Ga direct naar de inhoud.

Over lieve meisjes, minder lieve meisjes en duiven (8 jan)

Nee, echt goed sloot ik 2017 niet af. Dat was in het ziekenhuis, niet bepaald een plaats die je onder brengt bij ‘favorieten’. De nachten duren eeuwen en er gebeurt zoveel dat elk mens een keer machteloos en hulpeloos in een ziekenhuis zou moeten liggen, denk ik soms. Hij zou er van leren. En ook respect krijgen voor zwaar onderbetaalde verpleegsters. Althans, voor de meeste.

 SECREET
Naast me lag een man van 88. Hij leek een goed mens, het tegenbeeld van de verpleegster van dienst. Dat was zo’n uitzondering, spits chagrijnig gezicht, zwart haar, harde blauwe ogen die leken te kunnen doden en een tong die kon doden.

Maar de man had daar geen aandacht voor. ‘Zuster, mag ik wat water?’ vroeg hij. Het chagrijn keek hem verachtend aan. ‘Daar heb ik nu geen tijd voor, ik ben zo terug’ zei ze en weg was ze. Natuurlijk kan zo’n mens het druk hebben maar dat kan je ook vriendelijk zeggen. Wat een klerewijf was me dat?

Ik gaf de oude man maar wat water en hij nam zijn pillen. Korte tijd later was dat mens terug. Kende ze dan toch gevoelens? ‘Hier is je water’ zei ze tegen de oude man. ‘Laat maar zuster’ zei die, ging op zijn zij liggen en sloot de ogen. ‘Wat?’ zei het kreng ‘laat je me daarvoor komen?’ Een traan rolde uit zijn gesloten ogen. ‘Mot jij misschien iets?’ snauwde ze mij vervolgens toe. ‘Nee dank U’ zei ik, barstend van de pijn en sloot ook de ogen. De deur vloog met een klap dicht en toen werd het nacht.

VERSCHIL
De deur ging open. Ik deed alsof ik sliep, wilde dat mens niet zien, maar het bleef zo lang stil dat ik heel langzaam mijn ogen opende. Ik zag weer een zwartharig meisje maar wat een verschil. Deze had ook blauwe ogen maar lieve ogen en een warme begrijpende stem. Ze moet gezien hebben dat ik wakker was want vriendelijk lachend verdween ze weer, zachtjes de deur sluitend. Opeens voelde ik minder pijn. Ooit symboliseerde zwart haar schoonheid. Er werd zelfs een shampoo naar genoemd (Schwarzkopf) maar ‘zwart’ is niet meer in. Zet de tv aan en constateer met mij dat het gros van de dames blond is en welgeschapen. Weliswaar zijn er blondjes zonder fraaie boezem maar die kunnen daar ook niets aan doen. Ik denk dat die zo geboren zijn. Toen was het tweede meisje er weer. ‘U komt uit Nederland?’ vroeg ze. Ik knikte, bijna verontschuldigend en hoopte dat ze niet het nieuws gevolgd had.

 NEDERLAND
Dan had ze gezien hoe men hier met ‘de zorg’ om gaat en met oudjes aan wie wij onze welvaartstaat te danken hebben. Mijn moeder is nu 98. Daardoor kom ik met regelmaat in de recreatieruimte van een verzorgingshuis en ik moet helaas zeggen: Triestere plaatsen ken ik niet. ‘Stop die bejaarden in de gevangenis’ denk ik soms. Dan krijgen ze aandacht, eten en een bad, kunnen ze tv kijken, biljarten enz. En zelfs, zo las ik toch, prostituees scoren. Ik viel weer half in slaap. Toen voelde ik een warme hand op mijn voorhoofd en weer keek ik stiekem: het was het tweede meisje met de blauwe ogen. ‘Geen koorts’ lachte ze geruststellend en helemaal op mijn gemak vatte ik nu echt de slaap. Wat kunnen mensen veel betekenen als je afhankelijk bent.

