Ga direct naar de inhoud.

Waar men over praat

Discussi'ren is iets dat vooral veel Nederlanders in het bloed lijkt te zitten. Zo is daar  Nederland momenteel discussie over kampioenschappen en de zogenaamde mega hokken (massa inkorvers).

En liefhebbers praten over al die totale verkopingen die geen totale verkopingen zijn.

KAMPIOENSCHAPPEN

Veel buitenstanders vinden duivensport geen echte sport. En in veel opzichten zou je ze nog gelijk geven ook. Met name wat betreft kampioenschappen.

Want geef toe, zot voor woorden hoe unfair die zijn, soms zelfs belachelijk en overal zo verschillend.

In Belgi' kan men Nationaal kampioen worden met 12 punten. In sommige clubs in Nederland zijn 20.000 punten niet genoeg.

In Belgi' vooral wegen de getekende m.i. te zwaar.

Om een extreem voorbeeld te geven. Als je 25 prijzen wint van 30 duiven met heel veel kop scoor je niet een punt als de getekende duiven daar niet bij zijn.

Win je 5 prijzen van 50 duiven dan ben je de grote man als bij die 5 je getekenden zijn. Vroeg of niet vroeg maakt in de meeste samenspelen ook geen verschil.

En gaat het in duivensport niet vooral om vroege duiven?

Voor een kampioenschap zouden in aanmerking moeten komen:

- Prijspercentage.

- Getekende duiven.

- Vroege duiven.

Voor de geloofwaardigheid alleen al zou het berekenen van kampioenschappen overal hetzelfde moeten zijn:

Op clubniveau, regionaal, provinciaal en nationaal. En als het aan mij zou liggen ook hetzelfde in Nederland, Belgi' en liefst ook in omringende landen.

Zodat men weet wat het wil zeggen als iemand kampioen wordt met pakweg 86 punten. Nu zegt me dat totaal niets. Met meer eenvormigheid zou duivensport een heel klein beetje in de richting gaan van een meer mondiale sport.

Maar ik heb niets te vertellen en daar zal niet iedereen rouwig om zijn (sic).

 

VERBETERD

Toegegeven, in Nederland is in de loop der jaren al veel verbeterd maar het kan nog veel beter. Men moet bij het berekenen van punten doen wat kan om zo veel mogelijk de beste liefhebbers en de beste duiven aan te duiden. Daarvan is nu zeker niet altijd sprake.

In Belgi' is veel bij het oude gebleven, daar gebeurde gewoon niets, werd niet geluisterd naar de stem van het volk.

Omdat het in de volksaard ligt alles maar bij het oude te laten, zeker?

Zich niet te roeren, de mond niet open te doen?

Veel Nederlanders hebben een te grote bek, ik weet het. Maar soms heeft dat zijn voordelen. Mensen als Serge v E en Vlaming Kurt P gaan ook niet gebukt onder verlegenheid. Dat maakt ze soms geen vrienden maar ik mag dat "recht door zee zijn gedacht zeggen" wel. Weet je waar je aan toe bent.

Ook zouden er, en weer om de sport geloofwaardiger te maken, eenduidige poulebrieven moeten zijn. Overal dezelfde dus. Voor alles en iedereen, van clubniveau tot en met nationaal. Waar men ook woont.

Ook hier hebben de Nederlanders gelukkig al wel baanbrekend werk verricht.

 

MEGA HOKKEN

Verder gaan in Nederland stemmen om op VOOR het spel 30 duiven aan te laten wijzen voor duiven die in aanmerking komen voor punten voor kampioenschappen en asduiven.

Een en ander heeft natuurlijk alles te maken met de wat men in Nederland mega hokken noemt, de zogenaamde massa-inkorvers.

Ik vind het wat merkwaardig. Neem nu die wonderduif van Koen Minderhoud. Aanvankelijk had Koen het niet in hem gezien en niet onmogelijk dat hij hem voor het seizoen niet bij die 30 duiven had opgegeven als dat regel zou zijn geweest.

Kan toch niet dat zo"n super buiten alle prijzen zou vallen, niet omdat die niet goed genoeg was maar omdat de baas zich in hem misrekende.

