Ga direct naar de inhoud.

Comb Maegh A S (under construction) (14-5)

Combinatie Maegh – AS   Koningen ZAV 2019 

(Luc v d Plas in magazine De Duif. '' onder constructie")

Rijkevorsel. Wie waren in 2019 de beste halve fondspelers van Belgie? Daar hoeft in mijn ogen zelfs geen vraagteken achter. Dit was de Belgisch-Nederlandse combinatie Maegh- AS. Van de eerste vlucht tot de allerlaatste maakte hun vliegploeg er een triomftocht van. Niet met de massa- zoals het meestal gaat, enkel kwaliteit. Hun uitslagen uitpluizen is een groot plezier. Enkele dagen voor het coronadrama uitbrak gingen we bij de mannen langs. De entente bestaat uit de broers Victor en Willy Maegh, schoonbroer Roger en last but not least ons aller Ad Schaerlaeckens.

Ad Schaerlaeckens: “Dit maak je nooit meer mee", zei men eind 2018. Toen kwam 2019. 'Niemand in Belgie deed beter' kon je nu zelfs van grote namen horen.  

 2006 STARTJAAR IN BELGIE

Ad: “Als jonge kerel kon ik goed voetballen. Maar niet goed genoeg. Toen scouts van NAC kwamen kijken was ik overtuigd uitverkoren te worden. Maar helaas. Dan maar duiven. De meeste mensen kennen mijn uitslagen wel. Die kan ik in twee periodes opdelen. Tot 2002 ging het volle gas in Nederland. 'Zo’n overwicht in de afdeling als AS dit jaar heb ik nooit meegemaakt',  schreef voorzitter Marinus destijds in het NPO Bondsblad. Orleans jonge duiven was voor mij de hoofdvlucht van het jaar. Toen dit van het programma verdween werd een rib uit mijn lijf gerukt. Alsof dat nog niet volstond werd midden in het seizoen een spoedvergadering belegd. De boel dreigde te ontploffen. Liefhebbers poulden niet meer en wilden in Belgie gaan spelen. Geen enkel samenspel lustte de club uit Baarle Nassau vanwege de overmacht van één liefhebber. Pas na vele vergaderingen werd een oplossing gevonden. In de club mocht ik ook niet meer poulen. Maar er waren ook persoonlijke tegenslagen. Vanwege allergie voor duiven bij mijn vrouw moesten op doktersvoorschrift de hokken die het dichtst bij huis stonden ontruimd worden. Door al die zaken ben ik drastisch minder duiven gaan houden. Ik heb veel duiven weg gedaan én goede.

Belgie is voor mij een tweede moederland. In mijn eeuwige zoektocht naar superduiven bezocht ik ontelbare melkers. Vaak voor iemand ze kende. Dan moet je er zijn. Ik ken ook het Belgische duivenspel. Waarom er dan geen gebruik van maken? In het Nederlandse programma is een leemte om duiven goed op te leren. Enkele jaren reed ik midden in de week naar Sint Jozef Rijkevorsel om duiven die om een of andere reden langer stil zaten in te manden voor leervluchten uit Quievrain. Zo ontstond het eerste contact met de familie Maegh. Victor runde de duivenbond in St Jozef Rijkevorsel. Van het één kwam het ander. We besloten om samen te spelen. Maar er moest heel wat veranderen. Om te beginnen moest de medicijnkast op slot. De mannen zaten er met van alles aan. In 2006 bracht ik 25 jonge duiven naar de mannen. Die gingen op één hok. De duiven droegen ringen die begonnen met het cijfer 1. Na een paar wedstrijden werd dat een begrip. Hun eigen duiven kwamen van goede melkers maar kwamen er niet aan te pas tegen de jonge Hollanders. Meteen al, in 2006, kampioen jonge Noyon in Sint Job. In 2007 kampioen jaarlingen en in 2008 kampioen oude. Het fundament was gelegd. 

Roger: “In het najaar van 2006, na het seizoen, liet Ad weten dat hij zou langskomen om de duiven te sorteren. Dat liep een beetje anders dan ik verwachtte. Ad moest geen duiven zien en ook geen afstammingen. Alleen prestaties. 

