Ga direct naar de inhoud.

Lof der zotheid (4 aug)

Tevez en Lavezzi (amper van gehoord) gingen dus in China voetballen en voegden zich bij Oscar, Witzel, Pelle en consorten. Tevez zou een salaris opstrijken van meer dan 700.000 euro voor een pot voetbal. Let wel PER WEEK ! Ofwel 100.000 euro PER DAG!

Hoewel ‘voetbal?’ Dat bedrag krijgen ze ook als bankzitter. Arme Messi. Hoe onrechtvaardig toch. Die moet het met ongeveer de helft doen. Hoewel, met de  400.000 euro, weer PER week die hij opstrijk zou die toch rond moeten kunnen komen. Ronaldo zou rond de 80 miljoen per jaar verdienen, meer dan 1 miljoen per WEEK. En dan proberen die gasten de fiscus nog te foppen ook. Nooit genoeg. Nu Lukaku. 70 miljoen euro en het kan dus nog gekker. 220 miljoen voor Neymar. Toch niet te filmen?

Decadent en obsceen als je het mij vraagt. Mijn moeder zit in een verzorgingshuis. De ellende die je daar ziet is hemeltergend en mensonterend. Wat zouden die oudjes het veel beter hebben als zo’n tehuis jaarlijks al was het maar 50.000 euro meer te besteden zou hebben. Ofwel: Het ‘loon’ van EEN HALVE DAG van voetballer Tevez.

 NOG ZOTTER?
Kan het erger? Hmm weet niet, maar duivensport komt relatief genomen aardig in de buurt. Die voetballers immers hebben iets bewezen. Dat hadden die 17 piepers die VDA destijds verkocht niet. Toch werd er 319.000 euro voor neer geteld. Voor dus een halve mand jonge duifjes.

Vier JONGE duiven gingen weg voor meer dan 34.000 euro. PER STUK. En weer kwam het geld van China. VDA valt niets te verwijten, integendeel. Hij zou gek zijn als hij de kans niet benutte. De Janssens werd ook vaak verweten dat ze zo duur waren. Maar die prijzen werden wel gemaakt door de kopers.

De twee duurste VDA duiven brachten meer op dan de 70 jongen samen van een Nederlandse kampioen die in die periode geveild werden in een zaalverkoop. Onder die 70 jongen zaten met 100% zekerheid goede en mogelijk supers. Die zekerheid is er niet wat betreft die twee duurste duiven. En dat weet ook VDA. Want laten we wel wezen, het lot van elke kampioen in duivensport, is dat ze veeeel meer slechte kweken dan goede. Hoe groot hun naam ook is. De massa jongen die ze elk jaar kweken is daarvan het levendige bewijs. Zouden voetballer Tevez en duivenliefhebber VDA zichzelf geen vragen stellen bij zo veel waanzin?

 GEGUND
De bakken geld zij al die sporters gegund hoor. Die doen niets verkeerds. Of je zou profiteren van de domheid van de medemens ‘verkeerd’ moeten vinden. Maar in dat geval kan je beter naar een andere planeet verhuizen. De samenleving is mede gebaseerd op de domheid van de mens. En de reclamewereld al helemaal. Ik heb nog verkoopkunde gedoceerd. En de studenten werden soms uitgedaagd het slimste verkooppraatje te houden. Een ervan heb ik altijd onthouden. In koeien van letters hadden ze een grote flyer gemaakt met daarom: ‘Alleen deze week casette recorders te koop voor 80 gulden’. Ze vlogen er uit. En guess what? Voordien kostten ze 70 gulden.

 ECHT DOM?
Zijn die liefhebbers die die peperdure duiven kopen dan echt zo dom? Hmm. Er zitten ook slimmeriken onder. Maar die kopen geen jongen voor 30,000 euro maar Asduiven of Nationale winnaars. Niet met het idee dat ze met de nazaten goed zullen gaan spelen maar puur handel.

Van een doffer kweken ze op een jaar met gemak 50 jongen, zeker met K.I. Sommigen kunnen de jongen van zo’n duur gekochte duif voor 7.500 euro per stuk verkopen. Tel uit de winst. ‘Businesswise’ zou je zelfs begrip op kunnen brengen voor kopers van prestatieduiven. Hun aankopen hebben tenminste iets bewezen.

Nu worden duiven, dat weet ik ook wel, vaak gekocht als vriendendienst door mensen met te veel geld. Of om de prijs hoog te houden. Of om een krant of instelling te ondersteunen, denk dienaangaande aan bons.

Sommigen kopen die dure jongen om daar weer jongen van te kunnen verkopen, ook daar kan je begrip voor hebben. Maar dom zijn de mensen die waanzinnige bedragen geven voor jonge duiven met het idee dat ze met de nakweek grote kampioenen gaan worden.

VOORBEELD
Een heel bekend liefhebber had me een koppel jongen beloofd als wederdienst. Hij had ongeveer 20 kweekkoppels en een sportgenoot had daaruit een complete ronde gekocht. Maar van EEN koppel kreeg hij ze niet. Die waren voor mij en de koper kon daar mee leven. ‘Beloofd is beloofd.’ Hij dus met ongeveer 35 (vrij goedkope) jongen naar huis. Ik met twee, maar wel uit een koppel waarvan hij de jongen normaal voor heel veel geld kon verkopen. Enkele jaren verstreken. Onder de 35 ‘vrij goedkope’ jongen zaten enkele supers, ik heb het met mijn jongen van dat befaamde kweekkoppel twee jaar aangezien, toen heb ik ze geruimd.

 NOG EEN
Dan is er het voorbeeld van die ambitieuze Belg. Die speelde enorm op de HaFo maar hij had zijn ambities verlegd naar de kleine fond. Van verschillende wereldberoemde hokken werden jongen gekocht, enkel van hun topkoppels voor heel veel geld. Verleden jaar dan leken zijn investeringen vruchten af te werpen. Hij vloog Nationaal enkele keren ‘naar de pin’. ‘Het komt er nu uit he’, zo zei ik hem. Hij zuchtte diep. Zijn kopvliegers had hij gekweekt uit twee duiven die hij voor een bon had en een had hij zo maar gekregen van een vriend.

 VEEL MEER   

Voorbeelden als bovenstaande zijn er volop. Ook van Oosterlingen die in hun drang naar goede duiven in hun naïviteit alles verloren wat ze hadden. Hun zaak, hun, geld, hun eer en soms zelfs hun vrouw. Natuurlijk zijn er ook voorbeelden van mensen die zich kampioen kochten. Maar die waren slimmer als ze iets aanschaften. En natuurlijk heb je met jongen uit zo’n befaamd kweekkoppel ook meer kansen, maar niet meer dan dat. Kansen dus.

EERLIJK
Nogmaals, de verkopers van die waanzinnig dure duiven kan je weinig verwijten, tenminste als het spel correct gespeeld wordt.

Sommigen komen er ook eerlijk voor uit dat ‘ze helemaal zot zijn’. Als hier zo’n man mocht komen die een vermogen wil geven voor een jonge duif zal ik hem ook niet tegen houden. Niet zeggen dat hij dom is, maar dat alleen maar denken. En hem heel goed ontvangen. Zou Leo Hermans niet hetzelfde gedacht hebben over de man die 320.000 euro betaalde voor een duif die nooit een eerste gewonnen had?