Ga direct naar de inhoud.

Sprokkels (4 juli)

Herhaaldelijk lees je over liefhebbers die beter gingen spelen sinds ze minder medicijnen en supplementen aan hun duiven gaven. Maar dat wordt links en rechts met ongeloof ontvangen. Mensen zien ook de schabjes in speciaalzaken volgepakt met poeders en drankjes met de meest verleidelijke teksten en ze gaan twijfelen. ‘Zouden die kampioenen die zeggen het simpel te houden geen leugenaars zijn?’ X is zo’n twijfelaar. Ongelooflijk wat hij allemaal inslaat maar op de vluchten gaat het van kwaad tot erger. ‘Help me. Wat moet ik dan geven?’ kreunde hij. ‘Met de meeste supplementen doe je weinig kwaad, maar medicijnen moet je zo veel mogelijk mijden’ ze ik. X: ‘Dat vroeg ik niet.’ Ik weer: ‘Maar je zal het toch met dit antwoord moeten doen.’ Ik ken hem voldoende om te weten dat hij dat in mooie woorden verpakt spul dat duiven kunnen missen zal blijven kopen. En zich als zoveelste dood zal spartelen in de netten van valse profeten. Want zeg nu zelf, tel al die supplementen op die ‘onmisbaar’ zouden zijn voor duiven en je zou bijna stoppen.

 MYTHES
De 2 eerstgetekenden hadden de 1e en 6e prijs gewonnen in ZAV tegen veel duiven. ‘Dat was zeker kassa’, zei B uit Nederland. Niet dus. Het is daar een hardnekkige mythe dat in Belgie enorm gepould wordt. Dat WAS ooit ja, maar daar is niet veel meer van over. Alleen Liedekerke springt er, voor zo ver ik weet, nog uit. Daar wordt nog flink gepould, alhoewel ook minder dan voorheen. Een andere mythe van de noorderburen is dat Belgen met weinig duiven spelen. Ook dat is, vitesse buiten beschouwing gelaten, verleden tijd. Jaarlijks komen er 'groten' bij. Nog niet zo ‘groot’ als Verkerk (die startte met ruim 260 duiven) maar toch.

Punt is ook dat steeds meer liefhebbers 'duiven' als beroep kiezen. Daarvoor zal je veel vroege prijzen moeten winnen of de schijn wekken dat je goed speelt en daarvoor speel je best met veel duiven. Met weinig duiven spelen en beroeps worden gaat niet samen. Zelfs al zijn die duiven nog zo goed.

  OOK FOND?
Belgie is HET land van de vitesse. Maar kunnen de duiven van de betere vitesse spelers ook 500 kilometer en verder vragen buitenlanders zich af. Een aantal kan dat beslist. Met welke zie je vooral aan de vleugels, meer bepaald aan de buigzaamheid van de pennen. Er zijn superduiven op vitesse met stijve niet buigzame pennen. Met zulke kan je niet ‘verder’. Zie maar eens wat er met de laatste pennen is gebeurd met een duif die vele uren gevlogen heeft. Die zijn flink verbogen.

Is dat ‘vermogen tot buigen’, dus die souplesse er niet, dan zal dat het vliegen na meerdere uren zeer vermoeien en zulke duiven zullen moeten lossen.

Met ‘vitessers’ met makkelijk plooibare pennen kan je, vooral in kruising, wel vooruit.

 VOORBEELDEN
Icoon Jan Grondelaars schafte zich bij voorkeur zulke aan. Bewezen vitesseduiven dus met plooibare pennen. Zoals de ‘Eenoog’ van Hofkens. Die had in Merksplas talloze 1e gewonnen van Quievrain, amper 135 km, met zijn nazaten zou Grondelaars 1e prijzen provinciaal winnen van 500 km en verder. In Zuid Nederland speelt tegenwoordig John Rockx uit Zegge fantastisch op de kleine fond. Zijn beste komt uit een Stickers Donkersduif via G de Nijs. Gebr Leideman, ambitieus en slim presteren ook enorm op de kleine fond. Ten dele met gekruiste Belgische vitessers.