Ad: “Prestaties daar gaat het toch om. Maar ik heb soms al spijt gehad van verwijderde duiven. Dat hoort er bij. Het mooiste is als mensen je geen proficiat meer wensen omdat het normaal is dat je de eerste wint.”

 KLEIN MAAR DAPPER 

Ad: “Ik geloof in goede duiven. Daar zal je er niet gauw te veel van hebben. In Rijkevorsel zitten 12 kweekkoppels, 12 stopkoppels, 12 vliegkoppels (totaal weduwschap) en enkele reservekoppels voor het vlieghok. Ieder jaar worden 75 ringen gekocht. De afstand Baarle Nassau- Rijkevorsel is twintig kilometer. Tijdens het seizoen ga ik twee keer per week langs. Tijdens de winter is dit één keer per week. Ik doe mijn best om ook aanwezig te zijn op wedstrijddagen. Alles in de beste verstandhouding. Er is nog nooit één meningsverschil geweest. Roger kent de duiven al in de lucht. Zoals op Orleans 2018 (vervangen door Chevrainvilliers). Het was tropisch warm. We zochten de lommerte maar Roger zag twee duiven zij aan zij (en vroeg) naar het hok komen. Ze waren nog op honderd meter afstand. Het zijn onze twee eerste getekende stelde Roger met voldoening vast. Ze wonnen 25 en 26 provinciaal tegen ruim 5.100 duiven met tegenwind op een van de verste afstanden. Roger: “De enige witpen op ons hok was er ook bij. Ad wist niet dat er een jong zat met een witte pen.

SYSTEEM OUDE 

Ad: “Dit is volledig hetzelfde als in Baal. Ik speel nog wel in Baal maar kom door lichamelijk ongemak amper op het hok. De vliegploeg wordt op 10 januari gekoppeld, de eieren gaan weg, de duiven komen opnieuw op eieren en krijgen één jong. Voor de duivinnen terug leggen verdwijnen ze van het hok. Vanaf eind februari komen de duiven twee keer per week los. Voordien niet vanwege de roofvogels. Net voor het seizoen 2019 werd onze beste duif nog gepakt. Dat is zuur natuurlijk.”

Roger: “In principe bestaat de vliegploeg uit veel jaarlingen. De overgebleven oude zijn de echte toppers. Bij de selectie wordt dus enkel en alleen gekeken naar het resultaat. Uiterlijk en afstamming tellen niet. Ook de Nationale asduif blijft vliegen. Waarom op onze leeftijd duiven sparen?”

Ad: “In 2019 hadden we negen asduiven. Hierbij acht duivinnen. Nooit gebeurd in ZAV. Dit is toch een samenspel met een pak bekende namen en een spreidingsgebied van Lier tot de Nederlandse grens.”

Roger: “Eind maart begint hier het echte weduwschap. Dan komen alle duiven iedere dag los. In normale omstandigheden (het was corona) steek ik veel werk in opleren. Ik begin met lapvluchten op 5 km en 10 km. De volgende stap is het Albertkanaal in Zandhoven (15 km) en nadien, als het verkeer het toelaat, Duffel en Peutie. De eerste keren los ik ze samen, later korf per korf.”

DUIVINNEN AAN DE MACHT

Ad: “De duiven startten zo ongelooflijk dat ik na een paar weken zei 'dit kan niet blijven duren'. De vraag was alleen wannèèr het minder zou worden en hoeveel minder. Maar in plaats van minder werd het meer. De laatste vlucht op 29 juli was een meesterstuk met 1, 2, 3, 5, 15, 19, 21 bij de oude (7/7) en 1, 3, 10, 13 bij jaarse (4/4). Bijna tweederde van de melkers moest nog beginnen toen hier alles thuis was. Dat is genieten. In 2018 waren we met hetzelfde syteem blij dat het gedaan was.”

 Ad: “Het gevaar loert altijd om de hoek. Op 29 april belde ik naar Roger voor overleg. Het was ijskoud. Zouden we niet beter op veilig spelen en alles thuis laten? Dan is het handig als melkers hetzelfde redeneren.

