Ga direct naar de inhoud.

Weer zo maar

Telkens als ik er aan denk moet ik mijn auto aan de kant zetten. Omdat ik van het lachen het stuur niet meer kan vast houden.

Het betreft een mail waarin iemand me vroeg of ik zijn duiven kon aanbevelen. Hij zou de mensen goed behandelen aan de democratische prijs van 150 euro stuk. Waarom dat zo democratisch was? Op internet hadden zijn jongen gemiddeld 200 euro opgebracht. En' ik zou 10 percent krijgen. Waarom ik vooral moest lachen? Ik wist van die verkoop.

 

WIE NIET

Overigens vraagt een mens zich af wie tegenwoordig niet verkoopt. Vaak zelfs "totaal". Tussen aanhalingstekens omdat kort nadien dezelfde mensen weer duiven in de aanbieding hebben.

Neem alleen Jos Thone; beste kerel, goede duiven en prima liefhebber?

Zal wel. Toen hij indertijd "totaal" verkocht vonden velen het o zo spijtig dat zo"n man  voor de sport verloren ging.

Maar ja, "als je gezondheid je in de steek laat?"

Jos deed het dan maar meteen grondig. Hij hield ook in de Emiraten en het verre oosten een verkoop. Want als je het letterlijk niet meer ziet zitten???

Gelukkig herstelde Joske snel. Want weer kan men overal zijn naam vinden vanwege duiven te koop.

 

GENEESKRACHTIG

Het is een voorbeeld uit de velen en bevestigt wat ik ooit eerde schreef: Niets beter dan een "totale" verkoop als je wat mankeert.

Zo"n verkoop werkt veel beter dan medicatie.

Als bij toverslag loopt men weer als een kievit, is die slechte rug verdwenen, krijgt men weer volop lucht en ziet men weer beter. Is Jos daarmee een slecht mens? Natuurlijk niet. Wel iemand die weet hoe naief de medemens is. In het zakenleven zou men hem de hemel in prijzen. "Die man weet money te genereren." Of je kan zeggen "die sportman?" Hmm. Maar ik dwaal af.

 

KLEINE WERELD

De tragiek van mensen als ik is dat die veel mails krijgen. Met name van liefhebbers die ook middels internet verkochten en schrokken toen ze het grote verschil zagen in wat betaald werd en in wat ze in de knip kregen.

Ik heb niet met die mensen te doen.

Daar hadden ze maar op voorbereid moeten zijn. Men had zich vooraf moeten laten informeren. Als het netto bedrag dan zo"n afknapper is heeft de verkopende instantie het gedaan en zoekt men steun. Aan de kosten die werden gemaakt gaat men achteloos voorbij.

Mij lijkt dat als je voor pakweg 1.000 euro verkocht en 650 euro over hield je fair werd  behandeld. Terug naar die man om wie ik zo moest lachen. Die "slechts" 150 euro voor zijn jongen vroeg terwijl die "op internet" aan 200 euro weg gingen. Die wist dus niet wat ik wist.

 

DE WERKELIJKHEID Hij had 15 jongen verkocht. Die hadden 3.000 euro opgebracht, dus was 200 euro niet gelogen, maar' er was een ding dat hij "vergeten" was te melden.

Hij had zelf een duif terug gekocht voor 1.400 euro. Dus brachten die 14 anderen 1.600 euro op. Als hij 1.000 euro netto over hield komt dat neer op een gemiddelde van 75 euro. Dus zo menslievend was hij niet met zijn 150 euro. Een (of twee) heel dure duiven terug kopen om een mooi gemiddelde te krijgen gebeurt vaker.

Om het gemiddeld op te krikken.

50 duiven die "gemiddeld 400 euro" opbrachten krijgt een heel andere betekenis als een duif voor 10.000 euro werd terug gekocht.

Dan wordt het gemiddelde amper 200 euro minus de kosten is 150 euro maximum.

Dat is heel wat anders dan 400, zoals men wil doen geloven.

En de eigen portemonnee "voor de gek houden" gebeurt meer dan je denkt.

Om de schijn op te houden. De marktwaarde te beschermen.

Jos van Olmen. Klein in aantal duiven, groot in daden. VET

Waarover mensen zich in de winter ook beklagen is te vette duiven. "Ze zullen maar eens wat minder voeren." Ik ken dat. Haalt geen steek uit. Ze blijven vet. Wat je moet doen is MEER voeren. Volle bak desnoods.

Veel voer GEVEN maakt niet vet, wel veel voer ETEN. De praktijk leert dat hoe meer voer duiven voorgeschoteld krijgen hoe minder hongerig ze zijn. Vandaar.

 

GEVAARLIJK

Heel vroeger wees Jan Zoontjens me al op het gevaar van duiven keuren. Omdat het een moment opname is. Zo had Luc uit Oud Turnhout een bon van me gekocht. Omdat hij zelf zulke goede heeft voelde ik me gevleid. En wat doe je dan, zeker als voor zo"n bon 1.500 euro is betaald? Je laat kiezen en geeft er een extra. Zo ook nu. Of ik nog soort had van dat duifje dat in Antwerpen alle oude en jongen, toch gauw ongeveer 10.000 duiven, met heet weer klopte. Er zat nog een broer. Lange tijd niet meer in handen gehad en daarom schrok ik. Wat een lelijkerd. Dat vond ook Luc en begrijpelijkerwijs gaf hij hem vol misprijzen terug.  Twee maanden later.  De duiven werden weer gekeurd. Eentje viel op. Wat een dandy. Het was toch dezelfde duif, die lelijkerd dus, van weleer.  Ik heb de grootste kampioenen al duiven zien goedkeuren die ze eerder afkeurden. En omgekeerd.  En dat vanwege conditie of geen conditie.  Een duif in conditie toont in alles beter. 
EVOLUTIE  Jos van Olmen en Jos Joosen horen tot de Anterpse top op de grote fond. Wat bij die mannen opvalt? - Ze maken de hokken niet schoon. - Ze leren hun jongen amper op. - Desondanks verliezen ze er weinig. - Ze hebben geen last van Adeno Coli. Ik weet dat dit geldt voor veel fondspelers. Heeft het een met het ander te maken? Wie weet.
Jos Joosen en dame. Jos is een notoire niet poetser. NOG IETS

Dan is er nog iets.

Ik was bij Philip Norman, Limbourg en Rudi Desaer. Ook "kleppers" op de grote fond. En bij al die mannen kreeg ik duiven in handen die anders waren. Langer, met ook een lang borstbeen. Van Olmen had er EEN die "normaler" leek. Minder lang. Het was een bijgehaalde. Toegegeven, van fondduiven heb ik totaal geen verstand en van andere weinig maar heb dat nooit als een gebrek ervaren. Ik zie op de uitslag wel welke duiven me kunnen bekoren. En' als AL die grote fondspelers dat door de jaren ook deden (en natuurlijk deden ze dat) rest maar een conclusie;

Er is in de loop der jaren, door selectie gebaseerd op het resultaat, een ander type fondduif ontstaan. Anders dan die korte geblokte duiven die je bij vele niet fondspelers ziet.

 TOT SLOT

Nog over die mensen die van "totaal verkopen" een hobby maakten. Sommigen, zoals dezelfde Thone, maar ook Veenstra, Cassaert, Ludo Claessens (verkocht drie maal "totaal"), Limbourg, Piet van de Merwe en anderen waren weer gauw terug aan de "top" en dat is dan weer knap. Je moet dat toch maar doen.