Ga direct naar de inhoud.

Plannen en planning (8-2)

Als ik dit schrijf is het januari. Vliegseizoen 2019 nadert en dat kan om bezinning vragen. Wat geen succes was moet beter.

Fouten in het verleden moeten worden onderkend en vermeden want die worden afgestraft. Het verloop van de (winter)kweek kan een voorbode zijn van wat komt.

Verliep die niet goed? Te veel duiven te laat met eieren, te veel eieren onbevrucht, piepende jongen die in het nest achter blijven? Oppassen.

 

WAT TE DOEN?    

Tegenwoordig wordt veel reclame gemaakt voor natuurlijke middelen.

Overdreven vind ik. Want als je een ding niet moet doen is het daarnaar grijpen om duiven waaraan iets mankeert, of erger nog zieke duiven, beter te maken.

Serieuze problemen los je alleen op met medicatie.

Zelf optreden is gevaarlijk, ga naar een dierenarts en bij voorkeur naar een die jou en je duiven kent.

Maar hoe zijn (sommige) melkers? Ze verwachten van een dierenarts dat die hun duiven beter kan doen presteren, ook al missen ze kwaliteit. Lukt dat niet dan is dat een ‘prullenman’ en gaat men naar een andere. Helemaal verkeerd. De tweede dierenarts weet niet welke medicijnen zijn voorganger voor schreef en de kans is groot dat je problemen alleen maar groter worden.

 

KOPPELEN

Hoe de vliegers voor bereiden op het nakende seizoen? Als de ervaring bij anderen en op eigen hok een ding heeft geleerd is het dat het weinig uit maakt.

De een laat zijn vliegers aan winterkweek doen en speelt enorm.

De ander koppelt pas in februari en speelt al even goed.

Weer een ander ‘vertrekt’ op een jong en speelt zich ook kampioen.

Ik/wij hebben de vliegers in 2017 en in 2018 twee keer met eieren laten komen en ze presteerden prima. Met 10 prijzen op 11, 9 prijzen op 10, 4 op 4, 7 op 7, 6 op 6, 4 op 4, 5 op 6, 7 op 8, 21 op 24, 6 op 6, 10 op 12, 8 op 8, 22 op 24, 9 op 10, 17 op 22, 16 op 18, 21 op 24, 18 op 24 enz. rol je geen concoursen op maar ik vind het prima.

Toegegeven, met pakweg 50 prijzen van 90 duiven maak je meer indruk dan met 8 op 8, maar je speelt toch niet met duiven om ‘indruk te maken’.

Wat in de voorbereiding wel van nut lijkt is duiven zelf hun partner laten kiezen. Die zullen zeker niet beter gaan presteren met een partner die ze werd op gedrongen.

Misschien geldt dat zelfs voor kwekers. Wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat je vitalere nazaten kweekt bij vrije partnerkeuze.

Meerdere gekende namen gingen al over tot ‘vrij paren’ en ondervonden dat ze geen slechtere duiven gingen kweken.

 

VERDUISTEREN

Verduisteren deed ik al jaren voordat er een Belg van gehoord had. Ik praatte er destijds weinig over. De vrienden Houben en Theo IJskout (helaas beide overleden) behoorden tot de uitzonderingen.

Als eerste in de regio gingen ze verduisteren en dat heeft de concurrentie geweten. Zo won Theo meteen de twintig eerste prijzen van een kleine 700 duiven.

Ook door gemaakte fouten beheerste ik dat verduisteren destijds zo dat ik bijna (!) tot op de dag kon zeggen wanneer de jonge duiven in de rui zouden vallen.

Ook leerde ik dat we vele jaren veel langer verduisterden dan nodig.

Winterjongen al meteen na het spenen verduisteren dient echt tot niets. In maart is tijd zat. Als je die in augustus niet meer speelt kan je er eind mei al mee stoppen.

 

WAAROM

Als kind zat ik al op talloze duivenhokken. Ver gaan was dat niet want de buren, vrienden en familie, allemaal hadden ze duiven.

