Ga direct naar de inhoud.

Op het verkeerde spoor

Mijn vriend de kampioen was boos. Heel boos.

En hij was verdrietig. Heel verdrietig.

Omdat hij een van de weinigen is met wie ik graag over duiven praat zat ik daar een beetje mee. Gesprekken met hem blijven namelijk boeien. Wat hij zegt kun je in je zak steken, dat zijn spijkers met koppen. School heeft hij amper gelopen, kennis van medicijnen bezit hij niet, maar met vernietigende uitslagen week in week uit bewijst hij duivensport tot in de toppen van zijn vingers te beheersen.

Het was allemaal begonnen met dat bezoek.

Clubgenoten. En die waren zo uitgelaten dat dit wel argwaan moest wekken. Duivenliefhebbers stappen niet schaterlachend binnen bij de man die ze week in week uit vernedert. De vrolijkheid bleek inderdaad even gemaakt als van korte duur.

 

VERWIJTEND.

De kampioen kreeg de ene snerende opmerking na de andere naar het hoofd geslingerd. 'Zo spelen als hij deed? Dat was toch niet normaal.'

Het bezoek maakte de hokken ook tweemaal per dag schoon, zij gaven ook vitamines, kochten ook duiven en gaven ook het beste voer dat verkrijgbaar was.

En toch leek het allemaal lood om oud ijzer.

Prestaties bleven uit, dus moest er iets zijn. Iets om de duiven gezond te houden.

Dat werd mijn vriend verweten.

En weer bleek hoe weinig liefhebbers de pijnlijke waarheid onder ogen durven zien als het niet gaat.

 

En die waarheid is toegeven dat duiven van de beter presterende sportgenoot meer klasse in huis hebben en de man in kwestie beter liefhebber is.

 

De kampioenen van vandaag hebben goede duiven.

De kampioenen van morgen weten dat, die zoeken daarom geen excuses om eigen falen te verklaren maar wel betere duiven in plaats van geheimen.

Jammer daarom dat mijn vriend de fout maakte in het verweer te gaan. De waarheid verdedigen moet je nooit doen. De waarheid verdedigt zichzelf. Maar laten we toch eens luisteren naar wat hij te zeggen had.

 

IN DE VERDEDIGING

'Luister nou eens goed mannen, jullie beginnen me stierlijk te vervelen. Je gist en vist en zoekt nu al jaren naar dingen die niet bestaan. Wat ik weet weten jullie ook.

Waarom komt nooit iemand op het idee dat ik mijn successen wel eens zou kunnen danken aan betere duiven in plaats van de spuit of druppel?

Jullie maken jezelf iets wijs.

Goed, ik geef mijn duiven af en toe een oogdruppel. Hier, dit flesje. Neem het mee en ga jullie duiven er ook mee druppelen.

Ik geef ooit ook een kuurtje tegen geel.

Hier, neem wat mee en geef het ook aan jullie duiven. Maar als je denkt dat je daarmee van een slechte duif een kopvlieger maakt heb je het mis!

Speelde ik twintig jaar terug slechter dan nu?

Dat was wel in de tijd dat van oogdruppels of medicijnen zoals we die nu kennen nog geen sprake was.

Verder moeten jullie ook eens leren uitslagen te lezen!

Ik kan zo een aantal liefhebbers noemen die even goed zijn als ik. Maar ik val op en daarom ben ik jullie schietschijf.

En waarom val ik op? Omdat ik met veel duiven speel.

En mijn anders zo zwijgzame vriend was niet meer te stoppen:

'Ik wil n'g iets zeggen. Klasse heb je of dat heb je niet.

Neem Ronaldo: Voetbalt die zo goed omdat hij medicijnen of vitamines slikt die andere voetballers niet kennen of hebben?

Laat me niet lachen.

 

Geef een voetballer zonder talent de beste medicijnen, de duurste vitamines, de beste training, hij zal nooit een Ronaldo worden. Talent kun je niet in een sportman spuiten of druppelen en ook niet in een postduif.

 

Je wordt kampioen als je je heil op de eerste plaats zoekt bij klassenduiven.

Zolang jullie blijven geloven in geheimen heb ik weinig van jullie te duchten.

Jullie maken verder de fout te snel te denken dat je een goede hebt. Je bent niet streng genoeg. Als jullie jarenlang kweken uit een duif enkel en alleen omdat diens broer een super is moeten jullie dat weten.

