Ga direct naar de inhoud.

Nederlandse artikelen 2017

Nederlander in Duitsland (eerste bezoek) 22 juli

Het forum was ‘diep’ in Duitsland, een gespecialiseerde dierenarts en ik waren de hoofdrolspelers. Voor de ‘duivendokter’ was het een thuiswedstrijd, ik was minder gelukkig met de afstand, dus werd gekozen voor "de vlieger" en dat heb ik geweten

Lees meer: Nederlander in Duitsland (eerste bezoek) 22 juli

In gesprek met Roger Thijs (12 juli)

Het was Rik Hermans himself die me wees op de prestaties van Roger en Nick Thijs. Thijs? Hmm. Zei me niet veel. Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt, ging wat internetten en schaamde me

Lees meer: In gesprek met Roger Thijs (12 juli)

Salonduiven (7 juli)

Belgie is de bakermat, laat daar geen misverstand over bestaan. Met duiven spelen kwam er begin vorige eeuw op, om in de dertiger jaren en direct na de oorlog als het ware te exploderen

Lees meer: Salonduiven (7 juli)

Sprokkels (4 juli)

Herhaaldelijk lees je over liefhebbers die beter gingen spelen sinds ze minder medicijnen en supplementen aan hun duiven gaven. Maar dat wordt links en rechts met ongeloof ontvangen

Lees meer: Sprokkels (4 juli)

In gesprek met Roger Engelen (28 juni)

Er was een tijd dat vooral Duitsers me wel eens vroegen waar ik woonde. Als ik dan zei ‘bij Turnhout’ keek men me vragend aan. Maar zei ik, ‘niet ver van Arendonk’, dan knikte men begrijpend

Lees meer: In gesprek met Roger Engelen (28 juni)

Nog over forums (22 juni)

Er was een tijd dat ik in de winter regelmatig in panels zat. Of forumleider was. ‘Was’ dus, want aan die tijd terug denkend voel ik me enigszins beschaamd.

Lees meer: Nog over forums (22 juni)

Wind mee en motivatie (11 juni)

Een zondag in mei 2017. Het is mooi weer, de wind zuidwest. De Antwerpenaren hebben zoals gebruikelijk twee vitesse vluchten, een uit Quievrain en een uit Noyon.

Lees meer: Wind mee en motivatie (11 juni)

In deze tijd (3 juni)

In deze tijd zijn velen hun jongen driftig aan het lappen. De vitesse mannen hebben die zelfs al enkele keren gespeeld. En de geschiedenis herhaalt zich, her en der weer flinke verliezen

Lees meer: In deze tijd (3 juni)

Herhaling !!

Altijd die ZOW

 

Er was een tijd, lang geleden alweer, dat ik vaak bij Jef Houben kwam. En bij diens streekgenoot Maurice Voets. Het was vooral de zo andere duivencultuur die me aansprak.

 

Lees meer: Herhaling !!

Beetje Hulp (2 en slot) 15 mei

Oriënteren is vooral een kwestie van aanleg maar toch meen ik dat je als melker iets kan toevoegen. Voor meer 'zelfvertrouwen' om de losplaats direct te verlaten en ook de klad. Het heeft alles met opleren te maken. Vooral van jongen.

Lees meer: Beetje Hulp (2 en slot) 15 mei

Beetje hulp (6 mei)

Ik was er een paar dagen van tussen geweest, iets wat ik vaker doe. Gewoon weg. Van de telefoon, de computer, reclamefolders, sommige mensen en... geloof het of niet: Ook de duiven. Of je dat als duivenmelker wel kan? Natuurlijk kun je dat.

Lees meer: Beetje hulp (6 mei)

Vooroordelen (24 april)

Sjonge wat had die J van Donk uit Nederland een klasbak zitten op de Olympiade. Hij noemt hem ‘Olympic Miracle’ en deze naam is nu eens niet overdreven. Die is nog maar van 2014 en won toch al:

Lees meer: Vooroordelen (24 april)

Gans gevonden (14 april)

In België was dus een gans gevonden en de gevolgen kennen we. Het beest was morsdood. ‘Nou ja’, denk ik dan. Wat is daar geks aan? Of ben ik een beetje ontspoord?

Lees meer: Gans gevonden (14 april)

In gesprek met Jelle Roziers (10 april)

De uitslagen van vooral Nationale vluchten bestuderend valt op dat de gevestigde waarden steeds minder de dienst uit maken, zelfs in het nauw gedreven. Een jongere generatie, dertigers en prille veertigers, zijn bezig met een machtsgreep.

Lees meer: In gesprek met Jelle Roziers (10 april)

Altijd weer het weer (5 april)

Oude duiven en jaarlingen met ervaring als jonge duif hoef je niet veel op te leren. Sommigen leren die zelfs helemaal niet op. Hoewel met gezonde duiven en goed weer veel kan, durf ik het niet aan om helemaal niet te ‘lappen’. .

Lees meer: Altijd weer het weer (5 april)