Wat me bij bleef is dat er destijds zo veel meer anders gekleurde duiven waren dan blauw en geschelpt. Vooral veel rode. Waar zie je die nog?

Ik heb ook het idee dat duiven destijds groter waren en doffers grotere koppen hadden. Duiven waren toen ook veel gezonder. Bij iedereen! Het was in de tijd dat we nog geen gespecialiseerde dierenartsen hadden. Die kwamen pas later en daarmee ook de medicijnen. En met de medicijnen kwamen de ziektes. We gingen steeds ‘onnatuurlijker’ duiven houden, gingen die steeds meer verwennen en… ze werden steeds zwakker.

De kerk en enkele hoge gebouwen in mijn woonplaats gaan gebukt onder postduiven, met en zonder ring. Maar nog nooit zag ik er zieke duiven of duiven met paramyxo. Vreemd. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de pastoor die geënt heeft.

Helemaal terug kunnen we niet, maar een beetje wel. Met name minder medicijnen en niet langer verduisteren dan nodig.

  

RIJDEN

En rijden tussen de vluchten door?

Ga je dat doen?

Blijf je dat doen?

Of ga je er mee stoppen vanwege verloren moeite?

Ik denk dat je er, mits duiven gezond, voordeel bij hebt. Vooral op kortere vluchten met een nacht mand.

Zo vertelde me Gust Janssen eens dat er aan zijn overbuurman ‘niets te doen was’. Die duiven konden niet zo veel beter zijn want het was immers zijn soort. ‘Zeker weten dat die veel rijdt’, zei ik tegen Gust.

Dat bleek ook zo.

Mogelijk heb je er ook op de HaFo en kleine Fond voordeel bij maar in mindere mate. Dat je op de nationals goed kan spelen ‘zonder’ bewijzen met name Roger Thijs, G v d Wouwer, W de Bruijn, Verkerk en zo veel anderen.

Goed nieuws voor mensen met weinig tijd en een afschuw voor dat drukke verkeer.

Maar een uitzondering is er wel.

 

UITZONDERING

Met duiven, vooral duivinnen die je in het najaar terug op nest brengt, heb je geen keus. Daarmee moet je rijden of je wordt helemaal zoek gevlogen.

En dat bewijzen mannen als R Hermans, Jelle Roziers, L Stabel en zoon, Falco Ebben, Gebr v d Kooy, Henri van Doorn, J v d Pasch en zo veel anderen elk jaar weer opnieuw.    

 

JONGEN

En jonge duiven? Zit U nu al in Uw rats dat ze ziek worden of verloren gaan?

Stefan Lambrechts beweert dat de beste het makkelijkst verloren gaan.

De Limburgse kampioen Rondags zal het daar zeker mee eens zijn. Die had verleden jaar liefst drie nationale Asduiven bij de jongen. Alle drie moest hij ze meerdere keren op gaan halen vanwege elders binnengelopen.

Van een lapvlucht verloor hij 75% van zijn jongen, en die waren voordien al wel tien keer ‘gedragen’.

Vanwege die massale verliezen zijn er die hun jongen helemaal niet meer ‘lappen’. Die worden ineens met de grote klad gelost. Dan verliezen ze er ook, maar minder dan de sportgenoten die veel werk maken van opleren. Als Rondags ze zonder opleren had gespeeld zou hij er dan niet meer dan 15 van de 80 hebben terug gekregen? Al bij denk ik toch dat je ze best goed leert.

 

BIJGEHAALDE DUIVEN

En wat ga je doen met bij gehaalde duiven? De kortste weg om er achter te komen wat ze waard zijn is die minstens een keer om koppelen.

Dan moet je die natuurlijk wel tegen je betere duiven zetten, anders weet je nog niets. ‘Bijgehaald’ koppelen met ‘bijgehaald’ is vaak te lang zoeken.

En van lang zoeken houden de meeste niet.