Voor mij telt dat niet.

Jullie leggen de lat niet hoog genoeg. Duiven die bij mij de selectie niet overleven verhuizen bij jullie naar het kweekhok. Dat maakt het verschil!'

 

OOK VERKEERD

'Verder kijken de meeste niet verder dan hun eigen clubneus lang is. Meet je met de sterkste concurrentie, dan weet je meteen waar je staat.

Ik ga akkoord dat je op provinciaal vlak weggespeeld kunt worden omdat je het weer niet mee had. Maar niet elke week!

Als resultaten in de club de norm zijn en je speelt in een club waar slechte duiven zitten leg je bij de selectie verkeerde maatstaven aan.

Kijk waar jullie kopvliegers in de club staan op de Provinciale uitslagen. Als het daar niet meer dan figuranten zijn, simpele prijsvliegers, en je gaat uit die duiven kweken zal de kwaliteit steeds meer achteruit hollen.

Wat er aan jullie mankeert?

Jullie willen die ene grote waarheid niet onder ogen zien!

En die is GOEDE DUIVEN.

Natuurlijk moet ieder voor zich weten hoe hij duivensport beleeft maar verwijt mij niet dat ik goed speel omdat ik anders handel dan jullie.

Ik wil presteren, daarvoor zoek ik mijn heil bij de betere duif en of ik die heb zie ik op de uitslagen in de sterkste concurrentie.

En als het is wat jullie denken, als ik 'een geheim' zou hebben, waarom kan ik dan niet elke duif op mijn hok doen vliegen?

Ook bij mij zijn het telkens weer dezelfde duiven die het mooi weer maken. En waarom zou ik duiven bijhalen als kwaliteit niet een eerste vereiste is?

Dat zou toch pure geldverspilling zijn als ik de goochelaar ben waarvoor jullie me aanzien. Maar doe maar voort jongens. Je praat maar en je gist maar.

Blijf maar denken dat er iets is, dat je geen goede nodig hebt.

Maar ik garandeer je dat je tot op je sterfbed sukkelaars zult blijven.'

 

KWEKERS

'Jullie schaffen ook duiven aan, weet ik, maar...

 

Duiven aanschaffen is een volstrekt zinloze bedoening als niet eerst op eigen hok het kaf van het koren wordt gescheiden.

 

Zelfs al zou je het geluk hebben goede duiven in te brengen, die zullen nooit tot hun recht komen temidden van een hoop troep.

Zich versterken dient in twee fasen te gebeuren:

Eerst streng selecteren en vervolgens verstandig aankopen. In die volgorde!

Jullie hebben ook kwekers. Maar welke betekenis moet ik daaraan hechten als op het vlieghok geen enkele echt goede zit?

Tien 'weekkoppels'en geen enkele goede vlieger zijn voor mij zaken die niet samen gaan. Duiven van drie jaar of ouder die nog geen goede gegeven hebben horen ook niet op het kweekhok.

Weg er mee, ongeacht de afstamming. En voor vliegduiven geldt hetzelfde.

Een weduwnaar van twee jaar moet een goede zijn of hij mag er niet meer zitten. Als jullie nu eens begonnen met minder duiven te houden! Al die oudere vogels die niet voldoen resoluut verwijderen ongeacht de afstamming of het uiterlijk zal gegarandeerd leiden tot betere resultaten.'

 

DAAROM

Mijn vriend had gesproken.

Waarom, vraagt een mens zich soms af, is de duivenliefhebber zo anders. Prestaties zijn in alle sporten een gevolg van klasse. Behalve in duivensport lijkt het wel.

De betere sportgenoot ligt goed, heeft een goed hok, geeft iets.

En mogelijk heeft ook de pers een beetje schuld. Die heeft een voorlichtende taak.

Maar als de boodschap is dat kwaliteit het uitgangspunt is ben je gauw uitgepraat of uitgeschreven.

Daarom dat we te vaak uitwijken naar details en daar te veel aandacht aan besteden.

Zowat alle kampioenen hebben verschillende idee'n, verschillende wijzen van verzorging en verschillende hokken.

Wat ze zowat allemaal gemeen hebben is dat ze streng selecteren met de uitslagen als graadmeter!