Ga direct naar de inhoud.

Van duivenvlucht

FORUM 3 BEERZEN: DUIVENSPORT OP HOOG NIVEAU.

In Caf'-Zaal 'De Doornboom' in Middelbeers zou dit alles plaatsvinden. Een fantastisch idee van o.a. Henri Vennix en de rest van de organisatie om voor het 40 jarig jubileum een forumavond te organiseren. Daar de heren goed voor de dag wilden komen, werden prominenten als Bas Verkerk, Gerard Koopman, Dierenarts Vincent Schroeder, Jos Vercammen en forumleider Ad Schaerlaeckens benaderd om de avond kleur te geven. Natuurlijk boven alle verwachting puilde de zaal compleet uit en zeker van mijn kant was het geweldig geslaagd.

Vrijdag 8 maart werd  kladblok en pen meegenomen om eens bij de club van bijvoorbeeld Cor Leijtens te gaan kijken. Ik werd hartelijk ontvangen, zoals iedereen overigens, en toen ik vroeg of ik iets mocht schrijven, ontvingen we meteen twee consumpties. Altijd meegenomen natuurlijk. Henri Vennix werd meteen geroepen en hij liep mee naar de zaal. Toen ik binnen keek, ik was overigens weer aan de late kant, zat het bomvol. Vriend Frans Rondags zwaaide en ik mocht bij hen aan tafel komen zitten. Een tafel van grote jongens en ''n dame zullen we maar zeggen.. Links begon het met Frans Rondags. Daarnaast Thomas Gyselbrecht (Pipa), Gerard Verkerk, Gerard Reedijk en zijn echtgenote Elly Jongekrijg (comb Reedijk- Jongekrijg Beste liefhebbers 2007 WHZB) en Lars, de zoon van Jos Vercammen.

De opzet was als volgt. Ad Schaerlaeckens stelde de vragen en hij regelde alles achter de tafel. Men had een goede pauze waarin men vragen op kon geven en deze werden beantwoord door de betreffende persoon.

Vraag 1: Heren, hoe ziet U stamopbouw eruit en koopt U nog bij ?

Gerard Koopman: begon op 16 jarige leeftijd en kocht van zijn spaargeld in de  jaren 1979-1981 duiven bij de Gebr. Janssen en zijn latere voorbeeld Louis van Loon. Later nog bij Dirk van Dijk Pulderbos. Door de besten te kopen ook bij de Kleine Liefhebbers! O.a Met de lijn van de Black Power - Ep Poelman is hij ook zeer geslaagd en zo nog vele meer' Als advies zei Gerard:  koop zo dicht mogelijk bij de topduif. Bijvoorbeeld een broer of zus. Dat is het gedachtegoed van Louis van Loon wat ik altijd voor ogen gehouden heb.

Gerard en Bas Verkerk: stapten in 1980 naar Gebr. De Wit en naar Griekspoor met zijn Klakken. Ook waren de duiven van Jan Ouwerkerk en Gebr. Vroomen een goede zet. Als advies heeft hij hetzelfde als Gerard. Alleen zij proberen de toppers zelf te kopen.

Vincent Schroeder: speelt i.v.m. zijn werk alleen overnachtfond met duiven van vriend Hubert Jongen Kerkrade en Arien Poelman, 1e nat. Barcelona 2007 in Belgi'.

De zeer relaxte sympathieke Belg Jos Vercammen: kocht bij William Geerts uit  Schilde de beste. Ook kleinkinderen uit orginele Janssen duiven. Een gouden zet was in 1986 een kleinzoon van de Panter van Theo Gilbert. Een eigenlijk advies heeft hij niet. Ik ga verder met mijn eigen duiven. Namen zijn niet belangrijk. Prestaties des te meer.


Vraag 2: Welk spelsoort doe je ?

Gerard Koopman: speelt ''n deel van het koppel. Er is altijd een partner thuis. Voor mij is dit mogelijk, maar je moet daardoor veel duiven hebben. Speel geen hele koppels meer.

Bas Verkerk: wij hebben momenteel 45 doffers en 47 duivinnen. De duivinnen zitten de hele week in de ren en wanneer een doffer of duivin voor niets thuis komt, krijgt hij op dat moment een andere duivin.