Roger: “Mijn grootste angst is dat duivinnen zouden paren. Daar is een remedie tegen. Na vijf tot zes weken sluit ik ze allemaal in bakjes op. Ze worden heel het jaar verduisterd. Bij doffers werkt dit niet.“

Ad: “Ik heb dit systeem gezien bij Flor Vervoort. Ook “Fieneke” zat heel het jaar verduisterd. We weten allemaal hoe die gevlogen heeft. De kwaliteit moet er zijn. Voor de rest geloof ik in heel weinig. In het najaar van 2019 brachten de vliegers nog een nest groot. Achterliggende gedachte is: Zo dicht mogelijk bij de natuur.”

ALLES GEPROBEERD
Ad: “Gezonde duiven hebben genoeg aan een basisverzorging. Ik ben nooit de beste poetser geweest. Maar zo zijn er nog. Rik Hermans is ook zo en hoe speelt die. Ik heb in mijn duivenleven alles geprobeerd maar hoe meer ik probeerde hoe minder ik in wondermiddelen ging geloven. Alle bijproducten en vitamines zijn hier afgeschaft.

Het voer is van Ronny Van Tilburg. Dit voer is goed en goedkoop. Ik geef ook Van Tilburg Allerlei (topproduct). Wel opletten dat duiven zich niet overeten met jonge in de nest.”

Roger: ”In het seizoen gebruiken we één soort voer. Vital Duo Vlucht van Van Tilburg. In het begin van de week karig. Op donderdag moeten de duiven het meest eten. Op inkorfdagen (vrijdag) komen ze niet meer los. Ik geef wel om drie uur in de namiddag een laatste keer eten. Allemaal energie die ze tijdens de vlucht kunnen gebruiken. Op de dag van thuiskomst worden de duiven ontsmet met de bekende gele druppels. Volgens mij doet het wel degelijk iets. Een duif die achter blijft en terug komt krijgt zeker gele druppels. Onze hokken zijn heel open. In het hok kijk je los door de Boomse pannen. Tijdens de vochtige dagen verbeteren we het hokklimaat met maxi verwarmingsplaten. Deze zijn rechtop bevestigd onder de bakken.”

Ad: “Coccidiose, wormen en tricho hebben we nooit. Ik verwijs graag naar een volkswijsheid “Je krijgt de ziekte waar tegen je kuurt”. Daarom blijven we er met alles af.”

 JONGE DUIVEN
Ad: ”In Nederland was ik één van de eerste die begon met verduisteren. Via mij sijpelde het ook in Belgie door. Mannen als Houben kwamen over de vloer om het systeem te bekijken. Het principe van verduisteren is de winter verlengen en de conditie laten boomen in de zomer. Licht en donker – en hoe je daar mee omgaat- dat wordt mogelijk nog belangrijker in de toekomst.

Maar terug naar het begin. Ik wilde mezelf bewijzen tegen alles en iedereen met de jonge duiven. Dat kon in Nederland op Nationaal Orleans. Deze klassieker ging door de laatste zaterdag van augustus. Dat viel toen samen met de grote Bourges voor jonge in Belgie. Ik herinner nog goed dat de eerste nationaal Bourges gewonnen werd door Luyckx uit Beerse terwijl ik dezelfde dag 3 en 12 nat Orleans won met twee nestzusjes.

Roger: “Ons systeem is verduisteren tot de langste dag (21 juni) en nadien bijlichten. Eind juni gaan de geslachten apart.”

Ad: “Roger is 81 jaar maar een vat vol energie. Daags voor het inkorven lapt hij de jongen. Conditioneren heet dat. Bij thuiskomst mogen duivers en duivinnen samen tot ’s avonds. De dag van de inkorving blijft alles in zijn eigen kot en gaat rustig de mand in.”

