In gesprek met Luc van Mechelen
De regio Turnhout, tegen de Nederlandse grens heeft een speciale betekenis in de Internationale duivensport. Op slechts enkele kilometers van elkaar woonden/wonen Gust Hofkens, Louis van Loon, Charel Meulemans, Klak, de Gebroeders Janssens. Stuk voor stuk Iconen bekend tot in alle uithoeken van de wereld waar met duiven gespeeld wordt.
Duivensport heeft ook daar veel pluimen verloren maar is nog wel degelijk alive and kicking. Een nieuwe generatie timmert er momenteel driftig aan de weg.
Met name de 40-ers Bart van Oeckel, Niels (lees Jan) Broeckx en last but not least de absolute smaakmaker afgelopen jaar Luc van Mechelen.
LUC VAN MECHELEN
Luc, bijgestaan door broer Guy, runt er een flinke kolonie duiven en heel veel kippen.
Ik noemde hem enkele keren de beste van België op de HaFo in 2015. Niemand die protesteerde en dat is veelzeggend in een kritisch wereldje als dat van de duivenmelkers. Over hem werd gepraat als hij NIET de eerste had. Of als hij GEEN 75% prijs won.
Zou het te veel gezegd zijn te beweren dat zelfs de prestaties van bovenstaande Iconen uit het verleden verbleken bij wat daar in Oud Turnhout afgelopen jaar werd gepresteerd?
Weliswaar met de grote mand maar desalniettemin met een verbijsterend prijspercentage. We geven wat voorbeelden. Zet U stevig vast en huiver. Want U gaat geen uitslagen onder ogen krijgen die een verzameling zijn van vele jaren maar uitsluitend die van 2015.
De omvangrijke hokinstallatie HUIVERINGWEKKEND
- Souppes 1.085 jrl. (17 mei).
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 12, 13, 18, 30, 31, 41, 42, 54, 56, 59 enz (26/32).
Dit dus in het Samenspel Turnhout. In de overkoepeling met Mechelen vlogen 2.228 jaarlingen: Luc begon met 3, 4, 5, 6, 8, 9, 12, 24, 26 enz. Dat vele wonden gelikt werden lijkt duidelijk. Voor de concurrentie was er een troost. Erger kon niet. Of wel?
- Souppes 2.225 jrl in de Overkoepeling op 24 mei, dus de week die volgde:
2, 3, 4, 5, 6, 15, 16, 17, 21, 22, 24, 25, 26, 27 enzovoorts (50/61). Op een haar na in de overkoepeling de 5 eerste tegen meer dan 2.000 duiven.
- Melun 1.768 duiven in de Overkoepeling:
1, 2, 3, 4, 17, 18, 37, 41, 48 enzovoorts. Met 21 prijzen van 24 duiven kan je spreken van kapot spelen. En dat tegen 1.768 duiven.
- En wat te denken van de Provinciale uitslag uit Gien? Tegen alles en iedereen (heel Antwerpen dus) 1, 6, 14 en 17 tegen 1.494 duiven met… slechts 5 duiven mee!
En zo kunnen we nog wel even door gaan.
Een zelden geziene suprematie Niet in zo maar een slaperig samenspel ergens in de polder, maar in een streek waar enkele hand vollen spelers bruisend van ambitie zich willen spiegelen aan hun eerder genoemde roemrijke voorgangers. Tijd voor een nadere kennismaking.
VAN TOEN TOT NU
Begin deze eeuw, kort nadat je, in 1999 gekroond werd tot 3e Nationaal Kampioen KBDB jaarlingen, ben je echt goed gaan spelen. Wat voor duiven maakten in die
jaren het mooie weer?
Mijn allereerste goede duiven kreeg ik van Albert van Miert, destijds een grote met vooral rechtstreekse Janssenduiven. Nadien werd die Janssensoort gekruist met duiven van Voets en Lanslots. Mijn eerste echt goede duiven waren de “Zwever” en de “Kleine Blauwe”. Die wonnen ook die Nationale titel en interessante bijkomstigheid is dat het beide nog verre nazaten waren van de 019 van de Janssens.
Het dagverblijf van de duivinnen In 2015 was de beer dan goed los. Welke duiven werden in deze eeuw ingebracht die zorgden voor het spektakel van nu?
Ik heb in de loop der jaren erg veel duiven gekocht.
Ik was goed met een dochter van Maurice Haesendonck zijn “Kleine Blauwe” en ook met duiven van Leo Heremans. Heb er daar tussen 2003 en 2006 een stuk of 15 gekocht, toen waren die nog goed betaalbaar.
Van Karel Ceusters heb ik goede en ook een van Willem de Bruijn.
Maar de beste zet die ik deed was een duif aanschaffen van Ad Schaerlaeckens (die moet je kennen). Voor een bon kreeg ik een jong van diens “Moeder Ad” (“Adriano” noem ik hem) en kweekte er al meteen mijn tweelingzusjes “Nikita” en “Adriana” uit. Die werden 2e en 7e Nationale Asduif uit. Deze “Adriano” is dus halfbroer van “Den Ad” van M Wouters, de 1e Nationale Asduif KBDB HaFo.