Vincent Schroeder: speelt met weduwnaars.

Jos Vercammen: speelt klassiek weduwschap, maar welke soort precies was volgens het gesprek doffers. Zijn site meldt dat weduwduivinnen de hoofdrol opeisen. Dus mogelijk is het dubbel weduwschap.

De slimste van de klas, onze Ad, komt natuurlijk ook met doordachte vragen. Hij confronteert de forum leden met vragen die wij ook zouden stellen of denken.

Vraag 3: Wanneer het erom gaat pieken jullie op de grote concoursen. Hoe doen jullie dit eigenlijk?.

Gerard Koopman: houdt de duiven medisch op een laag pitje, houdt de kooien koud en doet er alles aan door de manier van voeren om alle aspecten van vorm te remmen. Hij begint medisch drie weken voor de echte vluchten.

Bas Verkerk: speelt heel het seizoen, dus medisch moet alles goed zijn. Vooral bij ons is de warmte op de kooi belangrijk. De maand mei in 2007 was de temperatuur te koud. Onze prestaties waren toen ook veel minder.. Voor twee jaar terug speelden we van 1 tot en met 6 op een NPO vlucht. Omdat ornithose bij ons de club heerste ging ik veertien vluchten voor de vlucht naar een arts. Daarna de knaluitslag.

Vraag 4: Remt (appel)azijn groei van geel/ coli /

Vincent Schroeder: heeft hier een gemengd gevoel over, maar het remt wel. Toch ben ik geen voorstander van azijn in het vliegseizoen. Praktijk leert, dat men minder drinkt en dat bevordert de vorm zeker niet.

Ad: gelooft niet in vitaminen wat is de mening van Vincent. Hij gelooft er ook niet in, maar het zijn gedachtegangen van vroeger. Cli'nten vragen hier wel om, dus daarvoor verkoop ik het.

Vraag 5: NPO adviseert 2 keer per jaar paramyxo te enten. Vincent Uw mening?

Vastzitters maximaal twee maal in hun leven enten. Het enten van jonge duiven na zes weken. Niet daarvoor. De reden is als volgt.  De jongen krijgen van hun moeder een zogenaamd weerstandsschild. Wanneer U eerder ent, heeft het enten, en dat zie je in de  praktijk, geen enkel effect.

Vraag 6: Opleren of lappen door de week?

Jos Vercammen: vindt  dat veel rijden maakt, dat duiven de routine krijgen en wanneer de koers afwijkt het verlies niet te overzien is. Ad Schaerlackens sprak in het vorige forum hierover met Serge van de Elsacker en deze was zeer kort. Ik rij niet meer !!!

Vincent Schoeder: kan dit wel begrijpen voor de vitesse.

Bas Verkerk: rijdt alleen na een slechte vlucht. Ze vliegen 35 kilometer en blijven de volgende dag met de duivin samen.

Gerard: jij bent met Marcel Sangers en de duiven in Frankrijk geweest. Hoe zit dat ?

Bij ons in het Noorden is de opbouw van de vluchten niet goed mijn inziens voor de eerste NPO vlucht. Daarom breng ik ze zelf twee keer 340 kilometer weg en ze gaan samen los.

Vraag 7: Chinezen geloven in Golden Couples. Wat vinden jullie ervan?

Jos Vercammen: gelooft in goede koppels . Sommige koppels geven sneller goede. Goede duiven zijn duiven die geld verdienen. Simpel toch !!

Gerard Koopman: vertelt over zijn Kleine Dirk, dat hij hier goede mee kweekte met verschillende duivinnen en gelooft in goede kweekkoppels. Wel wil hij uitleggen dat de Kleine Dirk in zijn loopbaan maar zo'n 80 jongen heeft gegeven. Men praat dat heel de wereld vergeven is met jongen eruit. Vele duiven die ik hoor zijn kleinkinderen en er zijn natuurlijk mensen die het anders uitleggen dan het daadwerkelijk is.

Ad vraagt hierna. Waar let je op?