Roger: “Mijn lijfspreuk is Niks voor Niks. Wat zou ik anders hele dagen doen? Ik ben eens tegen gehouden voor een routinecontrole door de politie. Het was half negen en ik kwam al terug van Duffel. Dat is passie zeker? “

Ad: “In tegenstelling tot de oude vlogen de jonge in 2019 minder dan we gewoon zijn. Maar het was nog niet slecht met uitschieters als 1, 2, 3 Noyon 798 jonge (drie duiven drie minuten los), 1e Melun 1380 jonge en als orgelpunt een klapper op Melun: 1, 2 Melun 1039 jonge (12/12). Tevens twee snelste van de provincie. Dit was – de uitzondering bevestigt de regel- na een kuur.”

TWEE MAAL MIS, DAN..
Ad: “Succes is het gevolg van selectie. Een duif (oud en jong) die twee keer mist gaat niet meer mee en krijgt later nog één kans. Dit zijn mindere goden en die moeten eruit. Want het zijn niet allemaal goei. Op het vlieghok geloof ik in vrij koppelen en op het kweekhok in herkoppelen. Na twee rondes wordt alles omgekoppeld.. De ramen van het kweekhok staan wagenwijd open. Dag en nacht.”

Roger: “Als ik twijfel bel ik Ad en dan komt Ad.”

Ad: “Een simpele truck is de duif buiten gooien en kijken hoe het gaat. Als ik ergens een hekel aan heb is het een goede verspelen. Vroeger bezorgde dit hartzeer, wakker liggen en duizend keer kijken of de verloren zoon of dochter nog niet terug was.”

ALERT VOOR SLUIPMOORDENAAR PARATYFUS
Ad: “Zowat tien jaar geleden kregen we klappen. De duiven werden ieder jaar behandeld tegen paratyfus maar toch was het prijs. De werkzame stof van het medicijn niet sterk genoeg? Te lang met hetzelfde gekuurd? Dit wil je als melker uiteraard niet meer meemaken. Daarom ieder najaar kuren tegen paratyfus. In het najaar van 2018 hebben we het niet gedaan en dan maak je zo’n superseizoen…”

Ad: “Het zal 15 jaar geleden zijn dat ik in Baal kennis maakte met het adenospook. Ik ben geen poetser dus mijn jonge liepen in de stront. Wat deed ik? Niet panikeren en zeker de jongen niet te lijf gaan met een hoop medicamenten. Pluk je de vruchten van. Door niks te doen wordt adeno ieder jaar minder.”

Ad : “Mijn slechtste eigenschap is dat ik heel graag duiven bij haal. Vaak in het gezelschap van vriend Willem de Bruijn. Heel Belgie hebben we verkend. Van één ding ben ik intussen zeker. Bij medicijnmannen moet je niet zijn. Die spelen met pieken (!) heel goed maar de fles krijg je niet mee. Een verdere ervaring? Hoe duurder de prijs van de jonge duiven hoe slechter de kwaliteit. Het is een contradictie maar wel realiteit.”  Simpele melkers met allesbehalve simpele duiven. Die mij als persoon ook aanstaan. Daar wil ik zijn. Want naast veel slechte vond ik ook hele goeie en dat was bij zulke mannen.

Ik weet nog hoe ik met Willem in 2004 naar Leo Heremans reed. Wat had die in die tijd goeie. Toen we naar huis reden werd er in de auto niet veel gezegd. We waren sprakeloos van de kwaliteit. Met die duiven kon niemand mislukken en dat bleek. Bij mij met “Super Leo” en bij Willem met een korf vol goeie.”

