Ga direct naar de inhoud.

Tips 1 (7 maart)

Tips   (deel 1 van2)

 In mijn club was ik destijds de eerste die op Internet ‘zat’, maar dienaangaande is veel veranderd. Liefhebbers kijken nu vooral naar lossingsberichten, het weer op vliegdagen, verkopingen, nieuws en in toenemende mate uitslagen! Sommigen ontvangen die al niet meer en halen die van Internet. Lijkt me geen goede ontwikkeling en ik zal zeggen waarom.

 NIET GOED
We zijn in de media steeds meer uit beeld geraakt.

-In mijn kinderjaren hield Pol Jacquemeyns op vrijdagavond zijn duivenpraatje op tv.

-Tientallen jaren hoorde je op de nationale publieke radio omroep 5 minuten voor het uur de lossingsberichten, een geweldige reclame voor onze sport.

-Elk dagblad had wekelijks zijn duivenpagina.

- De BRT had een teletekstpagina met lossingsberichten. Die viel onder sport, nadien onder ‘vrije tijd’ en nog later verdween TT helemaal van TV.

- Het ene dagblad na het andere stopte met berichtgeving over duivensport. De Gazet van Antwerpen bleef als een van de laatste over. Op maandag had die haar ‘duivenpagina’ met van elke club uitslagen. Ook dat is verdwenen. Dat alles droeg mede bij tot de teloorgang van wat eens een volkssport was.

Vanwege minder liefhebbers kwam er minder aandacht in de media. Maar ook… minder of geen aandacht in de media had minder liefhebbers tot gevolg. ‘Terug in beeld’ verdient wat mij betreft prioriteit om duivensport te promoten of overeind te houden.

UITSLAGEN
Ook vind ik papieren uitslagen van wezenlijk belang voor het behoud en promotie van onze sport. Als ik destijds bij de Janssens kwam, ook Gust Janssen, of Leo Heremans, of Houben en anderen dan kon je er in het begin van de week bijna vergif op innemen dat er duivenuitslagen op tafel lagen. Zeker als men goed gespeeld had. Gezinsleden, familie, buren, vrienden en al die andere bezoekers gluurden daar in. We bestonden! Dus laat die papieren uitslagen! Het verdwijnen ervan zou weer inleveren betekenen.

 IN DE WINTER
In de winter zie je steeds minder duiven vliegen. Men houdt die vast uit angst voor de roofvogel, maar als je pech hebt wordt daar een prijs voor betaald in de vorm van ‘scheefvliegen’ na enkele weken spel. Vreemd is wel dat het in Engeland en in Nederland boven de rivieren veel meer voor lijkt te komen dan in België. Ik hoorde Verkerk, Verbree en de Bruijn al praten over 10 tot 15 duiven die men niet meer kon spelen vanwege spierletsel na een winter vasthouden. In Antwerpen hoorde ik nooit klachten. Vreemd!

Met kwaliteit heeft het weinig te maken. In 2012 had ik mijn 11-941. Er waren in Nederland weinig betere. Slechts een jaar mee kunnen spelen vanwege ‘scheef vliegen’ als tweejarige. En wat nu zo vreemd is? Het was een bijgehaalde van boven de rivieren van een hok dat er meer last van heeft.

 TIP
Enkele Mexicanen gaan in het voorjaar een heel regiment duiven naar België sturen. Bedoeling is die hier te spelen om te zien of ze zich kunnen meten met duiven uit de bakermat. Ze komen hier in goede handen bij een liefhebber die erg gedreven is, maar een probleem is er wel. Die duiven gaan mogelijk vier maanden oud zijn als ze arriveren. De man heeft al een batterij lokkers aangeschaft, hij gaat ze ook niet bij mooi weer voor het eerst los laten, maar toch. Met hem ben ik benieuwd wat gebeurt. In Zuid Afrika en elders werkt het wel bij duiven die ingestuurd worden voor One Loft Races. Maar daar is in de verre omtrek geen ander duivenhok te bekennen.

 BIZAR
Dienaangaande maak je overigens de meest bizarre dingen meer. De duif die zo pas in Zuid Afrika als 34e eindigde in de finale nam eerder deel aan de ne Loft Race in Saudi Arabië. Daar won ze de 20e prijs, werd door de eigenaar terug gekocht en ingezonden voor de One Million Dollar race in Zuid Afrika met genoemd resultaat. En dat iets dergelijks gebeurt is niet de eerste keer.  

Hier maakten we twee keer maakten mee dat jongen wegens vogelgriep pas lost mochten als ze tien weken oud waren. De verliezen bleven zeer beperkt. Overigens is lokkers toch handig als men jongen pas op oudere leeftijd los kan laten. Voor zulke kan vooral de ingang van het hok vinden een probleem zijn.  

 NEVENPRODUCTEN
Minder medicijnen door het geven van nevenproducten? Het zal wel maar ik geloof er niet in. En al helemaal niet als je die een dag per week geeft. Als die supplementen al nut hebben zou je een soort kuur van meerdere dagen moeten geven. Maar ik ben dus sceptisch en in het nut vitamines geloof ik al helemaal niet. Wetenschappers benadrukken dat die bij gezonde mensen met een gezonde voeding overbodig zijn. Waarom zou dat bij duiven anders zijn?

 DOEN WE HET GOED?
Bij de selectie van jonge duiven na het seizoen wordt hier enkel gelet op prestaties. Eind 2017 moesten we, bij gebrek aan beter, jongen doorhouden die de selectie normaal gesproken niet overleefd zouden hebben. Als jaarling stelden die niet teleur. Voor het Kampioenschap HaFo jrl moesten we alleen een ontketende Vercammen voor laten gaan. En dat met tientallen kilometers overvlucht en heel vaak tegenwind. Dit jaar voldeden de jongen veel beter en moesten er met acht prijzen vertrekken. Het resulteerde in het 1e Kampioenschap jongen, nu voor Vercammen. En dat wilde in 2018 wat zeggen.

 VEELBELOVEND?
Dus staan we er in 2019 goed voor met onze jaarlingen? Weet niet. Marcel Wouters was onder de indruk van de prestaties van een aantal jongen maar die was sceptisch. Die had zelf al meerdere prima presterende jongen gehad die als jaarling teleur stelden en omgekeerd: En ook jongen die niet goed afkwamen doorgehouden vanwege afstamming en model die als jaarling wel prima presteerden. Dus zal ik elk jaar wel fouten maken door duiven te verwijderen die ik een kans had moeten geven. Gelukkig zal ik het nooit weten.

 KOUD
Als ik dit typ is het bitter koud. Of je het bevriezen van drinkwater kan vertragen? Absoluut. De drinkpot op de bodem van het hok te plaatsen, liefst in een hoek, scheelt al. Je kan er wat tempex omheen zetten, of een houden schotje er voor. Een kartonnen doos op zijn kant en daarin de drinkbak scheelt ook. Wat ook iets doet is suiker in het water.

 OPPASSEN
Wie heeft nog niet mee gemaakt dat een bewezen prima vlieger het in het voorjaar  af laat weten en het prijzen winnen helemaal verleerd lijkt? Op zich is er aan zo’n duif weinig te zien, maar iets moet er mis zijn. Oppassen met zulke. Thuis houden of je bent ze kwijt. Zelfs van kortbij en bij mooi weer. Ik ken dat inmiddels.