Ga direct naar de inhoud.

Beroering in Nederland. Zal Belgie volgen? (29 sept)

Het hek is van de dam. De beer is los, de kogel door de kerk. Duivenliefhebbers komen massaal in verzet. Tenminste in Nederland. Zal Belgie volgen? Het zou me niet verbazen. Waartegen ze in verzet komen? De massa’s duiven waarmee sommigen spelen, de mega-hokken zeg maar. Ik wees er eerder al op dat die een regelrecht gevaar vormen voor het voortbestaan van de sport. Dertig jaar geleden zelfs al. Maar nu liefhebbers 350 tot 400 duiven in gaan zetten is de geest uit de fles.

 EERDER

Wat ik ook schreef is dat, nu steeds meer mensen van duiven hun beroep maken, het ook steeds moeilijker zal worden de klok terug te draaien. In de 60-er jaren had men al in moeten grijpen. Toen zouden minder mensen er moeite mee gehad hebben om de eenvoudige reden dat er weinig of geen ‘mega-hokken’ waren.

Nu is dat anders. Sommige hebben immense hokinstallaties staan en vele honderden duiven. Ze hebben hokverzorgers, leven van de verkoop, dus zal vooral uit die hoek de weerstand groot zijn. Met een massa duiven spelen levert immers meer kans op op vroege duiven en geen Chinees die zich vragen stelt hoeveel duiven zo iemand inkorfde.

 HET PROBLEEM

Het echte probleem zijn niet die mega-aantallen duiven an sich maar het grote aantal goede! Ik had destijds ook een voorstel. Een voorstel dat zo veel mogelijk mensen tevreden zou houden: Van elke vlucht twee uitslagen: Een officiële met een inkorfbeperking en een bijkomende zoals we die nu kennen, met daarin alle duiven. Die zouden de beroeps voor commerciële doelen kunnen gebruiken.

 

ZUID HOLLAND

In ZAV werkt men met een ‘nevenuitslag’ waarin enkel de 4 eerstgetekende prijs kunnen winnen maar dat werkt niet. In Zuid Holland, waar mannen als van Dorp, v d Merwe, de Bruijn en last but not least Verkerk spelen werkte men dit jaar met twee uitslagen. Een met alle gezette duiven en een met alleen de 30 eerstgetekende. Het werd een fiasco en waarom? Naar de buitenwereld toe, de media, duivenkranten, internet enzovoorts werd enkel melding gemaakt van de uitslag met ALLE duiven. Geen hond keek naar de uitslag met inkorfbeperking, terwijl het juist andersom had moeten zijn. De uitslag met inkorfbeperking, in dit geval de 30 eerstgetekende, had zoals ik steeds benadrukte, de officiële moeten zijn. Fair voor de Zuid Hollanders zou dit overigens niet geweest zijn voor bijvoorbeeld nationale competities omdat anderen niet mee deden.

 DERTIG

30 Als maximum is overigens niet meer dan een getal. Niet haalbaar in Nederland vanwege te weinig en zeker niet in Zuid Holland waar de meerderheid met meer duiven speelt. Met zo’n limiet, laten we voor het gemak 30 aanhouden, heb je meerdere mogelijkheden:

-Er kunnen maar 30 duiven prijs winnen, de 30 eerste uit de klok.

-Alleen de 30 eerstgetekende kunnen prijs winnen.

-Derde mogelijkheid: Voor het spel moeten 30 ringen opgegeven worden. Deze oplossing zou tegenover de kleine hokken de meest faire zijn maar is niet haalbaar. Met vrienden die zelf heel veel duiven spelen en die niet kwaad worden omdat ik tegen ben, heb ik het soms over deze materie.