Ad: “In een apart kader zal ik namen geven van melkers waar ik goede haalde. Een extra vermelding is voor Marcel Wouters. Marcel is ook close met Roger. Zijn “Leeuw” is een legendarische duif. Of ik een goede duivin had zitten om samen te kweken met de “Leeuw” vroeg Marcel op een gegeven moment. Die had ik zeker. Een bewezen duivin 682-2008 (als jong 3e beste duif van België volgens Superduif, een competitie van toen) moest het worden maar toen het zover was was de 682 achter gebleven. Toen werd het de nestzus, 683-08. Laat dit nu de moeder zijn van “Den Ad” bij Marcel. De natuurlijke opvolger van de Leeuw met 1e nationaal asduif halve fond en Olympiadeduif. Aan de 682 en 683 hangt nog een ander verhaal. Toen deze zo hard begon te vliegen zat ik in de problemen vanwege de ouders verkocht aan een Chinese klant. Ik probeerde de overeenkomst nog te veranderen door gratis tien jonge duiven aan te bieden maar helaas. Toen “Den Ad” op het hoogtepunt van zijn roem was stelde Marcel voor om hem uit te lenen om onze beste duivinnen te bevruchten (kunstmatige inseminatie). Ons geluk was dubbel want “Den Ad” bleek ook een buitengewone kweker.”

SPECIAAL KARAKTER
Ad: “Een onvergetelijke duif was “Ace Four”. Omdat het zo’n goede was maar ook een hele aparte. In zijn geboortejaar speelde ik de zes eerste asduiven in de Kring, In de afdeling tegen gemiddeld 11.000 duiven de eerste twee Asduiven, De nestmaten 144 en 145 (“Ace Four”). Wat nu zo bijzonder aan hem was? Zelfs bij thuiskomst van Quievrain was “Ace Four” stikkapot. Maar hij won wel. Hetzelfde op een bloedhete Etampes. Bijzonder vroeg én kapot. Betere kwekers als “Ace Four” heb ik niet veel gehad. Bas Verkerk vertelde hetzelfde verhaal over zijn “Sprint”. Deze komt uit “Alessandro” (rechtstreeks Schaerlaeckens en een kleinzoon van“Ace Four”…) Ook “Sprint” was een iconische vlieger maar iedere keer kapot. Hij zit nog in de pedigree van “Bolt” bij Leo Heremans. Duiven van aparte klasse zijn vaak een beetje anders..”

DE SCHRIJVER 
Ad: “Het was in 1977 dat ik mijn eerste artikel schreef. Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Het ging over Jan Zoontjens, een superkampioen. Iedere week haastte ik me naar de brievenbus als het NPO krantje in de bus viel. Maar mijn artikel verscheen maar niet. Zou het niet goed genoeg zijn vroeg ik mij vertwijfeld af. Uiteindelijk werd contact opgenomen met de hoofdredacteur. Jos de Zeeuw verzekerde mij dat het stuk wel degelijk in orde was. Zelfs zodanig dat hij het graag bewaarde voor het kerstnummer. Dit is het verhaal achter mijn eerste artikel. Nadien zijn er duizenden gevolgd.”

Ad: “Ik stak ook veel energie in het schrijven van een boek over Gebroeders Janssen. Ik vond dat de mannekes dit wel verdienden. Dit was in 1985. Het boek werd uitgegeven in eigen regie en was onmiddellijk uitverkocht. Het succes was zodanig overdonderend dat mijn hele familie meehielp om alle boeken op de post te krijgen. Dit waren onvergetelijke tijden.”

Ad: “Geloofwaardigheid is voor iemand die columns schrijft over duiven het hoogste goed. Als de duiven niet meer zouden presteren zou dit voor mij een doorslaggevende reden zijn om me achterhaald te voelen en te stoppen als schrijver.

WEINIG MAAR GOED!

Tussen de twaalf koppels vliegers zijn veel goeie, we vermeldden niet eens de prestaties van 2e en 3e , 4e en 5e asduif oude 2019 en evenmin 1e, 3e 5e 7e asduif jrl. 2019. Of de Asduiven 2017 en 2018. Evenmin kregen onderstaande duiven extra aandacht:

18-753: 928-1, 1670-5, 1548-11

17-738: 417-2, 687-8, 1003-9, 814-9, 1548-10, 1813-11, 495-11, 687-16, 710-17

18-733: 513-6, 977-7, 1054-18, 1198-22, 1063-24, 830-33, 1155-35, 1021-35

18-730: 323-2, 256-3, 845-3, 424-4, 1651-4, 1155-14, 957-15, 563-24, 928-32

17-736: 1069-1, 2072-1, 734-4, 1398-6, 588-9, 1154-10, 1281-13, 372-15

17-749: 958-1, 1004-3, 632-3, 862-6 (opeenvolgende weekends), 654-2, 974-4, 616-4, 710-7. Wie van deze is de beste?

