Ga direct naar de inhoud.

Stil blijven staan?

Best mogelijk dat sommigen mij zien als een onverbeterlijke wijsneus. Een betweter die de hedendaagse duivenproblematiek wel eens hautain bij de horens zal grijpen. Ik vind mezelf eerder een sufferd. Want wat ontdekte ik?

Ik ben achter, gewoon stil blijven staan, iets wat sommigen Uwer ongetwijfeld niet is ontgaan. Gelukkig was U zo netjes niet te vragen of ik in 's hemelsnaam wilde stoppen met schrijven, daarvoor was U te netjes, ene G daargelaten.

 

VOETBALLEN

Hoezeer ik stil ben blijven staan ontdekte ik met name door mijn buurman. Men moet weten dat ik duiven als hobby heb (o ja?), hij gaat graag naar "de voetbal".

"Ga een keer mee" zei hij.

En we gingen. Naar welke club zeg ik niet, anders ligt er straks weer een bom onder mijn bed, en waarom ik meeging weet ik niet.

"Latent doodsverlangen?"

We waren namelijk veel te vroeg maar toen al omringd door dolgedraaide supporters.

Hoewel politie te paard de "sportliefhebbers" in bedwang trachtte te houden braken vechtpartijen uit die een vredelievend plattelander als mij angst aan joegen.

En het werd alleen maar erger.

Tijdens de wedstrijd werd gevloekt en getierd, oerwoudgeluiden als een donkere speler de bal had. De meute was zo opgefokt dat je naar je moeder verlangde, zeker toen levensbedreigende aanstekers langs mijn oren suisden.

"Gaat het er hier altijd zo aan toe?" vroeg ik de buurman met bevende stem.

"Was het maar waar" verzuchtte die om meteen te brullen "Gore k*tscheids, krijg kanker man".

 

WAAR

Gelooft U niet dat de samenleving zo is ontaard? Valt het allemaal wel mee? Dan bent ook U achter gebleven en heet ik U welkom in de echte wereld.

Die komt met name op je af als je 's nachts de tv even aangezet als je weer eens niet kan slapen. Je ziet koppels in alle mogelijke posities "de liefde bedrijven", daarmee de volstrekte zinloosheid van hun bestaan demonstrerend. Ik vind het zo vunzig, goor, ranzig en respectloos. Stomme beesten als duiven boeien me meer.

 

GENIETEN

Neem een vliegdag met mooi weer.  

"s Morgens kijk je hoe de wind staat.

Je berekent hoe laat "ze" er kunnen zijn en lang voordien vlei je je in een luie stoel.

Je loopt alles nog eens langs en gaat weer zitten met die verlangende blik naar de hemel. Je denkt aan de blauwe die zo"n vorm had, je witpen die nog niet miste, die vlucht dat je bij hetzelfde weer de sportgenoten de kleren van het lijf vloog.

Dan zie je een schicht het hok binnen duiken. Je kijkt op je horloge. Wat? Nu al?

Dan komen ze van alle kanten aangestormd. Al gauw staat de teller op acht en dan belt die clubgenoot dat ze kunnen vallen. Hij heeft net gepakt. Je zegt dat je er al 8 hebt en het wordt stil aan de andere kant van de lijn. Genieten toch?

DUIVEN

Je gaat het duivenhok in en kijkt vol bewondering naar de net gearriveerde duiven die je spiedend aankijken. Heel wat anders dan die woeste blikken van die voetbalfanaten. Je strijkt een broedende duivin over haar staart die je vervolgens op haar beurt enkele keren o zo zachtjes in je handen pikt.

Liefkozend, lijkt het wel. Heel wat anders dan die krijsende wijven op tv.

Het is al weer even geleden dat Piet uit het naburige Alphen de duiven kwam verzorgen na weer een knie operatie. Op zaterdag kwam hij letten. Hij had ze goed verzorgd want het hagelde duiven. Maar alleen hier, zo bleek later. Piet had genoten en een jaar nadien stond achter zijn huis een duivenhok.

 

WEER

We zijn dus weer een jaar verder en ouder.

In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het angstwekkend snel.

Of ik het erg vind dat ik niet in alles mee ging? Niet echt.

-Als mijn kleindochter van 8 me vraagt waarom mensen in Parijs werden doodgeschoten zoek ik naar woorden.

- Een "hoge" die wegens wanprestatie wordt ontslagen en een oprotpremie van miljoenen mee krijgt terwijl de brave burger die op een verlaten weg iets te hard reed meedogenloos op de bon gaat omdat hij op tijd op zijn werk wilde zijn?

Kan niet goed volgen.

- Een moordenaar krijgt een serie psychiaters toegewezen die hem bezorgd vragen of hij zich bij het misdrijf niet heeft bezeerd, of hij geen ongelukkige jeugd heeft gehad, of hij ergens mee geholpen kan worden.

Vroeger ging die de bak in.

- Wat geld in een zwarte sok bewaren om te voorkomen dat je bijna de helft van je zuur verdiende centen af moet dragen? Waag het niet. De staat mag ongestraft roven. U mag niets doen om dat te voorkomen.

 

OOK WAANZIN

Duiven die jaren overvloedig bewezen niets waard te zijn, pure opruimers, worden voor fortuinen geveild op Internet.

Meestal alleen vanwege een hoopgevende pedigree.

Vroeger gingen die naar de poelier.

En dan moet je eens zien wie de artiesten in het circus zijn. A verkoopt "van zijn allerbeste" en die worden aangekocht door B.

Nadien verkoopt B van zijn "allerbeste". En wie zien we driftig bieden? Juist ja: A.

310.000 Euro voor een enkele duif? De "duivenwaanzin" is in een wel huiveringwekkend stadium gekomen.

 

GEZONDHEID

Vandaag de dag word je ook bedolven onder literatuur die handelt over gezondheid. Als je alles doet wat men aanraadt word je misschien wel 150 wil men je doen geloven. Voor mij hoeft dat niet.

Mijn 100 meter is al lang niet meer wat het ooit was en bovendien zijn er de statistieken die je moet respecteren.

Ik doe niet mee. Heb geen zin om tot mijn 150e langs de kant van de weg heilzame kruiden te zoeken en ik wil ook geen 150 worden.

100 Is mooi genoeg tussen de jeugd van 80 of zo.

Maar handel in gezondheid is tegenwoordig wel kassa.

Reik de medemens de illusie aan dat hij niet meer dood te ranselen is als hij bepaalde kruiden drinkt en hij is bereid zijn laatste spaarcent op te offeren.

De goedgelovigheid van de medemens is zo groot dat ik sommigen er toe in staat acht een geruite pet te dragen als ze ergens lezen dat dat de potentie verhoogt.

 

DUIVENSPORT

En duivensport ging mee.

Verontrustend wat er allemaal op de markt is voor "het welzijn" van onze duiven.

Alsof duiven steil achterover dood vallen als die alleen graan en water krijgen. Die makelaars van gaten in de markt verheugen zich nu al op Uw eventueel falen in het nieuwe seizoen want ze weten waar U het dan gaat zoeken. En dat is zelden bij de duiven.

 

Allemaal een fantastisch 2016. Een beetje "achter lopen" is helemaal niet erg.

Misschien is het tegendeel waar. Duivensport heeft ook in deze tijd nog veel te bieden. Aan "kleinen" en "groten", profs en amateurs. Als we maar willen.