 TE ZOT
Ik noemde Stickers Donckers. Ik zag ergens een overzicht van zijn uitslagen in 2016 en het siert hem dat hij ook de minder goede vermeldt, al zijn er dat niet veel. Hij nam, schrik niet, in dat ene jaar deel aan niet minder dan 300 wedstrijden. Zo iets krijg je geen Nederlander, laat staan andere buitenlanders, wijs gemaakt. Van het weekend van 1 en 2 augustus 2016 alleen al vielen er 14 uitslagen in de bus. En dat hadden er nog meer kunnen zijn als fond gespeeld werd. Over versnippering gesproken.

 10 JUNI 2017
E van Peer won die dag in ZAV de 1e prijs van Chevrainvilliers met een duif die met 1599,73 mpm wel erg veel vooruit vloog. De duif van Danny van Dijck die in Union Antwerpen Oost zegevierde deed meer dan 100 mpm minder. De winnaar dreigde even uit concours genomen te worden maar gelukkig is dat niet gebeurd. De Nederlandse duiven vlogen die dag van vergelijkbare afstand bijna even hard. Vooruitvliegers, ik zeg dat vaker, heb je niet bij zogenaamd zwaar weer (tegenwind), maar vooral als de wind zuid staat en meer nog ZZO. Kwestie van even in de 'goede' luchtlaag op de ‘juiste’ hoogte wat meer wind mee te hebben zeker? Met tegenwind zie je zo iets niet. Dan vliegen de duiven allemaal even hoog. Of beter even LAAG.  

VEELBETEKENEND
Een bekende Antwerpenaar heeft zijn jongen op twee hokken zitten, een boven een garage en een in de tuin. Die boven de garage werden een keer of vijf gelapt en vlogen toen met succes Quievrain met amper verliezen. Die duiven trainden aan huis ook enorm. Hoe anders was dat met de jongen in het tuinhok. Die trainden geen meter.

Na talloze keren lappen ‘zat’ hij nog maar op 15 kilometer en was hij er al ongeveer de helft kwijt. Met kwaliteit kan het niets te maken hebben. Die jongen komen uit dezelfde ouders als van 'het hok boven'. Toen ik hem sprak dacht hij er over de jongen 'beneden' een ornithosekuur geven. Verstandig? Weet niet! Wat ik wel weet is dat je echt niet veel hoeft te rijden met jongen die enorm trainen maar des te voorzichtiger moet zijn met jongen die dat niet doen.

 VERSCHIL
Wat was dat toch een gedoe met die doping of vermeende doping. Ook Nederland had zijn zaak. Kees Droog. Ook hij werd veroordeeld. Kees echter pikte het niet. Hij zei zich van geen kwaad bewust te zijn, wilde eerherstel, zocht de juiste hulp en eerherstel kreeg hij.

In beroep werd hij vrijgesproken. De NPO erkende haar ‘nederlaag’ en de voorzitter ging met een ‘excuus bloemetje’ naar Droog voor al de ellende die de fondspeler en zijn familie was aangedaan. Het lijkt toch dat ze in Nederland anders met mensen omgaan dan in Belgie, nietwaar familie Vervloesem?

 OPLICHTERS
In een week tijd kreeg ik twee keer onderstaande mail. De man vraagt om ringen met eigendomsbewijzen en wil daar een goed voor betalen. Hij zou een verzamelaar zijn en meerdere ringen van hetzelfde jaar zijn welkom. Natuurlijk is het puur oplichterij en is duidelijk wat hij van plan is.

Welke verzamelaar heeft er liefst veel van hetzelfde jaar? Naar verluidt zou 40 euro per ring geen probleem zijn. Door een miscommunicatie heb ik van 2016 nog 100 ringen over, die zouden dus 4,000 euro op kunnen brengen, maar mensen die zich voor geld laten verleiden tot zulke zaken schieten in eigen voet.    

Eerder kreeg ik soortgelijke mails uit Polen. Eigenlijk zou je die door moeten sturen naar de KBDB en de NPO maar zou die er iets mee doen? Hieronder zijn mail:

 Hello:

I am a Chinese homing pigeon foot ring collection lovers, If you have some spare or in not the racing foot rings sell to me,I can pay a fee according to your request price. Demand is 2013 to 2017 foot rings homing pigeon, Also can have many of the same year.Required pigeon foot ring must have a certificate, certificate and foot ring must be uniform number.

If you are interested can reply my mail, Price and details of the foot ring you can list, Your bank card number labeling, I will send money to your account, You can arrange shipment to Beijing, China.

Thank you very much for your support!

The Chinese fans.