 

BASISKWEKERS 
De basis is een cocktail van (alles rechtstreeks) Janssen, Arendonk (drie stuks), Hofkens (twee stuks), Leo Broeckx (een super), Frans Verheyen (een super), meerdere Vandenabeeles, Mattens, Voets (twee maal een ronde) maar vooral het wonderkoppel van Hans v d Veeke, Westdorpe (twee kinderen). De duiven die nu het mooie weer maken zijn vooral kruisingsproducten. Het oude soort met duiven die werden bijgehaald maar soms ook bijgehaalde duiven tegeneen. Het lukte met:

 • Doffer Gebr Scheele
 • Kinderen “Extreem” Wouters x moeder Leeuw. Ook “Extreem” x zuster Leeuw. Later kinderen van “Den Ad” (samenkweek)
 • Broer en zus “Diamant” Gebr V D Brande
 • Dochter “Rossi” en “Vuilblauwe Jackpot” Eijerkamp
 • “Super Leo” Leo Heremans
 • “New Sissi” Gust Jansen
 • Een fantastische kweekduivin van Luc Van Mechelen
 • Halfzus “Cow Girl” Rik en Jan Hermans/ Miel Van den Branden
 • Duivin Gaston Van De Wouwer
 • Duiven Willem de Bruijn
 • Veelbelovend zijn duivin Huijsmans, doffer Ebben (uit “Indy” = eigen soort), doffer Engelen

 

 

ENKELE VAN DE VELE SUPER RACERS

6243732-18   “3e nat. asduif KBDB”

1e Melun 515 d.

1e Melun 323 d.

1e Chevrain 563 d.

1e Chevrain 1270 d.

2e Noyon 375 d.

3e Melun 830 d.

3e Chevrain 975 d.

8e Chevrain 494 d.

9e Melun 3414 d.

Vader: 6164006-13 Superbreeder. Won 1e Noyon 840 d. 1e Souppes 312 d. 1e Souppes 723 d.. 1e Argenton 147 d. 1e prov Argenton (10 minuten vooruit) 1e nat Argenton z 3.383 d. 7e nat Argenton 12.87 d. 2e Noyon 1079 d. 2e Souppes 264 d.  Komt uit 08-250 (Extreem x moeder Leeuw M Wouters x 11-549 (halfzus Cow Girl Rik Hermans en kl.zoon Di Caprio)

 Moeder: 1694702-12.  2e asduif Hart van Brabant (11 vluchten/10 prijzen in 2012) 3367-1, 6547-2, 3060-7, 5842-7, 1185-12, 2289-14. Komt uit 09-622 x 09-585. Beide wonnen meerdere 1e. 585 was 2 maal snelste lossing.

-----------------------------------------------------------------------------------------

6284976-14 “Super ZAV”. 

Was 3e Asduif ZAV in 2015. 3e Asduif ZAV in 2016. 2e Asduif St Job 2015 en won:

1e Noyon 647 d.

1e Souppes 235 d.

1e Souppes 541 d.

2e Souppes 1235 d.

2e Melun 1130 d.

2e Quievrain 799 d.

2e Melun 811 d.

Vader: 1275622-09 “Favourite Breeder”. Moeder Supertje Boeckx. 

------------------------------------------------------------------------------------- 

6257655-16 “Double Ace”.

Was 3e Asduif in ZAV in 2017 en 7e Asduif in 2019 Ze won:

1e Souppes 430 d. (snelste provincie Antwerpen 5000 d.)

1e Chevrain 372 d.

1e Chevrain 908 d.

1e Chevrain 563 d.

6e Melun 461 d.

7e Souppes 1037 d.

8e Melun 713 d.

Vader:  1947235-13 Super breeder. Samenkweek met M Wouters uit Den Ad (1e NATIONALE ASDUIF KBDB) x 'Kort' 07-2143348. Uit 230, broer Ace Four.  Moeder 601 Gust Janssen

-------------------------------------------------------------------------------

 

6200721-17 “Dochter 006” is nog zo'n fenomenale duivin

1e Melun 642 d.