Je was ongenaakbaar op HaFo. Maar was het een jaar of wat geleden geen droom om uit te blinken op de kleine fond? Voor die discipline heb je toch voor veel geld duiven gekocht bij heel grote namen. Waarom werd die droom niet bewaarheid?
“Droom” is een groot woord. De verwachtingen waren inderdaad hoog.. Misschien heb ik te weinig geduld? Toch beloven enkele van die duiven maar het is tevens een bewijs dat die mannen met naam ook veel slechte kweken, zoals iedereen.
Wat zijn je beste duiven van nu?
Mijn absolute Topduif van nu is “Rodica”. Uit die duivin kweekte ik met jouw “Adriano” de zusjes “Adriana” en “Nikita”, de 2e en 7e Nationale Asduif jaarlingen KBDB maar er is meer.
“Rodica” is moeder van drie Nationale Asduiven 2015 (ook 3 pre Olympiade duiven in Roemenie 2016) en grootmoeder van twee Nationale Asduiven (waaronder 1e pre Olympiadeduif Roemenie 2016).
Die “Rodica” is trouwens dochter van “Robina”, de 2e Nationale Asduif 2010 KBDB en Olympiadeduif in Poznan in 2011.
Een andere lijn die hier een enorme stempel drukt is die van “Steffi 1”, nog inteelt naar de “Chantilly”, de laatste Superduif op het hok van de Janssens.
Hoeveel duiven heb je nu?
Ongeveer 350 zeker.
Kan je dat aan, want je hebt het ook nog erg druk met de kippen. Hoeveel heb je er daar van?
Kippen? 75.000. Alleen zou ik het nooit aan kunnen. Met de hulp van mijn broer Guy lukt het net. Maar hard werken is het wel.
HET SPEL
Wat voor spelsysteem hanteer je?
Alles: Traditioneel weduwschap, “totaal” en duivinnen op weduwschap.
En wat bevalt best?
Het weduwschap met duivinnen (partner blijft dus thuis). Alle zes mijn Nationale Asduiven 2015 zijn zulke duivinnen. De duif die dit jaar 2e Nationaal Montlucon won (ook uit een van jou voor een bon) was er een van het “team totaal”.
Hoe gebeurt de voorbereiding op het seizoen? Doen vliegers ook aan winterkweek? Wordt van opleren veel werk gemaakt?
Mijn doffers doen aan winterkweek, van mijn duivinnen alleen de beste. Dan weet ik na drie jaar vliegen wat ze als kweekduif in de mars hebben. In de winter komen ze niet los en van opleren maak ik niet echt veel werk. Een keer of vier tot 20 kilometer.
Werd dit seizoen tussen de vluchten door gereden met die jaarlingen en oude die zo fenomenaal presteerden?
Geen meter.
Wordt er getoond en gaan ze wekelijks mee?
Vroeger toonde ik nooit, nu alles. Indien mogelijk worden de manden wekelijks vol geladen. “Indien mogelijk” omdat de week na een beroerde vlucht uiteraard selectief wordt ingemand.
Luc zijn duivinnen die de concurrentie tot wanhoop dreef. De vorm straalt er af. Je was tot de zomer zonder meer verwoestend. Nadien werd het even minder. Een dipje zeg maar. Je was nog de beste, maar de concurrentie haalde toch enigszins opgelucht adem.
Met 15 op 20, 18 op 25 en 17 op 25 was het inderdaad niet meer dan een dipJE.
Ik denk dat het te wijten was aan onderling paren. Toen ik dat merkte heb ik die duivinnen binnen gehouden. In hokken met rollen en dat werkte. Medisch heb ik niets gedaan. Dat is de fout die velen maken, als het wat minder gaat naar de medicijnpot grijpen. Helemaal verkeerd als je het mij vraagt.
Verder is het zoals jezelf ooit schrijft: Drie maanden aan een stuk supervorm kan niet. Niet bij mensen en niet bij duiven.
JONGEN
Is het jonge duivenspel belangrijk?
Ik vind belangrijk dat ze ervaring opdoen. Maar verder herken ik me wel een beetje in Verkerk. Je bent nog volop met (veel) oude bezig en je dan ook nog eens volledig toe leggen op het spel met jongen is er een beetje over. En vergeet die 70.000 kippen niet.
Wat deden je beste oude als jonge duif? .
Over het algemeen, dus met de nodige uitzonderingen, waren mijn beste oude ook in hun geboortejaar bij de beste.
Hoeveel jongen kweek je en hoe speel je die?
Ik kweek er ongeveer 300 voor mezelf.
De eerste ronde wordt meteen gescheiden, de tweede ronde blijft samen anders heb je er nog meer werk mee.
Verlies je er ook veel? En ook last van Adeno?
Als je er zo veel kweekt als ik kan je er ook veel verliezen. Hier is dat toch ongeveer de helft. Na het seizoen heb ik er nog ongeveer een derde over. Adeno is ook hier een probleem. Dat zal wel zijn zoals bij iedereen zeker?
Vertel eens over het opleren van je jongen..