 IDEE

Een ervan, een topspeler (en net als ik zei de gek) academisch opgeleid, onderkende dat een inkorfbeperking voor veel ‘groten’ moeilijk te verteren zal zijn maar dat er toch iets moet gebeuren. Om ze mee te krijgen stelt hij voor minder rigoureus te werk te gaan. Zijn voorstel is eigenlijk van een verbluffende eenvoud: Alleen de 100 eerstgetekende kunnen prijs vliegen. Lijkt me te veel en ik heb mensen die zich over deze materie buigen gezegd ‘maak er 75 van’. De rest zijn portduiven.

Daarbij zou je NOG een uitslag kunnen maken van alle ingezette duiven maar die niet openbaar maken. Die zouden die groten of vermeend groten op hun verzoek toe gemaild kunnen krijgen om eventueel te gebruiken voor commerciële doeleinden. Met daarop bijvoorbeeld hun 212e getekende die een vroege prijs wint maar niet op de andere, officiële uitslag zou staan.

 BELGIE

Ik heb soms het idee dat men bij de KBDB blind en doof is en geen voeling heeft met de zwijgende meerderheid en dat dat ook geldt voor vele bestuursbonzen in Belgie. Ze horen het klagen niet van die meerderheid die het nog even aankijkt of stopt.

Probleem van veel kleinere liefhebbers is dat ze zich miskend voelen. De man met 40 prijzen van 90 duiven valt op. Die krijgt extra aandacht in de krant. ‘Die heeft goed gepakt.’ Dat hij niet eens aan 50% prijs komt beseft men amper. Evenmin hoeveel duiven geen prijs wonnen.

Terwijl ze vaak alle aandacht in de media krijgen terwijl de man die 8 op 8 won (ik noem maar wat) onvermeld blijft. Zelf werden we in ZAV voor de eerste prijs weken op rij geklopt door hok V. Een keer nipt door diens 80-e getekende. Niets ten nadele van hok V. Die mannen deden niets verkeerd en hebben bijzonder goede duiven. Misschien wel de beste. Ze bewezen dat ze het ook kunnen met weinig duiven, maar lekker voelt het niet.

 STEL JE VOOR  

Natuurlijk hoeven we er niet geheimzinnig over te doen wie die mannen met die veel GOEDE duiven zijn. Als hun duiven vorm hebben spelen ze de hele Union, of ZAV of Turnhout Mechelen op een hoopje.

Zo maakte Stefaan enkele weken terug met ruim 100 duiven mee van Melun tegen een massa duiven een uitslag zoals ik in Belgie nog nooit zag. Evenals Vercammen is Stefaan een vakman met superduiven, laten we dat voorop stellen. Maar stel nu dat Stefaan (inmiddels ook beroeps) het in zijn hoofd haalt om volgend jaar niet met 100 maar met 300 duiven te spelen. En stel dat die dezelfde kwaliteit en vorm hebben als dit jaar. Wie zal dan nog met duiven blijven spelen als hij bijvoorbeeld 175 prijzen pakt bij de eerste 200?

 BALLEN

Ik weet niet of een samenspel reglementair de bevoegdheid heeft een limiet in te stellen. Vrees van niet en op nog meer rechtzaken zit niemand te wachten. Maar als de KBDB ietwat ballen heeft doen ze zoals in Nederland en stellen een commissie in die zich over deze materie buigt. En wel zo gauw mogelijk! Gebeurt er niets dan zal duivensport een nog korter leven beschoren zijn als gevreesd. En (voor sommigen helaas) is mijn tragiek dat ik soms gelijk heb !!!

Over wat er om moet gaan in liefhebbers die met duiven (willen) beginnen als ze zien dat zo’n grote zijn aanhangwagen met honderden duiven bij het inmandlokaal aan het uitladen is wil ik het hier niet hebben. Maar dat hij terug zal deinzen moge duidelijk zijn. En luidt een of ander reglement niet dat we allen verplicht zijn duivensport te bevorderen? Dat doe je niet (KBDB) als je toe laat dat mensen desnoods met 500 duiven spelen.