Gerard Koopman: kent niets van duiven, maar wel de prestaties. Bas Verkerk: koos bij A.S. een goeie uit, maar ik blijf erbij een goede moeten ze je geven. Jos Vercammen: vindt dat ze je een goede moeten je geven. Wel merk ik steeds vaker dat de mensen vragen  om er een uit te kiezen. Ik kan het ook niet zien, dus je bent iets verplicht, wat niet makkelijk is

De laatste vraag van Ad Schaerlaeckens en na de pauze de vragen van de zaal.

Alle kampioenen gebruiken antibiotica. Wat vindt U hiervan heren?

Jos Vercammen: volgt advies dierenarts. Gerard Koopman: volgt ook instructie van dierenarts (duivenarts) Ben zelf anders gifmenger. Vincent Schroeder: doet alle veertien dagen iets voor de koppen. Vincent vindt ook dat presteren zonder antibiotica niet kan. Volg op langere duur een schema. Gouden stelregel is wacht in het voorjaar nooit af en hou de koppen bij. We hebben dan een  incubatie tijd en die mag je niet vergeten.

Gert- jan Beute wordt merk ik in de zaal met een arendsoog gelezen.

Wat vinden de twee heren van de theorie van de streepjes in de ogen?

Gerard Koopman: spreekt als een diplomaat en complimenteert Beute indirect. Laat iedereen zijn ding doen.

Bas Verkerk: gelooft niet in ogen. Alleen in goede duiven.

De laatste vraag.  Bijproducten wat zeggen die  U ?

Gerard Koopman: heeft van zijn moeder het nut van maagkiezel geleerd. Het is zeer belangrijk. Vele duivenmelkers kennen alles van medicijnen, maar laat ze hun de basisbegrippen opvijzelen. Vele andere dingen geef of doe ik, omdat ik het lees en andere het ook doen. Gerard en Bas Verkerk: zweren bij Forte vita. Het is appelazijn met kruiden en zijn zeer tevreden hiermee. Jos Vercammen: kent geen maagkiezel en doet de gewone dingen zoals eenieder.

PAUZE

Rondvraag. Ad ben je niet te fanatiek in Nederland t.o.v Belgi' met de duiven ? wat bedoel je hier?

In Nederland ging het goed tot Pithiviers. Ik verspeel mijn eerste 10 getekende. In Belgi' speel ik een spel met duivinnen. Het ging prima. Het spel is als volgt. Ik koppel in november 10 doffers met 10 duivinnen. Voor de vluchten koppel ik ze om met 10 andere duivinnen. Met de vluchten vechten ze zich in het rond. Dus extra motivatie !!

Ad: Sedochol wat zegt het je ?

Sedochol is voor de inpluiming of vacht van hond en kat. Het is een geregistreerd product van Merial en dan zal het goed zijn.

Gerard: Kun je schapenvet uitleggen waarom en hoezo ?

Gewoon goed en waarom,  ik zal het uitleggen. Ik kwam bij Jules Rijkaert Belgi'. De man gaf de duiven kaas ter aanvulling van mogelijke tekorten. Schapenvet kende ik uit onze winkel. Het is goed voor de vacht. Op een avond informeerde een Taiwanees om jongen te kopen uit onze Beatrix doffer. Ik meldde de man, dat hij niet meer bevruchtte. De man mailde me een schema met pinda's en schapenvet. En zodoende ben ik begonnen. De Beatrix doffer heeft daarna ook nooit meer bevrucht (goeie vraag Corn' Janssen Helvoirt). Ik ben het gaan gebruiken met het motto: baat het niet schaadt het niet en geef al de duiven 2 a 3 gram per dag. Daar ik met het samenstellen in korrels merkte dat schapenvet niet vloeibaar wordt, sta ik ervan te kijken dat er vloeibare schapenvet op de markt is. Het kan niet, maar 10 % schapenvet en 90 procenten andere olie kan natuurlijk wel.

Ad vraagt  hoe Gerard dit onderzocht heeft ?

Nuchtere Gerard reageerde met gewoon beginnen.

Ad: Verkerk / Koopman: Kapotte koppen wat dan ?