1e Melun 425 d.

5e Chevrain 563 d.

5e Melun 1622 d.

7e Melun 3414 d.

9e Chevrain 867 d.

10e Ecouen 1069 d.

11e Ecouen 2072 d.

11e Noyon 1271 d.     Ze was in 2019 5e Asduif na 3 hokgenoten

 Vader: 6164006-13 Superbreeder, eerder genoemd.

Moeder: 1947264-13 BESTE KWEEKDUIVIN. Samenkweek Marcel Wouters & Ad S. Moeder van een volle korf kopvliegers en tevens gr.moeder 1e Nationaal Chateauroux z (6.276 d) plus 11e Nationaal Bourges bij Luc v Mechelen. Ook Gr. Moeder 1e NPO bij F Ebben. Dus OOK moeder van:

16-616, 1e Souppes 790 d.

16-489, 1e en 2e

17-749, 1e Noyon 958 d.

17-721, 1e Melun 642 d, 1e Melun 425 d.

18-128, 5e asduif.

Deze superkweekduivin 13-264 komt uit Den Ad (Beste HaFo duif Belgie KBDB)  x 10-636 Luc v Mechelen. 

IN 2019 DE BESTE VAN BELGIE?!

Dat was de vraag die Luc, de schrijver van dit artikel zich stelde. Ik stelde voor, sommige liefhebbers kennende, daar een vraagteken achter te plaatsen. Geen vraagtreken maar een UITROEPTEKEN aldus Luc. De conclusie is na onderstaande uitslagen aan U.

   2018

Quievrain                23/29                           Noyon      23/29

Noyon                     22/29                           Chevrain  10/11

Chevrain                 16/18                           Chevrain  16/22

Chevrain                 10/12                            Melun      11/11   

Orleans                   4/4                                Noyon      6/6.

Chevrain                 5/6                                Ecouen     21/24

Ecouen                   10/12                            Melun       22/24 

Chevrain                 18/20                            Chevrain   9/10

Melun                     9/10                               Melun       7/7

Melun                     4/4                                 Melun       7/8

Melun                     6/6                                 Noyon       17/22

Noyon                     21/28                            Noyon       15/22 

Noyon                     16/18                            Noyon        8/8

Melun                     8/8                                Noyon         21/24

Pont                       18/24 

Maak je nooit meer mee, zei men eind 2018. Toen kwam 2019. ‘Niemand in België deed beter’ kon je nu, zelfs van grote namen, horen . Let ook op de data, want vluchten overslaan doen we niet. Men ziet ook dat vluchten met 'slechts' 70% prijs de mindere waren. 

2019

 22 april Noyon: Openingsvlucht. Jrl 13/18. Oude 21/28

 29 April: Niet gespeeld vanwege de koude.

  5 mei Noyon: 513 Jaarlingen: 1, 2, 12, 13, 16, 21 enz. (9/10, alles in eerste helft prijzen).

928 oude: 2, 3 enz (9/10).    

12 mei Chevrainvilliers 830 Jrl. 3e enz (14/16).

1.622 oude: 5, 6 enz (23/26).

3.414 duiven in overkoepeling; 7, 9 enz.(23/26).

  18 mei Chevrainvilliers. 975 Jrl. 3, 4, 5, 6, 10, 26, 27, 32 enz. (11/13). Na de 11e duif nog 325 prijzen.

1.651 oude: 3, 4, 5, 6, 12 enz. (19/22). Na 19e duif nog meer dan 300 prijzen.

Overkoepeling 3.348 duiven: 7, 8, 9, 10 enz. (19/22).

  25 mei Chevrainvilliers: (Zeer ongunstige oostenwind).

732 Jaarlingen. 9, 10 enz (11/14).

1.250 oude: (19/22). Opnieuw als eerste 4 duiven geklokt aan 17e prijs.

1 juni Toury: (weer ongunstige oostenwind)

Jaarlingen 12/12.

