragen is daarom wat voor ras je hebt.  

NOG EEN

Zo was er ook die man met zijn zuivere Hofkensduiven.

Of die zouden passen op "de Gabbies". Want een vriend van hem had die zuiver.

Soms moet een mens zijn mond houden, ik weet het, maar dat moet je wel kunnen. Ik kon dat niet. Ik zei dat Hofkens in Merksplas woonde, niet ver van mij vandaan.

- Dat ik hem goed gekend had en ook zijn duiven.

- Dat ik twee keer een verkoping voor hem gehouden heb.

- Dat ik de verkooplijst nog heb van zijn totale verkoop en dat "Gustje de Krol" (want zo noemde men hem) eenderde van zijn duiven elders had aangeschaft. Dat die niet eens door hem geringd waren.

Dat Hofkens nooit de bedoeling had een ras te vormen. Gust had goede, VDA ook,  maar dat je die goede meestal krijgt door kruisen.

- Dat Gust steeds op zoek was naar beter en Vandenabeele nog.

En ook' Dat Hofkens nooit een duif naar Amerika had uitgevoerd. Dat deden anderen na zijn dood. Vooral dat laatste is goed te weten, zei ik.

 

COMMERCIELE ZET

"Want", zo ging ik verder, "de beste commerci'le zet die popsterren en duivenkampioenen kunnen doen is dood gaan. Popsterren liefst jong. Dan wordt links en rechts likkebaardend in de handjes gewreven want handige jongens in de platenindustrie weten dat niets beter verkoopt dan magere Hein. Ik weet niet hoe vaak mijn vrouw overeind veerde kort nadat Luc de Vos was overleden en ze samen met half Belgi' hem van "s morgens vroeg tot "s avonds laat "Mia" hoorde roepen.

(Nvdr: Mia is de naam van de echtgenote van A.S.).

De producten van de doden zijn beter aan de man te brengen dan die van de levenden. Als een rocker het loodje legt kan je er vergif op in nemen dat veel om hem heen tot leven komt. IJzersterk voordeel van de doden is dat ze dood blijven.

Zelf kunnen ze zich niet meer verweren, de leugens die over hen de ronde doen een halt toeroepen. Anderen echter kunnen ze blijven gedenken, herdenken en onbeschaamd de winst van hun in waarde gestegen producten opstrijken.

 

SCHAAMTELOOS

Elvis, John Lennon, James Dean en al die anderen zoveel jaar dood? Het is elke keer weer kassa. Voor veel geslepen jongens overstemt de roep van geld moeiteloos die van het leven.

Magere Hein is de beste p.r. man die men zich kan wensen.

Een ster die jong sterft begint ongevraagd een tweede carri're en die is niet zelden schitterender en winstgevender dan de eerste.

Voor de levenden is dat heel wat moeilijker. Die lopen voortdurend in de schijnwerpers en vallen vroeg of laat uit de gunst omdat men ontdekt dat zelfs de grootste zangers, de beste voetballers enzovoorts ook maar mensen zijn.

De doden daarentegen tracht men te verheffen tot iets wat ze nooit geweest zijn. In duivensport is het dus weinig anders.

 

VOORBEELDEN

Ik had het dus over Hofkens. Na zijn dood had half Amerika Hofkensduiven.

Met diens tijdgenoot vdH was het weinig anders. Zijn duiven, en daar zaten veel grijzen bij, brachten een vermogen op toen die na diens overlijden geveild werden.

En wat zag je kort nadien? Ineens pakte men in binnen en buitenland uit met grijze

vdH duiven. Tot de hype voorbij was. Toen had niemand nog grijze, zo leek het.

Neem ook Klak, een goede vriend van me. Wel, ik verzeker U dat hij zich in zijn graf had omgedraaid als die had gezien wat na zijn dood gebeurde. Ineens had half Amerika Klakduiven.

 

LANDGENOTEN

Overigens kunnen veel landgenoten er ook wat van. Ik bedoel meeliften. Want welke

Nederlander heeft vandaag de dag geen Heremansduiven?

Leo is gelukkig nog wel onder ons en hopelijk nog lang ook maar ook hij ontkomt niet aan de waan van de dag. Want Heremans duiven is kassa. Natuurlijk had de Leo goede maar wat velen niet beseffen is dat de macht van de getallen hier mee te maken heeft.

Want vanaf 2004 verkocht hij erg veel duiven. Als dat er 600 per jaar waren waaronder 60 supers is een rekensom gauw gemaakt.

Dat is 6.000 duiven in 10 jaar waaronder 5.400 slechte. Er van uitgaande dat hij elk jaar echt 60 supers kweekte.

 

OPIUM

Ras is opium voor veel buitenlanders. Krijg je zo"n Amerikaan op bezoek, het mag ook een Duitser of Taiwanees zijn, dan raad ik aan niet te wijzen op je prestaties, zo er die al zijn, maar te wijzen op de rassen die je onder de pannen hebt.

Wat je best voor je houdt is dat elke vlucht weer talloze rasduiven hun afkomst verloochenen en volledig worden zoek gevlogen door naamloze en rasloze duiven.

Ik schreef eerder over jongen van me die een Taiwanees absoluut niet wilde omdat ze afstamden van v d Wouwer duiven. Amper vijf jaar later smeekte hij er om.

Dezelfde man! Kijk, dat bedoel ik dus.