Beide reageren:  het zijn vaak de goeie niet en in mindere conditie verkerende duiven. De energie in de mand is verkeerd. Ad Schaerlaeckens zelf zei: Haarlemmerolie en knoflook op de neusdppen kan goed helpen.

Ad vraagt : Uit twee krassen rode kweken kan dat ? Nee dat kan niet.

Ad: Gerard verwarmingsplaten ?

Ik blijf bij de natuur en in het voorjaar hou ik de hokken koud. Drukt de vorm.

Ad: Roofvogels vraagt jonge liefhebber ?

Zoek een gepaste maatregel hahah'.

Ad: Verluchting op jullie hokken ?

Jos: Boven 20 centimeter ontluchting.

Ad: Lucht moet boven weg en ik heb nu een plafond van horrengaas.

Bas: Hokken overal te verschillend vandaar.

Gerard: Cre'er mogelijkheden. Je kunt dan sneller via een Velux raam of schuif iets veranderen. Zo je dan wil hebben of moet hebben.

Vincent: Ziektekiemen liggen niet aan het hok. Deze zijn vaak tijdelijk. Schimmels en bacteri'n komen en gaan vanzelf

Ad vraag Vincent over schimmels bij antibiotica ?

Wanneer duiven dood zijn, huizen ze vaak in de onderste bakken. Ik onderzoek de mest vaak vers en dan zie je de schimmels en gisten. Vandaar ook de luchtwegproblemen en/ of dikke koppen. Waarschuwing voor slechte stro en roosters. SCHIMMELS LIGGEN OP DE LOER !!!

Ad praat over appelazijn en waarom dat ?

Ad verklaart simpel:  ik aap het na en heb geen reden. Andr' van de Wiel Luyksgestel pretendeert gewone azijn en het is goedkoper. Eind gesprek heeft men geld verdiend door gewoon azijn te gebruiken.

Ad: Prange Suppe ervaring van Verkerk en Koopman

Bas: Wij gebruiken het niet. Gerard: Gunter Prange is een vriend van me en het product is een serieus product en  daarom gebruik ik het ook. Verder heb ik geen uitleg.

Ad: Synergie dus antibiotica en zuren samen mening

Vincent: duiven drinken te weinig en zuren verwijderen ook positieve dingen'.

Ad: Vincent thee in het seizoen. Hoe zie je dat ?

Vincent vindt het niet goed. Het kan mogelijk negatief zuiveren van de duif. Ook geen azijn aan de vliegers in het vliegseizoen. Ze drinken te weinig en drukt dan de vorm..

Ad: Hoe reageert je club op zo'n toppers als jou ?

Gerard: Ik doe er alles aan om het plezier van mijn clubleden niet te verstoren.

Ad: Omega 3-6-9-. Vincent hoe zie je dit i.v.m. de vele reclame

Vincent: Niet slecht, maar maakt volgens mij geen verschil.

Ad: Entro- luis/worm verwijdering hoe zie je Vincent het?

Vincent:   Niet tijdens het seizoen !!

Ad: Vincent CIRCO-VIRUS je mening ?

Vincent: Is viraal dus komt en gaat vanzelf. Ik adviseer ondersteunen met aminozuren. Na vijf dagen zijn de problemen weg.

Vraag aan Ad zelf: Hoe is een jonge duivensamenstelling ?

Ad: begin van de week zuivering. Voer vooral voor de vlucht geen extra zwaar voer . Bijvoorbeeld pinda's. Het belast de maagwand en zo verzwaar je de colidruk !!!

Jos Vercammen: sluit eigenlijk de avond af. In Nederland speel je meestal ''n vlucht per weekend. In Belgi' veel meer soorten vandaar kleine concoursen. Niet direct een fout, maar Jos geeft aan U speelt lange stroken per rayon en daarbij smal. Wanneer dan de duiven ook nog in groepen gelost worden bepalen wind en ligging en wind een hele boel.

Dit was weer een prachtig avondje duivensport die ik in Middelbeers gehad heb. Ik zal het me lang heugen. Heren bedankt voor de gastvrijheid.

Tot de volgende keer,

Henri Wittens (www.duivenvlucht.nl)