Met jongen komen we helemaal voor verrassingen te staan. Wij allemaal!

Verder beperk je de mega hokken niet met zo"n beperking, integendeel.

De mannen met veel duiven zullen mogelijk met nog meer overwicht titels voor zich opeisen. Voor die 30 duiven kunnen ze immers kiezen uit 75, 100 of meer. De man met minder dan 30 duiven kan niet kiezen, de man met pakweg 36 duiven een beetje.

 

TOTALE VERKOPINGEN

Waaraan velen zich de laatste tijd enorm storen zijn die talrijke totale verkopingen die geen totale verkopingen zijn.

Van mensen die al gauw na hun verkoop weer meer duiven hebben dan ooit tevoren. Mensen die de duivenwereld gewoon voor de gek houden.

En helaas scheren sommigen alles over een kam.

Helaas, omdat de ene totale verkoop de andere niet is.

Als ik dit schrijf worden online duiven verkocht van Bert Vandenberghe, van Vanlint,

van de Pasch en Beute om het maar bij deze te laten.

 

VERKEERD?

- Vandenberghe.

Dat Vandenberghe verkoopt, nog pas in 2011 begonnen, en weer jongen besteld snapt geen mens, maar moeten we dit ook snappen?

Hij is toch aan niemand verplicht om verantwoording af te leggen?

Dat zijn toch niemand zijn zaken?

Een mens is toch vrij om te verkopen?

- Vanlint.

De vrouwenveroveraar (nou ja) verkoopt ook totaal, nou ja totaal.

Naar verluidt komen ook bij hem weer volop jongen. De man wordt, ondanks een ongekende vitaliteit ouder, dus is het toch weinig meer dan normaal dat hij het kalmer aan gaat doen.

Opnieuw, dat is zijn beslissing en zijn zijn zaken.

Het wordt wat anders als hij komend jaar weer met mandenvol jaarlingen gaat spelen. Dan heeft hij inderdaad de duivenwereld gefopt. Als zoveelste.

- Van de Pasch en anderen zoals superman Desaer verkopen jongen van hun beste.

Hen een beetje kennende zijn ze van het type W de Br en ook mezelf. Ze staan niet te kijken op volk over de vloer voor duiven. Dus mogen ze?

- Beute verkoopt zijn oude. Bij hem was nog de meeste duidelijkheid. "Hij verkoopt zijn oude".

- Ook verkopers van duiven "ouder dan" kan je weinig verwijten. Ze vertrouwen op de na'viteit van de medemens en die is soms groot.

Waarom kan je zonder kritiek konijnen, kippen of whatever verkopen en accepteert men dat minder met duiven?

 

ANDERE

Maar er zijn andere. Leugenaars die de duivensportwereld foppen. Ze zeggen het kalmer aan te gaan doen of beweren problemen te hebben met hun gezondheid.

 

Niets dat meer genezend werkt voor een slechte rug, zwakke knie'n of duivenlong dan een verkoop lijkt het soms.

 

Kort nadien zijn alle pijntjes verdwenen, lopen ze weer als een kievit, hebben ze meer duiven dan ooit.

Ze verkopen voor veel geld hun rommel om tegelijkertijd jongen van betere kwaliteit aan te schaffen. En liefst nog gratis. Over de instelling van zulke "sport"genoten kan men wel bedenkingen hebben.

 

OOK SCHULD

De kritiek van mensen, hun frustraties ook, komen vooral voort uit de misleidende info van de verkoopleiders.

"TOTALE VERKOOP" kondigen is in koeien van letters aan, met elders klein "behalve de jonge duiven".

Daarmee zet men mensen bewust op het verkeerde been om uiteindelijk toch de rekening gepresenteerd te krijgen. Mensen worden wantrouwig, vertrouwen het niet meer, stoppen met kopen. Waarom niet vermeld: "X verkoopt al zijn oude".

Dat is duidelijk, schept minder argwaan. En het is duidelijkheid wat liefhebbers willen!

Met kampioenschappen, poulen en verkopingen!