 AANDACHT
Nu velen hun jongen 2018 weer gauw spenen is het goed te weten dat het bij duiven weinig anders is. Die zijn ook afhankelijk en de manier waarop je er mee om gaat heeft een enorme invloed op ze. Duiven moet je vanaf het spenen hard en tegelijk liefdevol behandelen. Want reken maar dat die onthouden. Enkele keren een duif ruw beet pakken kan tot gevolg hebben dat er nog weinig mee aan te vangen is. Omdat ze geen vertrouwen meer in je hebben. En dat terug winnen is een helse opgave. Vlug plichtmatig voer op de hokken smijten? Je zal nooit goed gaan spelen. Duiven moeten aandacht krijgen! Dan zullen ze zich aan het hok en aan jou hechten, minder gauw verloren gaan en gemakkelijk vorm krijgen.

 PRAKTIJK
De kampioenen en zeker de jonge duivenspecialisten weten dat maar al te goed. Het is geen toeval dat zo veel mensen die goed met jongen spelen overdag thuis zijn of een vrouw als rechterhand hebben. Vrouwen zijn zorgelijk ingesteld. Ook mis staat een stoel niet in het jonge duivenhok. Godelieve al eens bezig gezien met de duiven ten huize Thijs? De melker moet op het hok een welkome verschijning zijn, zoals dat tweede meisje. Ik begon voor haar niet spontaan te koeren, maar sommige duiven doen dat wel als de vakman op het hok komt. Of ze vliegen vol vertrouwen op diens schouder. Ga je niet goed met duiven om dan willen die het hok uit, zoals ik het hospitaal uit wilde. Vroeger kwam Klak hier vaak letten van Nationaal Orleans jonge duiven. Elk jaar weer zei hij genoten te hebben. De duiven waren zo gehaast binnen te zijn dat ze het hok leken aan te vallen. Ik stond pal onder de superval en sommigen vlogen me bijna in het gezicht.

 ZO GEMAAKT
Duiven die binnenstormen duidt er op dat ze ‘thuis’ willen zijn. Omdat ze aard op het hok hebben. En het is de liefhebber die daarvoor zorgde. Ik maakte destijds elke avond mijn ronde en elke duif kreeg aandacht. Die werd even over de bol geaaid, er werd mee gestoeid en die kreeg wat snoep en pinda’s. Dat betaalde zich terug als er geconcourst werd. Pak duiven nooit bruut beet en jaag er ook niet achter. Als je gehaast bent blijf je best van de hokken weg. Want ik ken de liefhebber. Lukt het de eerste keer niet een duif te pakken dan volgt een tweede poging en die is meestal hardhandiger dan de eerste. Je doet het goed als je elke duif met een hand kunt pakken.

Zelfs iets onnozels als duiven los laten beheerst niet iedereen. Er zijn er die ze plomp laten vallen, niet beseffend wat een inspanningen het voor een duif vereist om op de poten terecht te komen. Je moet ze rustig uit handen laten vliegen ter hoogte van de woonbak of zitplaats. Ik heb ooit mensen op bezoek gehad die zo maar met duiven gooiden nadat ze die ‘gekeurd’ hadden.

Zo'n man moet wel goed spelen

 DE KAMPIOEN EN DE PRUTSER
Als de kampioen naar het hok gaat om er een duif te pakken is die bijna meteen weer terug met duif. Hoe anders is het bij de prutser. De prutser blijft lang weg, in het hok hoor je soms een hels lawaai. Duiven worden gepakt tegen het raam of tussen de benen. Opent hij de deur dan ontsnappen duiven die van angst bezeten het hok uit willen. Rond vliegende pluimen zijn het bewijs van diens onkunde. Arme melker en arme duiven.

Wie meent dat het domme pech is dat juist bij hem duiven altijd slecht binnenkomen past enige zelfreflectie.

 

 Overdrijven hoeft ook niet