Ga direct naar de inhoud.

Door door schuld

Onderstaande kregen we 5 januari van een Belgisch Kampioen.

 

 

Geachte collega duivenliefhebber, ziehier hoe gezond hobbyverstand niet op kan tegen de wet van Murphy in gang gestoken in het verre China.

 

Situatieschets: na een leuk kweekseizoen 2007 (4 van de zes locale eerste asduiven zijn door mijn handen geringd) proberen we het in 2008 nog beter te doen: 49 koppels met eieren en 5 'loterdoppen' (= slechte eieren in ons dialect). In 7 dagen alles gelegd, geen ruzies, 20 minuten werk per dag, alles op wieltjes.

31/12: 4 'platte' (1 dag oud) jongen dood en andere in goede gezondheid. Pech? Vraagtekens, hoe kan dat nu, welk mysterieus virus? We denken altijd direct aan ziektes...

1/1: + 18 platte jongen dood . Wat nu? Intussen tijd belt een collega-klant met hetzelfde probleem, en nog iemand..wat gebeurt er? De puzzel valt na enkele uren in elkaar: toevallig heb ik 3 soorten nestmatten gebruikt: alle jongen op bruine matjes overleven. Alle jongen op zwarte matjes uit Zondereigen overleven eveneens zonder probleem.

Maar alle jongen op zwarte matjes met 4 gaatjes in het midden sterven (in dyspnee): dampende toxische stoffen dus. En de jongen die hierop geboren zijn en overleven na wegname van de matten, groeien niet meer en zijn na 6 d nog even groot en sterven alsnog: 50 jongen weg. Zonder discussie zijn na logische deductie de nestmatten de oorzaak.

Handelaar verwittigd, brave man (kan er niets aan doen) maar de producent(!) olala: nooit van gehoord en kan niet. De handelaar belt de overheid, niet spectaculair genoeg: duiven, 1 dag oud, niet relevant voor de voedselketen en daarbij, duiven, dat zijn toch die waardeloze dakschijters. De handelaar belt een bekende dierenarts

en die zegt: waarschijnlijk zijn het coli.

Soit, de verzekering werd verwittigd, een labo toxicologie gezocht, enkel is de vraag: naar wat moeten we zoeken?

Vroeger , toen liefhebbers een cent wilden verdienen en zelf matjes sneden, was het duidelijk: formol en /of lijmstoffen. Of zouden het bestrijdingsmiddelen zijn? Of Chinese kruiden? Want wat blijkt: deze matten zijn gemaakt in China, in een lage loonland.

De bruine zijn gemaakt in good old Belgie.Het doet me denken aan de toxische stoffen die in 2007 bij een multinationale speelgoedfabrikant zijn gevonden: onderaanneming door een corrupt Chinees bedrijfje. Of hoe men mij heeft gekloot.

 

 S G