Oude: 17/20

8 juni Toury: ZW storm. 2.200 mpm. Jaarlingen: 3e, 6e, 10e, 14e, 22e enz. Weer als eerste 4 duiven. (11/13).

734 Oude: 4e, 10e, 12e, 13e, 19e, 25e en 27e prijs. (19/22).

Overkoepeling 1.398 duiven. 6e, 14e, 17e, 18e en 27e prijs. Ook daar weer als eerste 4, 5, 6, 7 en 8 duiven.

 15 juni Melun; Jaarlingen: 1, 6 enz (8/12).

814 Oude: 2e, 9e, 11e, 12e enz (14/20).

Overkoepeling 1.913 d: Opnieuw als eerste 4 duiven.

22 juni Melun Jaarlingen: 1, 16, 17, 22, 31, 46 . (6/7). Bijna allemaal per tiental.

687 oude: 1, 2, 16, 25, 27, 33, 40, 47 (11/14).

29 juni Melun Jaarlingen: 1, 2, 6, 8, 14

323 Oude: 1, 2, 10, 12, 18, 22 enz.  

Overkoepeling 952 d: 2, 4 enz. (9/18)

 6 Juli Chevrainvilliers. Jaarlingen: 1, 3 (Twee eerstgetekende!!!) 7, 11, 12, 14. (8/8 en 7 per tiental).

563 Oude: 1, 2, 4, 5, 6 (waaronder 4 eerstgetekende), 11, 12, 21, 22, 24 enz. Aan de 22e prijs de 9 eerstgetekende!!!. (12/12).

Overkoepeling 1.270 duiven: 1, 3, 5, 7, 8 (4 eerstgetekende), 15, 16 enz. Alle 12 ingezette duiven bijna per tiental. Als alles thuis is nog 424 prijzen te verdienen.

13 Juli Orleans en Noyon Orleans: Zeer onregelmatig, toch 8/10.    

Noyon 798 jongen: 1, 2, 3, 13. Drie minuten vooruit en 16/24.

 20 Juli Chevrainvilliers Jaarlingen: 2, 14, 18 enz. 7 prijzen van 8 duiven (239 jrl).

Oude: 1, 4, 12, 15 enz. 11 prijzen van 12 gezet (372 o. d).

Overkoepeling met Grensverbond 908 d: 1, 4 enz (10/12).

 29 Juli Chevrainvilliers, laatste vlucht jrl/oude. 158 Jaarlingen: 1, 3, 10 en 13, alles per tiental (4/4).

238 oude: 1, 2, 3, 5, 15, 19, 21. (7/7 alles per tiental).

Overkoepeling: 1, 4, 6, 14 enz. Ook hier 7 prijzen per tiental van 7 duiven mee. Bijna tweederde van de liefhebbers moest nog beginnen toen alles thuis was.

 

JONGE DUIVEN

De jongen kwamen minder goed dan in voorgaande jaren. Toen meestal Algemeen kampioen jongen, in 2012 ook in Union Antwerpen. Maar toch op 13 juli tegen bijna 800 duiven met drie jongen drie minuten los vooruit. Op 10 aug nog een 1e in overkoepeling (1.380 d). Het seizoen werd in stijl afgesloten op

 31 aug: Melun jonge duiven. In ZAV 441 duiven: 1, 2, 8, 13, 15 enz. (12/12, alles in eerste helft)

In overkoepeling 1.039 jongen: 1, 2, 8, 15, 18, 31 enz (12/12). Snelste 2 duiven in heel de provincie.

 ASDUIVEN:
Een unieke reeks Asduiven is het resultaat van zulk een seizoen: Oude: 2e, 3e, 5e en 7e Asduif. Jaarlingen 1e, 3e, 4e, 5e, 7e Asduif.  Met 12 koppels en enkele reserve duiven begonnen. Dus 9 Asduiven, waarvan 8 duivinnen. Dit niet in een lokale club maar in ZAV, een samenspel van Lier tot de Nederlandse grens.

 

De goede oude tijd. Duiven letten bij Huyskens van Riel