Ik begin altijd met goede moed. Tot er weer een hoop verloren gaan. Dus is het ook bij mij niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het spel met oude blijft mijn prioriteit houden, ook vanwege veel minder problemen met de gezondheid.
En jongen? Wordt daarmee tussen de vluchten door gereden?
Dat gebeurt, maar toch zelden.
Speel je ook de nationals met jongen? Dan wordt bij gelicht zeker?
Ik speel die nationals niet. Je zou met goede moeten gaan maar ik vind enkele keren Souppes (386 km) genoeg. Bij lichten doe ik niet.
HOKKEN
Hoeveel strekkende meter hokken staan hier?
Ongeveer 60 meter. Dat lijkt veel, is misschien ook, maar er zijn er met meer.
Hoe zien je vlieghokken er uit?
Vrij diep. Verluchting langs boven en er wordt niet verwarmd. De duivinnen zitten heel veel buiten in de volière.
Worden zo veel hokken dagelijks gekuist?
Tuurlijk niet. Dat zou ook niet om te doen zijn. Alles zit op roosters. Een echte kuiser ben ik trouwens nooit geweest.
VOEREN EN BIJPRODUCTEN
Iets bijzonders te melden wat betreft voeren?
Ik zou niet weten wat. De duiven krijgen volle bak. Wat dat betreft handel ik als Koopman. Ik laat ze kiezen. Die zullen zelf instinctief wel aanvoelen wat ze nodig hebben zeker? En in opvoeren geloof ik al helemaal niet. Al die verhalen over voeren lees ik al niet meer.
Snoep, pinda”s, knoflook of iets anders?
Snoep geeft ik vrij veel, vooral de laatste dagen voor het inmanden. Knoflook zit van begin tot september tot april altijd in het water. Geef dat ook in het seizoen, zij het wat minder. Pinda”s geef ik nooit. Wel redelijk veel “Allerlei” van van Tilburg.
Zij verder vermeld dat na de vlucht bijna steeds druivensuiker in de drinkbak zit en nadien twee dagen Naturaline.
MEDISCH
Kom je veel bij de dierenarts?
Ik kan me de laatste keer dat ik er was niet meer herinneren. Of het moet zijn die ene keer in 2014 bij Herbots. Ik laat ze uiteraard wel enten tegen PMV.
Je moet duiven hebben die van natuur gezond zijn en spontaan 1 uur en kwartier per dag trainen. Doen ze dat niet dan moet je ze wat “helpen” en niet toegeven als ze eerder willen vallen.
Ik heb het dus wel over trainen. Dwangmatig vliegen is voor mij geen trainen.
Als mijn duiven vorm hebben en ze trainen als ik in mijn tuinhuisje zit, gebeurt het dat ik ze niet zie maar wel hoor. Suizen lijkt het wel. Ze vliegen dan ook een stuk sneller dan normaal. Hoor ik ze zo suizen dan weet ik dat het goed zit. Persoonlijk vind ik trainen een zeer belangrijk aspect voor succesvolle duivensport.
Volg je een bepaald schema?
Nee hoor. Waarom zou je dat doen bij gezonde duiven?
Een jaarlijkse kuur tegen paratyfus?
Geen kuur. De eerste week van oktober worden ze gespoten met een product dat hier normaal voor kippen wordt gebruikt.
Eind oktober wordt er geënt tegen PMV en begin november een hele week tegen trichomoniase. Anderhalf de normale dosis omdat het dan wat kouder is en duiven minder drinken.
Hoe vaak werd dit jaar tegen de koppen gekuurd?
De oude helemaal niet. Waarom zou je als ze zo”n vorm hebben?
De jongen werden wel enkele keren behandeld. Ook de week voordat begonnen werd met lappen.
En tegen cocc en wormen?
Nooit.
Krijgen je duiven vitamines?
Vroeger wel maar ook niet meer.
Worden de duiven vlak voor het seizoen zogenaamd “zuiver gezet?”
Normaal nooit “tegen de koppen”, wel tegen geel. Maar in 2015 hadden ze een heel jaar zo”n vorm dat ook niet tegen geel werd gekuurd. Behalve die drie dagen de laatste week van april toen BS werd gegeven.
VAN MECHELEN ALLERLEI
Lees je veel?
Internet een beetje en uiteraard De Duif.
Je hebt al veel goede gehad. Welke was je beste duif ooit?
Dat is ontegenzeglijk “Rodica”.
Zoveel nationale Asduiven en Olympiade duiven die afstammen van een en dezelfde duivin? Beter vind ik nooit. En toch blijf ik op zoek. Zo ben ik nu eenmaal.
TOT ZOVER
Tot zo ver de spektakelman van 2015 uit Oud Turnhout. Door een lichamelijk ongemak is hij aan huis gebonden maar gelukkig heeft hij zijn duiven, waarin hij helemaal op gaat. Hij neemt alleen genoegen met de absolute top. Enkele jaren geleden werd er nogal meewarig over gedaan als ze hoorden dat Luc weer eens dure inkopen had gedaan. Maar Luc was the man with a plan.
Tot waartoe dat geleid heeft weten die mensen best die tegen hem spelen.
Gewoon ON VOOR STEL BAAR.